Селска къща – поглед към малките детайли (продължение)

• 59 898
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
  • DE
Силно се впечатлих от изобретението за пелети от слама. Браво на мъжа ви.

# 496
Браво,Перуника! Много интересно! Бях чувала за пелети от костилки, но не и от слама. Цената е 👌 А ние плащаме 1500 за сезон.

Топъл дъжд, един ups и/или генератор да си купят приятелите. В днешно време опции има.

# 497
Мъжът ми с колегата си изобретиха горелка на сламени пелети. Патентоваха я и спечелиха награда на Пловдивския панаир. Сега се топлим със сламени пелети (170лв/тон). За 6 месеца, даже 7, 130 квадрата ги топлим с около 650лв. Тук влиза бойлер и съдомиялна.
Като спре тока, имаме генератор за парното.
Може ли дадеш повече информация за изобретението
Ние сме с камина с водна риза на дърва. Могат да се ползват и въглища, но последните години няма големи студове и не ползваме.
Къща един етаж 120кв, между 650 и 700лв отоплителния сезон.
Мисля да минем на газ или пелети в по-далечното бъдеще, но знам, че ще е доста по-скъпо, затова отлагам.

# 498
  • Между гори и планини
Аз имам приятели които се топлят с пресовани слънчогледови, сламени палети. Дори не знам как се казват, но си миришат на семки и слама. Те си ги харесват, но аз умрях от студ в тях.
Ние всяка година поръчваме 8кубика дърва. Принципно припалване камината от септември, активно топлим почти денонощно от ноември до края на март. Винаги остават поне 2 кубика. Излиза ни около 700лв, слагам цената на дървата, рязане, цепене и нареждане.

# 499
  • В градината...
Зависи с какво се гори. Ние сме правили изследване в лицензирана лаборатория, калоричността е мнооого по-малка в сравнение с други видове /дървени пелети/. Вкъщи сме по тениски. Навсякъде се топли, всички стаи.
Ето интервю с мъжа ми, в което е направил сравнителен анализ на отделните видове отопление.
https://domigradina.com/obzavejdane/otoplenie/otoplenie-s-agrope … no-i-ikonomichno/

# 500
  • тук-там
За сега решението е: термопомпа, радиатори, камина с водна риза. И подово - единствено в антрето. Генератор задължително.
За басейна - в преходните периоди най-вероятно слънчеви панели.

# 501
  • Norge
Саня, благодаря ти за хубавия разказ! Sparkling Heart
Впечатлена съм от всичко споделено, а и от начина, по който го правиш.
Имам си една мъничка, спотаена завист към юриста като такъв. Това са познания, които за цял живот те поставят в една по-благоприятна позиция във войната с всякакви служби и инстанции. И местни „величия“.
(Вън от темата: неведнъж съм си казвала, че това обаче е една от професиите, които са крайно неблагоприятни в случай, когато човек би желал да работи навън. Само хипотетично.)

Мисля, че за относително малкото време, което прекарваш в къщата, онова, което се вижда от снимките ти, е повод за възхищение.
Аз също съм градско чедо Simple Smile Раснах в центъра на Варна, без улици не можех...практически и сега си ги искам когато съм във ваканция, обичам да ходя по тях с часове.
На терасата имахме четири или пет сандъчета с мушкато, това беше досегът ми с природата по-рано.
Разбира се, покрай училище събирахме и лайка, и липа, та и вторични отпадъци. Simple Smile

А след това, когато започнах да пътувам насам и попаднах сред това зеленото, интересът се яви от само себе си.
Виждам, че и при теб е така.
И да, вярвам, че далеч не е толкова сложно.
Вярно, има нужда и от познания, но това е нещо, което се добива в течение на самия процес.

Късметлии сте със селото. Дано си го опазите такова!
(И аз съм на близо 7км от нашето градче Simple Smile )
Продължавай да разказваш. Animal Bee

Хрис, респект за крайния резултат! Даже не искам да знам как сте се намъчили с „майстори“, докато получите това, което имате в момента.
Едната къща, която някога купихме до Варна (с. Бенковски), беше долу-горе на подобен етап, малко по-напреднал. Единият от „специалистите“, които заведохме да я види, дори каза, милият, че ще трябва да му купим и „мобилен телефон“, за да можем да комуникираме в процеса на ремонта. JoyJoy
Не, не стигнахме далеч с въпросния ремонт. Sweat Smile
Цитат
Има овошки и бурени...….
. Смея се.

---------------------
Дъжд-че, ние сме с вода в пода (без гаража Innocent)
Термопомпата е сондирана в скалите под къщата, нямам представа на каква дълбочина е.
Вкъщи сме целогодишно по къси панталони.

# 502
  • Между гори и планини
Хрис, мили боже, какво е било и какво е станало! Браво на вас!
Аз не съм толкова смела, за да взема полуготова или разрушена къща и да я стягам.
Тук имаме приятели французи, които 2 години правят къща от царско време, че и живеят с малко дете там. Първото им лято бяха с външна баня (разбирайте перде) и колектор със слънчева вода. Съответно веднага след покрива направиха баня. Все още имат довършителни дейности, но са на финала.
Сега семейство англичани купиха една мизерия, която ще правят, на мен ми призля като я видях. Мъжът ми ще им прави ел.инсталацията.
Аз предпочитам да взема нещо готово с малко нужда от ремонт, отколкото да се мъча с майсторите.

# 503
  • Norge
Ех, относително е това с нивото на готовност на дадено жилище.
Аз пощурявам при мисълта да трябва да платя за нещо, наскоро ремонтирано, или в тип-топ състояние, което после да събарям (примерно плочки), защото не ми допада.
Но за майсторите си права, много си права Sad

# 504
Здравейте момичета.
Миши,специални поздрави Blush.
Нашата къща е почти готова ,нямаме търпение да се устсновяваме вече .

# 505
Здравейте момичета.
Радвам се:hugs: Давай подробности, като чета тук и се вдъхновявам момичета, че нас доста работа още ни чака...

# 506
  • София
Ние имаме едно голямо предимство, родителите ми живеят в същия двор, в тяхната си къща и до голяма степен комуникираха с майсторите. Ето един поглед от вътре.

Иначе се топлим с камина с водна риза, с дърва, доволни сме.

# 507
  • Между гори и планини
Ох, как обичам такива големи прозорци!!! Много е хубаво.
Ако някой се интересува, мога да сложа как изглежда нашата къща вътре. Отвън изглежда малка, но всъщност е идеална квадратура за почистване, топлене и всеки да си има местенце. Въпреки, че кухнята и трапезарията са малки. Ние сме трима и ни стига.

# 508
Много мога да пиша , но ще е адски дълго . До момента сме на груб строеж, предстои ни следващата седмица мазилка вътре,вън,полагане на тръбите за парно и последващите дейности. Поне оградихме с временни ламаринени платна,да не е разградено . Въпреки това съм много щастлива, пуснахме кученцата на воля вече ,майката е наследство .Намерихме я в къщата,миличката
Здравейте момичета.
Радвам се:hugs: Давай подробности, като чета тук и се вдъхновявам момичета, че нас доста работа още ни чака...

# 509
Виждам  ремонти сте захванали.
Преди пет години купихме къща с паднал таван и само две стаи. Мислехме да укрепваме основите и да направим баня. С времето разбрахме, че няма да стане така и стигнахме до момента, в който започнахме да подготвяме документи за строеж. Нови партиди за ток и един куп документи преди самия строеж. Сега ако трябва да започне всичко бих избрала празно място, но не съжалявам нито за момент за избора. Днес обикаляхме селото- познат търси къща  и си харесал една при нас. Уж малко село, но 2 часа обикаляхме докато я намерим.
Нашата няма да е голяма, но лятната кухня - беседка с барбекю и пещ е 30 квадрата.

Общи условия

Активация на акаунт