Сокове от ябълълка и морков за бебе на 4+ месеца

• 521
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте Simple Smile може би някъде има друга такава тема, но не можах да намеря, за което се извинявам. Малкия е на 4+ и на предната консултация педиатъра ни посъветва да започнем подготовка за захранване със сокове от моркови и от ябълки. Започнахме с по 1 лъжичка два пъти дневно, преди второто и четвъртото хранене, като на всеки 4ти ден лъжичките стават 2, и така се увеличават докато стигнем 4 лъжички. Нямахме проблеми докато не стигнахме 4те лъжички. Снощи не спираше да пръцка и да плаче, а като си сложих ръката на коремчето му усетих как чревцата му не спират да пукат. В момента, в който Сашко успееше да заспи се събуждаше след 20мин отново с пръцкане и с плач и така цяла нощ. Въпроса ми е, тези сокове да не би да засилват рефлукса на коремчето,тъй като Сашко се роди със силен рефлукс на коремчето и дори сме на специално АМ за рефлукс или е нормално да има газове от сокчетата? Благорадя предварително за отговорите Simple Smile

# 1
  • София
Рано е за сокчета.
Има  теми тук, в подфорум Кърмене и захранване, потърси.

# 2
Оставете ги тези сокове - това е схема на захранване от моето детство, която много отдавна се отрича от СЗО. Аман и от педиатри, които не четат и не надграждат! #2gunfire Сменете и педиатъра, според мен.
Захранването е добре да започне между 17-та и 25-та седмица (4-6 месец) - колкото по-близо до 6-ти месец, по-добре. Започва се със зеленчуково пюре на обедното хранене - сладък картоф, пащърнак, морков, тиква, картоф, тиквички и т.н. Започва се с 2-3 лъжички, като всеки ден се увеличава количеството. След месец, може да се включи каша - ориз, царевица, елда, просо, киноа, плодово пюре и така нататък. Соковете са напълно излишни.

Ето в в този раздел може да се намери много инфо, да питате http://old.bg-mamma.com/?board=442.
И наистина махнете го тоя педиатър!
Дано Сашко се почувства по-добре скоро. Simple Smile

# 3
По новите теории за захранването, мисля пресни сокчета много по-късно са дават, знам че за неукрепналото стомахче това е сериозно изпитание. Започва се с пюре от варени зеленчуци или плодове, като те са много по щадящи. Даже самото захранване става на по-късен етап, казвам го от опит с две деца с девет години разлика. С каката започнахме от трети месец с прясно изцедено сокче от морков и ябълка, със сина ми, който е на 6 години, пък по новите методи, след 5 месец с варени пюрета, нещо такова беше.

# 4
Честно казано и аз мисля за спиране на соковете, не мога да го гледам как се мъчи. Той педиатъра дори искаше на 3+ месеца да ги започнем, но тъй като ни приеха в болница и реши да изчакаме да стане на 4+ месеца. И наистина ще помисля за смяна. Реших малкия да е при него, тъй като и на мен ми е личен лекар от малка, но явно като педиатър не е компетентен особено.

# 5
  • Sofia
Соковете (за разлика от целите плодове и плодовите пюрета) страшно много дразнят стомаха и предизвикват колики. Рефлукс трудно ще предизвикат, но колики много. Това, което описваш са си точно колики. Аз на същата възраст пак по съвет на педиатър дадох по 1 ч.л сок от ябълка. Е няма такъв рев! Не повторих. Това са много стари разбирания за захранването, отречени отдавна. Според мен спри със соковете, като дойде време ще си дадеш направо пюре. С пюретата нямахме никакъв проблем. А сок чак след 18 мес спря да ги дразни.

# 6
Определено ги спирам още от днес Simple Smile Благодаря за бързите отговори

# 7
  • София
Според съвременните разбирания за захранване сокове се дават след 1-1.5 годишна възраст и разредени с вода. Правилно сте решили да прекратите даването им, в момента "ползата" от тях е единствено под формата на колики.

# 8
Толкова информация има навсякъде!

Общи условия

Активация на акаунт