С какво ви дразнят свекървите - тема 108

• 39 002
  • 795
  •   1
Отговори
# 675
  • MI
Оф, това със стоенето в ъгъла си е било класика, аз лично познавам поне 10на човека, които са ми споделяли подобно наказание. Да, унижение е, но честно казано всичките тези са напълно нормални хора. Никакви видими отклонения, част ги познавам достатъчно добре за да мога да преценя. Разбира се че не е правилно да има насилие от никакъв тип, но съжалявам в случая си е точно оправдание. И да, Ма ко, повечето са стани хора. Както и много неяли нито един шамар не са станали. Защото има много, ама много фактори, които оказват влияние.

А и явно там проблемът е много по-дълбок от подобни наказания, по-скоро отчуждеността, непоказването, скриването на всякакви емоции е нанесло тежки вреди. А това е възможно и при напълно лишено от всякакво физическо насилие възпитание. Виждала съм такъв случай, резултатът не е по-добър. Всъщност съм сигурна, че в конкретния случай и психолозите надали са казали, че точно стоенето в ъгъла е нанесло най-тежките вреди.

# 676
  • София
Ако кажеш за Н-ти път нещо на едно дете и то направи точно обратното - може да постои в ъгъла, макар и не коленичил върху бобчета.
Говориш, говориш, от едното ухо влиза, от другото излиза. Докато наказанието е нещо извънредно и надявам се - има възпиращ ефект.
Дъщеря ми беше като мушица, как да я накажеш, като няма за какво и само като й се скараш - започваше да пълни очите. Брат й се опитваше да ми вика още преди да е проговорил... Две деца с еднакви родители

# 677
  • при късмета
Границата е в честотата на наказанието. И целта му. Защото, ако на наказанието целта е не толкова физическа травма, а унижение, вече отива в друга категория. Затова и да го тупнеш по дупето и шамар са различни неща. Шамара цели унижение, рядко ще нанесе сериозна физическа щета. Ако вземем за пример стоенето в ъгъла, трябва да се вземе предвид дали е само то, дали е комбинирано с друго физическо наказание и най-важното честотата и причината заради която детето се оказва в ъгъла. Ако е направило нещо сериозно, да речем, че няма да е многократно и за нещо наистина видяло се сериозно на родителя. Ако обаче е всекидневна практика, защото детето диша и пречи на родителя, тогава същото нещо има коренно различни последици.
Продължавам да смятам, че бивши деца, жертва на системно насилие, са с изкривена психика и могат да се оформят като характери в двете крайности. Или е жертва във всякакви взаимоотношения или става насилник на свой ред, появявайки се жена или деца, защото той вече се вижда като "по-силния"

# 678
  • София
Синът ми за 10 години само веднъж е стоял наказан в ъгъла (без боб), защото излъга, че съученик му поискал 20 лв., вместо да признае, че ги е изгубил. Най-вече защото му повярвахме и звъняхме на родителите на другото дете.
Плясване по дупето върши работа, но до време. За тийнейджър вече не върши работа

# 679
Наказвали са ме на зърна , аз веднъж плаших с такова наказание.Това е от старото време.Вече не се прилага , дори наказания  няма.Но нужда от  две  плесници по дупето се намира ,че стават едни лигави децата вече...Абе като не е плесници , нещо трябва да е  ,да разберат грешка.Конското не се търпи  и се изключват.Но не ние  се избивахме в училище ,нито децата ни ,почна се после...Че и жените си избиват напоследък някои , инфо ли не е  имало но не помня такива.

# 680
Аз също мисля, че има разлика в наказанията, в зависимост от унижението. Физически побой, разбира се, се изключва от дискусията
Обаче болните отношения не са за подценяване, понякога е по-трудно в такива случаи, точно както е описала таис. Защото или си насилник, или не. Или си пияница, или не. Ок, ужасно, но ясно и видно.
Но при тези студени сбъркани отношения е доста по-трудно да му хванеш края и да разплетеш и да се усетиш или да реагираш

# 681
  • MI
И в случач на бившия на Таис ти знаеш със сигурност, че се касае за системно насилие с цел унижение? Защото аз не видях написано нищо подобно. За мен там си остава съвсем друг проблемът, а именно отчуждение, студенина, някаква негласна забрана за показване на емоции, което е много по-страшно всъщност.
Иначе, да ти кажа, майка ми понякога ми е давала някой шамар, баща ми никога. Ами не съм го приемала като унижение, много добре си знаех какво точно съм направила. Не че ми е било приятно, но точно никакъв отпечатък не ми е нанесло. И с повечето хора е така, колкото и невероятно да ви се струва това. Иначе психолозите напоследък все повече сигнализират друг проблем, който става огромен и очеизваден с новото поколение - че родителите искат масово да са приятели с децата си и не поставят нужните граници във възпитанието, от които детето има нужда. И то се превръща в малък невъзпитан деспот, който после става проблемен тийнейджър. И всички са изненадани от булизма в училище например, а то е логична последица от горното. И съветват да се поставят граници и включително да се оказват наказания - отнемане на телефон и таблет за седмица например, забрана за излизане и т.н. Това сега по-малко унижение ли е от стоенето в ъгъла? Физическото страдание е по-малко, но унижението се съмнявам, защото със сигурност така и приятелчетата му разбират че е наказан, имайки предвид колко време са онлайн.

# 682
  • София
Тези, които пишат за унижението и тези, които искат ограничения, едва ли са едни и същи хора.

# 683
  • MI
Предполагам, че са различни психолози, но вече многократно четох такива статии и слушам по ТВ след поредния уж шокиращ случай с намесени малолетни в или извън училище. Ясно и разбираемо обясняват откъде ни е дошло всичко това и че основната работа на родителя е да възпитава, да дава пример, да е именно родител, а не приятел. Аз не съм завършила психология, но като се оглеждам около мен и наблюдавам хората ми се струва логично това, което говорят.

# 684
  • София
С някои деца е по-лесно да си приятел, особено ако сте от същия пол. Ако е кротко и те разбира от половин дума... Обаче не всички са така

# 685
  • София
Скрит текст:
И в случач на бившия на Таис ти знаеш със сигурност, че се касае за системно насилие с цел унижение? Защото аз не видях написано нищо подобно. За мен там си остава съвсем друг проблемът, а именно отчуждение, студенина, някаква негласна забрана за показване на емоции, което е много по-страшно всъщност.
Иначе, да ти кажа, майка ми понякога ми е давала някой шамар, баща ми никога. Ами не съм го приемала като унижение, много добре си знаех какво точно съм направила. Не че ми е било приятно, но точно никакъв отпечатък не ми е нанесло. И с повечето хора е така, колкото и невероятно да ви се струва това. Иначе психолозите напоследък все повече сигнализират друг проблем, който става огромен и очеизваден с новото поколение - че родителите искат масово да са приятели с децата си и не поставят нужните граници във възпитанието, от които детето има нужда. И то се превръща в малък невъзпитан деспот, който после става проблемен тийнейджър. И всички са изненадани от булизма в училище например, а то е логична последица от горното. И съветват да се поставят граници и включително да се оказват наказания - отнемане на телефон и таблет за седмица например, забрана за излизане и т.н. Това сега по-малко унижение ли е от стоенето в ъгъла? Физическото страдание е по-малко, но унижението се съмнявам, защото със сигурност така и приятелчетата му разбират че е наказан, имайки предвид колко време са онлайн.
Булизма в училище го имаше и преди. Сега се вдига повече шум, тогава не се говореше.
Никога не съм первана, шамаросвана, удряна и всички вариации. Абсолютно против това съм.

# 686
С някои деца е по-лесно да си приятел, особено ако сте от същия пол. Ако е кротко и те разбира от половин дума... Обаче не всички са така

няма нищо лошо и неуважително в това дете, да заяви мнение и позиция пред родител.
И не приказките са толкова важни, колкото личният пример.
И на мен ми иде в повече това с травмите от детството.

# 687
  • София
няма нищо лошо и неуважително в това дете, да заяви мнение и позиция пред родител.
И не приказките са толкова важни, колкото личният пример.
И след години "ти защо не ме натиска да уча" или "не мога да си намеря работа с моята квалификация, дай пари"

# 688
  • MI
Не, нямаше го в такива размери. Дори в няколкото години между мен и сестра ми имаше очевидна разлика, сега е още по-зле. Защото сега доста родители ходят да се карат с учителите ако накажат по някакъв начин детето, преди на нас ни се караха. Rolling Eyes Случка от онзи ден - родители завеждат дело против училище, изключило децата им заради жесток побой над съученик. Мога до утре да давам подобни безумни примери, и от България включително. Трябва да си сляп за да твърдиш, че положението с насилието в училище не е променено в сравнение с преди 20 години и то към по-лошо. Да не говорим за разни "бейби генг", които често се оказва че о, чудо, не са от проблемни семейства, а от добре осигурени такива.

# 689
О, тя свека ги беше възпитала, ако е въпрос за възпитание. Не се оплакваха от нищо, успешни в работата си, на ниво обществен престиж си бяха екстра. Свекърът беше много кротък човек, викаше ми "чедо" и не ме караха изобщо да работя , щото съм била слабичка и не "съм свикнала". Аз съм разказвала сигурно и една история , дето свеката беше метнала на ченгела едно яре и го обработваше и аз я питах Ти  ли го обели Joy А тя , след като замълча и ме попита какво питам и аз повторих, натърти "Аз го одрах".
Та си бях аз неблагонадеждна, колкото и да се стараех. Съжалявам, че нямаше форум тогава, сигурно щяхте да сте ми полезни. Сега вече е минало- заминало. Кой крив, кой прав, кой кого , кога и как, вече няма нужда да чопкам.
Благодаря ви за дискусията . Пак става ясно, че няма еднозначен отговор. Семейният модел е важен, но някои деца бягат от него, други го повтарят. До човек си е. И аз познавам една лекарка, на която дъщеря и е в Щатите , на ръководна длъжност, а синът и е в затвора за наркотици, та... така де.
Пък и това да намериш обяснение, не е като да намериш решение.

Общи условия

Активация на акаунт