Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 14

• 45 320
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Елора, коко струва тази Био? Вече на всичко, което е с тройна цена лепят етикет "био". Така де, обратното. Ето ти конспирация.
За лекарите -- не мисля, че е заради пациентите, и мога да обясня защо. Просто, поне за БГ, е съвсем ново това инсулинова резистентност, и повечето от старата школа, когато обаче и храната е била друга. И холестерол 6 си е бил Ок, и захар 6 си е била в норма, само кръвното тогава е било 120/80, за сметка на това, че сега приемат 140 на 90 в норма.
Сега се влошава драстично качеството на храната оттам и показателите не следва да са актуални вече. Преди 30 години да си имал холестерол 6 (говоря предимно лошия от общия) означава, че едва ли не следва да си се тъпкал и пил като ненормален. Я вижте старите и не толкова старите Бг филми - някой въз дебел сред актьори и Статисти да има? Единични случаи, евентуално. Какво остава за дете да говрим. Редки случаи!

# 661
Елора, и аз тази цейлонска канела имам. Grinning Предишната беше пак някаква био в стъклено бурканче от Кауфланд- беше малко по-светла. Сегашната в сравнение е по-тъмна и сякаш напомня леко на черен пипер, по-остра миризма и вкус има...
Роналд, тази на Био свят я купувах за 2,80-3 лева някъде, 40 грама. Другата био в мелничката беше 3,99 за 20 грама. Но в супермаркет видях обикновена цейлонска канела, не био, на Балтов, пак беше 2,90 за 40-50 грама. Sunglasses

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 22:07 от dolce miele

# 662
  • Пеликания
Лош съвет са ти дали.
Имаш ИР, а не предразположеност. Това според мен.
Как може да ти кажат да си останеш на същия режим предвид, че си пълна, отпаднала?
Прочети първия пост.

Благодаря все пак.
Прочела съм всичко, и продължавам да го правя, но естествено пак има неща които не са ми ясни, явно лекарите просто са искали да претупат нещата да си вземат парите по здравна каса и хайде всеки по пътя си. Но нали са уж доктори и си мислех, че е наистина както те казват, явно вяра на никого да нямаш.

Ако тръгнат да лекуват наистина хората както трябва, ще останат без пациенти и работа.
Може да звучи конспиративно, но ако има някой друго обяснение да сподели.
Не вярвам хора, които са отделили години да учат за човешкото тяло и да дават такива малоумни съвети като повечето лекари.
Или не са учили и са пълни идиоти.
Или има нещо наистина гнило в Дания.
MarieSt, хубаво четеш, ама само с четене не става, а с ядене. Ама не какво да е ядене.

Има доктори, които просто са спрели да четат за нови неща, нови технологии и си карат по старите учебници и въобще не им пука. Естествено има и изключения, но това са младите доктори, които в началото просто искат да се докажат може би, но след време и те ще се научат от "дъртите кучета" да не им пука, че да не би случайно да излекува пациента и да не се върне след месец при тях.
Аз от 2016 не съм вкусвала хляб, сладко, газирано и алкохол, но това заради други проблеми. А откакто ми казаха за ИР колкото и да са лекари след като прочетох, не съм си променила много режима само спрях да ям често картофи, ориз и плодове които са с висок ГИ, все пак никой не иска да си бие инсулин цял живот. Месо, рибни продукти и салати са винаги в менюто от край време. Но както и да е, какво такова, всеки прави каквото му е по силите.

# 663
За канелата скоро Денис писа в темата за айхерб хубаво обяснение, ще си позволя да го цитирам тук:
Имам и друго питане - в сайта има доста видове канела, знам че цейлонската е най добра, но при приема и като добавка за какво трябва да се внимава.
За канелата - цейлонската е най-хубава и с най-ниско съдържание на кумарин - ароматно органично съединение ( със сладък аромат), което във високи дози е токсично и уврежда черния дроб.
Най-общо за канелата:
- обикновена, от род Касия - съдържа известно кол-во кумарин
- истинската е Цейлонска
Кумарин - безопасни за консумация кол-ва/на ден са:
- касия канела - 1 чл
- цейлонска канела 2,5 чл.
- деца и по-възрастни, трябва да приемат по-малки кол-ва
Допустим дневен прием на кумарин е 0,1мг/ на кг/тт
или човек 50кг =  до 5 мг кумарин.

Друго - ако прекалиш с нея, може да причини хипогликемия, да ти падне, повече от нормалното, кръвната захар.

От няколко месеца пия кафето си с пръчка канела, ползвам и канела на прах - с ИР съм, но не съм забелязала да ми пада КЗ. Иначе ползите и са много - антиоксидант, детоксикант,  забавя развитието на различни невродегенеративни заболявания (вкл. Алцхаймер, Паркинсон) - влияе добре на мозъка, намалява холестерола,  триглицеридите и т.н .... не че я ползвам с някаква такава цел, просто ми е вкусна или като ароматерапия Wink

Аз лично само си ръсвам в кафето. Цейлонска. По едно време бях взела една добавка хром+канела+биотин, но бях на много ниски въглехидрати тогава и ми стана лошо от добавката и не я пих. Но аз много бързо свалих кръвната захар с хранителния режим и не ми и трябваше друго. Сега канелата си я пия повече заради вкуса и другите полезни свойства. Не всеки ден.

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 22:31 от Бледолилава

# 664
Има доктори, които просто са спрели да четат за нови неща, нови технологии и си карат по старите учебници и въобще не им пука.
И аз така мисля.
При изследвания гледат референтните и ако си в граници - "Всичко е ОК". Ама не е баш така примерно за Б12 и Д.
А за инсулина защо дават горна до 28?

# 665
Може ли да ми кажете заболяването ИР колко е ново. Винаги го е имало.
А кога са открили хормона инсулин и откога има учебници за това  какъв хормон е.
От много, ама много години, убедена съм.
Освен ако не четат учебници от преди 300 години.

# 666
Бледолилава, много благодаря за цитата. При мен май сваля кръвната захар, макар да не надвишавам 2,5 ч. л. на ден, цейлонска. Добавката от по 200 мг дневно обаче може и да е по-концентрирана, знам ли...Дори понякога като се отпусна с вгх (млечни, ядки, квадратче черен шоколад, ленен хляб и подобни) обикновено не надвишавам 50- 75 грама дневно. Ще следя как ми се отразява дабавката с ц. канела, куркума и джинджифил...
Елора, по-скоро обръщат внимание на диабета, като че ли. "Ела като ти стане КЗ трайно над референтните и ще ти изпиша хапчета", така "лекуват" много лекари.... Rolling Eyes

# 667
На какво да обръщат внимание, като те само захар изследват стандартно, инсулин не. Здравната каса това покрива като профилактика. Аз като попитах личната ми лекарка дали да не изследваме и инсулина покрай профилактичните изследвания, когато талията ми гонеше един метър... жената каза че е похвално, но да си знам че ще трябва аз да си го платя изследването. Пак че не трябваше да настоявам, познавам лекари които биха казали че няма нужда. После пристига резултат с написана референтна стойност до към 25 май да беше, рече ми че съм си добре.
Като се изтърве положението до степен вече и кръвната захар да е все висока, тогава виждат че има някакъв проблем, казват че това е от възрастта и че то все така ще е вече.
Като че ли повече обръщат внимание и изследват за ИР ако е жена в детеродна възраст и с проблемно забременяване, в останалите случаи не толкова.
Имам роднина която е с диагноза преддиабет и пие някакъв метформинов препарат, но никога не й е изследван инсулин, или поне така ми каза преди няколко дни. Казали й  да не яде бял хляб и сладко и да си пие хапчетата... и толкоз. Че и взе да се дразни като почнах да й приказвам че изобщо не е само това, ами да вземе да се стегне, мисли си че като яде черен хляб и всичко е наред. За из път си сложи бонбони в джоба "да не й паднела кръвната захар"... бяс ме хвана направо.

# 668
.................
Дани ник, ям си авокадо и не знам за нещо да пречи. Теб нещо конкретно ли те притеснява?

Нищо конкретно,  просто нямам усет за нещата ,уж внимавам с храните ,а захарта е висока , tsh и той не е ок...
Уж спортувам , уж пия добавки , нещо не се самодиагностицирам успешно.
Ще си направя всички изследвания и ще Ви поискам съвет отново.
Вие сте моя доктор Хаус 🙂
Има проблем при мен , но не мога да хвана какъв е точно и как да се справя.

# 669
Да ама я си представете, защото аз много добре си го представям, да съм един лекар и като ми дойдат и да ги почна: това ще ядете, това няма да ядете, такъв и такъв режим на движение/спорт, вода по толкова ще пиете и т. н. Хайде честно, колко пациенти ще го направят?

Ето фейсбук групата например, полудявам като ги чета... Само хапчета, дози и странични ефекти обсъждат. Да бяха я кръстили Група Метформин или нещо от сорта. Полудявам, като видя поредния пост на жена с видимо наднормено тегло и поредния въпрос от типа на кога ще отслабна от хапчето, и кога ще ме излекува, или дали не ми е висока или ниска дозата и т.н. И нямам сили и желание да се превръщам в някаква черна станция и да пиша под всеки подобен пост: "Отслабнете и всичко ще ви се оправи". Нито веднъж не съм писала в тази група, но съм смазана от това, което чета. Не виждам там надежда. От време на време се включва някой плахо със съвет за някакъв хранителен режим, но си остава така, между другото. Радвам се, че попаднах още в самото начало тук, в този форум.

Да не се засегне някой и тук сега, но наднорменото тегло си е проблем и това е. Дори лекарите го казват Grinning Друг е въпросът, че тук има момичета с ИР и с нормално тегло, за тях нищо не казвам. Но темата самата ни е за "отслабване", моят случай беше точно такъв и самото отслабване ми помогна, без хапчета.

Но толкова много хора познавам лично или чета по групите, не са склонни на лишения. С тях какво да правят лекарите, да ходят по къщите да им готвят, да им броят хапките ли? Хайде там рецептата и поне да са спокойни, че ако не са овладяни нещата, поне малко е забавено развитието. Така ги виждам нещата.

# 670
Може ли да ми кажете заболяването ИР колко е ново. Винаги го е имало.
А кога са открили хормона инсулин и откога има учебници за това  какъв хормон е.
От много, ама много години, убедена съм.
Освен ако не четат учебници от преди 300 години.

Те ако учеха от учебници от преди 300 години, щяха да са по-в крак с нещата отколкото в момента. Лекуват както са ги учили в университета, а там са ги учили по "разбиранията" от преди 50 години когато наситените мазнини са обявени за враг номер 1 и заместени с растителни олиа и "здравословните" зърнени закуски са излезли на мода.
Политики и големи пари са в основата на нещата, Ансел Киис и теорията за холестерола... Иначе ИР е имало от преди поне 10 000 години, но такава епидемия като в последните 50г никога не е било.
Само като видиш по болници и поликлиники лекари с телосложение на сумисти, трябва да ти стане ясно колко разбират от хранене и свързаните с него заболявания.

# 671
  • Варна
Аз пък не отслабвам  Sad
Три месеца съм на режим , има -няма едни 5-6 кг съм свалила .За този период очаквах дънките да ми падат закопчани .Пия си глюкофажа от 25 дена , като 15 от тях го въвеждах по схема  и също ме интересува , кога да очаквам да започне да действа .Ако изобщо започне.... Sad
Не разчитам на хапчето , както казах спазвам си режима , в момента съм и болна и антибиотик пия .
И друго -не ми се яде сутрин , ама никак , от години не закусвам .Проблем ли ще е да си пия глюкофажа ,ако не съм закусвала ? Иначе го пия по обед като хапна .

# 672
Бледолилава, и това го има- наистина, има доста хора на които каквото и да им препоръчат пак ще си ядат каквото искат....Ама според мен по-скоро "лечението" е ориентирано към диабета....Аз като си спомня в ЛАБОРАТОРИЯ колко месеци исках да ми изследват инсулин на гладно и как не знаеха как да ми го таксуват това изследване! "Ама обременяване с ГЛЮКОЗА ли искате?" И добре, че не исках...Правело се през целия ден, не на 60, 120 минути....ами през няколко часа. Веднъж пък майка ми имаше някаква инцидентна КЗ с 0,1 над нормата- диабет, та диабет тръбяха- а оттогава КЗ си и е била все чудесна. Даже хапчета за диабет искаха да и предписват.
А това за пълни жени които разчитат да ядат всичко и да отслабват само от хапче си е толкова смешно, колкото и тъжно... Казвам го от позицията на човек имащ да сваля много кг и полагащ усилия, не съм слаба и не размахвам пръст как всеки сам си е виновен....Мен самата често ме съдят, правели са ми намеци да не прекарвам толкова време в кухнята (нали....всеки с излишни кг по подразбиране прекарва цял ден в кухнята и "набива" всякакви храни...)- последно ме убеждаваха да мина на растителна храна, полезни боб, леща, фрешове и да не ям вредно месо и животински мазнини....А, и повече да се движа (да казвам ли, че никой не вярва, че правя планк и т. н.?). А като поискат да
ме  почерпят със солети и откажа вече наистина се появява един невярващ поглед- ама как така не ядеш солети....Понякога ми е по-лесно да си измисля алергия към глутен, веднага ме оставят на мира- със съжалителен поглед, все едно съм лишена от голяма благодат... GrinningИмам съседка, младо момиче, видимо с ИР (огромен корем, поне 120 кг на око). Сериозно казваше как като стане на 20 и няколко години щели да и направят липосукция и щяла да отслабне.....За увиснала кожа не помисляше дори (а и кой сваля толкова кг с липосукция). Имала заболяване, затова била дебела, то хоп, само липосукцията била решението за нея. Но постоянно е по сладкарници и баничарници.....
Валети, аз без хапчета съм минус 6-7 кг за 4 месеца. Иска ми се и по-бързо, но аз реално не гладувам и обикновено не съм на много ниски калории...Седя си 2-3 седмици на едни кг и изведнъж свалям по 1-2 кг за дни и така....Но за година тези -6 кг ще са -18-20 кг, като се замисля. И МЦ вече не ми "носи" +1-2 кг всеки месец, няма го и гадния ПМС...

Последна редакция: сб, 04 май 2019, 00:38 от dolce miele

# 673
Аз пък не отслабвам  Sad
Три месеца съм на режим , има -няма едни 5-6 кг съм свалила .За този период очаквах дънките да ми падат закопчани .Пия си глюкофажа от 25 дена , като 15 от тях го въвеждах по схема  и също ме интересува , кога да очаквам да започне да действа .Ако изобщо започне.... Sad
Не разчитам на хапчето , както казах спазвам си режима , в момента съм и болна и антибиотик пия .
И друго -не ми се яде сутрин , ама никак , от години не закусвам .Проблем ли ще е да си пия глюкофажа ,ако не съм закусвала ? Иначе го пия по обед като хапна .
Добре де, за три месеца човек с метаболитни проблеми да свали 6 кила само на мен ли не ми се вижда толкова малко? Особено първите три месеца, дето отначало я свали човек, я не. Ако някой ми каже твърдо след еди си колко време ще свалиш, ами аз няма да ги взема насериозно тия приказки, честно. "Кога ще започне да действа" при теб никой тук не може да ти каже. А и ако имаш общо подобрение в това как се чувстваш, а не само теглото да гледаш, значи вече "действа" цялото нещо.
С висок инсулин се сваля трудно, ако се сваля изобщо. Инсулинът като стои висок, ни кара да качваме тегло и не ни и позволява да сваляме, колкото и лаишко да звучи толкова накратко. Отначало работиш повече да си нормализираш показателите, ИР е здравословен проблем, не козметичен...
Лекарството щом са ти го предписали, вероятно наистина ти е нужно, а ти съвсем от скоро го вземаш. Питай и другите в темата дето се изследват по-често как по сума ти месеци им е отнело да си подобрят показателите на някои, не става бързо. Три месеца са ти само началото. Килограмите вероятно не си ги качила за няколко месеца, нали? Ще имаш периоди в които ще сваляш, ще задържаш понякога въпреки режима и лекарствата, после пак така, напълно нормално е.
Аз съм на режим от лятото, мисля че юли месец някъде да беше, свалила съм доста и имам и още малко, макар че и така не ми е зле. Обаче си бях с нагласата че килограми дето съм ги качвала и отглеждала с години, не очаквам да ги сваля за месеци. Не бих се и опитвала да свалям бързо, поне за мен не звучи добре това, освен разбира се ако здравословното състояние на човек налага спешно да се отслабне, а при повечето хора не е така.

ПМС и при мен минава по-леко вече, от 12 годишна бях свикнала да съм с крампи всеки месец за по ден-два. Сега са много по-леки, ако изобщо ги има. Предимно само лек дискомфорт и за кратко, някои месеци дори и толкова не усещам.

# 674
Не мога да кажа малко ли са или много 5-6 кг за 3 месеца. Не знам просто на какъв режим е, колко има да сваля - това има значение. Ако не е много за сваляне, темпото си е супер. Погледнах си сега таблицата. Първите 3 месеца съм свалила 13.5 кг. Следващите 2 още 8.5. Или 22 кг за 5 месеца, през които бях на кето, до 30 гр въглехидрати на ден. От там вече ги увеличих до 50 гр, изчезнаха кетоните в урината и темпото на отслабване стана средно 2 кг за месец. И за 9 месеца станаха 30 кг. И вече 6 месеца задържам, но както знаете все още съм си на нисковъглехидратен режим и много внимавам всяка промяна в храненето как ще ми се отрази.

Важното е човек да не живее с мисълта, че се лишава. Приемаш, че определени храни за теб са отрова, а не награда или удоволствие, от което си лишен. Вкусовите навици се променят и наслада от храненето има, веднъж след като откриеш комбинации и рецепти, които са подходящи за теб. Никак не живея с мисълта, че съм наказана до края на живота си да не ям това или онова. Напротив, живея с мисълта, че сега се храня много по-добре и даже не е някаква мисъл това, ами направо дълбоко убеждение, защото и тялото ми го доказва.

Общи условия

Активация на акаунт