Американски колеж - шестнадесета тема

• 45 321
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • софия
Prizma, дискусията за действително записаните касае САЩ топ-университетите, защото те дават стипендии и финансиране, ако кандидатът ги впечатли, в ОК децата имат право (все още) на заеми и въпросът с финансирането не стои.
А приемат ли кандидата ако не ги впечатли?

# 586
Не, не дават финансиране на най-топ конкурентите. Приемат най-най според техните си критерии за съответната година. Финансирането е според финансовата нужда... финансовите документи се отварят след като вече адмишън офиса е казал "да" и финансовия офис ти дава офертата със сумите (получават се едновременно, продължавам да обяснявам за брашляновата лига, защото за нея се 'подскача" назад...). Финансовата оферта съответстваше точно на изчисленото с калкулатора, съгласно доходите, което няма нищичко общо с колко си ги впечатлил с резултат. Пиша го за трети път днес. Прочетете внимателно в сайтовете на университетите, които ви интересуват... може да отпаднат от желанията поради начина на финансиране... може да ви станат още по-интересни. Всеки университет си е за себе си... Четете!
Скрит текст:
Пример: Единствената оферта за неочаквано пълно финансиране беше от университет мноооого далече от топ, който отваря финансовия формуляр, заедно с адмишъна... Всеки университет иска поне по един записал се с топ резултати от изпитите, че да излезе в статистиката "приети/записани със SAT резултат от-до"... Даже и кандидата не знаеше защо го е писал... Та при неговия набор той имаше принос в списъка с университети с наистина топ предложения и едни от "долно нанагорнище"... и записа нещо по средата по съвсееееем някакви други критерии...

ПП: училището дава тази справка, защото то има някакъв принос за това къде си приет, но за това къде ще прецениш да се запишеш, личните ти критерии може да са мноооооого далече от общия рейтинг и името на университета... Да, Св.София дават колко бройки къде са приети/записани, но все пак топ училищата в София не са стотици, колкото са топ университетите по света... (да не забравяме, че по специалности класациите са различни от общите за университетите). И всеки кандидат е приет поне на 5-8 места, а не на едно за ДГ в София Hands V

Последна редакция: вт, 30 апр 2019, 17:00 от peneva_a

# 587
  • София
Prizma, дискусията за действително записаните касае САЩ топ-университетите, защото те дават стипендии и финансиране, ако кандидатът ги впечатли, в ОК децата имат право (все още) на заеми и въпросът с финансирането не стои.

Заеми и за режийните се отпускат в ОК?

Все си мисля, че за да те приемат в САЩ топ университет, трябва да ги впечатлиш, да се отличиш сред множеството свръхподготвени кандидати, а финансовата помощ се отпуска на база финансова нужда. Тя не е merit based.

# 588
А приемат ли кандидата ако не ги впечатли?
Да, но не му дават финансиране, просто от нивото на впечатляване зависи и финансирането, като говорим за университети с политика да приемат чужденци и да отпускат стипендии/финансиране за тях. Знам за такива случаи. Но ако се случи да има няколко силни кандидатури на чужденци от Иран, Афганистан и Сирия (примерно), те получават стипендии, а БГ детето е прието, ама без финансиране, което за мен е дори още по-гадно, отколкото да не е прието.  Подчертавам, за мен, за друг може да е различно. Назад някой беше споменал за този аспект, че БГ вече не се приема за екзотична и страдаща държава, и това оказва влияние върху решенията за финансиране на топ университетите в САЩ.

Заеми и за режийните се отпускат в ОК?

Все си мисля, че за да те приемат в САЩ топ университет, трябва да ги впечатлиш, да се отличиш сред множеството свръхподготвени кандидати, а финансовата помощ се отпуска на база финансова нужда. Тя не е merit based.

Prizma, навсякъде в ЕС има режийни и никъде не дават заем за тях, но това не е спряло масово децата да учат там. Големите суми са свързани с таксите за обучение, и те са в САЩ и в ОК основно, като обаче в ОК имаме предимството на резиденти (като част от ЕС), което скоро май ще загубим, а в САЩ нямаме такова. Затова и масово възпитаниците на АК, на СМГ, на държавните  АЕГ досега отиваха да учат в ОК и вземаха заем. Затова и с Брекзита вече се пренасочиха към други ЕС държави с програми на английски, основно Холандия, и затова и там се случват тези истерии с квартирите.
За САЩ зависи от политиката на университета, но ако приемем, че си права и след като си ги впечатлил, автоматично ти дават пълна стипендия, тогава би следвало с огромна вероятност да си се записал и да влезеш в класацията на записаните. Която АК е публикувла, ама вече, по неизвестна за мен причина, вече не публикува. Затова ако Фран успее да събере такива данни, мисля, че ще е много полезно.

Последна редакция: вт, 30 апр 2019, 17:09 от Анонимен

# 589
... Но ако се случи да има няколко силни кандидатури на чужденци от Иран, Афганистан и Сирия (примерно), те получават стипендии, а БГ детето е прието, ама без финансиране, което за мен е дори още по-гадно, отколкото да не е прието.  Подчертавам, за мен, за друг може да е различно. Назад някой беше споменал за този аспект, че БГ вече не се приема за екзотична и страдаща държава, и това оказва влияние върху решенията за финансиране на топ университетите в САЩ.
Всичко това, което си писала, оказва влияние върху решението за прием, а не върху прием без финансиране. Подаваш си финансовото искане... ако университета е богат, той е декларирал, че ще плати част от издръжката (такса+общежитие+храна+др.режийни), стига да си приет... По-бедните са обявили ясно, че приема може да зависи от финансовите ти нужди.... Т.е. ти сам си декларирал доходи и възможност за плащане, те преценяват, че ако те приемат, не могат да ти платят тези 60хил.д. от нужните 75хил.д. и просто получваш отказ. Забележи - не получаваш прием с пълната сума, а получаваш отказ. Ако си преценил, че искаш прием на всяка цена, просто не кандидатстваш за финансиране... и те приемат само на база колко си прекрасен, защото си им заявил, че можеш да си го позволиш.

Ако гледате само списъка със записали се, ще отпадат голяма част от топ университетите в които са приети деца от АК, т.е. "възможности", защото едно дете не се записва в 5 от приелите го топ университети, а в един от тях... дори при абсолютно аналогични финансови условия и специалности... Кое ви е нужно, като информация: потенциалните варианти (дори само с рекламна цел за АК) или окончателния списък, силно повлиян от настроените на тийн в периода април-май, от на мама вкисването "ама, защо чак толкова далече?", от семейните финанси точно в конкретния период, които дългосрочно може и да не са толкова различни... от настроението в набора, от лични впечатления на някого за голям или малък град/кампус са му по-присърце...
Ама това не е само АК, ами от СМГ дете прието в Принстън и в Оксфорд... и не само. Кое ще предпочете си е негово и на семейството му усещане за "точно място"... и да го броим само в записани в Оксфорд... Не е ли по-важно да се знае, че този тип профил приемат и в... и в... и в...

Последна редакция: вт, 30 апр 2019, 17:13 от peneva_a

# 590
Скрит текст:
... Но ако се случи да има няколко силни кандидатури на чужденци от Иран, Афганистан и Сирия (примерно), те получават стипендии, а БГ детето е прието, ама без финансиране, което за мен е дори още по-гадно, отколкото да не е прието.  Подчертавам, за мен, за друг може да е различно. Назад някой беше споменал за този аспект, че БГ вече не се приема за екзотична и страдаща държава, и това оказва влияние върху решенията за финансиране на топ университетите в САЩ.
Всичко това, което си писала, оказва влияние върху решението за прием, а не върху прием без финансиране. Подаваш си финансовото искане... ако университета е богат, той е декларирал, че ще плати част от издръжката (такса+общежитие+храна+др.режийни), стига да си приет... По-бедните са обявили ясно, че приема може да зависи от финансовите ти нужди.... Т.е. ти сам си декларирал доходи и възможност за плащане, те преценяват, че ако те приемат, не могат да ти платят тези 60хил.д. от нужните 75хил.д. и просто получваш отказ. Забележи - не получаваш прием с пълната сума, а получаваш отказ. Ако си преценил, че искаш прием на всяка цена, просто не кандидатстваш за финансиране... и те приемат само на база колко си прекрасен, защото си им заявил, че можеш да си го позволиш.
Чудесно, значи, един списък със записаните в САЩ ще показва точно тези, които са искали пълно финансиране и са го получили, и би елиминирал тези, които са държали да бъдат приети на всяка цена, затова са декларирали, че могат да си го позволят, а всъщност не могат и затова няма да се запишат. Което и казвам - да има списък със записалите се, тоест, наесен къде са отишли да учат децата от АК, както беше преди, не разбирам защо е сменен със списък на офертите. 
СМГ  никога не са обявявали къде са оферирани на децата, винаги са обявявали къде са се записали да учат, макар и не на сайта си, а в интервюта за медиите.

# 591
не е лошо да се прави разлика между need blind университети и такива, които също дават финансиране, но не са need blind

тъй като статията в wikipedia е актуална към 15.04.2019, предполагам, че и списъкът с университетите е меродавен, та според нея само 7 университета са need blind И спрямо чужденци - Amherst College, Curtis Institute of Music, Harvard College, Massachusetts Institute of Technology, Minerva Schools at KGI, Princeton University, Yale University - това значи, че те приемат, без да знаят дали имаш възможност да плащаш или не, съответно се ангажират да ти отпуснат такова финансиране, че да стане възможно за кандидата да учи при тях; за бюджета им определено е по-добре, ако се окаже, че всички топ-кандидати за годината са от заможни семейства и не трябва нищо да им поемат, но понякога ей така се случва да има и по-умни "бедни" и те си ги искат, нищо че им струва скъпо

другият тип университети, които биха били интересни, са тези, които не са need blind, но биха отпуснали финансиране, за да запишеш при тях, ако много те искат - т.е. правят преценката едновременно по това дали си идеален за тях и колко ще им струваш, вероятно такъв е примерът и на a_peneva - готови са да финансират студент, защото е с резултати над средните статистически за тях и ще им вдигне реномето; при равни други условия сигурно биха избрали кандидати, които могат да си плащат, така че прием в такъв университет, когато те финансират, пак е знак за много висока оценка на кандидата, щом са готови да отделят средства за теб

# 592
Poppea,
Нищо подобно. Има много деца, финансирани на нивото на очакваното, но незаписали се поради други причини. И приети на по 2-3...5  места в топ 10 университети на US и записали се в един или никой от тях... Не би ли искала да знаеш кои са тези университети или искаш да знаеш само единия единствен, който конкретното семейство в конкретния си жизнен момент е избрало... 1 или никой от тях. Защото критериите на моето дете най-вероятно няма да имат никакво съвпадение с критериите на твоето... и това е най-нормалното нещо!

# 593
Тази дискусия за АК ли е или за кандидатстването в университети?

# 594
  • софия
За мен дискусията е ценна, Ежко!

# 595
antea, така е. Затова и ако някоя гимназия има политика да слага списъци с университети, те би следвало да са на база къде са се записали да учат децата.
Poppea,
Нищо подобно. Има много деца, финансирани на нивото на очакваното, но незаписали се поради други причини. И приети на по 2-3...5  места в топ 10 университети на US и записали се в един или никой от тях... Не би ли искала да знаеш кои са тези университети или искаш да знаеш само единия единствен, който конкретното семейство в конкретния си жизнен момент е избрало... 1 или никой от тях. Защото критериите на моето дете най-вероятно няма да имат никакво съвпадение с критериите на твоето... и това е най-нормалното нещо!
Тогава би ли ми обяснила причината, поради която АК вече не публикуват къде са се запислаи децата от там, след като са го правили в продължение на много години преди, по спомен (мой и на Стефан) - аз чак сега го разбрах, всъщност, че вече не го правят? Някога, значи, е имало съвпадение и са ги публикували, сега вече няма съвпадение и не публикуват, така ли? И преди, и сега винаги е имало субективен фактор при записването, но това не прави списъка с университети, където релано са отишли да учат децата, излишен - нито преди, нито сега. Не разбирам защо е сменена методиката, какво има да се крие, това само ще утвърди имиджа на АК, според мен.  Да твърдиш друго за мен е hypocrisy.

Последна редакция: вт, 30 апр 2019, 17:31 от Анонимен

# 596
За мен дискусията е ценна, Ежко!

И не само за тебе. Ако се премести на правилното място ще я видят повече хора?

# 597
  • София
Ако дете от АК отиде да учи в need blind университет в САЩ, това какво ви гарантира че университетът поема голяма част от разходите? Ми ако е хем умно, хем от състоятелно семейство? Няма как да поставим знак за равенство между записан и много харесан кандидат:) , както и незаписан и малко одобрен кандидат Simple Smile

Ето инфо от преди година-две за дете от НГДК и неговите финансови условия https://www.24chasa.bg/novini/article/6975690

Последна редакция: вт, 30 апр 2019, 17:35 от Prizma

# 598
  • София
Пенева, съгласна съм,  че гимназиите в София се броят на пръсти, а унитата по света са много и все пак обединена статистика при желание е възможна.И то такава,  която да обхваща всички деца, а не избирателно.  Да,  ще се запишеш в 1, а преди това ще си може би приет в 5..Къде е проблемът? Веднъж се пуска  този списък с офертите (но всичките, без липсващи такива,  децата го заслужават)  и един по-късен с реално избраните места само като бройки. Това ще дава възможности и за сравнение. Рядкост е деца от Колежа примерно да изберат Германия,  Франция,  Испания,  но ги има, нали? Техните оферти, значително по- късни класирания предвид различната схема за прием къде биват така отразени?Никъде.. Затова идеята за един есенен АНОНИМЕН списък на Фран, след старта на академичната година,   по бройки  само,  си е много добра, нищо изтрещяло не виждам лично аз. А още по-добре би било,  ако официално училищаТА правят такъв.  

Последна редакция: вт, 30 апр 2019, 17:42 от пенсионирана русалка

# 599
Prizma, говорм за вероятности, не за знак на равенство.  Естествено, при защита на личните данни няма как да знаем дали са записани с финансиране в САЩ или сами се финансират, но е огромна вероятността, след като са се записали, да са с финансиране, защото 1) колко са толкова богатите в България, че да могат да финансират обучение в топ уни в САЩ и 2) на колко от тях са им толкова умни децата.
В друга тема потребителка  беше споменала, че на Корнелия Нинова синът е записан с финасиране в САЩ, въпреки че тя със сигурност може да му финансира обучението - явно толкова много са го харесали, а тя е декларирала, че не може и те са го финансирали.
Скрит текст:
Пенева, съгласна съм,  че гимназиите в София се броят на пръсти, а унитата по света са много и все пак обединена статистика при желание е възможна.И то такава,  която да обхваща всички деца, а не избирателно.  Да,  ще се запишеш в 1, а преди това ще си приет в 5..Къде е проблемът? Веднъж се пуска  този списък с офертите (но всичките, без липсващи такива,  децата го заслужават)  и един по-късен с реално избраните места само като бройки. Рядкост е деца от Колежа примерно да изберат Германия,  Франция,  Испания,  но ги има, нали? Техните оферти, по- късни класирания предвид различната схема за прием къде биват така отразени?
Затова идеята за един есенен списък на Фран си е много добра, нищо изтрещяла не виждам лично аз. А още по-добре би било,  ако официално училищаТА си направят такъв.  
Абослютно съм съгласна. За мен АК беше много напред с тази тяхна инициатива да публикуват такъв списък и си мислех колко би било добре и другите училища да го правят. Затова и аз мисля, че инициативата на Фран е чудесна!

Общи условия

Активация на акаунт