С какво ви дразнят свекървите - тема 108

• 39 028
  • 795
  •   1
Отговори
# 660
Почакай още малко...
И аз преди десетина години имах такива познати.

# 661
  • София
Човек, който е склонен да унижи родител, за мен е човек без всякакви морални граници, способен на всичко лошо.
И изобщо не вярвам, че от ужасна майка се пръква съвършен човек.
И аз не вярвам в такива крайности. Но пък знам, че от лош родител може да излезе нормален човек.
Абколютно не съм съгласна, че моделът се следва автоматично. В някои случаи може да стане точно така, но в други човек да бяга в другата крайност от него. Но и при двата варианта оказва голямо влияние.

Много често се и отхвърля напълно модела по който си израсъл.
Скрит текст:
Така, че си е напълно възможно, при това всеки има по двама родители и колкото повече се осъзнава, толкова повече сам решава кой модел да вземе. А да не зарязваме, че още на 5-6 години виждат и много голямо разнообразие от модели и имат още по-голям избор. Не случайно тинеджърството е една от най-трудната за родителите възраст. Колко не могат да си познаят детето, дори не можеш да предположиш.
Колко е често не знам, но по-рано, когато попитах дали при родител алкохолик децата винаги са алкохолици, имах предвид съвсем конкретен човек. Единият родител е алкохолик, синът не понася алкохол, буквално не близва.

Така че, да, за мен е напълно възможно от кофти родител да излезе нормален син.
Както има и вариант при съвсем нормални, обикновени хора, детето да се окаже престъпник примерно.

# 662
  • при късмета
Нормално е да отиде на другата крайност с алкохола, вероятно се е отвратил. Не от алкохола, а от пияния си баща. И това е много добра причина, ну само да измести модела, а да отиде на другата крайност.

# 663
  • София
Гелдам аз амнайсе нови отговора, викам си някое момиченце се е престрашило да си отвори устата тук, ама тц. Вий сте го отпрали на тема "как и защо се става мунчо" Trollface

# 664
Много са ми чудни някои коментари.  Все свекървата била виновна и т.н. Ами тя темата е за свекървата и с какво те дразни, дами. Отделно всяко същество е отделен индивид с негови си лични качеста и не е копие на майка си. Естествено, че възпитанието играе роля .Ама чак да са едно към едно майка и син, пак е супер крайност. Така, че неблагодарната снаха може да дойде ако има смелост да си каже болката 😝

# 665
Като знам, че съм се оплаквала от свекърва, мога  и да кажа, че ползата само да се оплачеш  е нула. Добър съвет винаги помага.Няма да помогне всички да почнат да викат , уф, горката ти.Оплакваш се ,вслушваш се  и доколкото можеш търсиш път.Голо оплакване  е загуба на време,винаги стои въпрос сега накъде и какво.

# 666
  • MI
Едно е да се оплачеш от конкретна постъпка, от характер, друго е общи философствания как винаги майката е виновна ако е станало насилник, непрокопсаник или обикновен мухльо детенцето на 30, 40, че и 50 години. Защото той баща няма, приятели и като цяло външна среда няма и най-важното акъл няма да реши какъв човек иска да бъде на тези години. Само защото мама като малък не го е гушкала третира като парцал жена си, със сигурност. Rolling Eyes Да не говорим, че пък в някои случаи става въпрос за откровена простотия и няма как да им се ръкопляска или вика горкото то.

# 667
  • при късмета
Къде прочете, че винаги майката е виновна, ако някой е станал насилник? Коментирахме примера на Таис, а там е казано в прав текст, че в този случай има малтретиране от страна на майката

# 668
Най- странното е, че психолог ме насочи към този аспект. Аз не съм убедена, честно казано. Той е споделял, но по наше време малко родители не санкционираха децата си за пакости. Затова и на психолози много не вярвам аз. За мен бившият си беше с уродлива психика, но доколко има връзка с възпитанието на  майка му, не знам.
Споделям си тук, то е минало, но когато по цели нощи не спях и търсех път към мъжа си , удряйки на камък , много съм ги премисляла нещата и съм се чудила.
Чуденката ми приключи, когато изчерпах всички средства и го напуснах. Joy
Да идва някоя снаха да я обсъждаме и помагаме. По тези разсъждения колкото хора, толкова и ситуации.

# 669
  • MI
Не е само случая на Таис, често се прокрадва подобно оправдание за горкото мъжле. А в този конкретен случай ако е имало само някой шамар или нещо подобно, т.е. по-строги родители, че то 2/3 от нашето поколение и тези преди нас трябваше изроди да са. Разбирам ако баща му е алкохолик и е пребивал майка му и него, но явно не е такъв случаят. А и има деца на алкохолици стават напълно нормални хора и не понасят алкохол и насилие. Та само оправдания са това, голям човек е - да си носи отговорността. Напълно си е в правото Таис да го мрази него лично и да не го оправдава, сам си е виновен за гадния характер.

# 670
  • при късмета
Таис е постъпила по единствения правилен начин разбира се. Но, ако насилието от родител не се състои в няколко шамара, а в истинско такова и си е направо малтретиране, за жертвата-дете в никакъв случай не можеш да кажеш "ама сам си е виновен за характера и нагласите му", защото не е вярно. Кагота говорим за истинско насилие, много малка част от жертвите успяват да съхранят някаква сила да променят нещата за себе си в по-късна възраст.
И аз до сега не прочетох някой да твърди, че 2 шамара са насилие, за съвсем друго се говореше.
Иначе да, жените често не преценяват адекватно мъжете. Някои признават, че проблема е в него (ако е извън обсъжданата категория), други се фръцват обидено, като им кажеш, че не свекървата е виновна, а мъжа ѝ. Ако са от първите, много често в темата получават добри съвети. Ако са от вторите, то в един момент, те се превръщат в защитнички на мъжа си, че даже и на свекървата, нищо, че от нея са се оплаквали, само и само да не го признаят. Проблема си остава техен

# 671
  • MI
Таис да си каже за какво насилие став въпрос, но мен санкциониране за пакости и то от майката ме навежда по-скоро на мисълта на някой шамар, стоене в ъгъла, студено отношение, овикване. Не знам аз лично за случай, в който майката да е била детето с колана например, обикновено бащите са насилници от този тип. А пък ако за такива наказания се ставаше изрод, наистина малко нормални хора щеше да има от цели поколения.

# 672
Наказвала го е в ъгъла на колене върху грах или боб. Това е повече от насилие, защото е унижение.
Тя сама ми го е казвала. Той има сестра, тя е страхотна дама и досега, с много успешна кариера и всичко умее- от готвене, шиене, плетене, че до аранжиране на дом, преправяше още по соца мебели. Много, много кадърна и интелигентна жена. И много отзивчива.
Но аз с тяхното семейство винаги съм имала някаква бариера в комуникацията на емоционално ниво. Тези хора всичките бяха като машини- без душевност. ще се говори за политика, за химия, земеделие, скотовъдство и все на високо ниво, но никой не споделяше например, че нещо го бол или нещо му тежи. Аз затова рядко ходех при свека, още от сутрин, като тя станеше и аз се облещвах и край. Нищо не е казвала, но усещах неодобрението и . Па после се оказа, че много ме обича, ама...
Имаше нещо много тъмно там с възпитанието им, но те се отзоваваха винаги, когато ги повикат за работа. А всички бяхме с професии в София, всеки зарязва при знак и се ходеше там групово. Кошмарна работа.
Аз моето дете съм си го гледала с много обич и е различен, макар, че има черт на баща си. Мен от това ме е най- много страх, защото и моят го наказваше за щяло и нещяло, веднъж го беше строил наказан в ъгъла, че чак пуловерчето му беше плувнало в пот. Колко съм ревала от безсилие, ама нали да сме единни.

# 673
Звучи доста крийпи. Малко като историите в моето семейство,  болни отношения.
Моята  свекърва прозаично го е щипала и удряла с ръка, нищо особено. Баща му пък класически пияница и побойник. Направо нищо интересно.  Въпреки това някак си по-сърдечни. Мисля, че това ме привлича и до днес, ако сте гледали Всички обичат Реймънд, веднъж Дебра каза на майка си- Искам да си като свекървата( не й помня името). Макар да не я понасяше, да им се месеше във всичко, някак си беше по-сърдечна, макар повече да пречеше, отколкото да помагаше. А майката беше все много деликатна и възвишена, но това е една отчужденост...

# 674
  • при късмета
Ако някой така ми тормози детето, дори баща му, свят ще му се извие. Леле как подивявам като чуя за такива хора.
Таис, абсолютно права си, че е повече от насилие, наказание, което освен физическо има и психологическо изражение.

Пияниците м/у другото не е задължително да проявяват и физическа агресия. Някои са напълно незаинтересовани и дрего освеш чашата не ги вълнува грам. Но пак са насилници. Като във вица:
- Жена ми страда от алкохолизъм
- Защо, толкова ли пие?
- Не бе, аз пия, ама тя страда

В момента по ТВ говорят специалисти именно за насилието. Опровергават напълно Нели, защото току що казаха, че и при наличие на насилие, хората от срам или страх не си признават. Другата причина е, че мисленето "кой не е отнесъл някой шамар" кара много хора да омаловажават това и последиците от него. И крайно погрешно да се смята "всички са яли шамари и повечето са станали хора".

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 10:57 от ма ко

Общи условия

Активация на акаунт