Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 1

• 30 511
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
  • София
За ТЕЛК-а, може да се изкара еднократно за доста... Ми, безобидни състояния. Аз мога да изкарам на сина си за нещо, което или се израства, или се оперира, или човек просто си живее сто години с едно наум... няма да казвам каква е диагнозата. Но са еднократни с нисък %, а минимален % за кандидатстване няма... 
Разчитам на това, че е разправия и че няма да има фалшиви.

За истинските телкове не е точно така. Има деца с тежка астма, които почти всеки месец са в болница, но ТЕЛК за тях няма. За това казах, че когато си болен и честен нещата не са в твоя полза.

# 331
Извинявам се, каква е тази патардия за документи, удостоверяващи постоянен адрес? Аз ли нещо не съм разбрала? Нали, ако кандидатстваш по постоянен, само лична карта в оригинал е достатъчна при записването? И тук, и в разни групи в соц. мрежи все по-често на такива питания попадам и вече започнах в собствения си разсъдък да се съмнявам... 😵

# 332
Не, за настоящ адрес е и за многодетни семейства.

# 333
За ТЕЛК-а, може да се изкара еднократно за доста... Ми, безобидни състояния. Аз мога да изкарам на сина си за нещо, което или се израства, или се оперира, или човек просто си живее сто години с едно наум... няма да казвам каква е диагнозата. Но са еднократни с нисък %, а минимален % за кандидатстване няма... 
Разчитам на това, че е разправия и че няма да има фалшиви.

За истинските телкове не е точно така. Има деца с тежка астма, които почти всеки месец са в болница, но ТЕЛК за тях няма. За това казах, че когато си болен и честен нещата не са в твоя полза.

Дам, абсурдно е.
Направих си труда да изчета целия списък, право на до 20% ТЕЛК имам и аз заради намалена зрителна острота и смутена адаптация на очите. Не че ми трябват. Мога и заради кривата си носна преграда... Такъв ТЕЛК пак ще си е истински, но няма да има смисъл от него.
Това имам предвид, за всякакви предимства по принцип се иска висок процент, но за кандидатстването в градина се иска някакъв %, дори да е 5 или 10.

# 334
  • СОФИЯ
ДАННИ ЗА ДЕЛО № 3697 / 2019

Номер на дело:   3697
Година:   2019
Съдебен състав:   V к.с.
Входящ номер:   10291
Дата на подаване:   4.4.2019 г.
Архивен номер:   --- / ---

Страни
Ищец   Ответник
СДРУЖЕНИЕ НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ МАЙКИ

Днес в 16,31 ч. на сайта на АССГ Е установен № на дело. Забавяне в съдебното производство се дължи на бездействие от ответната страна, СОС.

# 335
И сега? До Май месец ще има ли някакво движение,т.е ще се върне ли 40% Социална опашка от предишнат наредба?

# 336
  • СОФИЯ
МаринаАП,
Предлагам да не предполагаме какво ще реши третата власт. Вх № за СНБМ е 9205 от 26.03.2019 г.       
ДАННИ ЗА ДЕЛО № 3697 / 2019

Номер на дело:   3697
Година:   2019
Съдебен състав:   V к.с.
Входящ номер:   10291
Дата на подаване:   4.4.2019 г.
Архивен номер:   --- / ---

Страни
Ищец   Ответник
СДРУЖЕНИЕ НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ МАЙКИ

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 20:46 от мама САННЯ

# 337
  • София
Предстои ни кандидатстване в ясла. Искам догодина да кандидатстваме за детската градина на каката, в която няма ясла. Някой знае ли, дали се предвиждат промени в Наредбата догодина. Питам основно за 1 т., която дават, ако двете деца посещават едновременно детската градина. Чудя се дали да подредя първо СДЯ, за която имаме голям шанс за прием или детска градина, при която ще е на късмет, но пък ако не ни приемат догодина при каката ще си има градина.

# 338
  • София
Едва ли някой може да отговори, дали догодина ще има промени и какви ще бъдат те.

# 339
Да попитам още нещо - да предположим, че отидем в частна ясла. Догодина няма да имаме 1 точка за държавна градина и това ни обрича на частна градина. Знам, че правилата могат да се променят хиляди пъти дотогава, но все пак - при кандидатстване за училище трябват ли ни точки от предишни детски заведения или предучилищна? А за самата предучилищна трябват ли ни точки от градина? Просто се чудя дали да се напъвам да смятам шансове или да преглътна, че парите за дрехи, обувки и почивки ще ги давам за частни ясли и градини 😥😥😥

# 340
Частната ясла дава точка за първа група в държавна градина, ако е посещавана поне 6 месеца.
За предучилищна и училище няма точки, държавата осигурява 100% прием. Сега къде ще е приемът е друг въпрос, но точки не трябват. Дано съм била полезна.

# 341
Частната ясла дава точка за първа група в държавна градина, ако е посещавана поне 6 месеца.
Всяка частна ясла ли или само от „онзи” списък на МОН?

# 342
  • Sofia
Само от списъка.

# 343
Освен за точкта, не знам дали си струва частна ясла, освен ако детето не е  такова, което не се рабзолява често.Точка се дава само от лицензирани ясли, които не са градини.

# 344
Освен за точкта, не знам дали си струва частна ясла, освен ако детето не е  такова, което не се рабзолява често.Точка се дава само от лицензирани ясли, които не са градини.
Е то, ако не я приемат в държавна ясла, няма да имам друг избор, освен да търся частна. Въпросът е, че държавните, които са ни по район, са в друг квартал, и ще падне пътувне и съответно едни поне 300 лв. за бензин на месец. И при това положение се чудя дали има смисъл да пресмятам шансове в района или в съседни заради заветната точка и впоследствие заради държавната градина, щом не са свързани с предучилищната. Ама това си е вече моя дилема, аз получих отговори на въпросите, за което ви благодаря, мами 🤗

Общи условия

Активация на акаунт