Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Архитектура - уроци по рисуване

 • 2 483
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте момичета! 😊

От известно време чета този сайт и гледам, че помагате с много съвети и сега ми се наложи да разкажа и моята дилема тук надявам се да ми помогнете.

Нека започнем от началото дъщеря ми винаги е искала да учи архитектура и когато дойде времето да започне да се подготвя за изпитите установихме един проблем. Проблема е рисуването тя няма голям опит с него и въобще трябва да се започне от нула, но не мога да намеря подходящ учител, който да я подготви. Ходеше на едни уроци, но не и хареса учителя и нямаше никакъв ефект затова прекъсна. Сега от известно време търся нов учител, но не мога да намеря. Затова моля ви някой, ако има някаква информация за добър учител по рисуване да сподели, защото гледам как момичето ми се тревожи и нали знаете как сме майките и мен ме боли да я гледам така. Ние сме от Гоце Делчев ще е хубаво, ако учителя е от тука, но ако се наложи ще я водя и до София. Разбира се ако може да речем да се посещават уроците през няколко седмици.

Както и да е няма значение дори уроците да са в София ще го измислим някак просто ми трябва добър учител, който да я подготви.

А да ви попитам друго какви ви са впечатленията за архитектурата? Защото слушам, че била семейна професия и трябва да имаш връзки. И се чудя , ако я приемат и завърши да не остане така без работа, ако е така кажете да я откажа от сега.

Също така какво мислите за университетите, в които се изучава тази специалност? Щерката главно се е насочила към уасг.

Благодаря ви предварително за мненията!

# 1
 • Мнения: 2 029
Кой клас е дъщеря ви? Обикновено уроците започват 2-3 години преди кандидатстването.
Трябва ви учител, който се занимава точно с изпити за архитектура, защото си има особености и изисквания, които са различни от изискванията за други специалности с рисуване.
Освен това, доколкото знам има изпит и по математика.

# 2
 • Мнения: 3
11 клас е.
Да знаем за изпита по математика. Там няма проблеми математиката и се отдава.
Но рисуването е друга история...
Аз затова питам за архитектурата дори да намерим учител по рисуване, да я приемат и да завърши после не знам какво ще прави дали ще си намери работа, защото както казах по-рано това се води семейна професия.
Аз я убеждавам за ИТ, но дума не и се чува.

# 3
 • Мнения: 15 783
По-добре да взима уроци в самия университет - в УАСГ организират и съботно-неделни курсове. Има си определени тънкости, не стават просто уроци при обикновен учител по рисуване. Пък и за 2 години уроци сигурно ще ѝ се паднат всичките капители и композиции за перспективата и ще ги е рисувала по няколко пъти от различна гледна точка. На хора, които рисуват нещо непознато, може и да им се наложи да претупат рисунката, ако закъсат с времето. А не е съвсем маловажно, че преподавателите на курсовете участват и в журито, което оценя рисунките на изпита. Аз съм почти пълен дилетант и пак мога да позная по стила, без да е надписана, работата на някой, на когото съм виждала десетина рисунки, измежду непознати работи. А на преподавателите сигурно съвсем не им е нужен автограф върху творбата.

# 4
 • out of space
 • Мнения: 8 368
Къде ще кандидатства? УАСГ, НБУ или във Варна?
Хубаво е да взима уроци в самия желан университет.

Дъщеря ми учи архитектура в СГСАГ и също е 11 клас. Още не сме започнали уроци по рисуване, смятам, че 1 г. е повече от достатъчна. Малко се колебаем вкупом дали да запише висше архитектура, тъй като се оказа доста скъпа специалност, а желанието на дъщеря ми претърпя завой, та чакам да видя дали ще е временен обратът.

# 5
 • София
 • Мнения: 563
Уроците в самия университет не са ли курс преди самия изпит, който е само за запознаване с обстановката и вида на изпита и предполага да може да рисува много добре. Аз за други уроци там нямам информация.

# 6
 • Мнения: 689
Ако наистина има голямо желание, нека следва архитектура, но в момента в България професията е малко безперспективна за реализация. Има 3 висши училища, които "бълват" архитекти на килограм, а получават знания и практически умения на нулево ниво. Работа, поне такава, която да ти носи стабилни доходи, няма, изключвам тези, които са на държавна служба. Там, заплащането е ниско, но получават странични необлагаеми доходи.
В нашия град всички деца на собственици на строителни фирми и проектантски бюра завършиха архитектура, кой в УАСГ, кой във Варна (куриозно, но дете, което не го приеха в Строителния техникум защото не издържа изпита по рисуване, а за това училище всяка година не достигат деца и съкращават бройки, завърши успешно във Варна. И тъй като родителите имат строителна фирма, в момента се реализират всякакви архитектурни безумия от рода на бани и тоалетни на юг и спални на север и П-образни коридори, но нали хората купуват лв/м2, все още има желаещи).
Рисуването не е нещо страшно, кандидат студентите за 1 място не са толкова много и на практика със среден успех 4.5 от 3-те изпита влизаш съвсем спокойно.
Скрит текст:
Синът ми никога не беше рисувал, въображение и умения в рисуването - нула. Но... баща му настоя за архитектурата. Подготовката му започна 1.5 месеца преди кандидатстудентския изпит. Половин месец уроците му се състояха в това да се научи как да държи молива и да полага щрихи, останалият месец беше подготовката за самия изпит. Не остана време за цветната композиция, успяха само да разгледат добри примери и мъжът ми да му напише за основните правила при цветовете и съчетаването им (това беше 3 часа преди самия изпит). Синът ми има силна памет, та ги запомнил. Чудното беше, че влезе в УАСГ и то съвсем спокойно. А още по-чудно е това, че го завърши и с отличен успех и при това вземаше 2 години за една. Колкото до рисуването, той и сега не може да рисува Rolling Eyes
Никой не вярваше, че това е възможно, всички познати, които обучаваха деца за приемния изпит, казаха, че това е невъзможно и да не се шегуваме. Имаше негова съученичка, която по думите на всички, които подготвяха за този изпит е невероятен талант. И... не влезе. Явно стресът от изпита й е дошъл в повече защото получи по-ниски оценки и от сина ми.

# 7
 • Мнения: 15 783
Момчетата винаги са влизали с по-нисък бал от момичетата, но явно наистина много са зазляли нещата. Преди 15-20 години за момичетата не беше сигурно, че и с 5,90 средно от 4-те изпита ще успеят да влязат.

# 8
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 3 506
Малко се колебаем вкупом дали да запише висше архитектура, тъй като се оказа доста скъпа специалност, а желанието на дъщеря ми претърпя завой, та чакам да видя дали ще е временен обратът.

Ери, какво означава скъпа специалност - имаш предвид таксите в университета или средствата за материали, нужни за следването?

# 9
 • out of space
 • Мнения: 8 368
Малко се колебаем вкупом дали да запише висше архитектура, тъй като се оказа доста скъпа специалност, а желанието на дъщеря ми претърпя завой, та чакам да видя дали ще е временен обратът.

Ери, какво означава скъпа специалност - имаш предвид таксите в университета или средствата за материали, нужни за следването?

Таксите в университетите. Варират между 1900 и 3500. А във Варна би имало доста допълнителни разходи- квартира, храна, джобни...
Виж, за материалите изобщо не съм се замисляла до сега...

# 10
 • Мнения: 829
Семестриалната такса в УАСГ е 350 лв.
И материалите не са кой знае колко скъпи.

# 11
 • out of space
 • Мнения: 8 368
Семестриалната такса в УАСГ е 350 лв.
И материалите не са кой знае колко скъпи.

Сигурна ли си? Бях гледала някъде таблица с такси, но нещо не я намирам.

Иначе 350 лв. е била през 2016 г.....

# 12
 • Мнения: 829
Семестриалната такса в УАСГ е 350 лв.
И материалите не са кой знае колко скъпи.

Сигурна ли си? Бях гледала някъде таблица с такси, но нещо не я намирам.

Иначе 350 лв. е била през 2016 г.....
Съвсем сигурна съм. Дъщеря ми учи там.

# 13
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 3 506
Доволна ли е от обучението дъщеря ви?
Моята е още 10 клас, но и тя се ориентира към тази специалност.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 034
Здравейте. До преди 10 минути смятах, че в нашите университети те канят с хляб и сол да учиш, бях сериозно изненадана от баловете за прием в УАСГ. За 2018 минималния бал за момиче, специалност Архитектура е бил 24,8, при максимален 30.
Медиите са страшна работа, пълна дезинформация.

Общи условия

Активация на акаунт