Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 453
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте!
Имам нужда от помощ: детето ще е в първа подготвителна тази година. Посещава ДГ много далеч и искам да я преместя в района по местоживеене. Засега има добри шансове.
Проблемът е, че баща ѝ е чужденец. Нямаме брак, тя е припозната, баща ѝ не живее с нас в България. Той не фигурура като родител дори в регистрите на МВР и по тази причина не ми искат декларация за негово съгласие, когато пътуваме в чужбина.
Въпросът ми е, при евентуално записване биха ли я приели само с копие от неговата лична карта, плюс всички останали документи? Когато преди две години я приеха в ДГ, баща ѝ по случайност беше в България и я записахме заедно. Сега обаче не мога да представя негова оригинална лична карта, а и той не може да дойде.
Отправих запитване в системата за електронно класиране, обясних им ситуацията и.........нищо не разбрах от отговора
''При записване се представят:

- лична карта на родителя (или нотариално заверено копие, ако записването се извършва от упълномощено лице) и оригинала на удостоверението за раждане на детето за сверяване на данните.''.

Нали и аз съм родител, да му се невиди - даже съм основен родител, моя лична карта и копия от картите на двама ни няма ли да свършат работа?

Някой имал ли е подобен казус?

Според това, което са ви отговорили - да, може с копие, но трябва да е нотариално заверено. Тук вече по-знаещите майки нека кажат какъв е вариантът: дали нотариална заверка в страната на бащата + легализиран превод тук или заверка на копието в българската консулска служба в страната на бащата.
Доколкото ми е известно в българското право няма понятие "основен родител". Има носител на родителските права. За да нямате подобни проблеми в бъдеще, уредете родителските права с бащата. И най-добре се консултирайте а адвокат. (П.С. след някоя и друга година ще записвате в училище.)

# 196
Здравейте, има ли деца за 1ва яслена в 93 Чуден свят? Гледам, гледам и се отчайвам. Детето ми е с 12 точки и шансът му е 1 към 5. Останалите ясли, в Красно село, имат малък прием и там оше с 13т са запълнили местата. Явно ще се насочвам към частна. Някой с препоръки за такива в район Красно село, Манастирски ливади, районът около ВМА.

# 197
Здравейте, има ли деца за 1ва яслена в 93 Чуден свят? Гледам, гледам и се отчайвам. Детето ми е с 12 точки и шансът му е 1 към 5. Останалите ясли, в Красно село, имат малък прием и там оше с 13т са запълнили местата. Явно ще се насочвам към частна. Някой с препоръки за такива в район Красно село, Манастирски ливади, районът около ВМА.

За Красно село мога да спомена детска ясла ''Цветенце'' на улица ''Дечко Йорданов'' № 60 - чудесна е, но ми беше скъпа.
Аз ползвах детски център ''Фъстъче'' в кв. Стрелбище на ул. Бадемова гора - май беше шестата пряка вляво на бул. ''Гоце Делчев'', след кръстовището с ''България'' в посока Южен парк. Бях много доволна. Достъпът с автомобил е много лесен, автобус 73 също върши работа. Пеша от района на ''Дойран'' и ''Гоце Делчев'' отнема 20 минути. Имат си ''служебни'' колички за по-малките и при хубаво време ги водят в Южния парк. Мога да дам контакт, ако Ви е необходим.

# 198
  • София

Има, има 😁. И моето дете там ще кандидатства. Частните все още не съм ги проучила.

# 199
Да, аз щях да кандидатствам точно там, но като видях шанса(и аз сметнах 1 към 5), се ориентирах към друг район по мойта лична карта. Там сме откъм мъжа ми. Не че сега в Триадица е по добре но май е 1 към 3 поне Grinning
Чувам, че и за частните ясли било трудно по това време на годината вече. Но да не те подвеждам, успех!

# 200
Моля пишете ми, забранили сте лични съобщения.

За Красно село мога да спомена детска ясла ''Цветенце'' на улица ''Дечко Йорданов'' № 60 - чудесна е, но ми беше скъпа.
Аз ползвах детски център ''Фъстъче'' в кв. Стрелбище на ул. Бадемова гора - май беше шестата пряка вляво на бул. ''Гоце Делчев'', след кръстовището с ''България'' в посока Южен парк. Бях много доволна. Достъпът с автомобил е много лесен, автобус 73 също върши работа. Пеша от района на ''Дойран'' и ''Гоце Делчев'' отнема 20 минути. Имат си ''служебни'' колички за по-малките и при хубаво време ги водят в Южния парк. Мога да дам контакт, ако Ви е необходим.

# 201
Здравейте,искам и аз да попитам нещо.
При кандидатсването за ясла,виждам че за момента е 18-ти с 12 точки.Само че има още поне 70 деца с 12 точки.Това класиране,което виждам за момента е нещо временно предполагам.След това ще има жребий за местата с деца по 12 т ли?
Не съм сигурна,че обясних добре :}

# 202
Всичките с еднакъв брой точки участват в лотария. В момента няма класиране, само подредба.
П.П При нас са 86

# 203
Момичета, колко е максималният брой точки за ЦДГ без точката от ясла и без другите “бонуси”? А за ОДЗ същият ли е?

# 204
Да, 12 трябва да са

# 205
Благодаря!

# 206
  • Sofia
Момичета, колко е максималният брой точки за ЦДГ без точката от ясла и без другите “бонуси”? А за ОДЗ същият ли е?
Няма значение дали е ЦДГ или ОДЗ.

# 207
Моля пишете ми, забранили сте лични съобщения.

Разреших ЛС и писах Simple Smile

# 208
Да, аз щях да кандидатствам точно там, но като видях шанса(и аз сметнах 1 към 5), се ориентирах към друг район по мойта лична карта. Там сме откъм мъжа ми. Не че сега в Триадица е по добре но май е 1 към 3 поне Grinning
Чувам, че и за частните ясли било трудно по това време на годината вече. Но да не те подвеждам, успех!

Ами аз съм там по адрес, а таткото във Витоша, което май е още по-голяма драма. Аз ако знаех по-рано, щях д аму забраня да я признае ахаххаха. Шегичка. Просто ще е супер късмет.

# 209
  • София
Както Ви бяхме писали СНБМ обжалва "Наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община" в частта  ОК 6, 7 и 8.
Жалбата е внесена в АССГ. Можете да я видите тук.

Общи условия

Активация на акаунт