Завишен Пролактин - кървене извън менструалния цикъл :((

• 3 090
  • 30
  •   1
Отговори
Здравейте !
Имам извън менструално кървене от няколко години . Пия Дуфастон всеки месец.
Правила съм всички възможни изследвания- изследвания за болести,цитонамаска,колпоскопия.
От всичкото това ходене по доктори и по изследвания ,всеки ми казва че ми няма нищо.
Накрая реших да си пусна и хормонални изследвания . Оказа се че и там вскичко е наред освен леко завишен пролактин - 556.8 при допустима стойност -496 . Новата лекарка при която ходя, каза че най вероятно в това е проблема. Изписа ми Достинекс по схема за два месеца. Притеснявам се обаче, защото това са хормони и не знам как ще ми се отрази в комбинация с Дуфастона ..
И изобщо възможно ли е наистина в пролактина да е проблема ??
Как мислите ? Някой имал ли е подобен проблем?
/За сега за деца не мисля просто искам да си нормализирам цикъла/

# 1
    Сама ли предприехте инициативата да пуснете изследвания на хормоните? Знам, че при определени хормони зависят от дали сте в овулация, която се следи от доктор, за да се пуснат в точното време, от менструалния цикъл и т.н.

# 2
Не, бях насочена от лекар,който ми обясни точно кога трябва да се пуснат. А изследване за Пролактин съм правила три пъти . Това е резултата от последния път

# 3
  • Sofia
Извънменструалното кървене по-скоро се свързва с нисък прогестерон. Имала съм висок пролактин и то три пъти над  горна граница и не съм имала кървене.
И е странно години наред да се борите с проблема, пък един лекар да не се е сетил да пусне хормони!? Че то оттам се почва.  

# 4
  • София
Високият пролактин не подтиска ли допълнително синтеза на прогестерон?
И аз имам същите оплаквания и ми обясниха, че ако пия Логест ще е ок, но имам съмнения за противозачатъчните:/

# 5
Опитах да пия преди години Ясмин..Оказа се че имам непоносимост към него и от тогава дори и не помислям за противозачатъчни. От Дуфастона се влияя добре ,но като го спра проблемите отново започват..

# 6
   Докторите са се сетили за изследвания на хормони, но никой не иска да пуска такива изследвания.

Пример: Пред гинеколога си настоявах преди около 1 година, че бих желала да ми пусне изследвания за хормони, а аз щях да платя за тези изследвания. А той ми заяви, че съм нямала нужда от такива изследвания. А аз какво да правя? Не мога сама да пусна тези хормони. Трябва доктор да следи кога точно съм в овулация, за да отида до лабораторията, за да ми вземат кръв и да ми изследват определен хормон/и, които се изследва/т, само когато жената е в овулация.

# 7
  • Sofia
Не съм чувала пролактинът да има нещо общо с прогестерона. Пролактинът може да потисне овулацията и да е пречка за забременяване. Макар че при мен такъв проблем не се появи. Забременявах без проблем, но загубих две ранни бременностти с обяснението, че е именно то висок пролактин.
С последния пост не съм съгласна. Първо няма хормони, които да се изследват по време на овулация.
Имала съм много проблеми преди години и съм пускала изследвания по моя инициатива след много четене. Нали става дума за моето здраве, аз имам най-голям интерес да намеря проблема, а не докторът. За него си една от многото, не се задълбава много-много. Да не давам примери за лекарски изцепки, които са попречили да запазя двете си бременности, а е имало вероятно шанс. След тях просто седнах да чета и си направих всички възможни изследвания, които реших, че са ми нужни. Отидох се резултатите при специалист по репродуктивни проблеми и той ми каза, че повече не се сеща какво може да ми изследва. Бях направила всичко. Това извън темата, извинявам се, че бях пространна. Исках да кажа, че не е лошо да се попрочете това онова.

# 8
desive78 какво се опитваш да кажеш? Че ако взимам Достинекс не е логично да взимам и Дуфастон ли ? Simple Smile) на 15-ти имам консултация и с ендокринолог..

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 18:56 от десидесии

# 9
При мен заради прокървявания преди цикъл пуснаха пролактин прогестерон и тсх. Заради прогестерона трябваше да са до 22 или 23 ден на цикъла. Оказа се тсх. Според мен обаче и при прогестрона имам проблем. А като чуя че при хормонални проблеми изписват противозачатъчни, се изприщвам. Те само отлагат решаването на проблема и го замаскират. Както и да е. След като проблем се оказа щитовидната жлеза, на контролата пуснах всички щитовидни хормони.

# 10
Това е като някакъв порочен кръг и всякаш спасение няма ..не издържам вече .. Все едно съм някакво чудо на медицината

# 11
  • София
Не си:)
При мен е така от години.
Гинеколозите казват: е, кво пък, че ти зацапва. Нищо не е
...

Desive78, има много информация в нета как пролактина влияе на прогестерона.
“Когато неговите нива са твърде високи, пролактинът стопира отделянето на гонадотропния хормон от хипоталамуса, който повлиява отделянето на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и лутеинизиращия хормон (LH) от хипофизната жлеза, а това от своя страна нарушава отделянето на естроген и прогестерон.” - само един пример от wiki

# 12
И на мен така ми обясняваха, но сега съм с киста на яйчника от прогестеронова недостатъчност. Викам, брейййй, аз като казвах че не ми достига прогестерон и затова прокървявам... нищо ми нямало, наслушах се

# 13
Имам много обилен менструарен цикъл и заради това състояние вече имам анемия. През годините, които съм ходила на различни гинеколози, ми предписваха противозачатъчни хапчета. Съответно съм отговаряла, че не желая да приемам хормонални таблетки. Също така, преди няколко години се опитвах да приемам хормонални таблетки- 3-5 вида, но не ми понесоха. Постоянно ми се гадеше, нямах апетит, нямах желание и не можех да сложа никаква храна в устата ми-това не беше добре за мен, защото съм твърде слаба, главоболие, нищо не ми се правеше, дори повръщах. Още от първата таблетка се отключваха тези странични ефекти. От 2 до най-много 1 седмица съм правила опит да ги приемам, но направо умирах. След 15-30 минути след приемане, гаденето се засилваше и всичко в мене се повдигаше. Съответно ме подгонваше да повърна. Направо тези хормонални таблетки са ад за мен.

И така, казвала съм пред гинеколозите, че освен не искам категорично да ги приемам, също така, че съм опитвала да приемам от 3 до 5 вида, но не ми понесоха. Настоявала съм за изследване на хормони, за да се разбере какво е състоянието на хормоните ми, че да имам такъв обилен менструарен цикъл. Сигурна съм, че проблемът е в хормоните. Но няма как да си пусна сама тези изследвания. В някаква тема прочетох, че ендокринологът се занимава с хормоните. Така че ще отида на такъв специалист.

Извинявайте за дългия ми пост. Стигнах до същината, която исках да ви споделя. Като категорично отказвах да приемам хормонални таблетки, гинеколозите ми отговаряха с остър тон, че тогава ще търпя това положение. Frowning1 Нямало какво друго да се направи. Аз се чувствам толкова зле като ми идва менструалният цикъл-боли ме стомаха много, отпадам, понижава  се кръвното налягане, нямам желание да приемам храна, често ми се гади, а отгоре на всичко ми тече като вода. А тези ще ми отговарят по този нагъл начин, че тогава да търпя!

# 14
  • София
Цибалаб имат пакет Лейди плюс, пускаш хормоните на 3 ден от цикъла и срещу 54 лева и ще видиш.

Ето и подробно описано от Денис кое и кога:

http://old.bg-mamma.com/?topic=1047706;topicrefid=4

Общи условия

Активация на акаунт