За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 116
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 23 340
Пропуснах дали някой  обясни  трайността на варените яйца.Вчера попаднах на статия, не напразно  яйца не се мият преди употреба или поне  са от продуктите дето така се говори, препоръчва, то и аз ги мия ,не спазвам.Но при миене се нарушава една покривка ,която ги предпазва и позволява да навлизат бактерии и микроби като се отмие.Та една седмица траят и  тя е под въпрос.Това е официално , и аз днес варя за  употреба  и хвърлям червените.Принципно  забелязвам тук млади жени да не обичат да хвърлят ,у нас децата ме научиха и  хвърлят без да питат само по съмнение за нещо некачествено.И дори аз да употребявам понякога, и не умирам от това ,за тях се съобразявам.Хвърляй да ти е мирна главата от проблеми после.Препоръчвам това.

# 556
  • Мнения: 4 299
Добре де какво нарушаваш на яйцето ако го измиеш ПРЕДИ ДА ГО СПУПИШ?

# 557
  • Мнения: 23 340
Ей ,трябваше да копирам линк.Влизало мръсно тогава.И аз мия ,щото тъй искам.Не винаги .И на нашите кокошки едно време калните миех ,  и сега  от  ферма вземам.Имало нещо там покритие.

# 558
  • Русе
  • Мнения: 6 162
Скрит текст:
Здравейте!
Ще правя ориз с агнешки дреболии и много зелен лук. На фурна искам да го опека. Чудя се дали да обработвам по някакъв начин дреболиите преди това, да го сваря ли, да ги запържа ли? Или направо всичко в тавата и във фурната.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/05/blog-post_2.html

# 559
  • София
  • Мнения: 12 221
Добре де какво нарушаваш на яйцето ако го измиеш ПРЕДИ ДА ГО СПУПИШ?
Яйцата по принцип не се мият предварително, така е правилото , именно да не се наруши консистенцията на черупката,  освен ако не е прекалено замърсено, така се прибират на хладно - хладилник, но преди да се боядисат се измиват едно по едно, за да хване боята, иначе имат едно омазняване , което пречи на боята да хване.

# 560
  • Мнения: 5 424
Имала съм достъп до домашни яйца и почти винаги са били замърсени (къде пръст,къде а...а).Също съм купувала от магазина пак замърсени.Мия ги задължително,малко ми е гнусно да ги сложа да ги варя по този начин,при положение,че може и да се спукат и всичката тая мръсотия да се поеме от ядливата част.

# 561
  • Мнения: 4 299
Аз разбирам да ги измиете и приберете да ползвате след време. Говорим за измиване непосредствено преди употреба, нали чупите черупката, какво по-голямо нараняване? Не ми отговаряйте, че пак ще стане...

# 562
  • Мнения: 15 046
Става въпрос да не се мият и след това да се съхраняват, докато решите да ги сготвите. На варените също им се отмива това по черупката при самото варене. Нали ги слагаме във вода.

# 563
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
когато яйцата не са мити, могат да се съхраняват извън хладилник.
като се измият - трябва в хладилник, защото този предпазен слой го няма. при миене не се нарушава никаква структура на черупката, премахва се този защитен слой само.
преди счупване се препоръчва измиване, за да се избегне заразяване, макар да не вярвам някой да ги яде сурови, т.е. дори и да не са измити, то след това се обработват термично и всичко изчезва.
и не говоря за кал и а*и. този защитен слой не пада само с вода, трябва и малко веро и гъбичка. Peace

в Германия яйцата не се мият и в магазините са до зеленчуците, никога в хладилна витрина, но са видимо чисти, защото кокошките не са навън.  Tired

# 564
  • Мнения: 10 680
но преди да се боядисат се измиват едно по едно, за да хване боята, иначе имат едно омазняване , което пречи на боята да хване.

не е вярно. аз лично не ги мия преди варене и си хваща супер боята, никога не ми се е случвало да не хване добре /освен при един безумен опит с био бои, но подозирам, че просто са такива бледи цветовете/. яйцата ми са домашни почти винаги.
иначе яйцата може да се мият /по избор, аз ги мия/ непосредствено преди употреба, но не се мият преди да ги сложите за съхранение в хладилника за дълго.
всъщност яйцата имат доста дълъг срок на годност и няма проблем да се съхраняват и извън хладилник при подходящите условия.
иначе храната трябва да се гледа конкретно като състояние, не само по срока на годност.

# 565
  • Мнения: 1 941
Аз се включвам само, за да кажа, че лава кейкчетата ми със соленото масло станаха ИДЕАЛНИ!
Еми.. добра съм, явно Bowtie

# 566
  • русе
  • Мнения: 1 362
Може ли рецепта за лава кейка?

# 567
  • Мнения: 1 941
Веднага!
https://zvezdev.com/рецепта/лава-кейк-2
Hug
Ама форумът изрязва линка.
По рецепта за лава кейк на Звездев ги правих.
Яйцата ги извадих от хладилника и ги измих под течаща топла вода около  половин час преди да ги счупя, ако има значение това Blush

Последна редакция: пн, 06 май 2019, 21:12 от Meraviglia

# 568
  • Мнения: 23 340
Аз ще правя скоро ,все излиза нещо да се отложат, но тази рецепта не виждам,ще повя пак.
Лава кейк правих по рецепта на Пепчо ,но аз имам проблем с печенето.Просто  е меко при мен, но не тече.Та ще репетирам да станат  както трябва.
За яйцата бе въпрос за трайност, някой спомена че трябва са по трайни от суровите и за това опровергах.Другото е   спам.

# 569
  • Мнения: 1 941
Ами и аз като ги извадих и ми се стори, че отдолу не са се опекли.
Сложих ги най-отдолу на фурната и ги пекох още минутка.
За първи път правя такъв десерт и като се разтече центъра бях много горда със себе си, че съм го уцелила Bowtie
Не бих яйцата и захарта много.
 Просто с телта и на ръка малко, колкото да почне да се разтваря захарта.
После брашното си го пресявах директно върху яйцата и шоколада, ама малко по малко.
Брашното вече го бърках с шпатула, а не с тел.
Изсипах във алуминиеви формички за еднократна употреба намазани с размекнато масло и посипани с какао и маалко захар.
Лесно е, наистина. Щом пълен лаик като мен го казва Hands Plus1

Последна редакция: пн, 06 май 2019, 22:21 от Meraviglia

Общи условия

Активация на акаунт