Второ дете-голяма разлика

• 12 527
  • 157
  •   1
Отговори
# 105
  • Paris, France
Каквито родителите, такива и децата. Майка, която само знае да цъка с език по новите дрехи на комшиите трудно ще възпита дете, чиито стремежи и интереси са по-различни. Крушата не пада по-далече от дървото, както се казва.

Това абсолютно не е вярно. Отгледана съм от алтруистични хора, които се опитаха да ми вменят ценностите си, но не успяха, защото избрах модел на поведение, който видях навън. В пубертета децата вече опитват да се дисоцират от родителите си и отхвърлят някои от ценностите им. Ако детето вижда, че повечето околни намират интересите му за скучни, тъпи, немодерни може и да ги смени.

Оставям децата ми да направят свободен избор, защото не искам излишни конфликти, но и защото не искам да се чувстват ощетени спрямо масата деца около тях.

кукумицинка, в парижкия район, в училищата децата от смесени връзки или чужд, видимо африкански или даже азиатски произход са отдавна мнозинство. Дискриминация и насилие, ако има, е често от страна на северноафриканци към бели, за съжаление. Това дори в доскоро бели квартали.

# 106
Nevena, мисля, че имаш много сериозен проблем..... Нещата, които говориш показват много голям егоизъм... Да си помислиш, че ако ти “натресат” бебе на 18 г. да мислиш за убийство????? И самоубийствоооо???? Детето ти нарича Даун - урод??? Абе какво е тов възпитание бе, мамка му????? Аз съм тотално потресена!!!!!! Тази тема стана абсолютно извращение на човешката психика.... ужас! Вероятно модератор ще ме изтрие... но поемам този риск, защото ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО!
Ако трие, да знае, че абсолютно подкрепят този пост.

Правя уговорката, че намирам Невена за интересен и интелигентен потребител, който нарича нещата със собствените им имена. Но това с детето Даун-изрод е туу мъч. В градинката до нас идва една майка с две деца. По-голямото е Даун. Повечето деца си играят с него, гонят разни топки, пускат се заедно по пързалките или са на люлките. Не съм забелязала да странят от него и да го наричат "изрод". Малко емпатия няма да навреди на дъщеря ти, Невена.

# 107
  • София
Чакай, защо веднага почваш с рога?
Невена обясни разликата в реакциите на малкото дете и тийна, като е ясно, че щом са играли заедно, щом имат снимки заедно, точно Невена е тази, която е учила дъщеря си на човещина.

Но, когато стигнат оная безумна възраст между 14 и 17 години, много от  "семейните ценности" отиват директно в коша или се вдигат на трупчета, докато детето се усвести.

Така че, които от вас още нямат тийнове, остава единствено да се молите да излязат читави от въртележката.
И да си отваряте очите на 16, за да успеете да ограничите някоя евентуална издънка. Simple Smile

# 108
  • В.Търново
Каква беше темата,на къде я завъртяхте?

# 109
Аз пък на 18 хич не се задържах вкъщи, освен да се върна да спя. Така че и да имаше бебе, нямаше на какво да ми попречи Simple Smile

# 110
  • В.Търново
Повечето като завършат средното и се изнасят по другите градове да учат или работят.Грижите им са други.

# 111
Аз пък на 18 хич не се задържах вкъщи, освен да се върна да спя. Така че и да имаше бебе, нямаше на какво да ми попречи Simple Smile
Точно. На 18 общо взето си хващаш пътя и може и въобще да не го виждаш бебето.
По-гадно е да се сдобиеш с брат или сестра по-рано - на 14, 15, 16. Тогава няма накъде да бягаш.

# 112

Но да се върнем на темата - какви плюсове и минуси има при раждането на 40 г.:

(-)На тийна може да му се накриви шапката, евентуално. Ама тя ще му се накриви така или иначе по други причини или без причина поради възрастта. Simple Smile
(+/-) жената може ли да се подмлади - психически, физически или да рухне?

Последна редакция: вт, 09 апр 2019, 08:06 от Tatti

# 113
Ами голямата е на достатъчно голяма възраст, за да си хване живота в ръце, да си гледа изпити, балове и чудеса, какво ще й пречи бебето точно.
Аз мисля, че това е добра новина, ако ти искаш второ дете. Не бива да взимаш решение на база на мнението на дъщеря ти, а ти дори не го знаеш. Дори и да не й е приятно, това е твоят живот и имаш право да решаваш за себе си, независимо от околните.
Да не раждаш поредно дете, за да не накривиш шапката на предишното, ми е доста странен довод.
За късното раждане - съгласна съм, че може да е по-трудно. Нямам предвид само самото раждане.
Ако бях на твое място, щях да го направя. Но аз съм от хората, които не треперят на 'златното яйце', т.е. първородното. То има равни права с всички останали деца и решението за това колко деца ще имам в никой случай не е негово.

# 114
  • на правилното място, в точното време

По темата: децата ми са с разлика 15 години. Първото на 20,второто на 35. Имах притеснения, че синът ще се чувства пренебрегнат, макар че години наред хипотетично говорехме за второ дете. Когато бременността ми беше факт, имаше момент/период, в който той се чувстваше застрашен. Разговаряхме няколко пъти и проблем нямаше след появата на сестра му. В момента връзката им /след 12 години/ е чудесна. Когато дъщерята беше малка имаше два случая, в които странични хора коментираха възрастта ни. Отдадох го на средата и възпитанието им. Едната беше циганка на панаира, другата учителка в детска градина.

Последна редакция: вт, 09 апр 2019, 08:03 от Tatti

# 115
  • Варна
Майката на моя приятелка роди 3г., след първородния си внук. Не се притесняваше нито от възрастта си, нито от хипотетични увреждания. Роди здраво момченце, на 49г, по естествен начин. Мотивите и да роди  са били религиозни. Естествено хорската простотия я заля. Примитивният бг -ориен манталитет да се месиш , порицаваш или навигираш чужди съдби , трябва да се изкорени и назидава. Пожелавам на авторката да ощастливи фамилията си с още едно дете ,  ако няма сериозни заболявания !

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 22:47 от Viviana91

# 116
Не я познавам тази актриса, но жената е родила на 44:
https://life.dir.bg/aktsenti/shtastlivata-bilyana-petrinska-za-s … kvo-e-da-si-mayka

Биляна разкри себе си като сподели какво е усещането да общува с детето си:
"Синът ми ме учи на много неща. Той успява да ме заземи, да ценя времето си, да не се ядосвам за глупости. Продължавам да обожавам работата си, но всичко е пастелно - имаш някакъв смисъл над това."

А дали с второ/трето с голяма разлика във времето е така хубаво и вдъхновяващо или се прецаква урегулирания уж живот на 40+?

# 117
  • София
В класа на сина ми има дори по-пълни майки от мен, въпреки че са по-млади. Значи егото ми да не страда?
Моят син преди 3-4 години имаше навика да обсъжда на висок глас в ГТ кой от роднините на колко години е и аз не бях подминавана.  Joy Е, обръщаха се хората, да ме видят какво съм чудо.

# 118
  • Варна/Благоевград
След максимум година две дъщеря ви ще се отдели от вас, дали заради гадже, дали заради университет и работа в друг град. Братовчед ми беше на 20 години, когато се роди братовчедка ми. В момента сестра му е на 6, а той има детенце на няколко месеца. Не сме от малцинствата, държа да подчертая, леля ми над 10 години не можеше да забременее за втори път, имаше и два аборта. Чичо ми е на 50, леля ми към 44-45, здрави и прави и се справят без проблем с гледането на малката. Не виждам никакъв проблем за вас щом имате и финансова възможност.

# 119
Решението е единствено ваше. Ако вие със съпруга ви искате детето, оставете го и си го гледайте със здраве.
Голямата ви дъщеря е част от семейството, но мисля че тя няма думата по въпроса. Ако ви тревожи нейната реакция, или не я познавате добре или напротив - познавате си детето и знаете каква ще е реакцията, съответно се тревожите.
Ако пък ви се струва, че ще я пренебрегнете във важни за нея моменти, това не е чак такъв проблем за нея, някой път родителите се вълнуват от тоя прословут бал и тия матури прекалено много 😀
Не мислете чак толкова напред във времето, как ще се случат нещата е божа работа, мислете дали ви се иска да родите и отгледате още едно детенце или не.
Успех ви пожелавам, каквото и да решите 😀

Общи условия

Активация на акаунт