Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 446
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
В градините едно, че местата са по-малко ...
Зависи за кои градини става въпрос. Като цяло в Триадица свободните места за набор 2018 са 64, за набор 2017 - 128, а за набор 2016 - 306.
Досега, всяка година най-много свободни места са обявявали за първа градинска. Но разбира се, зависи от градината. При ДГ с яслени групи ситуацията е по-специфична.

В Триадица местата за втора ясла и първа група са безпрецедентно много. Но и за двата яслени набора са малко повече от половината в двете СДЯ.
Наслаждавам се трета година на класиранията в Триадица. Тази сме шампиони, миналата за двете яслени групи бяха пуснали само по 55, като ги увеличиха мъничко до май.

# 181
Може ли да се очаква и увеличение на местата?? Аз очаквам само увеличение на кандидатите и то на тези с мн точки! Grinning Местата мислех, че квото излезе на 18ти- туй то.

# 182
  • Sofia
В повечето случаи няма увеличение.
Понякога увеличават местата ако примерно приключат с някой ремонт и др., но това може да се случи по-скоро по време на текущите класирания.
Като цяло, това са местата, освен ако някое детенце не се отпише от градината, която посещава.

# 183
  • София
Момичета, има ли някакво правило колко големи трябва да са групите? Знам, че зависи и от базата, но ми изглежда странно да има само 6 свободни места за първа яслена група в ДГ №80 Приказна калина.
И също ми е интересно има ли някакви правило, според което се определя какъв процент от местата от общата опашка за заделени за децата със социални критерии?

# 184
  • Sofia
Местата за първа ясла са само 6, защото групите за набор 2018 и 2017 са смесени.

# 185
Привет  момичета,  мога ли да питам следното: 1 въпрос-по критерий 11 от социалните  под член на семейството разбира ли се баба/дядо ако майката и детето живеят заедно с тях на постоянен адрес;  2 въпрос - уседналостта влиза в сила от септември 2020,  но ще важи ли при класирането май 2020?  Благодаря предварително 

# 186
Мисля, че баба и дядо с ТЕЛК не се считат. Те не са и членове на семейството на детето освен ако не са го осиновили.
Иначе от 2020 започва да се счита критерият за уседналост.

# 187
от 2020 но за следващата кампания май 2020 ще важи ли? 

# 188
би трябвало

# 189
Ама ако влиза в сила от септември 2020 как ще важи през май 2020?
Мене живо ме вълнува, че ми е точка Grinning

# 190
По наредба е от началото на учебната 2020/21, т.е. от септември. Но това има да се изменя...

# 191
Здравейте!
Имам нужда от помощ: детето ще е в първа подготвителна тази година. Посещава ДГ много далеч и искам да я преместя в района по местоживеене. Засега има добри шансове.
Проблемът е, че баща ѝ е чужденец. Нямаме брак, тя е припозната, баща ѝ не живее с нас в България. Той не фигурура като родител дори в регистрите на МВР и по тази причина не ми искат декларация за негово съгласие, когато пътуваме в чужбина.
Въпросът ми е, при евентуално записване биха ли я приели само с копие от неговата лична карта, плюс всички останали документи? Когато преди две години я приеха в ДГ, баща ѝ по случайност беше в България и я записахме заедно. Сега обаче не мога да представя негова оригинална лична карта, а и той не може да дойде.
Отправих запитване в системата за електронно класиране, обясних им ситуацията и.........нищо не разбрах от отговора
''При записване се представят:

- лична карта на родителя (или нотариално заверено копие, ако записването се извършва от упълномощено лице) и оригинала на удостоверението за раждане на детето за сверяване на данните.''.

Нали и аз съм родител, да му се невиди - даже съм основен родител, моя лична карта и копия от картите на двама ни няма ли да свършат работа?

Някой имал ли е подобен казус?

# 192
Здравейте!
Имам нужда от помощ: детето ще е в първа подготвителна тази година. Посещава ДГ много далеч и искам да я преместя в района по местоживеене. Засега има добри шансове.

Най-добре говорете с директора на избраната градина/училище Simple Smile Директорите приемат и проверяват документите, така че в крайна сметка зависи от тях дали ще позволят записване.

# 193
  • София
В системата пак има неактуализирани неща.
Пример за точката за многодетни.
В ръководството седи стария текст:Определя се автоматично от ИСОДЗ и ПГУ в зависимост от въведените данни за децата в семейния профил.
Необходимо е да създадете профили на всичките деца в семейството/домакинството, независимо от тяхната възраст. Децата, които са навършили 18 години, не се водят от същото семейство, освен ако не продължават образованието си като редовни студенти.

При записване трябва да се представят копия от удостоверенията за раждане на децата и оригинал на удостоверения за постоянен/настоящ адрес на всички деца от семейството/домакинството, издадени от съответната районна администрация или се удостоверява служебно. За студентите трябва да предоставите служебна бележка от висшето училище.
А в новоприетата наредба е следното: Копия от удостоверения за раждане на
децата.
Оригинал на удостоверения за
постоянен/настоящ адрес на всички деца от
семейството/домакинството, издадени от
съответната районна администрация или се
удостоверява служебно.
По-надолу в наредбата е дадено и определението за семейство:
§ 4. (Предишен § 5 - Решение № 510 по Протокол № 58 от 26.07.2018 г., изм. - Решение
№ 69 по Протокол № 70 от 14.02.2019 г., в сила от 18.03.2019 г.) По смисъла на § 1, т. 1 от
Закона за семейни помощи за деца "Семейството" включва:
а) съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако
продължават  да  учат,  до  завършване  на  средното  им  образование,  но  не  по -късно  от
навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с
изключение на сключилите брак);

# 194
  • София
Хората с едно дете и да родят второ, то първо първото трябва да е прието, за да се възползват от точка за второто. Но първото не може да бъде прието, защото по това време няма второ. Параграф 22 JoyJoy

Даже и две деца да имаш ако имат по-голяма разлика второто пак не влиза със сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт