Спестяване на пари

• 142 791
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 2 055
На 70 000$, данъкът е 26% показва инкъм такс калкулатор.
Ако доходът е от 2ма данъкът е по-нисък
На 30 000$, данъкът е 16.7%. Това в Канада.

Много хора се бъркат при прогресивен данък за разликата в смисъла между маржинален и среден %.

Може да имаш някаква малка част обложена по 38%, но лъвският пай е по около 20%.

А първите 17к $ са необлагаеми.

Ами честно казано, няма как да се объркам, след като данъкът го плащам аз.

# 2 056
Да предположим, че говорим за други доходи и не от едно място и смятаме данъците, които плащаме и след като вземем заплата.

Темата е как спестяваме. Като не ходим на работа и не плащаме на толкова големи данъци беше коментирането.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 11:18 от Анонимен

# 2 057
Да предположим, че говорим за други доходи и не от едно място и смятаме данъците, които плащаме и след като вземем заплата.

Темата е как спестяваме. Като не ходим на работа и не плащаме на толкова големи данъци беше коментирането.

Данъците се плащат върху абсолютно всички доходи, не само върху заплата. Когато се подготвят данъчните декларации, в тях са включени всички доходи, вкл и такива от чужбина. Аз пуснах линк към институцията, която събира данъците с таблици за федералния и провинциалните данъци. Такъв данък от 60% просто няма.

Ние пестим също така от тъй наречените RRSPs и RESPs. Първите са частно пенсионно спестяване, а второто е фонд за образование на детето. Определена сума се удържа от заплатата/дохода всеки месец, след като се удържат данъците. След подаване на данъчната декларация и връщат сумата от данъка върху спестената сума. Тоест, част от заплатата отива за спестяване за пенсия, върху тази сума няма данък. Идеята е, че като се пенсионираме ще минем в по-нисък клас и ще платим по-малко данъци върху тази сума. Парите за образование на детето се допълват от провинцията. Парите могат да се ползват само и единствено за образование след гимназия.

# 2 058
Здравейте, прочетох, доколкото можах предишните страници с мнения по темата. Темата живо ме вълнува от доста години, но продължавам да чета и откривам много идеи тук. Мога да изредя част от схемата за спестяване у нас, въпреки че по едно време си беше направо схема за оцеляване Grinning Последните 3 години въведох сума, която имаме за харчене на дневна база в размер на 30 лв, като гледам да не я минаваме. Храната/менюто за месеца се планира и купува на едро, като имаме огромен фризер и се замразява и така през седмицата се взима хляб, плодове и зеленчуци, когато се наложи. Вкъщи всеки си е с претенциите, а аз съм на кето режим и дойде ли време за готвене рядко готвя едно нещо Grinning по-скоро едно за мен, второ за мъжът ми, трето за детето ;D и двамата работим хоум офис, та разходите по придвижване сме ги свели до училището и извънкласните занимания на детето. Козметика, препарати и подобни поръчвам от Румъния, когато са на минимум 50% отстъпка за поне 3-4 месеца напред. Не пестя от качество, обаче, открила съм че евтиното винаги излиза скъпо. Дойде ли време да се купуват дрехи и обувки, чета етикетите, особено на зимните, никакъв полиестер, найлон, акрил и тн. За дрехите, гледам да са естествени материали - мохер, вълна, кашмир, лен и тн,. според сезона, но определено си струва според мен. Пазарувам предимно от чуждестранни сайтове, защото стоката по нашите молове е просто преоценен фарс за съжаление. Инвестирахме доста в енергийна оптимизация на жилището, в което живеем миналата година и зимата се усети, сметките паднаха с 50%. 100% изпускам нещо, но ако се сетя, ще добавя. От догодина ни отпадат доста от ежемесечните харчове и съм заложила да спестяваме едната заплата и да живеем с другата, така че ще продължа да следя темата с огромен интерес.

Сетих се какво да добавя, ползваме много активно Мултиспорт картите, извадих и на детето. Плуването, тениса, бокса, солната стая, фитнеса, спа центъра - всичко минава през тях. Истинско спасение са. Освен това, при пазаруване от някои от сайтовете, ползвам кешбек платформа - Cashaway, която ми връща процент от покупките под формата на кешбек. Процентът не е голям, но за 2 години пазаруване са се натрупали около 120 лв. Другото, което ползвам е премиум банкиране, което се заплаща и също има кешбек като опция по картите (минахме ремонта на апартамента и обзавеждането през картите и до сега сме усвоили към 2500 лв като кешбек по тях, но си трябват сериозно разходи. Откакто нямаме такива големи покупки, а само се пазарува храна и бензин, усвояваме около 250-300 годишно, но това са ни подаръците за Коледа или някой рожден ден), както и нямаме такси за теглене на банкомати, преводи и тн. Ние постоянно местим, теглим и внасяме пари по сметките, та това ни спестява доста. Като бонус виждам и, че имаме включен личен банкер, който ми спестява огромни мъки със сървис деска по телефона при проблем, просто пиша във вайбър или звъня и задвижвам всичко, без да ходя до офис.

Последна редакция: вт, 04 окт 2022, 10:59 от BarbaraSturm

# 2 059
  • София
Привет ! Как се справяте с галопиращата инфлация и опитите за пестене? Просто се чудя как да заделям..

# 2 060
  • София
Ако се чудиш - не спестяваш.
Оптимизираш разходите според възможностите и се нагаждаш, от мизерия не се пести.

# 2 061
Привет ! Как се справяте с галопиращата инфлация и опитите за пестене? Просто се чудя как да заделям..

Здравей, при нас опитите са зле, въпреки, че сме доста стегнати. Много много ми тежи, че трябва да внимаваме финансово, много ме напряга.   Септември нищо не успяхме да спестим (конференции пътувания),  и октомври съм го отписала (пътуване, а и ме измамиха едни). Всеки месец нещо има. Сега рожден ден имаме в семейството, после декември винаги е брутален, заради многото празници.

Ние сега сме в Германия. Много се радвам, че основните дрехи за есеннозимния сезон напазарувахме от България, защото сега се наложи да купя на малкия си син обувки и дадох 90 евро за симпатични такива. Той е на две години и скоро ще му трябват нови...Поне аз, таткото и големият ми син засега сме покрити. Аз си купих палто  на мега промоция миналата пролет, което не ми харесва особено като кройка, но е от много хубава материя и цвят, и като видя тук в мола вълнените палта по 500 евро и се потупвам по рамото.

Забелязвам, че в супермаркетите тук веднага изчезват намалените храни, което преди не съм забелязвала. Явно и немците (или ауслендърите) яко търсят промоцията в днешно време. Днес купих от хлебарницата вчерашен хляб от спелта, намален с 20% и ми го намалиха от 5 евро и нещо на 4 евро и 20. Вярно, че е био-мио-гъзарио, но все пак безумно ми е. Хлябът не е никак голям... тоест 8-10 лв за хляб. В нормалната хлебарница хлябът също е по 3-4 евро, тоест сходни цени.
Това, което ми е много трудно е, че в Германия няма истинско намаление на качествените хранителни продукти. В България намаляват редовно в Била скъпи неща например дойче бутър и президент, хубавите сирена и кашкавали  намаленията са с 50%. Тук такова нещо не виждам, още държат цени гадовете. Има някакви начини с пейбек карти/ специални апс и  някакви купони и да се връщат пари, но трябва да ги разуча.

Държа фронта с храната, дрехите, играчките, където ппц доста даваме. Много готвя, никакви полуфабрикати, месото го правя винаги варено или джолан телешки или цяло пиле, за да има костен бульон, който да добавям и в други гозби, гледам всичко да е локално и сезонно.  Тоест, без екзотики, не купувам манго, ананас и др чудесии на децата, а гледам есенни плодове и подходящи зеленчуци.  Този месец имаме само един ресторант и не планираме повече до края. Та с храната сме се стегнали много. Кафето, латетата и прочее  ужасно са поскъпнали, тук ми е най-трудно, мнгоо мразя да пия кафе вкъщи, та се случва да си наруша, но никога с лате (лате + екстра шот еспресо ми е 5 евро и е абсурд да пия по 2-3 такива на ден, както бих искала).

Дрехи също не купуваме засега, освен обувки на малкия. Но ще се наложи сега да купуваме втори чифтове от някои видове дрехи и обувки, защото и от детската искат спортни, а и моите ходят по спортове, както и за дъжд, та няма да ни се размине. Този месец и играчки не съм купувала на децата, защото чакам заветния рожден ден, в който съм планирала доста скъпи неща.
Транспорт --  с колела и пеш се придвижваме основно, веднъж седмично сме в друг град на цигулка и няма как, но като цяло за транспорт са ни мн ниски разходите.

Но пак, не очаквам нищо спестено нито през октомври, нито през ноември, а декември направо трябва да се внимава да не сме в преразход, защото там сме с 4 празника плюс подаръци вече за близки и роднини, освен за децата, елхи,  пътуване и прочее. За ски ще мислим чак февруари с намаления промоции на евтинко.

Та така, отчаяла съм се, гледам нищо екстравагантно и прекалено да няма, но все пак важните неща трябва да ги има. И от там засега не успяваме нещо да спестим и до края на годината не виждам как ще спестим.
Като комунални разходи не даваме много (повече) засега нито в България, нито в Германия, дано така си остане.

П.С. нашите заплати в близките година и нещо няма да се повишат. В някои сектори не се усеща инфлацията, защото и заплатите се вдигат, но при нас са договорени за дълъг период от време.

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 13:56 от MariyaHris

# 2 062
Забелязвам, че в супермаркетите тук веднага изчезват намалените храни, което преди не съм забелязвала. Явно и немците (или ауслендърите) яко търсят промоцията в днешно време.

Тук е абсолютно същото.

# 2 063
  • here and now
90 евро за "симпатични" обувки на две годишно?
Някакви специални нужди ли има детето?
Аз на моето му взех ботуши за 94 лв, не са много симпатични, но са с овча вълна и естествена кожа. На 11 е.
В Германия има Амазон. Ние от там поръчваме някои неща за да ни е по-изгодно. Можеш да опиташ. Връща се лесно, ако нещо не ти допадне или не ви пасне.

# 2 064
  • София
Да не пиеш капучино е мизерстване, макар и чужбинско.
Откъде да спестиш, от паста за зъби?

# 2 065
Иска и се на жената да води определен стандарт на живот ама заплатата и не отговаря на него.
Изобилства с подобни субекти от моята страна на океана.

# 2 066
  • София
Само и само да спестиш?
Струва ли си?

# 2 067
Не. За да се спести нещо , прихода трябва са е по голям от разхода. От всичките и коментари на потребителката, тя иска да спести като харчи повече от колкото получава. И нормално не и се получава.

# 2 068
  • София
Ами тя си споделя жената точно, че мизерства, при всичкото свиване на портфейла пак не могат да стигнат до пестене.

# 2 069
  • София /Абсурдистан
Е хайде, капучино може да се пие и в къщи. Хубави кафе машини на пазара има бол. Има и домашни хлебопекарни. Правят всякакви хлебчета.

Общи условия

Активация на акаунт