Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 март 2019, 16:07 ч.

Специалност "Невъзможна"

 • 2 654
 • 43
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 1 334
Много ми е интересно такова мислене - има го само на едно място в България, още не са ме скъсали, но вече съм се отказала.
Има хиляди възможности - най-лесната е тази, описана от Лана с изчакване на класирания и прехвърляне.
Не го приемай като критика, но с това пораженческо и не-креативно мислене не си за приемане в специалност с 20 бройки!!!

Ако наистина искаше да учиш корейски и да се докоснеш до културата им, вече щеше да си писала на тяхното министерство, на Самсунг за стипендия, да си била на поне 2 срещи в посолството им тук, да си намерила фондове, които предлагат стипендии, да си проучила кои български университети имат сключени договори за обмен.... и това на пръв прочит, без да съм потърсила каквато и да е информация онлайн. В рамките на 2-3 дни може да проучиш поне 10-ина възможни сценария, да оцениш кои от тях са по-вероятни и да започнеш усилено работа по реализирането на първите 3, при това успоредно.
Държавите се чудят как да създават влияние и реално някой би инвестирал в теб, само трябва да намериш кой е. Може да в по държавен път, през фонд или през частна корпорация. Може и някое НПО да имат, което това прави.
Търси!

# 16
 • Мнения: 2 112
Аз кандидатствах графичен дизайн, бройките са 8. Исках в СУ, по-евтино, учила съм там и преди, исках точно това и нищо друго. Беше първи прием за университета и бяха допуснали хора да се класират с коя да е оценка от матури, а аз старо куче, матура нямах и отидох на събеседване. Писаха ми 5.5 и ме приеха платената форма, която е 1400лв. Т.е не ме приеха Grinning. Но, аз бях решила, че графичен дизайн ще уча. Участвах по програма за заети лица, одобриха ме и завърших курса 12м., който беше под всякаква критика, но все нещо ми остана и от него. Сама се занимавам основно, ще запиша още курсове и онлайн, и присъствени и ще се усъвършенствам по един или друг начин. Опитай! Учи, дай всичко от себе си, кандидатствай. Влез ако трябва друга специалност и после се премести. Моя приятелка искаше да стане лекар Simple Smile влезе стоматология в Пловдив, от там намери друго момиче, което учеше медицина, но искаше стоматология, размениха се, а на следващата година изора света и се прехвърли в МУ в София. Вече е специалист невролог в Германия.

Никога не се отказвай.

# 17
 • София
 • Мнения: 20 067
Има ли желание, има и начин.
И аз имах казус с висшето, който смятах за нерешим, но един хубав ден просто видях решението. И сега уча, въпреки че съм на 40 и...

# 18
 • Мнения: 25
И аз исках само моята специалност, която в крайна сметка записах, и нищо друго. Не ме приеха навсякъде където исках и в карйна сметка записах там, където оценките бяха добри и не съжалявам. Оказа се обаче, че магистърската ми степен е 100 пъти по- добра и сега изобщо бакалавърската няма никакво значение, просто беше доста добър трамплин към магистърската. Не искам да те сломявам, но ако наистина ти харесва тази страна толкова, все ще намериш начин да научиш всичко за нея + езика. А отделно дори да не те приемат поне виж кои специалности предлагат Еразъм семестър в тази страна и нещата ще се случат по- добре отколкото си очаквала. Дай всичко от сбе си, но имай предвид, че няма да е края на Света ако запишеш нещо близко, както са те посъветвали преди моя пост. Успех!

# 19
 • София
 • Мнения: 10 841
Имам съученик, професор кореист. Той е вече абсолютно убеден, че точно филология не трябва да се учи като отделна специалност. Екзотичният език трябва да се комбинира с някаква друга дисциплина, икономика ли, педагогика ли, право ли, но в никакъв случай да не е самостоятелна. По "белия свят" е така: езикът е дисциплина, която ти дава "кредити", не самоцел.

# 20
 • Мнения: 2 112
СУ имат сътрудничество с ЮК по Еразъм. Лошото в, че програмата е до 2020г. Хубавото е, че сигурно ще я подновят. Абе, варианти има.

# 21
 • Мнения: 6 567
СУ имат сътрудничество с ЮК по Еразъм. Лошото в, че програмата е до 2020г. Хубавото е, че сигурно ще я подновят. Абе, варианти има.
СУ имат сътрудничесто в почти всички ЕС държави по Еразъм, нея ще я подновят, но ЮК по всичко личи, че няма да са елиджибъл по Еразъм, защото в момента ситуацията е такава там, че Брекзит без сделка е с 99 % вероятност. Което значи, че тези, които са в момента в Еразъм или планиран, ще си довършат плановете и до там. За останалите страни от ЕС разбира се, че е вариант, и това е за всички специалности, не само за екзотични езици.
Имам съученик, професор кореист. Той е вече абсолютно убеден, че точно филология не трябва да се учи като отделна специалност. Екзотичният език трябва да се комбинира с някаква друга дисциплина, икономика ли, педагогика ли, право ли, но в никакъв случай да не е самостоятелна. По "белия свят" е така: езикът е дисциплина, която ти дава "кредити", не самоцел.
Напълно споделям това мнение - езикът е плюс, но не е професия, освен в много редките случаи на хора с по 5-6 езика на ниво С1/С2.

# 22
 • Мнения: 1 217
Като завършил филолог мога да кажа, че досега все още не съм се реализирала на пазара на труда. За преподаване бих могла да си намеря работа, но дотам. Хубаво е да се говорят свободно чужди езици, но висшето образование в тази област само по себе си не е добър избор. Аз го избрах, тъй като това ми се удава, а и обожавам англоговорящите държави. В крайна сметка целта ми беше да живея и да се развивам в такава държава. Все още не съм го постигнала.

# 23
 • София
 • Мнения: 20 067
С английски в англоговоряща държава си нищо. Аз си мисля за преподаване в други държави.

# 24
 • Мнения: 1 217
Ми няма как да кажа, че не ми харесва като го обожавам, а и държавите също. Има начин винаги, просто не съм го открила.

# 25
 • София
 • Мнения: 20 067
Има начин - магистратура или специализация в такава държава. Но да е насочено към някаква професия, не само към езика.

# 26
 • Мнения: 1 217
Да, това е ясно, но нямам финансите за такова начинание.

# 27
 • Paris, France
 • Мнения: 4 272
pandazz, на твое място бих проучила възможностите за изучаване на конкретната специалност в чужбина. Не може да я няма в Германия, Франция или Англия, като в първите две държави таксите за обучение за европейски гражданин са смешно ниски. Във Франция може и стипендия да ти дадат, както и място в общежитие ако доходите на родителите ти не надминават някакъв таван. За Франция се кандидатства още януари месец, така че за следващата година възможността е пропусната.

Замислял ли си се за изучаване на езика сам, с помощтта на учебници, клипове в Ютюб и специализирани сайтове и помощ от местен човек. Има един сайт, interpals, с възможности за взаимопомощ. Помагаш на човек, който учи български или друг език, който ти владееш добре и в замяна той ти помага да научиш езика, който те интересува. Моя съседка научи гръцки език по този начин за една година. Използува учебните помагала на курсовете:

http://www.fsi-language-courses.net/fsi-language-courses/

И си намери гъркиня да и помагa:

https://www.interpals.net/app/langex

Само внимавай, че във втория сайт е пълно с досадници от Северна Африка, които ще те нападнат ако си жена с предложения за приятелство, брак, да идеш там Итн. Най-добре блокирай целия район!

Ако понаучиш езика може да ходиш да работиш в конкретната държава лятото и така да го доошлайфаш. С друга специалност + рядък език също има добри възможности за реализация.

Редките езици в кол центровете са много добре платени. В кол център се намира почасова работа, временна и е удобно да се съвмести и с друга работа.

# 28
 • Мнения: 316
Искам да кажа на авторката някои неща, дано ги разбере и проумее.

1. Образованието не трябва да е самоцел. Идеята да учиш нещо е за да може, поне част от това знание да реализираш в живота си. Т.е. да ти е полезно за нещо, за работа, за личностно развитие и т.н. Без значение къде и какво ще учиш, има неща, които никога няма да приложи и такива който ще са ти от полза. За мен е важна пропорцията. Т.е. образование, където 99% са неприложими неща, а 1% само е смислено .. заслужава ли да си 4-5 години от живота ти ? За мен лично не.

2. В България ( пък и не само ) висшето образование става излишно. (Изключение са така наречините STEM (Наука, технолодия, инжинерство и математика). Имам лични приятели, умни хора, които завършиха извън тези дисциплини престижни университети в чужбина и ... за тях няма реализация по специалността. Имам прители с по 2 висши в хуманитарните дисциплини от немски университети, които не могат да си намерят работа. Често са прекаленно квалифицирани и ги отхвърлят.

3. В 21 век, ще има 3 ценни умения, които ще ти гарантират дорба реализация:
3.1 Бързо намиране на информация от интернет
3.2 Филтриране на информацията и критично мислене. Креативност и комбинативност.
3.3. Способност бързо да се самообучваш и преквалифицираш.

4. Преди време си приказвах с едно момиче в Германия. По една случайност, аз бях участвал в проект, който автоматизира нейната професия. Представи си учиш примерно, корейски 5-6-7 години и през това време google изкарват продукт, който прави симултантен между корейски и английски. Какво ще стане с теб и твоята работа ?

5. Понеже съм бил член на факулетен съвет в СУ и съм видял отвътре как се измислят специалносттите. Как се пишат какви ли не глупости по справочниците, само за да привлечем студентите в даден факултет. Това е така, защото унивеситета печели от броя студенти, които обучава. Университета не печели от това,колко е приложимо образованието, което дава. В България има една инерция в мисленето от СОЦ ерата, че учиш ли висше, ще се оправиш. Това може да било така, през 80те години, но вече тази формула не работи.

6. Вместо да проучваш справочници, по-добре намери някой, който е завършил въпросната специалност и го питай какво работи, какво работят колегите му от университета. За мен това е в пъти по-коертен критерии на който да базираш това решение, което ти предстои да вземеш.

Поздрави, ако имаш въпроси пиши.


Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 16:06 от dnes_sum_888

# 29
 • Мнения: 69
Имах бизнес, свързан с въпросната екзотична страна. В един момент контактите заваляха и връзките се заформиха естествено. Едва ли ефектът щеше да е същият, ако просто бях завършила ***-истика (не съм).

А отделно от това станах специалист в област, нямаща нищо общо с образованието ми. Просто страст, четене, зяпане и практикуване. И в един момент бях по-успешен професионалист от сигурно поне 92% от завършилите релевантна специалност.

Пътища много, някои даже по-кратки и приятни от очевидните.

Общи условия

Активация на акаунт