Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 14

• 45 784
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Е да, но ако очакваш негативни резултати, все под някаква форма си стресиран или не оказва чак такова влияние точно този тип стрес/напрежение?

# 121
Ами аз не знам някой да отива за ОГТТ, очакващ че нищо му няма, т.е. очакващ прекрасни резултати показващи, здрав и кипящ от енергия Smirk

# 122
Индивидуално е, Роланд, нали не очакваш да има референтни стойности за хора под стрес, който да е процентно измерен. Имам глюкомер вкъщи и за себе си лично съм установила, че силният стрес ми изстрелва захарта нагоре независимо от храната. Как ще повлияе стресът и в каква степен на друг няма как да се гадае. Ако човекът е от стресливите (склонен към депресии, паник атаки, тревожност, страхове), може да пробва да релаксира преди взимането на кръв - има упражнения за дишане и отпускане, които при някои хора са от помощ.

Но и peneva_a е права, не вярвам някой да ходи с песен на уста да си прави изследвания.

# 123
  • София
Благодаря!

# 124
Е да, но ако очакваш негативни резултати, все под някаква форма си стресиран или не оказва чак такова влияние точно този тип стрес/напрежение?
Не е нужно да влизаш във филми.
Аз също всеки път се вълнувам, но по-късно скоро вълнение от любопитство.

# 125
А когато се изследвате в две  лаборатории и резултатите са сериозно различни какво правите?

# 126
  • Перник
А когато се изследвате в две  лаборатории и резултатите са сериозно различни какво правите?
Аз последния път имах такъв случай, разликата беше доста голяма... Още съм в чуденка кжй е верния резултат.

# 127
И мен това ме притеснява, не съм фен на конспирациите, но ние сме преди всичко клиенти, а не пациенти и се чудя дали и лабораториите не злоупотребяват понякога с това. Като гледам какъв бизнес се е заформил. От прегледа ми при ендото най-често повтаряната фраза беше " Това не се покрива от касата, ама нищо ще си го платиш".

# 128
  • София
М/у другото, специално за TSH, аз си взех ваучер от грабо за Кандиларов. За първи път ползвам ваучер и съм доволна. Ако като мен ви мързи да чакате за направление, може да се възползвате. Останалото - пкк, чернодробни ензими и т.н. си го доплатих.
https://grabo.bg/places/smdl-kandilarov

# 129
  • София
За какви конкретно изследвания иде реч? Има такива, при които между самите лаборатории, по една или друга причина, има разлика в реф. стойности, но отклоненията не са толкова големи.

# 130
За какви конкретно изследвания иде реч? Има такива, при които между самите лаборатории, по една или друга причина, има разлика в реф. стойности, но отклоненията не са толкова големи.

Референтните стойности на основните показатели в повечето лаборатории са близки. На мен ми се случи да пусна изследване в една лаборатория. Заради завишените показатели отидох на лекар и ме накара да ги повторя. Не отидох в същата лаборатория и при повторното изследване резултатите ми бяха ок. Та точно това ми е мисълта- на база на тези резултати ни правят диагнози и ни назначават лечение....та това ме замисли мен-според едните съм болна, според другите здрава и вече и аз не знам каква съм.

# 131
  • BG
Здравейте, записвам се в темата, за да не досаждам постоянно на Елора на лични, а и от прочетеното назад виждам, че е много полезна.
Дъщеря ми беше диагностицирана преди 3 г. с ИР след ОГТТ ( тогава беше на 12г), данните и бяха следните- глюкоза на гладно-4,59, на 30 мин-6,96, на 60 мин-5,83, на 120 мин-5,44. Инсулин на гладно-20,7 , на 30 мин-96,6. Препоръчаха само дв. активност и хр. режим, който почти не спазваше. След няколко месеца без цикъл я заведох на детски ендо и три месеца пи Глюкофаж 2x500, иногинол, омега3 и вигантол, след което инсулина падна на 10 и докторката и  спря глюкофажа ( което за мен беше грешка). Остана иногинола по 2 т дневно. Така кара около година и нещо, като инсулина сутрин на гладно беше между 10-8. Но заради завишен 17ОН прогестерон, 4 андростендион и липсата на цикъл по естествен път ни изпрати във Варна за тест със Синактен. Проведохме го преди десетина дни, той не потвърди наличието на некласическа ВНХ, но и направиха отново ОГТТ и резултатите са доста стряскащи. Глюкоза: на гладно-5,32, на 30 мин-8,41, на 60 мин-7,61, на 120 мин-6,92. Инсулин: на гладно-13,2, на 30 мин-над 300.
Сега и е изписан Сиофор два пъти дневно по 1000мг. Разбрахме се с нея да започне вече стриктен хр. режим и дв.активност и имам няколко въпроса.
Чета в първия пост за НВ ВМ диета, затова ме интересува по колко яйца дневно/седмично може да приема? Прекалената употреба на месо, при положение, че пик и к-на е 403, няма ли да я повиши още повече? Може ли Сиофор да се пие едновременно с Парацетамол и Нурофен, защото в момента е болна и не знам дали за изчакам със започването. 2000мг дневно (четох в упътването, че това е макс. доза за юноши) ОК ли е според вас ? Знам, че ще го започнем постепенно с увеличаване на дозата. За двигателната активност, какъв спорт е подходящ, мислех си или пилатес, или фитнес, защото със спорта имаме неприятен опит. Ходеше на плуване, но направи възпален лимфен възел на стомаха от студената вода,  скенери, изследвания, лежа в хирургията, после ходи на бадминтон, но и се подуваше коляното, снимки правихме, показа някакъв синдром, който се получавал при трениращи деца. И сега нямам на идея какво да започне да тренира. Има си кила за смъкване, висока е 175 см, тегло-80 кг. Цикъла и идва веднъж годишно, на една и съща дата, затова през 3 м го предизвикваме с Дуфастон, за да не се удебелява стената на матката и да направим хормоналните изследвания. Съотношението LH FSH е винаги малко над две, което си говори за ПКЯ, макар че засега не сме попадали на гинеколог, който да може да ги види с ехограф през корема, тъй като яйчниците били по-назад и се виждали само с вагинален.
Извинявам се, че стана дълъг поста, сигурно ще се сетя още нещо, което да питам по-нататък.

# 132
Ами аз не знам някой да отива за ОГТТ, очакващ че нищо му няма, т.е. очакващ прекрасни резултати показващи, здрав и кипящ от енергия Smirk
Аз. Grinning
Скрит текст:
АГ ми назначи изследвания като правехме опити за бебе. Изобщо и не съм предполагала, че имам ИР. Дори той се учуди като видя резултатите. Нямах проблем с килограмите (55-56 кг, 170 см съм). Даже докато си бях в Бг и спортувах по един път седмично (здрава тренировка кросфит + кикбокс) бях 52 кг. 

# 133
  • София
Лицето У от първа страница. Никакви, ама никакви външни признаци, здрав и кипящ от енергия. Пуснахме му изследвания по аналогия...Нали разбирате колко е опасно безсимптоматичното напредване на болестта? Докато се усетиш, е вече диабет 2...

# 134
Нощен гост, ако има синдрома на растежа не бива да тренира докато не го израсте. Може бързо ходене макс, иначе ще изпитва болки и дискомфорт. Има линк по-назад в темата за домашни тренировки чрез разходки. От тази серия има специални видеа walk your blood sugar.
Намерете си и специалист по хормоните. Аз от разбирачи се докарах до 30 кг отгоре и ИР и проблемите си останаха... Дано не ви се случи и на вас подобно нещо...

Общи условия

Активация на акаунт