Цистит - лечение без антибиотици - 5 тема

• 73 410
  • 783
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Здравейте, момичета, не знам как по-рано не съм попаднала на тази тема, предвид колко пъти search-a ми е бил с ключова дума цистит. От около 15 години влача това чудо, като напоследък нещата стават много зле. Почти винаги се провокира от полов контакт и напоследък е едва ли не след всеки. През годините съм пила доста антибиотици, в един момент цистостоп ми помагаше, после явно ги натренирах и спря да ми действа, пак антибиотици... после открих, че цистинол акут ми помага.. Наскоро попаднах на някаква теория за биофилми, как бактериите се групират (може да са няколко вида) и се покриват с биофилм, който ги защитава от действието на антибиотиците и също така урината излиза привидно чиста (защото те не плуват свободно в нея, а са на парти под биофилма). Та много се депресирах! Това донякъде обяснява защо след поредната чиста урина аз отново съм в джаза, няма какво да обяснявам колко ми е гадно, всички тук сте наясно. Това значи ли, че тази сага няма край никога?

Иска ми се попитам дали има случай на бременност и щастлив финал с тия цистити? То като стартираш бремнност с цистит и ешерихия.. после какво?

Също, кои храни сте забелязали да ви дразнят при криза? Аз сипрам кафето и сладките (то сладките почти съм ги спряла изобщо), без цитруси и домати.. Както още да изключа от менюто?

Последна редакция: чт, 27 юни 2019, 14:59 от jenn_kata

# 166
Някъде видях, че бяха предписвали преди полов контакт да се пие профилактично примерно нитрофурантоин или бисептол, не помня точно защото при мен секса не е фактор. Мислех си, че като отпадне тоя фактор няма да имам повече цистити, но пак имам.
За храните - да, сладкото, кафето, газирани напитки, алкохол също не е желателно. Задължително взимай пробиотик редовно.

# 167
  • София
Това с бисептола ми го беше предписвала една нефроложка преди време, не беше ефективно доколкото имам спомен.. Sad а той мисля все пак си е вид антибиотик или греша?
Аз съм опитвала и с хомеопатия, но за съжаление и тя не помогна. Сега пия и чай от коса от царевица, не съм сигурна дали подпомага нещо, не знам и дали я приемам правилно (на опкавоката пише 2 с.л. в 400 мл вода, запарява се 30 мин и се пие няколко пъти по 100 мл.)

# 168
Аз съм с хроничен цистит, писала в темата, но отдавна. И при мен сексът беше основен провокатор. Също така и когато ме е хващал грип и вместо обичайните хрема/ кашлица, аз веднага се сдобивам с цистит. Години наред пиех антибиотици и в резултат развих резистентност към почти всички. Обикновено причинителят при мен е ешерихия коли и мисля, че два пъти са ми изолирали клебсиела. Мога да кажа, че се измъкнах от омагьосания кръг на антибиотиците благодарение на фуролина. Първоначално ми беше изписан като опашка след АБ и установих, че винаги действа. Доколкото знам към него не се развива резистентност и другият плюс за мен е, че не води до гъбички както са антибиотиците. Проблемът беше, че аз при следваща провокация пак "цъфвах" с цистит и така реших да пробвам на собствена отговорност да пия фуролин превантивно. Преди доста време бях попаднала на една статия в чуждо медицинско издание, в което се твърдеше, че при хронични цистити може да се взема бисептол еднократно с превантивна цел. Например ако сексът е провокатор, да се пие преди или веднага след акта. Аз прилагам същата схема вече около две години и на този етап това е единствният начин да се предпазя от инфекции. Само че вместо бисептол пия фуролин (2-3 пъти нямах наличен и минавах с бисептол еднократно). За тези две години два пъти направих цистит и двата пъти бях решила, че вече съм ОК и мога да мина и без хапче, но уви.
Споделям моя опит, но да не забравяме, че е хубаво да се направи и консултация с лекар, преди да се предприеме каквато и да е форма на лечение. 

# 169
Да, и аз съм чувала че фуролинът /нитрофурантоин/ не прави резистентност. Но трябва да се внимава с дозите. Аз го предозирах и си докарах мегалобластна анемия. А се налага пак да го пия и ме е страх от последиците но... не виждам какво мога да направя.

# 170
  • Варна
..............
Също, кои храни сте забелязали да ви дразнят при криза? Аз сипрам кафето и сладките (то сладките почти съм ги спряла изобщо), без цитруси и домати.. Както още да изключа от менюто?

Така и не разбрах дали кафето ми е дразнило при криза или не. Но навсякъде пише, че трябва да се избягва. Трябва да се избягват пикантни храни също.

Това, което ми е дразнило много е прясно мляко. Веднъж направих грешката да пия прясно мляко по време на криза - място не можах да си намеря.

Освен профилактика насочена към пикочо-половата система, трябва и профилактика за цялостно укрепване на организма.

# 171
Казвате,че от фуролина не се хващат гъбички, но аз съм почти сигурна, че от него ги получих.Освен това много ми дразнеше стомаха и като цяло ефект при мен нямаше.

# 172
Ако се пие пробиотик и микомакс по време на АБ не се хващат гъбички. Аз сега след 1 месец АБ + фуролин не получих гъбички. Нито разстройство. По-скоро запек.. Та се чудех може ли пробиотикът да причини запек.

# 173
  • София
Здравейте,

Нова съм в темата. За 2 години имам 6-7 цистоподобни епизода - често и много болезнено уриниране с кървене в края, винаги и единствено около 12 до 24 чосо след полов акт, през останалото време нямам оплаквания. Кризите се повлияват още от първата таблетка антибиотик /добре и бързо ми действа Нолицин/. Неколкократно съм пускала стерилни урини, но бактерии така и не се изолираха. Направих консултации с двама уролози - първият твърди, че това е рецидивиращ цистит и ми предписа по 2 таблетки бисептол преди или след полов акт, а вторият препоръча пълни изследвания - скенер с контраст на бъбреци, уретери и пикочен мехур, изследвания за уреаплазма и микоплазма, както и за бактерии, и цистоскопия на пикочен мехур. Тъй като майка ми е с рак на пикочния мехур, реших да се доверя на втория и да направя пълни изследвания. Остана ми само цистоскопията, всичко останало е наред. Направих и многобройни гинекологични изследвания, консултирах се с различни гинеколози и там проблем няма. Та, въпросът ми е - има ли някоя от вас с циститни проблеми след полов акт, на която не са изолирани нито бактерии в стерилната урина, нито уреаплазма или микоплазма, нито гинеколочин проблем? Правила ли е някоя от вас цистоскопия?       

# 174
Включвам се в темата с двукратен цистит с кръв, първия път много.
Правих цистоскопия, за която почти съжалявам.
Урологът си търсеше пациенти, да си вземе парите за пътеката. Дори обикновена урина не ми пусна, камо ли стерилна!?
Каза ми, че щом има кръв, много вероятно е да е рак....Tired Face
За щастие излезе само възпаление, от Ешерихия.
Лекувахме се двамата  с ММ, с Левофлоксацин.
Обаче след първия секс, отново, пак...Rolling Eyes
Отидох на АГ.
От МБ излезе Клебсиела???Rage
След двуседмичен прием на Левокса???
Пихме и двамата Амоксиклав.
Всичко излезе стерилно, урина и вагинален секрет.
Да видим.

# 175
Питай дали да не направиш един курс с бисептол. Знам, че ако се направи по една схема за 3 месеца има ефект.

# 176
Не знам дали е добре да се прави курс с Бисептол, обаче на мен първо не ми харесва, второ не виждам как след всеки секс че ще пия Бисептол?

# 177
O. Basilicum, щом като състоянието се е повлияло веднага от антибиотика значи има бактериален причинител. Просто не са я хванали. На мен ми е излизал фалшиво отрицателен резултат. Казвала съм и преди при криза пускайте задължително поне в две лаборатории, най-добре в 3. И урината трябва да се даде преди да се пие антибиотика.

# 178
Не след всеки секс. Имаше някаква немска схема. Примерно първия месец се пие всеки ден, после се намаля и след третия се спира

# 179
  • София
O. Basilicum, щом като състоянието се е повлияло веднага от антибиотика значи има бактериален причинител. Просто не са я хванали. На мен ми е излизал фалшиво отрицателен резултат. Казвала съм и преди при криза пускайте задължително поне в две лаборатории, най-добре в 3. И урината трябва да се даде преди да се пие антибиотика.

Да, pandorina, точно така, затова написах, че получавам силно облекчение още от първата таблетка антибиотик. Това, както и факта, че стигам до тези състояния категорично само след полов акт, а през останалото време съм напълно добре, ме успокояваше през тези почти две години. Но тези кризи стават по-силни и по-чести с времето, а като добавим и фамилната обремененост, повече не мога да търпя, искам да се изключи евентуално по-сериозно заболяване, та ще направя и ужасната цистоскопия. Стигнах до положение да се моля да ми открият урологично или гинекологично бактерии, -плазми, хламидия, каквото и да е, разбира се, лечимо, само и само да съм наясно.
Чета, че на моята възраст /47 г./, поради хормонални промени вагиналната лигавица започва да изтънява, намалява еластичността й, което може да доведе до механична травма по време на полов акт и съответно чести, повтарящи се инфекции на пикочния мехур. Ако и от цистоскопията не се установи нещо, най-вероятно ще е това.

Общи условия

Активация на акаунт