Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 14

• 45 978
  • 748
  •   1
Отговори
# 270
Преди изследване на витамини и минерали, знам, че трябва да се спре приема поне 10-14 дни.

# 271
Изследват за витамин К, там където го изследвам струва 2 лв, по толкова са и калций, йонизиран калций, магнезий, натрий....Вит. Д, Б 12 вече са по-скъпи. Магнезий приемам вечер, желязото заедно с вит. Ц сутрин или на обяд- гледам да има два часа преди/след витамин Д.
Желязо се приема поне 2 часа преди/след калций съдържащи храни/добавки.
Има ли препоръчителна доза на вит. Б 12? И преди изследване на Б 12, вит. Д трябва ли да се спират като добавки преди това и ако да- за колко дни?
Благодаря за черния кимион/челебитка. А как да го приемам, че досега не намерих инфо?
Витамин К НЕ се изследва, поне в Бг. Тава, което е означено с К и струва жълти стотинки, е калий!

# 272
  • край голямата локва
Здрасти и от мен, издирих най-сетна жив. сметана, за която говорихте, беше при брашната, добре че попитах една служителка, защото там нямаше да се сетя да търся.
нощен гост, не знам къде си, но ако имате МЕТРО, там има няколко вида животинска сметана. И си стои в хладилниците, при млякото. И е със срвавнително кратък срок на годност, въобще както трябва за животински продукт,  поне по  етикет без консерванти. Има и по- малки разфасовки, но на  литър идва по- евтино и ако е много може да се замрази една част .
Лично аз между сметана която няма нужда да стои в хладилник и прясно  мляко, ако наистина ми трябва, ще избера млякото.  Но това си е личното ми  мнение.
Животинска сметана има и в руските магазини ''Берьозка'', но тя май е с консерванти.

# 273
  • София
Момичета, може ли малко помощ?  Praynig Януари месец ме изследваха и кръвната захар беше леко над норма, както и ми откриха поликистозни яйчници. Имаха съмнение за ИР, но имах по - съществен проблем, та отложих изследването за друг път . Заради ЩЖ се наложи за 3 мес. да пия Преднизолон. Вече от месец не приемам лекарства  и днес си пуснах глюкоза и инсулин на гладно. Това са ми резултатите, в норма са, но дали са наред? Утре имам час и с ендокринолог, но от тази тема знам, че ако всичко е в референтните стойности казват, че нищо ти няма.
Глюкоза 4.58    mmol/l    4.1    5.9
Инсулин 9.2    mIU/ml    1.9    23

# 274
  • Paris, France
Здравейте,
 Аз ще се включа също - откриха ми поликистоза, изпратиха ме на ендокринолог, направих натоварване с глюкоза. Глюкозата ми е в норма, но на 60 и 120 мин инсулин се казва до почти 80. Изписаха ми да пия метформин 500 и противозачатъчни за да регулирам хормоните.
Въпросът ми е, ендокриноложката каза че нисковъглехидратна диета би помогнала, но да не прекалявам, защото вървя към поднормено тегло (никога не съм била с наднормално тегло). Каза да избягвам само бързи въглехидрати, но не ми каза да спазвам строг режим.

Опитвам се да не ям пакетирани сладки храни и ям повече плодове и зеленчуци.
Също - лятото мисля пак да си направя натоварването с глюкоза, но трябва ли да спра метформина първо или докато го пия мога да направя изследването?

Моята диагноза беше нетипично СПКЯ с ИР и нисък тестостерон. И аз не бях особено дебела. Добре са ти изписали Метформин, но противозачатъчните, макар и да замазват положението са вредни с дългосрочен план. Това са прогестини - молекули, подобни на прогестерон и тестостерон, които се закрепват за рецепторите на прогестерон. Повечето от нас не произвеждаме достатъчен прогестерон, защото за производството му е нужен магнезий, а при нас той се изразходва за производство на инсулин. Нашите тела произвеждат 5-10 и повече пъти повече инсулин от телата на нормалните хора.

Съветвам те да погледнеш добавките за кистозни яйчници - инозитол, фолат, Б12, магнезий, Вит Д, цинк, йод. Липса на йод предизвиква кисти. След щитовидната яйчници и млечни жлези консумират най-много йод. Йодът е отровен при липса на селен.

Накратко - симптомите на СПКЯ, които имах, докато грухах Дуфастон, Спиронолактон и подобни отрови изчезнаха напълно след започване на Метформин и кетозна диета + Добавки и започнах да имам редовен цикъл дори преди да съм свалила излишните кила. Това без противозачатъчни, Дувщфастон или Спиронолактон, до които не искам да се доближат докато съм жива. Оттогава, 5 години по-късно, без кой знае какви диети, с прием на само един хормон (Вит. Д3) и магнезий, чат чат витамини нямам нито болки в яйчниците, нито нередовен цикъл.

Това, което ни дават за СПКЯ предизвиква ИР. Противозачатъчни, Дуфастон, Спиронолактон, кортикостероиди вдигат инсулина.

След като си слаба можеш удърно да погладуваш 10-15 дена, но преди това изчисти храненето! След това кардио никак не ти трябва. Силови упражнения с тежести за да вдигнеш мускулна маса, която да ти гори инсулина и си готова.

Не съм единствената, която се е излекувала махайки лекарства. Ще ти потърся добавките с обясненията, но са на английски. Пускала съм линк в Стара тема.

Мисля, че съм виждала специална тема за СПКЯ, потърси я!

Аква Марина, страхотен пост! Само да добавя, че при тежък недостиг кибипене на слънце не помага и трябват добавки. Моите деца и ММ са мулати и дори и всеки ден да седят голи на Парижкото слънце без доба Ка ще са силно дефицитни. Не е все едно къде и кога се излагаме на слущънце и каква в кожата ни. Изгарянето е признак на липса на вит Д. Поне 24 часа не трябва да се къпем след слънце за да усвоим витамина. За диабетици Вит К2 не е особено необходим и даже не го препоръчват, но К1 и Вит А са важни, като Вит А : Вит Д3 трябва да е 2:1. И друго - няма точна доза. На всеки му трябва различна доза за да е добре. На мене повече от 1000 единици дневно не са ми необходими, но само ако пия всеки ден. Ако забравя става лошо. Много лошо

# 275
Недоволна, да, объркала съм се.
Невена, това за изгарянето и недостига на вит. Д важи ли и за хората със светла кожа?

# 276
  • Paris, France
Хората със светла кожа горим на слънце. Цял живот се криех от слънцето, а сега на тропиците, по обед си лежа щастливо и не се зачервявам. Ако трябваше, силно дефицитна, да се горя, нямаше да издържа. Слънчевите лъчи, когато причиняват зачервяване, са опасни и могат да предизвикат рак на кожата. Доказана е връзката на липса на вит Д и меланома. Затова хората, които по цял ден работят навън доста по-рядко ги тръшва кожен рак, отколкото тези, които седят на бюро и веднъж годишно се пържат в почивката. Първите, като полски работници, пощальони, градинари, призовката редовно си произвеждат Вит Д, а вторите са редовно в недостиг и веднъж годишно се подлагат удърно на възпаление и стрес.

Циндил Пиндил, много интересен Ник. Какво значи? Инсулинът на гладно трябва да е под 5. Не се знае какъв ти е на 1 и 2 час. Моят се вдигаше до 80 на 1 час когато беше колкото твоя на гладно, може и до над 200 да се вдига. Захарта ти е добре, но тя няма отношение към поликистозата. Иди и виж добавките за СПКЯ с ОР и започвай да чистиш храненето! По 5 салатки дневно ми препоръча ендокриноложката. Това за начало. Ако си сериозна и стриктна до месеци ще забравиш за проблема

# 277
Наближава Великден, козунаци, ядене... чудя се да не се ли възползвам и да си ли направя след това едно обременяване, като похапвам няколко дни по-въглехидратно...?

# 278
  • София
Невена, благодаря за отговора. Да видим утре какво ще каже и ендокринолога, въпреки че съм сигурна ,че ще каже, че нищо ми няма. Обременяване сега няма да правя, защото съм в начална бременност, но съм се зарекла 9 мес вредности да не близвам Laughing Ще наблегна на витамини и салати за сега.
Никът е от приказката за Джаста Праста и Циндил Пиндил. Тъй като  живота съм истински Циндил и не се понасям за това, реших така да си напомням какво не искам да бъда Party

# 279
Хм, а дали слънчевата алергия може да бъде причинена от дефицит на витамин Д? Имам такава алергия и всяка година (особено след раждането) е по-зле. Преди години ден-два поносим сърбеж и едва забележими ситни пъпчици в началото на лятото...а сега продължава повече дни- и се случва поне по няколко пъти за едно лято. Кърмих повече от 3 г., ако това има значение за вит. Д....
Циндил Пиндил, лека бременност!

# 280
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Хората със светла кожа горим на слънце. Цял живот се криех от слънцето, а сега на тропиците, по обед си лежа щастливо и не се зачервявам. Ако трябваше, силно дефицитна, да се горя, нямаше да издържа. Слънчевите лъчи, когато причиняват зачервяване, са опасни и могат да предизвикат рак на кожата. Доказана е връзката на липса на вит Д и меланома. Затова хората, които по цял ден работят навън доста по-рядко ги тръшва кожен рак, отколкото тези, които седят на бюро и веднъж годишно се пържат в почивката. Първите, като полски работници, пощальони, градинари, призовката редовно си произвеждат Вит Д, а вторите са редовно в недостиг и веднъж годишно се подлагат удърно на възпаление и стрес.

Циндил Пиндил, много интересен Ник. Какво значи?
Скрит текст:
Инсулинът на гладно трябва да е под 5. Не се знае какъв ти е на 1 и 2 час. Моят се вдигаше до 80 на 1 час когато беше колкото твоя на гладно, може и до над 200 да се вдига. Захарта ти е добре, но тя няма отношение към поликистозата. Иди и виж добавките за СПКЯ с ОР и започвай да чистиш храненето! По 5 салатки дневно ми препоръча ендокриноложката. Това за начало. Ако си сериозна и стриктна до месеци ще забравиш за проблема

веднъж и аз да мога да съм полезна Simple Smile Simple Smile Циндил Пиндил е сестра на Джаста Праста от една стара детска приказка. Simple Smile много малко от колежките я знаят, предполагам, че има нещо регионално в нея или книжката е издадена в много малък тираж Simple Smile

излязоха резултатите на детето.
инсулин 12,5 захар 4,35
от ПКК под референтните стойости са:
 хемогобин - 136 и МСН 27,5
над реф. няма.

ще проверя довечера стойностите на Д и Б12, по спомен и двете под норма.

и смятам да започне  В 12, Д и К сутрин и магнезий вечер.
Д3+К12
Б12 - подезични (купих ги, но само ги започнахме)
за магнезий ще потърся мнения

# 281
Обременяване сега няма да правя, защото съм в начална бременност, но съм се зарекла 9 мес вредности да не близвам Laughing
Тук при бременност обременяването е задължително (мисля към 22 седмица се правеше).
Няма значение с ИР, без ИР, правено ОГТТ, неправено ОГТТ.

# 282
Вит К2 се пие само ако се пият високи дози вит. Д. Вит. К2 МК7 спомага калцият да отива в костите, а да не се отлага в кръвоносните съдове.
При ниски дози по 1-2 капки Вигантол няма нужда от вит. К. Той е кръвосъсирващ и хората със сърдечни проблеми да имат едно наум.

Невена Виролан, може ли да кажете нещо повече за децата и тийнейджърите? При тях същите стойности ли важат?
Смятам и аз да изследвам детето. Засега само кръвна захар сме пускали и беше 5.5.

# 283
  • София
Обременяване сега няма да правя, защото съм в начална бременност, но съм се зарекла 9 мес вредности да не близвам Laughing
Тук при бременност обременяването е задължително (мисля към 22 седмица се правеше).
Няма значение с ИР, без ИР, правено ОГТТ, неправено ОГТТ.

С първата ми бременност и на мен ми правиха обременяване, обаче само глюкоза гледаха. Инсулин за първи път изследвам. Имах предвид, че няма сега сама на своя глава да си пускам обременяване, след като резултатът е що годе добър. Ако и когато лекар ми каже - да. Ей, сега обаче се обремених сама с 4 шок.бонбона, че нещо изморено ми беше Laughing

# 284
St. Dobri, този спрей е с много лош състав според мен. Аз не бих го купила.

Общи условия

Активация на акаунт