Отговори
  • гр. София
Здравейте, мами Simple Smile
Дали някоя от вас наскоро е подготвяла декларация за пътуване на ученик в чужбина?
Фактически учениците ще пътуват с учителка. Как се прави заверката при нотариуса? Може ли само единия родител заедно с детето да присъстват като носят личната карта на другия родител?  

Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 15:03 от Mama Mimi

# 1
  • София
Подписът се полага задължително лично пред нотариус.
Всеки родител може да направи отделна декларация.

Пише се : аз, еди кой си, с лични данни ....., съм съгласен синът ми/дъщеря ми еди коя си, лични данни, да пътува самостоятелно извън България.

# 2
  • гр. София
змия, аз съм подготвила една декларация от името и на двамата родители. Така ни каза учителката в нашата гимназия. Таткото не може да излезе от работа, много натоварен график има. Та затова попитах не може ли само единия родител да присъства с детето?
В документа сме записали и личните данни на учителката. Това какво означава? И тя ли трябва да присъства при нотариуса?

# 3
Задължително е присъствието на тези, които дават разрешението, т.е. двамата родители. Вие си давате вашето разрешение, но бащата може да не е съгласен. Затова се изисква всеки от вас лично да даде съгласие.
Този, който получава пълномощното няма връзка с тяхното желание, съответно не трябва да е там учителката.

С една дума, няма как да стане без мъжа ви. Има Нотариуси, които работят в събота. Можете да поръчате и да дойде на работното място на съпруга ви, щом професията му е толкова сериозна.

# 4
  • гр. София
Задължително е присъствието на тези, които дават разрешението, т.е. двамата родители. Вие си давате вашето разрешение, но бащата може да не е съгласен. Затова се изисква всеки от вас лично да даде съгласие.
Този, който получава пълномощното няма връзка с тяхното желание, съответно не трябва да е там учителката.

С една дума, няма как да стане без мъжа ви. Има Нотариуси, които работят в събота. Можете да поръчате и да дойде на работното място на съпруга ви, щом професията му е толкова сериозна.
Не се сърди, човече, много ти благодаря за информацията  bouquet
Добре е да се информираме преди да наближи пътуването, за да имаме време да извадим този документ.

# 5
  • София
Моят син пътува по състезания в чужбина и треньорите ме посъветваха да не пиша в декларацията с кого ще излиза от България, защото всеки път треньорът може да е различен.
Затова и писах, че съм съгласна да напуска България самостоятелно.
По този начин тази декларация ще може да се ползва до навършване на пълнолетие, а няма да се налага да се прави нова всеки път.

# 6
Аз не бих правила не детето си нещо толкова универсално. Наречете ме страхлива, но с едно такова универсално пълномощно всичко може да случи. Ние правихме винаги за конкретен учител и конкретен период. Така да се каже предпочитам да си плащам за спокойствието.

# 7
  • гр. София
Аз не бих правила не детето си нещо толкова универсално. Наречете ме страхлива, но с едно такова универсално пълномощно всичко може да случи. Ние правихме винаги за конкретен учител и конкретен период. Така да се каже предпочитам да си плащам за спокойствието.
Съгласна съм напълно с теб, _re_ge  newsm10
И ние така направихме - с имената на конкретна учителка, за точно определен период. Ако отново ни се наложи, ще направим нова декларация!

# 8
  • Асеновград
По повод Декларация с която детето може многократно да пътува до навършване на пълнолетие, щом се притеснявате можете да процедирате по следния начин: Декларацията се дава на учителката с едно копие което е необходимо на границата и остава там, съответно при завръщане тя лично ви я връща, без оригинала детето никъде не може да излезе. при ученически пътувания това е най добрия вариант всички декларации да са в ръководителя на групата а не у децата.

Ако страната напуска малолетно или непълнолетно лице, което не е придружено от някой от родителите си, трябва да разполага, освен с паспорт или лична карта, и с нотариално заверена декларация от отсъстващия родител. Ако родителят към момента на подготовка на детето за пътуване е извън страната, декларацията следва да бъде заверена от дипломатическо или консулско представителство на България.

Това са примерни декларации от
https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/patuvane … tuvane-deca-do-18
Можете да си ги изтеглите и попълните.

# 9
  • гр. София
По повод Декларация с която детето може многократно да пътува до навършване на пълнолетие, щом се притеснявате можете да процедирате по следния начин: Декларацията се дава на учителката с едно копие което е необходимо на границата и остава там, съответно при завръщане тя лично ви я връща, без оригинала детето никъде не може да излезе. при ученически пътувания това е най добрия вариант всички декларации да са в ръководителя на групата а не у децата...
Да, точно така и ние смятаме да направим - лично учителката ни уведоми, че декларациите се предават на нея, а не остават у децата.
Аз вече съм изтеглила и попълнихме декларация за двамата родители като включихме и данните за конкретната учителка - ръководител на групата и периода на пребиваване в страната.
Благодаря и на теб, Panayotu  smile3525

Общи условия

Активация на акаунт