Спестяване на пари

• 142 980
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 725
Ако коментирате въпроса на Бенджи, изобщо не става дума за инвестиции.
Иначе и аз бих предпочела да нямам кредит, вместо кредит и някаква "инвестиция".

# 1 726
  • София
Е, ако човек има къде да живее или наследи жилище, да, няма нужда от кредити. Аз след 10 год под наем, теглих кредит за ипотека и не съжалявам, сега имам жилище. Изплатено от мен. Даже втора ипотека имаме, вече за общо жилище с мъжа ми. Но инак смятам, че инвестициите са най добре в имоти, земя, обучение на деца. Поне за тези като мен, дето не разбират от други инструменти за инвестиране или както там се казваше Grinning

# 1 727
Не, не говорих конкретно за Бенджи.
Коментирам идеята да се инвестира вместо да се връща заема предсрочно.

# 1 728
  • София
Защо всички говорят за някакво имагинерно "инвестиране", но никой не споменава конкретно в какво да се вложат тия спестявания, че да се получи лихва, по-голяма от тази по заема? Wink

Лихвата по заем са си пари на вятъра, колкото по-бързо се махне, толкова по-добре. Спестявания в момента е най-добре да се харчат, поне да им се порадваш преди да са се стопили.
Ами зависи от гледната точка. За мен пък парите в кеш са "пари на вятъра". С всичко налично се купуват имоти. Да изплащам заеми, абсурд. Мисля как да взема нови. Това ми е основната тревога.

# 1 729
Като казах, че лихвата по заем е излишен разход имах предвид, че е по-добре вместо да изплащаш 25г ипотеката е по-добре да затегнеш колана и да я изплатиш за възможно по-съкратен период, 5г например. Като ти е нужна ипотека естествено, че ще вземеш.

Но инак смятам, че инвестициите са най добре в имоти, земя, обучение на деца.
Инвестиция се прави с излишни пари, с това което ти е останало след като си покрил необходимите разходи. Неща като имоти и обучение на деца влизат точно в графа "необходими разходи", освен ако не говорим в преносен смисъл и с романтични метафори.

За мен пък парите в кеш са "пари на вятъра". С всичко налично се купуват имоти.
С парите за един апартамент знаеш ли колко околосветски пътешествия можеш да си направиш? То да имаш имоти хубаво, но ползата им само е че гледаш една сума на компютърния екран докато си седиш стола в офиса и най-много да я осребриш като станеш на 75, когато няма да ти е до нищо друго освен да си поливаш мушкатото на балкончето, ако имаш такова. През това време някой си е харчил кеша и си е поживял.

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 00:44 от Eфибуш

# 1 730
Ефибуш, ти хубаво ще затегнеш колана, ами какво правиш, не дай Боже, в една такава ситуация като сегашната - губиш работа и нямаш спестявания, щото си затягал колана? А ако добавим и красотичката да остават все пак вноски? Банката няма да те бравоса, че си изплатил почти всичко супер бързо, ще те пита за остатъка.
Да се стяга човек, за да изплати заем, без да спестява, е голям риск. Стане ли някой фал - вместо да имаш пари за ползване в черни дни, теглиш нов заем да закърпиш положението. Тъпичко си е.
Горното важи, разбира се, ако доходът позволява и спестяване, и изплащане, но пък щом имаш ипотека, значи можеш да заделиш някой лев и 'за всеки случай'.

# 1 731
Ние имахме ипотека, надвнасяхме сумата, а банката си теглеше всеки месец необходимото. Когато събрахме цялата сума, закрихме кредита и животът ни стана в пъти по-добър.

# 1 732
  • София
Пътувах доста по света, още като млада, такава ми беше работата. Та сега не ми се пътува. И имотите са си инвестиция, Grinning да, ние имаме 3 броя общо с мъжа ми, които не сме ги наследили. Купени са и 2 от тях ни носят наем. Отделно цената им се покачи двойно за последните 7-8 години, та ако имотите ни не са инвестиция, не знам кое би могло да бъде в този смисъл. Носят доход, мога да продам 1 от тях още утре на двойна цена от закупеното. Thinking

# 1 733
и като го продадеш на двойна цена от закупеното две ли можеш да си купиш с тази цена или едно. Защото ак осе две ще имаш печалбата , но ако е само едно имаш просто запазване на парите и нищо друго. Т.е. нямаш печалба защото имаш инфлация. Т.е. двойно е защото парите са се обезценили, а не защото ти се е оскъпил имота ... Т.е. ... това с имотите каква са печалба е в същност наема ти и съхранението на стойността на парите . Доколкото забелязвам.
Ако сега продадеш едното от тях няма да си по-богата от преди. Ще имаш също толкова пари. Като стойност.
Според мен,

# 1 734
  • София
А ако не бях купила жилище през 2013г когато цените бяха доста ниски, тогава какво? Stuck Out Tongue Winking Eye с парите, с инфлацията и т.н. С тези пари сега щях да купя 2 гаража и то ако не са похарчени междувременно

# 1 735
  • София
За мен пък парите в кеш са "пари на вятъра". С всичко налично се купуват имоти.
С парите за един апартамент знаеш ли колко околосветски пътешествия можеш да си направиш? То да имаш имоти хубаво, но ползата им само е че гледаш една сума на компютърния екран докато си седиш стола в офиса и най-много да я осребриш като станеш на 75, когато няма да ти е до нищо друго освен да си поливаш мушкатото на балкончето, ако имаш такова. През това време някой си е харчил кеша и си е поживял.
Дилемата беше пари в кеш срещу предсрочно изплащане на заем. А не, никакви пътешествия, срещу инвестиция в апартамент. Аз си имам предостатъчно пари за пътувания. Това няма общо.
За любимите ми забавления не се ограничавам в харченето.
Всъщност, в най-скоро време мисля да прекратявам "седенето на стол в офиса". Което ако си харчил всичко, за да си "поживяваш" няма как да стане.

Бела чао, хубаво, запазил си парите, ама нали има и наеми. На всеки 10г, събираш за още 1 апартамент.
Ти като инвестира в нова кола, колко си запази парите?

# 1 736
  • München, Deutschland
Ипотеката за 15 г изплатихме на 3 г мисля, реално дотогава бяхме платили много малка сума.

J_M_M, как така, не дължите ли зверски неустойки / лихви за предсрочно погасяване / както и да ги наречем? Или живееш в България, защото май само за България съм чувала в последните години да няма такса, ако си погасиш заема предсрочно (говоря за пълно погасяване, не частични малки), в други държави режат глави от такси и не си на печалба, определено.

# 1 737
Разбира се, че в България живея. Нямахме неустойка( за 2011 г говорим, сега не съм наясно как е)  и имаме чисто кредитно досие след това  с потребителски кредит закупихме вилата и преценихме, че няма смисъл да я изплащаме предсрочно.

# 1 738
Chrissy, ако правилно помня от твой предишен пост, си в Германия. Ние също сме тук. Зависи от условията на кредита. Нашият има така наречения Sondertilgung, който е фиксиран процент от заема, например 10%. Което ще рече, че на година можеш да надвнасяш 10% от сумата на заема плюс месечните вноски.

Този процент е по договаряне в условията на кредита. Предполагам може да е и по-висок. Това значително съкращава периода на изплащане, ако човек има желанието и средствата.

# 1 739
А ако не бях купила жилище през 2013г когато цените бяха доста ниски, тогава какво? Stuck Out Tongue Winking Eye с парите, с инфлацията и т.н. С тези пари сега щях да купя 2 гаража и то ако не са похарчени междувременно

Абсолютно си права. Казах го само защото други предложиха други начини да си запазят стойността ... та може би ако има такива ефективни в един момент ще е все едно как запазваш стойността. Въпреки че си отрких една грешка в разсъжденията и тя е , че не е задължително ако продадеш едно за 2х повече от преди да се опитваш да купиш две такива, а можеш да искаш да купиш нещо друго, което не си е вдигнало стойността с годините. Ами тогава може наистина да си на добра печалба . Или пак бъркам някъде.

Wednesday28  и аз мисля, че глобите за предсрочно погасяване са само за периода на фиксиран лихвен процент. Веднага след като изтече мисля можеш да си рефинансираш , като скл. нов договор или погасиш веднага. Но не съм 100% сигурна в това. Може друг да напише.

Общи условия

Активация на акаунт