СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 3

• 30 140
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
за желязо и хемоглобин аз пия билкова кръв 2x10 мл дневно, а за белтъка ми казаха да си взема хранителна добавка суроватъчен протеин 3 пъти по 1 мерителна лъжица. Ама говори с твоето АГ. Иначе аз за 12 дни съм качила килограм и също се чудя не е ли много.

Аз на две седмици качвам по килограм и АГ-то нищо не е казал. Мисля, че е нормално.

# 511
  • Sofia
Аз на две седмици качвам по килограм и АГ-то нищо не е казал. Мисля, че е нормално.

Това е стандарта, доколкото помня. Половин килограм на седмица. При мен понякога са повече, друг път за две седмици нищо не качвам.

# 512
Здравей! И аз съм с проблемни венци, но смених електрическата четка с четка с мек косъм, паста- Лакалут актив и вода за уста Листерин против гингивит и за сега е по- добре положението. Пак кървят ако го понатисна с четката без да искам, но поне не е силно дразненето, което усещах преди.
Здравей! Записах си час при много добра зъболекарка за преглед. Също мисля да сменя четките пак, но да видим какво ще каже тя. Редувам 2 пасти в момента, едната е билкова(забравих и името), другата е на Сенсодин, за кървящи венци. Проблемите ми започнаха сериозно, след като дойдох в Малта. Преди това не е било толкова зле положението, а сега с бебето съвсем зле стана. Grinning Ще пиша като мина прегледа.

Още 7 дни останаха до следващия преглед на бебка, много съм щастлива. Ще можем да проверим развитието на сърцето. Струва ми се, всичко е наред. Рита ме навсякъде вече (над пъпа също), докато съм на работа към обяд и вечер преди да заспя.

Вие започнахте ли да мислите за имена на бебоците? Ние май измислихме име за малката, което да ни харесва и на двамата и да звучи добре в България и Италия(и в други държави), и да е лесно за произнасяне или писане.

Ох, а пък свеки намери заветното одеало, което исках да взема за бебка за болницата. Памучно на дупки, както си ги продават в България (в скрит текст, но с по-малки дупчици), защото тук всичко е с полиестер или някакви други странни материи. Септември е като началото на Юни в България, така че ще е доста топло и няма да има нужда от дебели/затоплящи завивки. И без това ще е навлечено милото с бодита и шапки и подобни, не ми се иска да го претоплим на излизане от болницата.
Скрит текст:

DES_123, за килограмите е нормално, зависи от бременността и от метаболизма/височината на човек(и от това дали е първа или следваща бременност). Не се притеснявай толкова. Аз не качвах в началото и се бях филмирала, но в последните 2 месеца си наваксах малко. И при мен е долу горе така около 0,5-1кг на две седмици.

# 513
Ами малко над 4,7 кг съм качила. Днес влизам в 24 седмица. Но преди бавно качвах. Сега за тези 12 дни много ме изненада цял килограм. Пък ми е първа бременност. и съм доста кльощава - от 47 кг почнах. Само корем имам и малко на гърди съм качила.

Иначе име сме измислили. Малко ме притеснява, че е супер популярно последните години, но е единственото, което легна на сърцата и на двама ни с ММ. Та сигурно това ще е. Хич не искам още 5 момиченца в градината да се казват така, ама.... не можем да изберем друго просто.

# 514
Здравей! Simple Smile
Одеалцето е много хубаво. Аз пък не съм виждала такива тук в България (не че съм търсила много Grinning ), а много ми харесва... От къде купено? Ако не е тайна разбира се. Simple Smile
Хубав ден и успех с венците!
Благодаря! Дано се оправят нещата.
Не съм сигурна да ти кажа за производител, ще я питам като дойде на гости (и ще го снимам ако се сетя, че и аз още не знам как изглежда, но ММ потвърди, че е като това, което искам), но мисля че беше от шефа и подарък за първо внуче. Поне в моя регион, в България, са масово разпространени. Защото са за особено време, хем не е топло, хем не е студено. Има подобно в българската Икеа (https://www.ikea.bg/childrens-ikea/baby/Baby-textiles/Cushions-a … v-71990/40427109/), от там се бях присетила за този тип одеалца.
Иначе имам и две от полиестер(тънко и дебело), но ме е страх да не му се раздразни кожата още в началото. Тях ще ги използвам като порасне.

# 515
Здравейте,

И ние вече имаме име, звучащо добре на всички езици. Нямам търпение другия четвъртък да мине и втората ФМ!

# 516
Лия Венециано, благодаря за отговора! Simple Smile
Аз открих подобни в Емаг:
 (https://m.emag.bg/bebeshko-odejalo-soft-touch-pamuchno-pleteno-b … 042/pd/D7NDCVBBM/ )

# 517
Няма проблеми Сън! Не съм много на ти с българските сайтове за онлайн покупки(особено бебешки), но се радвам, че успях да помогна и си го намерила онлайн. Това даже е по-хубавия вариант от Икейското(то е почти без дупки, макар че пак изглежда тънко и проветриво). Simple Smile

# 518
  • Sliven, Bulgaria
аз стартирах от 49.5 кг в момента съм 58 ,което си е множко втара бременост ми е.Просто не мисля,че е ок.Ям почти само салоти може и заради това да ми е ниско желязото почти никакви въглехидрати

# 519
за майчинството следза база се взима среднодневния доход за 18 месеца назад, а от този среднодневен доход се изплащат 80%.

Момичета, Сигурни ли сте за 18 месеца?Последно мисля, че го вдигнаха на 24 месеца назад, а и би трябвало да взимаме 90% от среднодневния, защото ни облагат само с плоския 10% данък.

# 520
за майчинството следза база се взима среднодневния доход за 18 месеца назад, а от този среднодневен доход се изплащат 80%.

Момичета, Сигурни ли сте за 18 месеца?Последно мисля, че го вдигнаха на 24 месеца назад, а и би трябвало да взимаме 90% от среднодневния, защото ни облагат само с плоския 10% данък.
Здравей! Simple Smile
Мисля, че в този цитат Катя обяснява за изчисляване на болничния. В тази извадка от контекста изглежда друго, но като чета целия текст аз го разбирам за болничен.
И аз знам за майчинството - 24 месеца назад, 90%.
В началния пост има линк към калкулатор за пресмятане на майчинството.

Последна редакция: чт, 16 май 2019, 07:27 от sun_777

# 521
  • София
За майчинството се взимат 24 месеца назад, за болничен 18, за болничен се изплащат 80% от изчислената база, а за майчинство 90%. Ехх, де да бяха 18 месеца и за майчинството, за мен лично щеше да е много по-благоприятно, сега в базата ще ми влезе част от майчинството с предното дете Grinning Но нищо, важно е всичко да е наред.
Има някаква грешка в цитата горе, ето какво бях писала:
Тоест за месеците, през които се вземе болничен, за база се взима среднодневния доход за 18 месеца назад, а от този среднодневен доход се изплащат 80%.
Инах предвид, че за болничния се изчислява база - среднодневното брутно възнаграждение за 18 месеца назад и от тази база се изплащат 80% в петиода на болничния. Но същата тази база, а не взиманата сума за тези месеци ще се ползва после за изчисляване  на майчинството (чл. 49 от КСО, препраща към чл. 41, в който това е написано в т. 3). Извинявам се, малко объркващо съм го написала вчера. Честно казано аз не съм счетоводител и общо взето чета също във форуми и после проверявам в КСО.

Последна редакция: чт, 16 май 2019, 08:31 от katya_pk

# 522
Може ли съвет, ако има някой, който по-често е пазарувал бебешки неща? Дали до септември Комсед и Хиполенд ще пуснат пак някое намаление 20-30 % на всичко? Че не ми се иска толкова рано да купувам нищо, но пък ако по-рядко пускат намаление.. Не съм се интересувала до сега и затова питам. Мерси на всички.

# 523
Да утре. И двата магазина

# 524
Скъпи дами, здравейте!

въпрос и моля за съвет: как се справяте  с раздразнението и желанието да убиете всеки - няма значение какво ви е казал.
От няколко дни не понасям никого, особено в работата, не искам да гледам никого и ..... искам съвет ако сте били в подобна ситуация?

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт