За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 33 774
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
Имам лешников и фъстъчен тахан и какаово масло и кокосово. Какво да направя с тях? Ама да е лесно и бързо...Не е нужно всички гореизброени да включва Simple Smile

# 301
  • София
Имам лешников и фъстъчен тахан и какаово масло и кокосово. Какво да направя с тях? Ама да е лесно и бързо...Не е нужно всички гореизброени да включва Simple Smile

Нежни омбре палачинки с плодове

Сладки с тахан

Сладки с тахан и петмез

# 302
Мога ли да забъркам и изпека козунак в хлебопекарната? Виждам в книжката рецепта, но не знам дали ще се получи. Някой пробвал ли е или всички само месите в машината и после оформяте и печете на фурна?
Преди последното втасване може да извадиш тестото, да го сплетеш, намажеш и наръсиш със захар и отново да го върнеш в машината да се доопече. Преди години съм го правила така и си става на конци. Сега вече машината я използвам само за месене.

# 303
  • София
Мога ли да забъркам и изпека козунак в хлебопекарната? Виждам в книжката рецепта, но не знам дали ще се получи. Някой пробвал ли е или всички само месите в машината и после оформяте и печете на фурна?
Разбира се, че може. Макар че на мен първият път по рецептата на Пина ми стана като сладък хляб, май брашното беше много за толкова яйца.
Само го дебни да не се препече, защото в пекарната се случва. Аз съм го вадила 10 минути преди края на програмата.

Аз спрях да пека в нея, защото ЗА МЕН не си заслужава врътнята и чакането 3 часа за малко козуначе - ние сме 4 души и го ядем почти наведнъж. Ако пекарната ти е голяма с 2 перки - добре. Но моята е малка и затова като ще се занимавам - правя със 700 г брашно  и пека във фурната, поне да има за няколко дни.

# 304
http://www.mycookingbookblog.com/tahinosalata-tahini-ili-raziadk … en-susamov-tahan/

Става прекрасно със всякакъв вид тахан. Предполагам, че много добре ще стане с фъстъчен тахан и парченца фъстъци вътре. Правя я със тахан от слънчоглед и слагам вътре сурови слънчогледови семки, както и с тахан от тиквени семки. За мен е много сполучлива рецепта и горе-долу единственият начин по който ям тахан.

# 305
Соленките с парено тесто, хубави ли са за ядене на другия ден?

# 306
Стана дума наскоро за козунак. Става си, само имай предвид че повечето програми имат предвиден някъде час печене, а това може да му е много на козунака. Ако ползваш готова програма, разбира се.
Аз рядко правя и обикновено някое мъничко че да се изяде и е все в машината, но си комбинирам първо програма за тесто, чакам по повече да втаса след като свърши програмата, после го оставям още да втасва в машината оформен (само леко топла и затворена) и пускам отделно само печене, като преди това отварям и мажа и ръся набързо. По-добре става според мен, отколкото с готова програма. По-близко е до правен по нормалния начин, не че е лош и ако пусна програмата за сладък хляб примерно, но за мен си е по-добър аз да си го гледам кога е втасал достатъчно.
Към 40, най-много 45 минути от печенето отвори набързо и го мушни с дървен шиш или нещо от сорта, да видиш дали има нужда от още печене, доста вероятно е да няма. Ако го оставиш цял час да се пече, може и да ти стане сух и/или да се препече повече отдолу.
За мен "врътнята и чакането" не са по-малко, козунакът винаги си иска време, но наистина ако сте повече хора, в машината може да ви се види малък. Аз нарочно искам малко козуначе, така че ме устройва

# 307
  • София
За мен "врътнята и чакането" не са по-малко, козунакът винаги си иска време, но наистина ако сте повече хора, в машината може да ви се види малък. Аз нарочно искам малко козуначе, така че ме устройва
Аз точно това имах предвид. Може би се икономисва само ток, защото фурната е по-голяма и иска загряване.
Все пак повтарям - ние сме 3 възрастни и 1 дете, а ММ е ламята Спаска към козунаците, мога да го броя за двама.  Grinning

# 308
О, тогава наистина по-добре по-голямо количество, разбира се. Или правене всеки ден в машината, докато ви омръзнат Grinning

# 309
  • Г. О.
Благодарности за рецептите за постен сладкиш:)

# 310
  • София
О, тогава наистина по-добре по-голямо количество, разбира се. Или правене всеки ден в машината, докато ви омръзнат Grinning
И поздрав с песента "Жопа растет" (Задникът расте)

# 311
Каква е разликата между фъстъчен тахан и фъстъчено масло.

# 312
Каква е разликата между фъстъчен тахан и фъстъчено масло.

Честно казано, нямам представа. Обикновено купувам тахан от мистър Алмонд. Купувала съм и фъстъчен и е по-рядък и течен от вносното фъстъчено масло, което съм купувала. Освен това, поне на вид не е толкова мазен като маслото. Предполагам, че маслото е преработено по някакъв начин и има някои добавки, които му подобряват вкуса и го правят с консистенция, подходяща за мазане.

# 313
Принципно не би трябвало да има разлика, фъстъченото масло трябва да си е само фъстъци на фина паста. Дефакто, повечето бурканчета фъстъчено масло в магазина имат и други работи, не чак толкова хубави. Палмова мазнина чат-пат, на някои захар добавят и какво ли не. В някои съм виждала оставени по-едри парченца фъстъци да хрупкат извътре... то май две еднакви няма.

# 314
Знам от производител на тахан и фъстъчено масло. Последното се прави само от мазен сорт фъстъци и задължително са излюпени. При тахана се ползват всякакви видове фъстъци и не са белят. Истинските нямат добавки.

Общи условия

Активация на акаунт