Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 14

• 45 938
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте!За колко време приблизително ги смъкнахте вашите килограми?Аз започвам от много 105 кг.Личният лекар ми откри високо кръвно и иска да ми изписва лекарства,но аз за сега се дърпам,надявам се като смъкна някое кило кръвното да се нормализира.

Аз за по-малко от месец свалих 4 кг, но и нямам много за сваляне от 59кг на старта сега съм 55. Кръвното бях започнала да го вдигам, сега го меря 110/70 и май ми е добре с такова, защото преди всеки ден ме болеше главата, а сега не ме боли. Аз си хапвам всичко, като драстично съм намалила сладките и тестените, въпреки че и тях си позволявам. Пия хром и селен, ходя минимум по 10 км на ден и спя по 8 часа. Вечерям най-късно в 18, като веднага след вечерята хапвам и нещо и сладко и ако издържа на другия ден ям чак на обяд. Това е моята схема....засега работи, но да видим. Другата седмица ще правя изследвания и не очаквам чудеса, но поне се чувствам по-добре Simple Smile

# 346
Скрит текст:
Повече от половин година почти всеки ден закусвам едно и също: 60-70 грама ягоди, или боровинки, или смес от двете, със стотина грама овче кисело мляко и малко орехи. Не ми пречи, но и аз съм по-скоро в задържане. Докато отслабвах пак хапвах подобна закуска, но не всеки ден. От няколко дни отново въвеждам храната в калкулатор, няколко месеца бях спряла да го правя. Установих, че са ми доста ниски калориите, средно към 1200 на ден, така че в закуската почнах да добавям и по 1 лъжица MCT oil - останало ми беше от кето периода и да го оползотворя. Обядът и вечерята - зеленчуци, салати, вече и варива, яйца, пиле, риба, месо, сирене/кашкавал, ядки - количеството в точно този ред. Преди ми преобладаваше месото.
Не качвам килограми, но и не свалям. Калориите не ги държа умишлено ниски, засищам се добре. Не знам как ги изчисляват тези базисни метаболитни разходи, според тях съм в перманентен дефицит, а не се чувствам така. Може би е и въпрос на метаболизъм?
Никак не ги изчисляват, пунта мара е всичко....достатъчно е една нощ да не спиш добре например, и на следващия ден имаш различни калорийни нужди.
А това, че дълго време поддържаш ниски калории и не отслабваш, не е добре.Поне за моя непрофесионален "акъл" това е симптом, че метаболизмът ти е ужасно "заспал".Което, медицински погледнато, е нормално и очаквано:когато с месеци държиш ниски калории, тялото реагира с намаляване на изразходваната енергия, за да пести и малкото, която му даваш.Т.е., метаболизмът "тръгва" със скоростта на костенурка.
Не знам дали не си влязла във фазата "...кача ли калориите над 1200 и почвам да качвам със скоростта на светлината"....след като тялото е гладувало месеци наред, почва да трупа дори и с 10 само да увеличиш калориите.
Дано не съм права.

Здравейте!За колко време приблизително ги смъкнахте вашите килограми?Аз започвам от много 105 кг.Личният лекар ми откри високо кръвно и иска да ми изписва лекарства,но аз за сега се дърпам,надявам се като смъкна някое кило кръвното да се нормализира.
Около 32-34 кг за две години.Но не съм била абсолютно стриктна...карах на ВМНВХ-либерално.Не съм спирала тотално плодовете, черен шоколад ядях почти всеки ден, по поводи не си отказвах и "захар"....
Също започнах заради високо кръвно, но пих и хапчета около година и половина.От януари 2017 не пия, кръвното ми е почти бетон 120/80.
Тази година навършвам 53 години и по всякакви медицински "закони" и лекарски мнения, трябвало да се примиря и да приема, че ще си "пия хапчето" до живот.Ами, не, не са познали.След като няма физиологична причина за високото кръвно (т.е., няма болни, увредени органи, които да провокират покачването му), явно си е от многото кг и малкото движение.Коригирах причините и високото кръвно се "излекува".Ти да видиш!   Smiley

# 347
dany_nik, от тези изследвания нисък хемоглобин виждам само - 111 при 120 долна граница. Ниското MCV (под норма) се свързва с анемии, мисля, и че при таласемии. Нищо ли не ти каза докторът?

Какво да изследваш в Бг зависи от оплакванията ти. Ако имаш съмнения за ИР - обременяване с глюкоза задължително с инсулин, гликиран хемоглобин, HOMA-index. Витамини д3 и б12 при общи неразположения. При подозрения за щитовидна - хормоните на щитовидната.

# 348
Елора, какво да ти кажа за проблемите със запека..., аз също искам да се отърва от всякакви помощни средства, но от години съм така. Още като ученичка имах проблеми, така че не ми се вярва скоро да се случи.
Относно алоето на кристали, май е на проба-грешка. Ето, например снощи взех едно по-голямо кристалче и днес нищо. За жалост ми свърши кутийката и сутринта нямах да пия. А като прескоча и един ден да отида до WC, понеже съм дребна, коремът ми веднага щръква като бременна.
Скрит текст:
Не знам на какво се дължи, но установих, че не мога да гладувам, ( то не е точно гладуване, ама..) става ми лошо. Вчера реших да бъда цял ден на зелени смутита и само да вечерям рибена супа. До обяд издържах, но след обяд по едно време като започна да ми става зле, да ми се вие свят, без малко да припадна. По принцип си нося в раницата някакви ядки, но вчера за късмет нямах.
Преди време не знам как съм издържала седмици наред да бъда през деня само на течна храна, а сега какво ми става, че не мога...
Бледолилава, какво искаш да кажеш, че цяла година за обяд и вечеря си консумирала само салати и месо ли?
Вярно, че преди време споделяше някакви доста интересни  менюта, но не се сещам.

# 349
Дани ник, и аз само желязото виждам, че ти е ниско. Аз изследвах показатели които в лабораторията бяха  пакет "Профилактика разширен", кръвни и урина. сигурно и в другите лаборатории има подобни. Доплатих си за инсулин, пикочна киселина, калий, С, С++, магнезий, натрий, гликиран хемоглобин, пакет щитовидни хормони (TSH, FT3, FT4, TAT, MAT), АСАТ, АЛАТ, ГГТ май си бяха в пакета профилактика. Отделно, ще изследвам и вит. Д, Б12. Обременяване не съм правила, но ако ще правиш поискай да е трикратно, глюкоза и инсулин (0, 60, 120 минута). Също се информирай добре преди обременяване как да се храниш и кога да ти е последното хранене предния ден! Мисля, че назад в тази тема имаше линкове и съвети. Имаш ли конкретни оплаквания?
Аз днес ще съм на зелени смутита (със спанак, марулки, мляно ленено семе, цейлонска канела и горски плодове). Оказа се, че имаме повече ягоди отколкото можем да замразим, а са хубави и не ми се хвърлят.

# 350
В една друга тема коментирахме, че нисък хемоглобин и високо RDW е показателно за дефицит на Б12... По мои и на мъжа ми изследвания - потвърждавам връзката Simple Smile (в на дани_ник изследванията видях RDW - H)

# 351
  • Sofia
Бях днес на ендо да види изследванията...ест.предписа метфогама... по схема...В чуденка съм какво да предприема....тамън свикнах с режима на нввмх,но тя май не е много ок за него.Само като и казах,че вит.Д ги капвам на парченце бри и ми каза,че такива мазни сирена не са за мен, я разбрах че няма да го одобри и не я питах изобщо...Каза само да махна захарта,бялото брашно,газирано,цитрусите,грозде,фурми,сушени плодове....калории до 1800 на ден,движение и слънце.

# 352
Лилия Николаева, 30 кг за около 6 месеца строго кето.

Невена,абсурд Grinning! Да мъкна раница 30 кила. Толкова ми е леко сега като ходя, но ако нося багаж, дори 5 кг да е, и почвам да се умарям. Как съм влачила това бреме толкова години не знам. От друга страна може и затова сега да ми е толкова леко и да се чувствам физически поне 15 години по-млада.

Франсоаз, минават ми подобни мисли и на мен, но за щастие нямам желание да увеличавам храната.

Titi-piti, да, месо, яйца и зеленчуци. Различни комбинации. Ако трябва да посоча например ястието, което най-често съм приготвяла през този период, което е бързо, лесно и никога няма да ми омръзне, това е пиле със зеленчуци и къри. Задушавам късчета пилешко филе в масло със зехтин или в гхи, когато е полуготово сипвам 1-2 пакета замразен зеленчуков микс - най-различни видове, малко паста от къри и готово. Пастата от къри си я купувам от айхърб, не съм срещала тук такава: https://www.iherb.com/pr/Kitchens-of-India-Kitchens-of-India-Pas … -5-oz-100-g/33485  Неземна вкусотия ми е това ястие.

dolce miele, можеш да си направиш сладко от ягодите без добавена захар. Съвсем малко вода се слага в тенджерата и се оставя да ври докато се сгъсти. Варя после 5 минути за капачка. Правих го за децата предимно, но и аз сега ям по 1-2 ч.л. върху палачинка от бадемово или кокосово брашно. Понякога, като ми свършат плодовете, това закусвам. Такива сладка правих миналата година от ягоди, боровинки, микс, череши, праскови, сини сливи. По малко от всичко. Толкова са ми сладки, че още се чудя защо изобщо на класическите сладка добавяме по пинцип захар. Уж за консервант, казват някои, дрън-дрън. Едно бурканче нямам бомбирало или развалено.

Но пак казвам, не препоръчвам сладко за хора в режим на отслабване или лоши показатели на КЗ/инсулин. Давам го като съвет какво можеш да направиш с излишното количество, а кой ще го консумира е друг въпрос. У нас най-вече сина ми, той отвикна от сладкия вкус покрай мен и харесва такива по-леки неща. За мъжа ми, който продължава да си гъчи захар по няколко лъжици всеки ден в кафето, не е особено вкусно.

# 353
Бледолилава, благодаря за идеята! Изобщо не ми хрумна, признавам. Ще пробвам. Немалко сладка по магазините са с много заХар, за да са по-евтини, а и за да слагат ро-малко плодове.....
Пенева, има и RDWs, RDWc в някои мои изследвания, не ги намирам сега да погледна....

# 354
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
В една друга тема коментирахме, че нисък хемоглобин и високо RDW е показателно за дефицит на Б12... По мои и на мъжа ми изследвания - потвърждавам връзката Simple Smile (в на дани_ник изследванията видях RDW - H)

при нас са на горната граница Sad
детето е с нисък хемоглобин, аз не.

# 355
  • BG
Кръвното мерят ли ви го както трябва? Забелязала съм, че докторите масово не го правят. Ръката трябва да е полусгъната и подпряна на нещо ( възглавница например) на нивото на сърцето. Ако е пусната надолу много вероятно е кръвното да излезе завишено.

# 356
  • София
Кръвното мерят ли ви го както трябва? Забелязала съм, че докторите масово не го правят. Ръката трябва да е полусгъната и подпряна на нещо ( възглавница например) на нивото на сърцето. Ако е пусната надолу много вероятно е кръвното да излезе завишено.
Аз го меря сама, с апаратче у нас. Не знаех за това с ръката.

# 357
  • Paris, France
Бледолилава, исках да илюстрирам с раницата колко кила сме влачели по 24 часа и че тя са консумирали енергия. Добре е да почнеш силови упражнения за костите поне. Ако искаш да оправиш метаболизма в някои дни трябва да се тъпчеш. Сега ядеш по 1200 калории на ден. Можеш 2-3 пъти седмично да гласуваш един ден, но да се тъпчеш на другия. Никога 2 дена глад и един или два тупкане. Гладът не трябва да е над ден. За 2 дена сега изяждаш 2400-2500 калории, примерно. Започваш един ден да ядеш не повече от 300 кал, а на следващия да се натъпчеш с 2100 и даже 2200 калории. Това гладуване и тъпкане след силно усилва обмяната. Иначе влизаш в порочен цикъл отсега, а даже не си свалила всички излишни кила. Може да си загубила мускулна маса и затова да ти тежат 5те кила. Преориентирай се към силови упражнения вместо кардио. Те избиват с един куршум няколко заека. Ако тръпнеш мускул ще гориш моменталически повече калории ежеминутно, ден след ден.

И пак браво за постигнатото. Шапка ти свалям

# 358
Момичета, моля за коментар на резултатите на моя приятелка. След диагноза ИР преди година започна режима на АУ с 2 дни в седмицата пълен глад. Свали за година 20 кг.

Глюкоза/Glucose   5.51     mmol/l   2.78 - 6.05   
 Креатинин/Creatinine   63     umol/l   M 62-106;Ж 44-80     
 Холестерол/Cholesterol   6.22     mmol/l   < 5,20   
 Триглицериди/Triglycerides   1.35     mmol/l   <2,3   
 TSH   3.42     ulU/ml   0,27-4,20   
 fT4   14.92     pmol/l   12-22

# 359
Моето мерено по гореописания начин беше "завишено" до 85/63 та доктора каза "На излизане отвкъщи задължително си вземайте и кръвното с вас Smiling Imp"

При мерене с апаратче до китката, ръката трябва да е подпряна, като апарата е на нивото на сърцето, при мерене на предмишницата до лакътя (както обикновено се мери в лекарски кабинет), ако китката е подпряна на коляното, маншета си идва точно на нивото на сърцето...

Общи условия

Активация на акаунт