Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 069
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Синът ми е набор 2018. Още миналата година затърсихме частна ясла от онзи дълъг списък, защото ми беше ясно, че шансът да го приемат в държавна е мнгоо малък. Регистриран е в системата и съм подредила желанията, но дори да го приемат тази година, няма да го запиша. Реално исках да видя как стои въпросът с кандидастванията и целият процес.

# 61
  • София
Като махнат спалните помещения може да направят групите по 70-80 деца.
Учителките може да луднат

# 62
Според мен е нормално. В нашата група съставът си е същият, за набора няма обявени допълнителни места, защото наистина е пълна.

Добре де, нали по-големите деца освобождават места, като напускат градината - тези места къде се разпределят ? Яслените групи не са ли по-малко от градинските ? Т.е. няма как да запълнят изцяло квотата. Ходих там днес да питам, но нищо не успяха да ми обяснят. Как така едни ОДЗ-та имат места за набор 2016, а други нямат при положение, че още не се знае колко деца реално ще предпочетат да останат в същото ОДЗ в градинска група.

# 63
  • Sofia

Добре де, нали по-големите деца освобождават места, като напускат градината - тези места къде се разпределят ? Яслените групи не са ли по-малко от градинските ? Т.е. няма как да запълнят изцяло квотата. Ходих там днес да питам, но нищо не успяха да ми обяснят. Как така едни ОДЗ-та имат места за набор 2016, а други нямат при положение, че още не се знае колко деца реално ще предпочетат да останат в същото ОДЗ в градинска група.

Накратко казано, някои ОДЗ приемат по цели групи още от 2-ра яслена, а някои и от 1-ва яслена група. Тези деца си продължават автоматично в 1-ва градинска и следователно ОДЗ-то няма да обяви прием за 1-ва градинска група. Ако има деца, които няма да продължат в градинска група, просто ще напуснат и местата ще се обявят за свободни, но това са единични бройки, повечето деца си продължават.

Но като цяло всичко зависи от капацитета на самото ДЗ (с колко градински и с колко яслени помещения разполага и как са разпределени между различните набори), именно това определя ритъма му на прием.

# 64
Здравейте, дали знаете защо при СДЯ-тата има списъци за 1 ясла, 2 ясла и 1 група, като за първа група няма места, всички са записани? Мислех си, че 1 група е в детската градина.Благодаря!

# 65
Здравейте, дали знаете защо при СДЯ-тата има списъци за 1 ясла, 2 ясла и 1 група, като за първа група няма места, всички са записани? Мислех си, че 1 група е в детската градина.Благодаря!

Защото все още ги посещават, а в същото време тече кампания по класиране за 2016 Wink

# 66
Точно това не успях да разбера. Пише:" Групи с прием от септември : от септември 1-ва група, родени 2016 г. общ ред 53" например. Нали 1 група, набор 2016 ще е от Септември в детската градина, защо са в СДЯ, а не в детските градини?Там са от набор 2015.

# 67
  • Sofia
Ти виждаш набор 2016 в яслите, защото кликваш на "Свободни места" + "Набор 20172018" + "СДЯ", която те интересува. Това те праща на страницата на съответното СДЯ, където се виждат всичките набори - тези, които в момента кандидатстват, и тези, които вече посещават (пишеш, че има "Групи с прием от септември - Общ ред 53 деца", но най-вероятно това е в графата "Записани", а не в колонката на "Свободни места за следващо класиране").

Ако кликнеш върху "Свободни места" + "Набор 2016", тогава СДЯ ще се появят в списъците на районите и градините в повечето случаи като групи с нулев прием, освен ако няма някои незапълнени бройки за 2018/2019 г., като тук например: http://kg.sofia.bg/isodz/dz/256 - има 4 свободни места СОП за набор 2016. Текущите класирания за набор 2016 вече приключиха за 2018/2019 г., но все пак, както в горния случай, може някъде да са останали незаети места и директорките са длъжни да ги показват.

Но съм съгласна с теб, че не е направено много ясно, и аз като теб си задавах същия въпрос - дали има първа градинска група в яслите.

Последна редакция: чт, 21 мар 2019, 08:35 от brin de muguet

# 68
да, и аз преди две години, когато кандидатстваше в ясла, мислех че има 3 набора в началото.

# 69
@brin de muguet, Нанга много благодаря!

# 70
  • София
Синът ми е набор 2018. Още миналата година затърсихме частна ясла от онзи дълъг списък, защото ми беше ясно, че шансът да го приемат в държавна е мнгоо малък. Регистриран е в системата и съм подредила желанията, но дори да го приемат тази година, няма да го запиша. Реално исках да видя как стои въпросът с кандидастванията и целият процес.

Аз също съм регистрирала моят син и съм подредила три желания, за да видя какъв е процесът на кандидатсване. Не мисля да го записвам за тази година, ако изобщо бъде приет. В нашият район има 3 ДГ с яслени групи - вече посетих две и се отказах да отида до третата... Не съм възхитена. В едната дори бях посъветвана да запазя детегледачката, която имам, дори и да го запиша...

# 71
  • Sofia
Добре са те посъветвали за детегледачката, това важи за всяка ясла или яслена група в ДГ, и за частните също.Децата в яслена възраст се скъсват да боледуват след като тръгнат на ясла. Цяло чудо е когато издържат повече от 2/3 седмици без да се разболеят. Дори и да приемат детето в яслена група, задължително трябва да си имате резервен вариант.

# 72
Точно така е както казва брин.Това, че си приет някъде не означава, че ще го гледат през първата година.Толкова много боледуват, че реално първа яслена е безсмислена според мен, по-добре да се наемат детегледачки за малките деца, но държавата да дава някакви дотации.

# 73
И какъв е смисълът тогава да има ясли? Значи, пускам си детето уж да ми го гледат, спират ми майчинството, щото, нали, детето ми го гледат, но всъщност търся начин и средства да се оправям? Извинявайте, ама логиката е потресаваща. И да, споделям мнението за дотациите. След като държавата не може да осигури места за всички деца, не искам да вземат от моите данъци по това перо, искам да си разполагам с парите, за да си покривам поне част от разходите по алтернативните варианти.

# 74
  • София
не всички деца боледуват толкова много в яслите.
та чак да обезсмислят първите ясли.

Общи условия

Активация на акаунт