Спестяване на пари

• 142 978
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 740
  • here and now
При ипотечните кредити банката има право да удържа такса за предсрочно погасяване през първите 12 месеца от срока на кредита, независимо от вида на лихвения процент.
Това е за България.

# 1 741
# 1 742
  • Пловдив
Еми това решава дилемата - по-добре тогава всичко налично да се вкарва по кредита.

След първата година няма такса за предсрочно погасяване, пълно или частично. Може да си избереш дали да намалиш времето или вноската.

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 22:58 от *Бенджи*

# 1 743
  • София
Ние също нямаме депозити, но си държим някакъв буфер в разплащателни сметки с карти. Чак пък всичко по кредита - няма да стане.

# 1 744
  • Пловдив
Не смея да държа повечко пари в разплащателна, все пак е картова и с тази карта плащам къде ли не...

# 1 745
Има и други банки. Simple Smile
Тези двете от много, много години не ги ползвам.
В едната ми е заплатата, но прехвърлям в друга банка после.
Депозити при тях нямам, те нямаха свестни лихви досега.
А вече никакви.

# 1 746
  • София
Е какво като плащаш с картата?
Нали все пак имаш някакъв план колко пари да похарчиш за месеца.
С карта плащам от 90те години навсякъде.
До сега никога не са пробвали да я точат.

# 1 747
  • Пловдив
Може и така да е, ама аз съм параноик малко Simple Smile

# 1 748
И аз плащам с карта от много време, от пандемията пък съвсем.
Също сметки през банкирането.
С гишета и каси не се занимавам от години.

# 1 749
  • София
И аз все повече свиквам с онлайн банкирането, от пандемията.

# 1 750
Може и така да е, ама аз съм параноик малко Simple Smile

Има "скрити" фондове, в които да пренасочваш част от наличната сума. Питай в банката си. Лихви няма, но няма и такси.

# 1 751
  • München, Deutschland
Chrissy, ако правилно помня от твой предишен пост, си в Германия. Ние също сме тук. Зависи от условията на кредита. Нашият има така наречения Sondertilgung, който е фиксиран процент от заема, например 10%. Което ще рече, че на година можеш да надвнасяш 10% от сумата на заема плюс месечните вноски.

Този процент е по договаряне в условията на кредита. Предполагам може да е и по-висок. Това значително съкращава периода на изплащане, ако човек има желанието и средствата.
Уенсдей, да, но първата година и нещо нямаш право на предсрочни погасявания, а % (почти) никъде не е 10%, доста по-малко е. Но разбирам какво казваш. 😃

В България от край време можеше да погасиш когато и колкото искаш, сега направиха първата година да нямаш право или да е срещу такса, но в това отношение конкретно е доста облагодетелствано.

# 1 752
Но пък не можеш да фиксираш лихвата за 10, 20, 30 год. твърдо, както е в Германия, обикновено е вързана за ОЛП + надбавка. Януари тук можеше да се вземе ипотечен за 0,60 % фиксирана лихва за 25 години,  в Бг такова нещо не съм чувала.
Много различни са банковите системи.

# 1 753
  • München, Deutschland
Права си за всички неща, Мьос, затова и казвам, че конкретно по отношение на предсрочното погасяване е по-добре в България.

# 1 754
Определението за Банка остана в историята. Сега ще станат едни бирници, събирайки таксички за какво ли не.

Общи условия

Активация на акаунт