Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 март 2019, 16:07 ч.

Специалност "Невъзможна"

 • 2 656
 • 43
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8
Завършвам гимназия. От няколко години насам съм искала да уча точно определено нещо в университет. И нищо друго. Колкото и други специалности да разглеждам, просто те  не  пробуждат никакъв интерес в мен. И в един момент се оказва, че няма как да уча това, което съм искала. Няма да казвам каква е специалността, има я само в един град, в един университет в България, като бройките са ограничени към около 20...Дори за Медицина има по-голям шанс да те приемат, отколкото в това,защото там поне приемат повече хора.На кандидатстудентския изпит трябва да изкарам направо 6.00 по чужд език, за да съм вътре,което няма как да се случи, защото колкото и да се старая, не съм чак толкова добра и има в пъти по-добри от мен. Просто конкуренцията е много голяма за тези 20 места, като има и чужденци, които кандидатстват. Нашите вече започнаха да ми пошепват да се отказвам от това и да се насоча към друга специалност, за да може да уча нещо. В България днешно време лесно се става студент, моите съученици дори не се налага да се подготвят по нещо, защото е сигурно, че ще бъдат приети в специалностите, в които искат да "учат" . Университетите си търсят студенти като топъл хляб. А за мен няма шанс, защото само  точно определено нещо би ме удовлетворило. Ако уча нещо друго, ще се чувствам нещастна, няма да намеря смисъл...
Налага се да се откажа от мечтата си, защото е невъзможна. Много е тежко. Не знам какво да правя с живота си. Не виждам пътища пред себе си. Тъжно ми е. И когато ми казват да се откажа, ми става още по-болно. Наистина ли ще е по-добре за мен да се откажа? Изпадали ли сте в такава ситуация, в която се налага да се откажете от мечтите си? Лесно ли беше и как сте се чувствали?

# 1
 • Мнения: 13 682
Е, ти дори не си опитала и вече не знаеш какво да правиш с живота си. Първо: опитвай! Винаги, когато искаш нещо, постарай се да го постигнеш, никъде не подаряват ей така. Дори да не те приемат, ще видиш какви са изискванията, нивото, чудя се вече каква е тая толкова специална специалност невъзможна, та само 20 души приемат, та и от чужбина има кандидати? И все едно, каквато и да е, щом толкова я искаш готви се и кандидатствай. Ако толкова не става, избираш нещо близко до нея или просто в друго направление. Имаш толкова години пред себе си да учиш, да сменяш специалности, да се квалифицираш!

# 2
 • Young and beautiful.
 • Мнения: 2 059
Скандинавистика ли? Grinning
Не се отказвай преди да си се опитал/а.
Вместо да се вайкаш как няма да се получи отсега (нероден Петко), седни и прави тестове за КСИ.
Няма чак такъв наплив в момента по университетите, та приемат и с по-ниски оценки. (Особено ако съм права за специалността)

# 3
 • Мнения: 18 124
И аз се чудя каква толкова може да е специалността, че да няма никаква алтернатива Rolling Eyes

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 1 930
В някое от военните училища?

# 5
 • Мнения: 8
Добре щом ви е толкова любопитно-става дума за екзотичен език в СУ.

# 6
 • Мнения: 18 124
Не става въпрос за любопитно, а за търсене на други възможности. Не знам защо приемаш толкова трагично варианта да не влезеш точно там. В крайна сметка, ако е само един език, а не група от езици, може винаги да се научи самостоятелно. Ако толкова пък искаш лингвистична специалност, със сигурност я има и другаде по широкия свт.

# 7
 • Мнения: 197
Корейски ли? Наистина ми е любопитно

# 8
 • Мнения: 8
Филология е, не лингвистика. Не искам да науча само езика, а и общокултурните познания на дадената страната, така, че разлика има и се преподава само в СУ, ако това има значение. Просто това ме влече от малка-цялата страна, а не само езика.

# 9
 • Young and beautiful.
 • Мнения: 2 059
Тъй като уча филология в СУ, мога да ти кажа, че университета е страшно закъсал от известно време и като цяло няма невъзможни неща. Може да напишеш 5-6 специалности и да сложиш желаната на първо място, но да изчакаш 2 и 3 класиране и ако не те приемат да избереш някоя от другите, които си написала в списъка. После след първата година да поразпиташ и може и да е възможно да се преместиш в желаната от теб специалност, като не караш КСИ, ами директно презаписваш в другата. Ще изгубиш година, но може и да стане. Много негативно мислиш за дете на 18 години.

# 10
 • Мнения: 15 070
Много черногледо гледаш.
Защо вадиш минусите? Защо виждаш отрицателното? Лошото, което може да стане.
Кандидаствай си смело в тази специалност и ако не стане, тогава ще имаш право да се тръшкаш.
Може и нещо друго да запишеш, а след година да се прехвърлиш.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 16 369
При мен се получи нещо подобно, но не с учене, а с работа. Не я получих, а много я исках. Беше ми много вътрешно, почувствах се като супер тъпа и провалена, но ща, не ща, примирих се. Но поне опитах.

С времето се оказа, че започнах работа, която далеч повече ме устройваше. И като вид работа, и като заплащане. Така че, с времето се оказа, че е бил добър развой, макар че тогава не го усещах така.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 1 930
Лана и Елора са дали добри съвети. Набележи си още 3-4-5 специалности, които да са ти за всеки случай. Мисля, че имаш голям шанс след първата година да се прехвърлиш, особено ако е в същия факултет.

Мой познат влезе в желаната специалност на третата или четвъртата година.

# 13
 • Мнения: 2 814
Наистина ли никъде другаде не може да се учи корейски език? Проучила ли си частни школи в София? Може да взимаш онлайн курсове. СУ има център за източни езици, където може да се запише факултативен курс по чужд език, не съм проверявала за корейски, но щом една моя позната там учеше индонезийски, корейски ли няма да има?
В допълнение може да разгледаш на сайта на МОН възможности за студентски обмен с корейски университети, има един куп стипендии, които дават от Япония, Китай, вероятно и от Корея има.

Идеята ми е, че има куп опции. Просто трябва да не си затваряш съзнанието. Не знам колко реално се котират тези редки специалности на българския работен пазар, но предполагам, че не особено. Във всички случаи една чиста филология не ти служи за много, защото завършваш само със специфични познания по езика и нищо повече. Куп филолози работят по кол центровете. Аз бих те посъветвала да учиш нещо друго, което се котира повече, а знанията по езика да са ти допълнение към специалистта, а не основно нещо.

И да, не учих в университета нещото, което ми беше голяма мечта. И не защото не ме приеха, ами сама се отказах / разочаровах. На всеки му се случва мечтите му да не се сбъднат. Осъзнаването и приемането на това е част от пътя на съзряването и превръщането ни от деца във възрастни.
А мечтите понякога е по-добре да си останат само мечти. Защото често реализирането им е съвсем различно от това, което си си представял.

# 14
 • Мнения: 197
Една позната учеше корейски в Пловдив, някакъв курс. Бяха все маниячки на корейската култура

Общи условия

Активация на акаунт