Селска къща – поглед към малките детайли (продължение)

• 59 776
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
  • Между гори и планини
Аз пък един път сях калифорнийски мак, уж бил като плевел, ама при мен не стана. Препоръчвам декоративен слънчоглед. Цъфти по-дълго.

# 676
Аз пък точно декоративен слънчоглед не успях да завъдя в центъра на София. То при мен "почвата" не е дори и почва, а прах някакъв. Може и семките да не са били качествени.
Но с телефончетата нямам грешка - каквото пуснах - поникна. Естествено пуснах по повече семчици от препоръчаното, по 3-4 на гнездо. Оттам нататък оставям на майката природа напояването. И при суша - пак растат. Поливала съм, фигуративно казано, само след като ги пусна в земята и през седмица 2-3 пъти след това, ако е много сушаво.

# 677
  • Между гори и планини
Може мравките да са отмъкнали семките 🙄🧐 За това, каквито и семена да сея, поливам всеки ден да е мокро. После и гранулки срещу голи охлюви...

# 678
Аз купих домати,краставици и марулки,ама червени. 😃 Тези дни ще сея. Не бързам,защото нямам парник,направо за градината ще са.

# 679
  • пак там
Аз съм ентусиаст. Затова купих домати - къмто 20 вида, краставици - десетина, чушки, пъпеши, дини, зелен фасул, манголд, спанак, киселец, моркови, алабаш и какво ли още не Simple Smile

За целта ми трябва двор някъде къмто хектар Simple Smile

Но още не съм сяла нищо. Ще сея в сандъчета в апартамента, после ще садя мързеливешката, оооо, извинете, пермакултурно Simple Smile При нас се сади средата на май, ако е топло. Иначе не става.

# 680
Имам 5 метра мрежа откъм съседите. Там навсякъде мъжа ми е посадил трева, но ми се иска и някакви цветя да засадя точно до мрежата. Някакви по-височки. Начинаеща съм и моля за препоръки.

# 681
  • Между гори и планини
Имам 5 метра мрежа откъм съседите. Там навсякъде мъжа ми е посадил трева, но ми се иска и някакви цветя да засадя точно до мрежата. Някакви по-височки. Начинаеща съм и моля за препоръки.

Рози, аз имам такива които стават доста високи храсти и цъфтят от май, докато не ги изрежа и зазимя да спят. Може и жасмин, люляк , японска дюля. Но те цъфтят само пролетта. Аз сложих до оградата Текома, цъфти до късна есен, но влече и трябва здрава ограда, но не руши като бръшлян. Или декоративна лоза, която също пълзи, но има красиви червени листа есента. Най- лесно е да сложиш грамофончета да си пълзят и цъфтят по оградата.

# 682
  • пак там
Защо не пробвате с гулия - и цвете красиво, и накрая - ядливо. Simple Smile

# 683
  • В един копнеж!
Хортензии, различни цветове. Дано, обаче, не е ярко и целодневно слънцето на това място, защото в такъв случай - не.
В другият случай, храстовидни рози.

# 684
  • Варна
Рози за оградата към съседите. Виж Хоби кафе, ще научиш много за градината.

# 685
Благодаря ви! Е след разговор с ММ решихме рози. Трябва и с него да се съобразя... Grinning

# 686
  • пак там
Хортензии искам аз... Едно време баба гледаше хортензии, даже помня къде бяха. Много бяха красиви.

Някой да знае как се захващат?

# 687
Хортензии ми хвана свекърва ми. Първо в саксии ги беше сложила, отрязала от тези пред блока им каза, потопила във вода да пуснат малки корени и после ги сложила в саксии. Бяха ми казали, че ако си намерят мястото се хващат, иначе трудно било. Сложихме ги на полусенчесто място, доста влажно е, пече ги само сутрин и станаха храсти направо. Наистина са много красиви и ми направи впечатление, че като цъфне дълго време не прецъфтява. Накиснати във ваза пак не увяхват бързо.
Като цяло, за мен това е едно от най-красивите и сполучливи цветя за градината.

# 688
  • пак там
Аз уж си спомням къде ги садеше баба... Искам и на западната ограда да сложа две-три, ама не знам дали ще се хванат - там е много сенчесто, слънцето огрява чак към 5-6 часа лятно време. Но пък... нищо не се знае, може да се хванат...

# 689
Благодаря ви! Е след разговор с ММ решихме рози. Трябва и с него да се съобразя... Grinning

Розите искат редовно пръскане, подрязване и въобще големи грижи. Иначе стават голям въшкарник. Само за няколко дни да ги изтървеш и да не ги напръскаш след като е валяло - и се напълват с въшки и всякакви други гадинки.

Хортензиите са добър вариант, стига да растат при вас, защото не навсякъде виреят добре. Въобще като искате някаква трайна растителност, огледайте се в съседните дворове кои цветя, дървета и храсти виреят добре във вашето село. Има си местни климатични особености, които не позволяват някои видове да се развиват добре и същевременно са благоприятни за други. В нашия двор например имаме цяла овощна градина с какви ли не дръвчета, обаче така и не успяхме да отгледаме праскови и кайсии. И в цялото село няма. Имат много цвят, но никакъв плод не вързват, предполагам от много ниските нощни температури по времето на цъфтежа.

И още нещо, защото ставаше въпрос за растения покрай оградата - има изисквания за отстояния на дървета и храсти от оградата на съседите. 1м за ниските, 1,5м - за средните и 3м за високите дървета. Разбира се, ако се разберете със съседа, няма проблеми и да се нарушат тези ограничения, но все пак го имайте предвид.

Общи условия

Активация на акаунт