Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 апр. 2019, 16:56 ч.

Разделени родители

 • 1 487
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6
Здравейте! Нова съм тук и бих искала вашето мнение по въпроса ми... На кратко, скоро правя 15, преди 4 месеца родителите ми се разделиха. Имам сестра на почти 7 години. Понякога ми е доста трудно да отговарям на нейните въпроси, когато дори аз съм объркана и не мога да си отговоря на повечето... Доста ми е тежко, както и на семейството ми. Живея с баща си. С майка ми почти не поддържам контакт, защото преди 3 месеца тя си намери нов, аз не го харесвам, пък и смятам, че е прекалено рано за нова връзка... Не я мразя, не ревнувам, но и не се интересувам от нея. Да, знам какво ще кажете, звуча егоистично, но съм тук за да опиша как се чувствам... Не съм от тези деца, които ще тръгнат да се самоубиват, защото родителите им за разделени, но от факта, че е така, ме боли. Другото което е, че тя не се интересува от нас, но иска да съди баща ни за издръжка. Реших да остана при тате, но проблема е, че сестра ми е малка и може да я предоставят на майка ми... Някой преживял същото може ли да разкаже малко? Как се е чувствал? Какво е правил? Трудно ли се преживява? Болката ще мине ли?

Благодаря предварително ❤

# 1
 • София
 • Мнения: 596
Ако сестра ти остане при майка ви, а ти при баща ви, майка ти вероятно няма да получи издръжка, каквато е целта... Нашите се разделиха, когато бях на 12. Не го преживях тежко, даже се радвах, защото баша ми беше алкохолик и се държеше зле.
Но завинаги си остана една празнина в душата ми. Просто го изключих от живота си. Не го търся, не ме търси. С времето просто свикваш.
Успех!

# 2
 • Русе
 • Мнения: 122
Здравей,

Моята история не прилича на твоята, но пак съм с разделени родители. При нас беше по-скоро обратното: незаинтересован баща и майка която бачка на 2 места за да издържа децата си. разделиха се, но те нямаха брак за което се радвам. Скандалите им ме побъркваха, а аз бях 3-4 клас докато решат да се разделят. Радвам се, че са се разделили защото сега е по-добре. Като я питам майка ми защо толкова време е останала с него ми казва заради нас да сме имали "баща". Беше всичко друго, но не и това. Беше ми кофти определено, но човек израства. Надявам се, че съм ти помогнала Simple Smile

# 3
 • Мнения: 6
Благодаря ти! Съжалявам за хората, които са предопределени да живеят с тази съдба. Нашите също се караха през ден, защото майка ми пие.

# 4
 • Мнения: 336
Сестра ти е наистина малка, за да разбере някои неща. Когато бях малка, с разведени родители, ми казваха, че когато порасна - ще разбера, не е времето наистина малките деца да разбират. Те малките не разбират човешките отношения и според мен е по-добре да й отговаряш така, че е малка и като порасне ще разбере.

Доколкото разбрах, че майка ти е виновна за раздялата, изобщо не желае да поема грижите за двете ви? Баща ви е останал само отговорен, така ли? Ако е така, по-добре си останете двете при него, иначе за останалото не знам подробности - дали могат да предоставят малкото при майка й, мисля, че трябва някакви доказателства, свидетели, знам ли... има адвокати за тези работи или някой по-опитен/преминал през това да каже.

Факт е, че различните деца преживяват различно разделите и караниците на родителите си. На мен не ми харесва, че майка ти пие, следователно как ще поеме отговорност за вас? Нормално е в този случай да не й симпатизираш.

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 07:58 от DA0

# 5
 • Мнения: 6
Не мисля, че някой би харесвал да живее с човек, който пие. Доколкото знаем приятеля и е наркоман, което прави условията още по-неблагоприятни при нея. Когато ходим при нея тя доста често излиза, не се прибира. Както се казва едно "добро утро" не мога да си кажа с нея. Тя просто предпочита него пред нас, но иска да съди баща ни... в което няма грам логика, но тя си знае. Ще видим докъде ще ни докарат фактите и изводите, които сме си извадили.

# 6
 • Мнения: 336
Е, да, де, именно един трезво мислещ човек няма как да хареса алкохолик, нито наркоман. Това са страшни зависимости и няма как да поемат отговорност за каквото и да е било...

Недейте да ходите при нея, тя действа безотговорно. Нали си имате баща - останете при него. Вие сте свидетели, казвате там на адвокатите, изобщо всичко, какви ги говори и как се държи майка ти. Не може да ви излага на опасности, следователно би трябвало да ви оставят и двете при баща ви.

# 7
 • Мнения: 2 145
Здравей! Аз съм на 49 години, нашите се разведоха преди десетина години. Приятелите ми се чудят като казвам, че трябваше да го направят много по-рано, щяха да ни спестят всички кавги и скандали в детството. Така че разводът понякога е за добро. Със сигурност ще те питат в съда защото си достатъчно голяма, кажи си на съдията всичко, което написа тук. Щом майка ти пие и не се интересува от вас, а само от издръжката, най-добрият вариант е и двете със сестра ти да останете да живеете с баща ти. Трудно е, но не невъзможно. Успех!

# 8
 • Мнения: 6
Бих искала да благодаря на хората, които се отзоваха на моя проблем. Искрено се надявам нещата да се подобрят. Наистина искам всичко да се оправи и да нямаме проблеми повече. Тя е влизала в взлом вкъщи и общо взето историята ми е прекалено дълга за писане. При нас също последните 5/6 години имаше постоянни караници, но аз бях малка и не разбирах. Не, че сега съм много голяма, но започнах да разбирам и да се чувствам зле да слушам скандали всеки ден почти.

# 9
 • Мнения: 1 205
Обичай майка си. Тя е човек, който има нужда от помощ. Щом пие, значи има причина. Причината може и да е в нея самата или в нещо извън нея, но ти знай, че това е майка ти, жената, която се е съгласила да те роди. Тежко ти е, но се абстрахирай от лошите черти на майка си. Мисли само за добрите, колкото и малко да са те. Така ще й помогнеш!

# 10
 • Мнения: 6
Не мога 15 години да съм я обичала и в един момент вече да не я, но ми е болно

# 11
 • София
 • Мнения: 1 297
баща ти не може ли да вземе и сестра ти?
майка алкохоличка и приятел наркоман, и момиченце на 7години, звучи ужасно страшно
тя няма да може да се пази сама, би трябвало баща ти да поеме родителските права и над нея
иначе те разбирам, на твоята възраст бях нашите като се разделиха
ако можех и аз бих останала при баща си, но при нас майка ми беше с парите и диктуваше условията, а той беше болен
изхвърли го буквално на улицата, след това бях студентка държавна поръчка редовно обучение и се наложи нощем да работя за да го издържам, тъй като той беше вече на легло, нямаше кой да го гледа болен и безпомощен
не е лесно, въпроса е да вървиш напред и да не се озлобяваш и огорчаваш, трудно е, но не е невъзможно
сестра ти е малка, на нея би се отразило по-тежко

# 12
 • London
 • Мнения: 1 532
За съжаление законът винаги застава зад гърба на майката, без значение каква стока е. Познавам една като описаната по-горе, която отчужди трайно детето си от баща му и без значение, че има непристойно поведение, зависимости, трайно безработна и безхаберна детето си е пак при нея. В България не знам какво трябва да стане за да спечели един баща попечителство, навярно да се промени закона..... Ти си на 15, теб може и да вземат под внимание какво казваш и да останеш при баща си, но ще се изненадам, ако малкото момиче го отделят от майката пък била тя и пишман майка. Закони, с мед да ги намажеш......

# 13
 • Мнения: 6
Доколкото се консултирахме с адвокат, по закон нямат право да я отделят от мен. Тоест вървим двете в пакет.

# 14
 • Мнения: 336
Доколкото се консултирахме с адвокат, по закон нямат право да я отделят от мен. Тоест вървим двете в пакет.

Извинявам се за въпроса, но наистина не разбирам как така законово нямат право да ви отделят от майка ви? Нямаше ли такива закони или поне доказване, че единият родител не е способен да отгледа дете?

Виж какво намерих в гугъл - "Закон за закрила на детето"

/5/ Детето има право, когато поведението на родителя представлява опасност за
личността, възпитанието, здравето или имуществото му, то да бъде
защитено от дьржавата.
"Лишаването от родителски права представлява пълното им отнемане и забрана да се осъществяват каквито и да е действия по отношение на детето.  Основанията за лишаване съгласно закона са няколко:

особено тежки случаи на виновно поведение на родителя, което представлява опасност за личността, здравето, възпитанието или имуществото на детето – например родителят страда от алкохолна зависимост, употребява наркотични вещества, упражнява физическо или психическо насилие над детето или друг член на семейството;"

Общи условия

Активация на акаунт