Интериорен и екстериорен стил по аматьорски - тема 61

• 73 932
  • 785
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте! Може ли по като за начинаещ  да ми обясните кое е за предпочитане за хол и стая - гранитогрес или паркет?  Има ли голяма ценова разлика, кое се чисти по лесно и други предимства/недостатъци? Благодаря Flowers Four Leaf Clover

# 616
Гранитогресът се чисти лесно, ламинираният паркет (ламинат накратко) - също. Паркетът - истинският, от дърво, също не е чак толкова труден за поддръжка, но не е толкова безпроблемен като гранитогреса и ламината.
Най-евтино е с евтин гранитогрес и евтин ламинат - и под 20 лв. на квадрат има.
Кое от трите е по-добре - въпрос на вкус и приоритети. За повечето пишещи тук, ламинатът е най-добър, значително по-малко са любителКите на дървения паркет и на гранитогреса.

# 617
Винаги бих предпочела паркета, но истинския паркет, не ламинат. Но е доста скъп, ако ще се слага нов. И не се намират лесно майстори да редят рибя кост. А, и дюшеме харесвам.
Между ламинат и гранитогрес избирам гранитогрес винаги.
Най-евтино излиза ламинат, ако сами си го сложите - не е никак сложно.

# 618
Гранитогресът е здрав, не се драска, не се страхува от вода, не се подува, не скърца, не отваря фуги, мие се лесно, не задържа петна и го има в много красиви разцветки и десени... Обаче държи студено. Ако ще оборудваш жилище в тропиците, Средиземноморието или поне на нашето море (заради внасяния пясък) е супер. Иначе зимъска е кофти.

Най-приятно за ходене е по масивен паркет/дюшеме. И е белег за класа. Но е скъпо, поврежда се и иска поддръжка.

Ламинатът е ерзац настилка, ама е лесна за слагане, лесна за поддръжка и лесна за смяна. По отношение на драскане и вдлъбнатини от изтървани тежки неща е може би по-добър от масивния паркет, но с времето ръбчетата се скапват и почват да си личат кофти. Но и там има класове и най-високия клас не е баш евтин. Но пък скъпите си личат Mr. Green

# 619
  • тук и там
Зависи от много неща- предпочитания,финанси, за какави помещения е и т.н. Гранитогрес има страхотни цветове,лесно се подържа и чисти,красиво е-но не само че държи студено,но и създава някаква студенина в обстановката (според мен). Паркета носи усещане за топлина и уют-но не е евтин,труден за подържане. Аз не харесвам никак редене тип"рибена кост" например и не бих си сложила такъв. Проблем си е-изливането на вода,изтърването на предмети и т.н. Ние сме със малки деца,и вече има щети на места-а се нанесохме преди месец.Малкото е изтървало играчки и има на места чукнато вече.А, и по време на вечеря  все още цапа доста и около него падат всякакви  неща,ако не ги видя на момента и не ги махна се оказва проблем- мазното си личи,защото паркета го поема. Една миниатюрна капчица мазнина  да пръсне -и си остава така.На няколко месеца трябва да се омазнява със специален препарат също .Проблема е че не трябва да се ходи по него-тоест ,да те няма в къщи за една седмица примерно..
Ламината за мен е най-практичен,но винаги си личи че е ламинат-тоест че не е истинско дърво..Лесен за слагане,лесен за поддръжка иначе. Колкото и да е скъп и качествен- обаче си личи че е  "снимка" на дърво..

# 620
Гранитогресът е плочки. Ако ти се струва удачно и ти харесва, защо не. Но аз лично не бих сложила в стая. Гранитогрес имам в кухнята, коридорите и по терасите, в стаите е ламинат. Много студено държи, даже и лятото. Иначе най-лесно се поддържа, един моп и си готов Simple Smile. Макар че трудно се сменя. Трябва да къртиш пода. Ламинатът в това отношение е лесен, вадиш старите дъски и слагаш нов, я заради разцветка, я нещо друго. Когато ти е кеф да промениш.

# 621
У дома дме с дървен паркет - навсякъде, включително коридора. Не правя нищо специално за поддръжката му. Дървото не се захабява, то остарява - красиво. Simple Smile

# 622
  • Canada
У дома дме с дървен паркет - навсякъде, включително коридора. Не правя нищо специално за поддръжката му. Дървото не се захабява, то остарява - красиво. Simple Smile

И ние сме така, и в кухнята и коридора, където е 40 годишен. В другите стаи си личи, че е по-нов. Нашият е лакиран и нямаме проблеми с капки масло. Гранитогрес само в банята бих сложила.

# 623
  • тук и там
Нашият не е лакиран(мисля).Може би за това..Но на мястото където бяхме под наем преди-беше лакиран.Вярно че петна нямаше,обаче се беше изтъркал на места и някои дъски започнаха да скърцат..И също при изтърване на предмет-се нараняваше. Всяко нещо си иска поддръжка според мен. Аз много харесвам паркета ни, но  ще ми е трудна поддръжката със малки деца.

# 624
В предишната къща бяхме с гранитогрес с подово отопление от парното. Рай. Сутрин си обуваш ботушките сухи и топли, децата се въргалят по земята, без да врещиш като коза "стани от пода, ще настинеш".

# 625
Много благодаря на всички, че ме ориентирахте така подробно! Flowers Tulip Ще споделя с мъжа ми и ще го обсъдим. Може би засега ми звучи добре ламинат или паркет в стаята и гранитогрес в кухня и хол, ама ще го обмислим.

# 626
Мой съвет е недей гранитогрес в хола, дори и да са в едно помещение хола и кухнята, съм виждала с две подови настилки и стои много добре. Според мен ще съжаляваш, ако сложиш плочки в хола.
Ева, и наши приятели са с подово, наистина е много добре. Те са много доволни.

# 627
  • София
Само да ви покажа една шарения, която се радва на възхвала като пример за "смел подход към цветовете".

Абе и аз обичам да ми е цветно и весело, ама такава обстановка май по-скоро ще ме вкара в болестно състояние на цветово-кичозен  шок... Thinking

# 628
Малко коментари към горното:
- паркет не е задължително да се реди в рибена кост, и на мен ми е демоде. Моят паркет например е от големи дъски с ширина 9 см и дължина между 60 - 120 см и са редени успоредно като дюшеме.
- паркетът не сърца изобщо, ако е лепен. Усещането да се ходи по лепен паркет е супер.
- омасляването не е единственият вариант, с лак е много по-лесно за поддръжка. Предимството на омасляването е само това, че може да се правят частични поправки където се износи, а лакът трябва да е изцяло.

Но ламинатът може би е най-практичното - евтин, лесен, бърз...ама си е ламинат Mr. Green

# 629
Само да ви покажа една шарения, която се радва на възхвала като пример за "смел подход към цветовете".

Абе и аз обичам да ми е цветно и весело, ама такава обстановка май по-скоро ще ме вкара в болестно състояние на цветово-кичозен  шок... Thinking

Това ми причинява мигрена.Не мога да търпя такава ....айде ще кажа шарения,за да не използвам думата цигания.

Общи условия

Активация на акаунт