Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява "булб" режимът на фотоапарата?
Как мога да подаря нещо на фотограф с ограничен бюджет?
Как мога да сканирам диапозитиви и да ги отпечатам на хартия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява "булб" режимът на фотоапарата?
-
Как мога да подаря нещо на фотограф с ограничен бюджет?
-
Как мога да сканирам диапозитиви и да ги отпечатам на хартия?
-
Как мога да се науча да правя продуктова фотография?
-
Как мога да включа режима "bulb" на фотоапарата Nikon D5600?
, НО са необходими познания за нейното успешно ползване. Ако пък разполагате с време и търпелив модел, който винаги е под ръка, периодът на усъвършенстване може да е доста кратък. Ползването на китов обектив за портрети е възможно при нормална осветеност или наличие на допълнителна светкавица. Поради естеството на китовите обективи, трябва композирането на кадъра да е още по-внимателно - обикновено блендата в дългия край на китака е 5.6, което предполага доста голяма дълбочина на рязкост в зависимост все пак и от портрета - в цял ръст или само лице в по-близък план. Това изисква прецизно подбиране на фона на открито, както и нивата на осветеност, които биха позволили скорост поне 1/80-та за снимане на позиращ модел, който все пак е жив човек. Качеството на картинката при ниска осветеност и китов обектив е производно от няколко условия - за какво ще се ползва картинката, колко ниска е ниската осветеност, колко високо ИСО позволява даденото тяло при тази ниска осветеност без картинката да бъде увредена непоправимо от появилия се шум и евентуалната деградация на цветовете, както и колко добре се владеят програмите за постобработка на картинките. Понеже повечето ми картинки са за уеб пространството, съм заковал автоисото на Олимпуса ми на 6400 и не се притеснявам за резултата, по-често дори и без снегопочистване

. Поне 95% от снимките ми са на приоритет бленда, най-вече след като минах на Фуджи, които имат прекрасната функция мин скорост/макс iso, която още повече обезмисли М режима за моя тип снимане. Присъединявам се към съветите за 50мм 1.8 - универсален, евтин, идеален за учене и не само. Докато снимах с канонски обективи минах през доста впечатления и мнения за тези, които имах (85 1.8, 60 макро, 50 1.8 и 24), но сега ако погледна назад, май 50ката ми допадаше най-много, въпреки че по едно време я продадох, защото бях решила, че 60 макро я замества.