Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 091
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
По-големи фанстасмагории от на Beauty поста не бях чела. Нищо не си бях представяла, когато тръгна голямата ми дъщеря. Всъщност, представях си, че ще ходи с желание, а аз ще ходя спокойно на работа. Явно само желанието ѝ съм визуализирала достатъчно силно. Защото след втория ден като се кльофна болна и така до март бяхме в непрекъснати гимнастики и притеснение кой кога да ходи на работа, колко болнични да си взима, за да не го уволнят, коя баба има почивен ден, коя -отпуска и т.н.

Сега пак нищо не си представям. Просто имам резервен вариант ако и тя започне да боледува.

# 91
И аз точно това щях да пиша, има си статистика, позитивната нагласа няма да помогне тук. Наистина при моите на 5 всичко отшумя, но това беше свързано с факта, че не спят в градината (отидоха в ПГ в училище) , нямаше леля ,която да дава останалата  храна на другите деца на моите (това го разбрах в 2 клас Simple Smile).Така, че всичко си е имало причина, това че не я знаем, не означава, че не сме били в статискитката на болните деца.Сега наблюдавам негативна тенденция с малкото ми дете , но имам опит и ще се действа в положителна насока, пък какъвто ние  късмета.Аз си ги представям нещата в положителна насока, ноо  човек не може да си затваря очите пред фактите.

# 92
  • София
По-големи фанстасмагории от на Beauty поста не бях чела. Нищо не си бях представяла, когато тръгна голямата ми дъщеря. Всъщност, представях си, че ще ходи с желание, а аз ще ходя спокойно на работа. Явно само желанието ѝ съм визуализирала достатъчно силно. Защото след втория ден като се кльофна болна и така до март бяхме в непрекъснати гимнастики и притеснение кой кога да ходи на работа, колко болнични да си взима, за да не го уволнят, коя баба има почивен ден, коя -отпуска и т.н.

Сега пак нищо не си представям. Просто имам резервен вариант ако и тя започне да боледува.
Подкрепям. Ако самовнушенията на майката пряко касаеха имунитета на детето, моето щеше да е най-здравото (от работа и университет грам нямам време да си фантазирам с ненужни мисли и притеснения тип "ама какво ще стане, ако..."), а не 3-4 пъти да лежим в болница заради рота вируси, бронхеолити, вирусни пневмонии, разни стомашно-чревни красоти други и т.н. Да не говорим за обикновените кашлици и ясленски сополи. Но трябва да призная, че втората година от яслата мина значително по-леко от първата (дотук само с едно лежане в болница). А това да имаш резервен вариант с бавачка или баба, предварително измислен, си е крайно наложително дори. Ние с ММ нямахме такъв, съответно се редувахме кой да взима болнични и да стои с детето.

# 93
Е аз имам баба на разположение, и възможност да отсъствам от работа, положителна нагласа как детето ми е здраво и много социално.....обаче най-вероятно няма да се доберем до заветно място в ясла, така че кел файда. Grinning

Много съм зле с математиката и направо ми се разказва играта като се опитам да смятам какви са ни шансовете по градините та да избера коя да сложа на 1во място. От тия безкрайни списъци....кой къде ще иде, с колко точки, гранични групи. И накрая пак шансът ще е 1 към 5. Просто имах нужда да се оплача.

# 94
  • София
На Beauty поста изобщо няма да го коментирам. По-рано писах, че мед. сестрата в яслата ми каза, че много боледуват децата - на нея ако не се вярва, не знам на кого... Това с отделната стая за болни дечица съм го видяла до сега само в частна ДГ, но може и в някои държавни да има. Започнах да се чудя дали, ако го приемат /шанса е минимален, но.../ да не го пускам за известно време да се социализира и да видя дали ще е постоянно болен, и през другото време да си го гледа бавачката... Предполагам, ако освободя мястото в последствие ще бъде предложено на друго дете или?

# 95
Предполагам, ако освободя мястото в последствие ще бъде предложено на друго дете или?

Да, ще бъде пуснато на междинно класиране Simple Smile

Аз до известна степен съм съгласна с Beauty, не за визуализациите колко ще е здраво детето, а за цялостния ни подход.
Когато детето тръгва на ясла повечето родители подхождат със съмнение и недоверие спрямо персонала, преди още да са се запознали с тези жени, те вече не ги харесват и са мнителни.
Винаги се търси виновен, включително и сред възпитателките, ако детето се разболее, макар че вируси не се хващат само от детското заведение, а и от магазина, мола, транспорта, собствените ни местоработи...
И още неща има, които идват от личната нагласа на нас родителите, и променяйки до известна степен нея (и все пак запазвайки здрав разум), можем да направим яслата далеч по-спокоен и приятен период за децата Simple Smile

Последна редакция: чт, 21 мар 2019, 15:03 от Нанга

# 96
На Beauty поста изобщо няма да го коментирам. По-рано писах, че мед. сестрата в яслата ми каза, че много боледуват децата - на нея ако не се вярва, не знам на кого... Това с отделната стая за болни дечица съм го видяла до сега само в частна ДГ, но може и в някои държавни да има. Започнах да се чудя дали, ако го приемат /шанса е минимален, но.../ да не го пускам за известно време да се социализира и да видя дали ще е постоянно болен, и през другото време да си го гледа бавачката... Предполагам, ако освободя мястото в последствие ще бъде предложено на друго дете или?

Аз бих пробвала, не всички деца боледуват така често. Знам, че е статистика, ама можете да попаднете извън нея. Аз съм щастливка с дете "еднорог", което боледува нормално първата година (на 2 месеца се спираше веднъж за седмица), а сега - на 3г., първа група е от "вечното присъствие", тази зима е спирана само веднъж и то за сополи и кашлица. Казвам го, защото на мен постоянно ми се казваше как не е ок да се връщам на работа и как трябва да се подготвя за голямото боледуване. Зависи от детето, от "адаптацията" на имунитета след срещане с вируси и т.н. Ако боледува, бих го спряла, но не е повод да не бъде пуснат, за мен.

# 97
Някой да има отзиви за класиранията в градински групи в 184 ДГ Мечо пух в Гео Милев ? Аз само съм чувала, че трудно се влизало ? Всяка година ли е такова положението ? Има ли дечица влезнали там ? Колко точки имахте ?

# 98
Всяка година е трудно в Мечо Пух, да. Преди 5-6 години на моя приятелка детето влезе на единственото място на трето класиране след лотария с точки без бонуси. След това братчето влезе лесно. Миналата година на друга приятелка детето влезе пак с точка от брат/сестра, не си спомням дали не беше и на лотария.

# 99
Ох и аз се надявам за там... дано да имаме шанс. Ние нямаме никакви допълнителни точки. 12 точки са нашите.

# 100
  • гр.София
От личен опит ще кажа, че когато приеха сина ни на ясла си мислехме, че е здрав и няма да има проблеми, защото дотогава не беше боледувал. Пуснахме го Октомври 2018г., когато стана на 2 години. През Януари е бил 8 дни на ясла; през Февруари направи 2 седмици без прекъсване и бях супер доволна, т.е.10 дни, а през Март е бил 3 дни на ясла, като се надявам следващата седмица да е оздравял и пак да го пуснем...та така с положителната нагласа

# 101
Здравейте!
Ако участваме в граничните групи по първо и второ желание, един и същи номер ли ще се генерира или два отделни? Така като гледам, шанс освен на лотария, в нашия район няма никога да ни огрее.

# 102
Здравейте!
Ако участваме в граничните групи по първо и второ желание, един и същи номер ли ще се генерира или два отделни? Така като гледам, шанс освен на лотария, в нашия район няма никога да ни огрее.

Различни, като ако влезе по първо, няма да участва в тегленето по второ.

# 103
Момичета, неприятно изненадана съм, че в някои градини в нашия район няма обявени свободни места за набор 2016г, защото всички са запълнени от посещаващите ясла. Кофти е, защото някои не искаме да си пускаме децата на ясла, а направо на градина, и по този начин не ни се дава никакъв шанс.

Искам да попитам, ако конкретно дете е прието на 1во класиране по първо желание, то мястото му в опашка по второ желание се освобождава, нали? Също така, доколкото сте писали, разбрах, че незапълнените места от социалната опашка, още на първо класиране се прехвърлят в общата опашка. Тоест, излиза, че всички деца от социалната опашка, които са кандидатствали за дадена градина по второ желание, ако бъдат приети по първото си такова, веднага ще освободят местата си в градината по второ желание, нали? Аз така си го обяснявам, но ако греша,моля поправете ме.

На първо четене, като поогледах кандидатурите за градините в нашия район, ми се струва, че ще има места за всички от района. Разбира се, до май месец сигурно ще има още кандидатури. Но тъжното е, че това се дължи не на многото свободни места в градините, а на ниската раждаемост. От 2016г насам има тенденция към потресаващо ниска раждаемост. С всяка следваща година, се раждат все по-малко бебета. А за яслите, и сега не достигат места, а какво остава ако се раждат повече бебета. Нелогично е една държава, която има демографски проблем, да не прави нищо за да улесни родителите на малки деца.

# 104
  • София
Аз съм с еднорог, който от първа ясла си посещава сравнително редовно. Втора ясла е сега и от средата на ноември насам е отсъствал по болест 1 седмица сега в началото на март.

Ако няма да ги записвате, по-добре оттеглете кандидатурите ден-два преди класирането. Молбата ми е породена от следното:
при сегашната ситуация с точки и критерии влизането в 1 ясла за деца по общ ред без допълнителни точки е още по-трудна. Всяко дете по-малко на опашката дава шанс на дете без брат/сестра в градината, близнак или породен батко/кака.
Местата на незаписаните ще останат за второ класиране, разбира се, но тогава опашката е обща и с 12т едва ли ще има достъп до тях.

Плюс още еднорог и половина. Дъщеря ми тръгна на ясла на година и 2 месеца; в държавна  - някакси я приеха. Била е болна веднъж за 3 дена първата година, веднъж за още толкова втората и след това чак в 3 група. Цялата градина изкара варицела и 2-3 скарлатини; включително в нейната група абсолютно всички деца без нея и още едно - само те двамата така и не пипнаха нищо, а си ходеха, че и обиколиха другите карантинни групи като правеха сборни. Синът ми ходи в частна ясла, но все пак са 12-15 деца в групата, не са 5; той сякаш по-често боледува в сравнение със сестра си. Виждаше ми се ужасно много, но днес една колежка ме попита колко пъти е болен тази учебна година - веднъж август от летен вирус, веднъж края на октомври, един конюнктивит декември точно по празниците и сега януари беше болен, но не от грип. Което всъщност не е чак толкова зле, като се замисля, а и колежката казва "Ооо, ама направо си е супер". От сополите и кашлиците на другите деца и аз не се впечатлявам особено много,

Общи условия

Активация на акаунт