Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 8

• 33 180
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Да попитам и аз един малоумен въпрос. АСПИ тестът, който прави Паскалева, като изкара, че дозата ти аспирин е точна, това означава ли, че имаш по-малък риск от прокървяване заради него или няма нищо общо?

Питам, защото проф. Марков на ФМ ми каза да го спирам, че клексанът ми е достатъчен, че съм щяла да прокървя, ако го продължавам... Но следящата АГ и проф. Паскалева са ми предписали 100 мг АП всеки ден, който пия вече 5 месеца.

# 361
  • София
Този тест е за да се види дали дозата аспирин ти действа. Не показва риск от изкървявяне. Има хора, при които тряцват по-високи дози. А има и хора резистентни на аспирин.

# 362
Хора аз само не разбрах вие винаги ли сте на някаква терапия ? Или само при бременност ? Нали тая тромбофилия си е проблем с кръвта винаги
Не дай боже инфарк и такива работи

# 363
А изкървяването от какви фактори зависи?

# 364
  • София
Ai-djini, имаш две мутации - една по високорисков и една по нискорисков фактор. Консултирай се със специалист, даже няколко ако трябва, за назначаване на терапия при бременност - и генетик, и АГ. Те са ти го написали в заключението - имаш тромбофилия и трябва да внимаваш. Между другото имаш право на консултация в Майчин дом при генетиците - възползвай се.
Прочети внимателно първа страница на темата.

bobsy ~*~, можеш да прокървиш по всякакви причини, дори ако нямаш тромбофилия, а ембриона се "окопава", или плацентата се вдига/смъква.

Bochinka, терапията е по време на бременност и до 6 седмици след раждане. И ако счупиш крак. При отворена операция. И като станеш на 60 примерно.

# 365
А ролята на аспирина каква е точно, знаеш ли? Защо при кървене обикновено спират аспирина, но не и фраксипарина?

Извинявай, че толкова въпроси задавам, просто се чудя кой доктор да послушам за взимане/спиране.

# 366
  • София
Нмх пази теб от тромби и НЕ преминава през плацентата и НЕ стига до бебето.
Аспирина преминава през плацентата и пази да не образуваш микротромбчета по артериите към бебето и плацентата.
Тоест, ролята на двете е съвсем различна.
Обикновенно при кървене спират и двете до чист ден, някои наистина спират само аспирина , защото той е виновник за кръвоозливи ( понякога)
Аз например пиех всеки ден аспирин 100 мгр и слагах клексан 0,6 пак всеки ден.
Никога не съм прокървявала.
Аспирина ми беше заради висок риск от преекламсия и влошен кръвоток към бебето. ( отначало). После нещата се нормслизираха и кръвотока беше Ок

# 367
  • София
В допълнение към казаното от Бамболинка - действието на НМХ е 24ч, докато аспиринът действа около 72ч, тоест при ежедневен прием се натрупва. Също така действат на различни фактори на кръвосъсирването.

# 368
Да попитам и аз един малоумен въпрос. АСПИ тестът, който прави Паскалева, като изкара, че дозата ти аспирин е точна, това означава ли, че имаш по-малък риск от прокървяване заради него или няма нищо общо?

Питам, защото проф. Марков на ФМ ми каза да го спирам, че клексанът ми е достатъчен, че съм щяла да прокървя, ако го продължавам... Но следящата АГ и проф. Паскалева са ми предписали 100 мг АП всеки ден, който пия вече 5 месеца.

При мен Марков видя не много добър кръвоток в дясна маточна артерия. Предупреди ме, че в по-напреднала бременност мога да вдигам кръвно или бебето да почне да изостава, но каза, че клексана ми бил достатъчен.
Това, че клексана ми бил достатъчен не ме успокои и веднага отидох при моето АГ и при Паскалева-исках да взема мерки сега, а не когато коня отиде в реката. АГ ми назначи натаспин , а Паскалева отрича натаспина и предписа 100 мг аспирин- доводите и бяха, че тя няма как да следи терапия с натаспин и че натасп нямал същото действие като асп. Имам известни резерви към натасп и на 2 седмици ходя на доплер, за да следим кръвотока- засега всичко е ОК.

# 369
И моята хематоложка отказа "да си прави експерименти" с Натаспин. На мен пък тромбоцитите ми падат и се съмнявам че е точно от аспирина. И просто не знам какво да правя при следващ опит.
    При първият започнах да кървя на 8ми ден след трансфера на 5 дневни. Не зацапване, а точно кървене. Спряха ми антикоагулантите, но кървенето продължи и на 12ти ден всичко приключи. Реално има и една камара други причини поради които може да се е случило това... ама и спада на тромбоцитите не ми излиза от главата, въпреки че според хематоложката нивото им не било рисково. При долна граница 140 нивата им се движат около 125-145 и то при не много продължителен прием. Ако се наложи да го пия с месеци просто не знам какво ще се случи.

# 370
И моята хематоложка отказа "да си прави експерименти" с Натаспин. На мен пък тромбоцитите ми падат и се съмнявам че е точно от аспирина. И просто не знам какво да правя при следващ опит.
    При първият започнах да кървя на 8ми ден след трансфера на 5 дневни. Не зацапване, а точно кървене. Спряха ми антикоагулантите, но кървенето продължи и на 12ти ден всичко приключи. Реално има и една камара други причини поради които може да се е случило това... ама и спада на тромбоцитите не ми излиза от главата, въпреки че според хематоложката нивото им не било рисково. При долна граница 140 нивата им се движат около 125-145 и то при не много продължителен прием. Ако се наложи да го пия с месеци просто не знам какво ще се случи.

И при употреба на хепарин може да се наблюдава тромбоцитопения, въпреки че е сравнително рядко. Винаги само на аспирин ли си била, без хепарин? Иначе и аз след двата си трансфера бях и на асп и на клексан. Първият път започнах да зацапвам много рано - 8 ден някъде, на 10 ден теста беше отрицателен. При вторият трансфер зацапах в 5гс и спрях веднага асп и сложих и 2 инжекции хориомон и зацапването спря.
Сложно е и затова си трябва много сериозно следене по време на бременност, защото състоянието се променя бързо и при всеки е индивидуално.

# 371
  • София
geizer, а нивото на прогестерона при зацапването какво беше?

На мен тромбоцитите винаги са ми около долна граница (около 150), без да пия нищо. Но мисля че за тромбоцитопения говорим, когато нивата са около 30-50.

Нандин ако се включи ще бъде от помощ.

# 372
  • София
geizer, а нивото на прогестерона при зацапването какво беше?

На мен тромбоцитите винаги са ми около долна граница (около 150), без да пия нищо. Но мисля че за тромбоцитопения говорим, когато нивата са около 30-50.

Нандин ако се включи ще бъде от помощ.
При стойности под 100 се говори за тромбоцитопения. Естествено, когато става въпрос за трайно намаление на броя тромбоцити, защото може временно (инцидентно) да са намалели

# 373
С резултата за тромбофилия дойде и проблема .
Още преди да получа резултата се ударих от страни на коляното , Уж не беше силно но получих безумно голяма и много синя синина .
Тука от два дни синината намаля , но ме боли една вена на спазми . И в синината се появи буца .
отидох в токуда с надежда да ме видят без час . Те па нямали ни един съдов , всички били някъде заминали .
Как става така в толкова голяма болница
Утре си записах час в Надежда при съдов . Само там имаше
На някой случвало ли му се е такова нещо.
До сега такова чудо не съм имала
Все лятно време ми се подуват краката и са ми едни тежки

# 374
И аз посинявам много лесно. Ако си подпирам брадичката с ръка по-продължително време , ми посинява брадичката все едно са ме боксирали. Добре че не ми посинява и ръката  Laughing. Синини ми се появяват предимно по краката, особено когато тромбоцитите са около долна граница. Също лятото лесно отичат и се подуват глезените. Една камара изследвания съм правила, но реална причина не откриха. Може би просто задържам течности и оттам се подуват краката, ама това си е мое предположение само.

Nandin, под 100 не са ми падали и все е било по време на приема на аспирин и известно време след като го спра. После се нормализират - около 220. След трансфера освен АП слагах и аналог на хепарина- 0.45. Но за съжаление не се сетих да ги изследвам тогава.
     delisardeli, на 6ти ден след трансфера прогестерона беше 13. След като прокървих, на следващия ден ми сложиха инжекция прогестерон но и той не помогна. Ама в картинката е замесен и хидросалпингс, а ЧХГто беше толкова ниско че... И когато всичко приключи толкова рано може само да се гадае. На практика може ембрито да е било и някъде по тръбите.
      Днес следобед бях на преглед при хирурга който ми махна тръбите. Споделих му че се тревожа за тези тромбоцити и каза че при прием на АП било често срещано и да не се тревожа и че нивата им не би трябвало да падат до рисковите при прием на толкова ниска доза.
       Ама при следващият опит ще си ги проследя по-стриктно когато ще включа и хепарина. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт