Американски колеж - шестнадесета тема

• 45 057
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
Детето иска да остане в ПЧМГ засега. Simple Smile
На отворените врати в АК са ѝ казали, че щом се интересува от МАТ мястото ѝ не е там. Simple Smile Този аргумент налива вода в нейната мелница, въпреки че братовчедка ѝ, колежанката, точно това учи.
Ще видим резултатите от НВО, но със сигурност няма да избере някоя ЕГ.

Хм, това твърдение относно математиката леко ме смущава. Моето дете дойде от МГ и на инфо срещата ни казаха точно обратното, че катедрата им по математика е много силна, имат допълнителни часове по математика, елективи, школи и т.н.
Забелязах, че много не се задълбочават в мат, но го отдадох на това, че в 8 кл се набляга основно на езика. Може ли някой с дете в по-горен випуск да сподели дали тенденцията се запазеа?!

# 196
Никой не ти пречи да се интересуваш от МАТ. Даже има елективи и те водят по състезания.
Но ако се интересуваш от състезателна математика, или се спасяваш самостоятелно, или СМГ е пътя.
ПЧМГ като разпределение на времето ми се вижда по-близка до АК. Това гледано отвън. Може и да не съм прав.

Последна редакция: сб, 13 апр 2019, 09:08 от Ezhko

# 197
Здравейте,
И аз се записвам в темата с прието момче в колежа. Неговото желание е твърдо АК, така че засега се насочваме натам. От прочетеното дотук в темата оставам с добри впечатления от гледна точка на обективна информация. Затова и се обръщам с въпрос, свързан с финансовата помощ. Можете ли да споделите приблизително при какви нива на приходи на член от семейството се отпуска финансова помощ или това е трудно да се каже? Благодаря!

# 198
Здравейте,
И аз се записвам в темата с прието момче в колежа. Неговото желание е твърдо АК, така че засега се насочваме натам. От прочетеното дотук в темата оставам с добри впечатления от гледна точка на обективна информация. Затова и се обръщам с въпрос, свързан с финансовата помощ. Можете ли да споделите приблизително при какви нива на приходи на член от семейството се отпуска финансова помощ или това е трудно да се каже? Благодаря!
Не става въпрос само за приходи. Взема се предвид и наличната недвижима собственост на всеки член от семейството, вкл. децата. Също така и притежаваните МПС, акции от компании и др. подобни.
Вземат се предвид и жизнено-важните разходи. Напр. лечение на хронични заболявания.
Разходите по пълнолетни деца не се вземат предвид.

Както веднъж бях писал, финансовата помощ е там, за да направи ученето в АК възможно, а не плащането на таксата комфортно. Помислете честно, дали е възможно да плащате пълната такса за АК в продължение на 5 години с наличните ресурси (не само доходи) без лукс, но и без да изпадате под чертата на бедността и накрая все още да има къде да живеете? Ако не, колко точно не ви достигат годишно? Някъде там ще е и очакваната финансова помощ.

# 199
Ocean,
Браво на племеничката! И двете училища са много хубави. Никой в момента не може да предвиди кое би било по-доброто място за нея. Да си слуша сърцето.

Тук ще си позволя да дам един пример, за който ако майките скочат, го трия:
Съвсем в последните години дете става на първо място на изпита в 7 кл за АК, но избира СМГ. След 8 клас успява да се премести в АК и сега е доволно от избора си.
В същото време дете със силни заложби в математиката не се чувства добре в АК и в началото на 9 кл се премества в СМГ, където вече се чувства добре.

Това местене от тук там не си мислете, че е толкова лесно. Само родители и деца си знаят какво им е коствало. Пиша го, защото рецепта не мисля, че има.
Майките, ако кажат, го трия ( или Фран да помага))

Хич не се учудвам, че децата от ПЧМГ са приети и сигурно всичките без допълнителна подготовка ( но те са си на системна подготовка Simple Smile Simple Smile

Gichka,
Ежко ме е изпреварил. Наистина освен дохода е важно за тях какви и колко имоти притежавате.
Както и с какъв бюджет за стипендии разполагат за тази година за новоприетите

Последна редакция: сб, 13 апр 2019, 08:58 от rosss

# 200
  • София
BoyanaH, става дума за неформален разговор с колежанин по време на разходка из Колежа. Peace И когато си с профил, близък до описания от Ezhko и харесваш сегашното си училище, логично нямаш нужната мотивация да учиш в Колежа. Simple Smile
Иначе аз забележки по отношение на обучението по математиката в АК нямам. Дъщеря ми завърши АК преди две години, продължи в унито специалност математика. Обучението в Колежа и АР курсовете, които взе, ѝ помагат много да се справя успешно с трудните изпити.
Хахаха rosss, хареса ми израза "системна подготовка". Има деца от ПЧМГ, които са се готвили, но АК им е първо желание и може би се презастраховат.

# 201
  • София
BoyanaH, в 9 клас часовете по математика по програма са 3, има възможност за 1,5 часа допълнително да се запишат като избираеми. В 10 клас по програма са 2 часа, но ще учат 3 часа и имат възможност за 1 час допълнително да запишат като избираем. На фона на 9 часа седмично в МГ това са малко часове. За да  наваксат времето за математика, децата от колежа би трябвало 3-4 пъти седмично по един астрономически час да решават задачи самостоятелно. Не знам някой да го прави. Домашните се пишат за около час ведъж седмично и са предимно от учебника. В СМГ работят основно по сборници /тези на Интеграл - първа и втора част, добавят се задачи по теми и от по-стари сборници./ Тази година Коала прес издадоха сборник за 9 клас по новата програма, миналата година Просвета имаха нов сборник за 8 клас. Ако искате детето да развие уменията си по математика, не може да разчита само на работа в клас и домашните, защото реалността е това - времето и усилията, които се заделят за решаване на разнообразни по сложност задачи са важен фактор и не трябва да си затваряме очите, че и без тях стават нещата. В 11 и 12 клас ще има профили с математика /информатиката и математика и физика са тези профили/ и ще имат по 8 часа математика седмично, което мисля, че е достатъчно. Но не трябва да се пропускат трите години  8-10 клас, защото после трудно се наваксва. Обаче тук опираме и до мотивацията, а и до нуждата понякога някой да може да покаже на детето някоя по-сложна задача, ако то не може да я реши. Затова преценете как може да намерите решение, което ви допада.

Последна редакция: сб, 13 апр 2019, 09:01 от Prizma

# 202
Здравейте, дъщеря ми е приета. Когато дойде време за записване, започват да ми изплуват всички негативи, които пренебрегвах в последните месеци. Чета тук за несменяеми преподаватели, които мачкат децата и се държат с тях като отрепки, шанс да се научи чужд език в колежа (освен английски) няма - трябват външни курсове - това изглежда важи и за други предмети, математическа гимназия също не е... Деца, отписали се от колежа споде;ят за отношение "оправяй се" от страна на преподаватели. И за капак - 13К такса, която расте с по 1000 на година. Самият факт, че сравняваме АК с ДУ а абсурден - не би трябвало да има никаква база за подобно сравнение, за външни курсове по каквото и да било - също. Дъщеря ми е поканена на косъм - чудя се доколко мястото и в класирането се дължи на чист късмет, а не на реални знания? Все пак 1/3 от теста е чисто тото, колкото и да се опитваме да го изкараме "реакция в стресова ситуация" - редно ли деца да се класират на база късмет ? Направо ми се иска да не беше поканена, сега нямаше да съм в тази дилема.

# 203
  • София
Ако търсите съвет: запишете гимназията, която желаете. Ако това не е колежа, а после съжалите за направения избор, след 8 и 9 клас може отново да се кандидатства в колежа.

# 204
  • София
Ако по този начин и с тези епитети синтезирате информацията, която сте прочели, то вие нямате дилема. Simple Smile

# 205
Обучението в Колежа и АР курсовете, които взе, ѝ помагат много да се справя успешно с трудните изпити.
Какво са АР курсове?

# 206
  • София
Обучението в Колежа и АР курсовете, които взе, ѝ помагат много да се справя успешно с трудните изпити.
Какво са АР курсове?
Advanced Placement
https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Placement
https://apstudent.collegeboard.org/home

# 207
Чета тук за несменяеми преподаватели, които мачкат децата и се държат с тях като отрепки,
Глупости.
шанс да се научи чужд език в колежа (освен английски) няма - трябват външни курсове - това изглежда важи и за други предмети, математическа гимназия също не е...
Големият взе В2 сертификат по немски, при положение, че в 11 клас не го учеше, тъй като беше  на обменни начала в САЩ. Откъдето и необходимостта от курсове да навакса годината. Да е ходил общо 20-тина академични часа. На приравнителния е с шестица.
Деца, отписали се от колежа споде;ят за отношение "оправяй се" от страна на преподаватели.
Колко такива има?
И за капак - 13К такса, която расте с по 1000 на година.
Ако не сте трол, не е необходимо да търсите оправдание, че не искате да плащате такава такса. Вие определяте приоритетите си и решението си е Ваше.
За мен си струва всяка стотинка. Факт, че я плащам и за двамата сина.

Ако търсите съвет: запишете гимназията, която желаете. Ако това не е колежа, а после съжалите за направения избор, след 8 и 9 клас може отново да се кандидатства в колежа.

...при положение, че английски език е изучаван от ПУК, а в 8 клас е в топ 5 на СМГ.
Нещо такова.

Последна редакция: сб, 13 апр 2019, 10:06 от Ezhko

# 208
  • В офиса
......, твърде пресолена манджа сте си приготвили. Голяма част от написаното от Вас просто не е вярно, или е изключително пресилено. АК е добро американско училище. Такова, което дава достатъчно добра подготовка по всичко, има качествен учителски състав без прекалено много слаби звена, средностатистически няма особени проблеми с дисциплината и предлага адекватна социална среда и съвременни ценности. Че не е най-добрият избор за някои деца съм убедена, но за всички останали (над 90%)е прекрасна алтернатива, стига да можете да си позволите тези 13К.

# 209
... Деца, отписали се от колежа споде;ят за отношение "оправяй се" от страна на преподаватели.  

Деца отписали се от АК са рядкост, а такива които го правят, за да се преместят доброволно в друго училище в БГ, са едно на няколко години, като често играе роля финансовия фактор.
Бройките на випуските намаляват драстично, не защото децата се отписват, а защото АК не им подновява договора. От тези деца едва ли ще чуете много позитиви за АК.

Но има нещо в поста ви, което си го мисля, още откакто учихме там. Много бързо лъсват децата, на които им е помогнало налучкването. Резултатите наистина могат да бъдат повлияни от късмет. За тези деца там е мъчение.

И да уточня нещо. Трудно е да се разчита на прием в АК след 8, 9, клас. Това че има освободени бройки, за АК не означава, че задължително трябва да бъдат запълнени. Не се ли покаже нужното ниво, бройките си остават незаети. И ако след 8 клса те изпитват основно на езика и грамотност за писане, то след 9 клас вече трябва да имаш и знания и терминология по предметите , учени 9 клас. Приемът си е доста трудничък

Общи условия

Активация на акаунт