СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 3

• 30 132
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
Сякаш съм преяла и ми е тежко. Едвам дишам от време на време. Дори и като седя или лежа ми се получава. Като стана малко и поотминава

Същата работа и при мен. И в тая връзка - вече ям порции като за врабчета, а се чувствам все едно съм погълнала слон Grinning

# 496
Сякаш съм преяла и ми е тежко. Едвам дишам от време на време. Дори и като седя или лежа ми се получава. Като стана малко и поотминава

Същата работа и при мен. И в тая връзка - вече ям порции като за врабчета, а се чувствам все едно съм погълнала слон Grinning

Не ми се мисли какво ще е Август...

# 497
Здравейте, мами 🤗
Някоя от вас ,дали е на инжекции фраксипарин 0.6 ..и дали са ви излизали синки по корема,и има ли вероятност да е от инжекциите.Днес видях,че имам огромно петно синьо-лилаво ,но там не съм била инцекция сърби много,не ме боли .Малко се притеснявам и мисля да отида утре до ЛК ,да видя какво ще каже .

# 498
Момичета имам проблем. Sad (Дойде и моето време да се оплача)

Венците ми кървят по време на миене сутрин и вечер. Гледам да ги измивам и ако хапна нещо сладко на обяд, за да не се застоява по зъбите. Мия ги със специална паста, която да е щадяща към венците, специална четка с по-меки власинки, дори смених нормалната четка за зъби с електрическа, пак с много меки власинки(уж се отразяваше по-добре). Използвам и вода за уста на билкова основа (препоръчана от зъболекаря ми за стягане на венците и предпазване - казва, че няма някакъв проблем, просто били слаби или съм натискала много). Иначе нямам проблеми при хранене и при топло/студено. Не ме болят, но е дразнещо, защото си кървят.

По принцип съм с венци, които лесно се разраняват(от малка съм така), и затова винаги ги третирам с щадящи продукти. Бях на зъболекар преди да забременея, всичко беше наред, тогава беше поспряло всъщност кървенето, защото новата вода вършеше по-добра работа, но сега честно ме е страх да отида (макар, че съм на косъм да звънна и да си запиша час). Не знам, уж всичко беше наред, но чак ММ ме пита какво се случва и дали ме боли. Чувала съм, че не било хубаво да се ходи на зъболекар по време на бременност, но пък за това едва ли ще навреди на бебка нещо, нали?

Има ли други момичета с такъв проблем? Ако може съвет, ако сте преминали през нещо подобно. Благодаря! Sad

Здравей! И аз съм с проблемни венци, но смених електрическата четка с четка с мек косъм, паста- Лакалут актив и вода за уста Листерин против гингивит и за сега е по- добре положението. Пак кървят ако го понатисна с четката без да искам, но поне не е силно дразненето, което усещах преди.

# 499
Със сигурност е от инжекцията, аз бях на фраксипарин, само че 0,4 и целият ми корем беше в синки, а после и в топчета като започнаха да се наслагват повече инжекции. После ми смениха инжекциите на клексан, защото казаха, че стават по-малко синини и се понасят по-добре, естествено са и по-скъпи. Сърбежът също е нормален, поне и при мен понякога има.

Здравейте, мами 🤗
Някоя от вас ,дали е на инжекции фраксипарин 0.6 ..и дали са ви излизали синки по корема,и има ли вероятност да е от инжекциите.Днес видях,че имам огромно петно синьо-лилаво ,но там не съм била инцекция сърби много,не ме боли .Малко се притеснявам и мисля да отида утре до ЛК ,да видя какво ще каже .

# 500
Здравейте, мами 🤗
Доста момичета от форума са споделяли , че корема им е син от инжекциите.
Можеш за всеки случай да попиташ в тази тема : https://www.bg-mamma.com/?topic=1077261

# 501
Здравейте момичета,

Аз си ви чета редовно, но за жалост нямам много време да пиша Grinning
Имам едно питане отностно майчинството. Изчетох 1000 неща, но понеже си нямам никаква представа от счетоводство и въобще не ми стана ясно.
Как стоят нещата ако искам да си взема болничен преди 45 дневния задължителен?
На мен по документи 45 дневния болничен ми започва от 15ти август и идеята ми е от началото на юли да излезна в болничен и само да го подновявам (да не се връщам на работа). Това ще повлияели да взимам по-ниско майчиство след това? Мен осигуровките са ми на база на реалната заплата която взимам (мисля,че това също има значение).
Извинявайте за дългия пост и благодаря предварително

# 502
Strawberryyyy, здравей! Вчера  и аз изчетох доста по въпроса! Но ако има някой по на ясно, ще се радвам да чуя и аз!

# 503
Има една тема Майчинството счетоводно. Там може да попитате, но накратко зависи на каква сума се осигурявате. Примерно за осигурените на максимум болничните ще се отразят неблагоприятно. Мисля, че е по същия начин и за междинни суми на осигуряване. Ако се осигурявате обаче на минимум, разлика няма да имате, защото минималното обезщетение е равно на минималната работна заплата. Но и аз не съм счетоводител, прост юрист съм, така че някой по-вещ в осигуряването трябва да се изкаже.

# 504
Мами, намерих една точка от закона  за майчинството.
И моя близка ми каза, че имам право на 135 дни болнични - преди да родя 45 и след да родя 42 и останалите от 135, който са задължителни ??? остатъка задължителен ли е?
3а. Условия за придобиване право на парични обезщетения в размер 50 на сто от обезщетението при бременност и раждане, когато не се ползва отпускът за бременност и раждане.

За придобиване право на това парично обезщетение е необходимо да са изпълнени следните условия:

лицето да упражнява трудова дейност към датата, от която се иска изплащане на парично обезщетение;
към датата, от която се иска изплащане на обезщетение лицето да е осигурено за общо заболяване и майчинство;
към датата, от която се иска изплащане на обезщетение лицето да има най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди датата, от която се иска обезщетението или да е при един и същ работодател;
датата, от която се иска изплащане на обезщетение да не е преди 1 юни 2017 г., тъй като разпоредбата на чл. 50а от КСО е в сила от 1 юни 2017 г.;

да е изтекъл периодът на отпуска до 135 календарни дни, който се разрешава от здравните органи с болнични листове, независимо дали е ползван отпуск и изплащано обезщетение по болничните листове.

# 505
  • София
Болничните преди майчинството - много зависи от осигуровките. Ако са на реална заплата, която е под максималния осигурителен доход, и  нямате сериозни движения в размера на заплатата, то разликата ще е минимална (ако изобщо има такава). При изчисление на майчинството за периода на болнични се взима не това, което реално сте получили като пари, а базата, на която е изчислено (т.е. 18 месеца назад, средно-дневно и т.н.). При 45-дневен болничен от 15. август, последният месец, който ще влезе в изчисленията е юли(последният цял месец). Ако нямате ПИК код за сайта на НОИ, сега е добър момент да си вземете. Става на момента, във всяко поделение на НОИ. На сайта има възможност за изчисляване на прогнозния размер на майчинството.

Това, което *Mimoza_* е писала. Не ми става ясно какво точно питаш, но... Тези 135 дни за 45 преди термин + 42 от болницата + 48 (в общия случай са повече или по-малко - до изравняване на общия сбор до 135, в зависимост преди или след термин е било раждането). Тези последните не съм сигурна дали са задължителни, но не виждам как реално ще се върнеш на работа месец, след като родиш (не е невъзможно де). Тези 135 дни са първата част на т.нр. "майчинство" (общо 410 дни). Ако искаш да останеш вкъщи след тях, се подават други документи към работодателя, пък той към НОИ, за да можеш да си получаваш парите през общо 410-те дни. Втората година се нарича по друг начин, подават се други документи и обезщетението е фиксирано и еднаква за всички.
Обезщетението в размер на 50% се полага на тези, които си прекратят майчинството преди детето да навърши 2 (без значение дали е през първата или втората година) и да не е прехвърлено майчинството на някой друг (след 6-ти месец може на бащата, след първата година - и на някоя от бабите/дядовците). Не става автоматично, а се подава декларация към НОИ, че си ги искаш тези пари. Детето може да посещава ясла.
За да може изобщо да се получава майчинство, то към момента на излизане в 45-дневен болничен, майката трябва да е на трудов договор (или да е СОЛ с по-високите осигуровки), да има поне 12 месеца трудов стаж през живота си. Ако има по-малко стаж, то обезщетението започва да се изплаща от момента, когато се натрупат необходимите месеци (майчинството също се води стаж). Ако имате стаж, но през последните 24 месеца имате месеци, в които не сте работили, то за тях  за база за изчисление на майчинство се взима  мин. работна заплата за периода. Първата година не може да получавате по-малко от мин. работна заплата.
Много дълго стана, но това се сещам в момента. Дано съм била достатъчно ясна и да е полезно за някого.

# 506
  • София
Точно така. Само искам да добавя, че при взимане на болничен, сумата за майчинството след този болничен няма да се промени ако и базата е същата. Тоест за месеците, през които се вземе болничен, за база се взима среднодневния доход за 18 месеца назад, а от този среднодневен доход се изплащат 80%. Тази база ще е същата ако в последните месеци няма увеличение на заплатата или не се осигурявате на максимума, който тази година беше увеличен на 3000 лв. При тези две условия съответно ще има и разлика в базата, защото няма да се вземе новата сума за месеците в болничен, а тази до преди 18 месеца от започването му.

# 507
Благодаря много на всички за обяснения, определено са ми от голяма полза Kissing Heart

# 508
  • Sliven, Bulgaria
момичета днес си пуснах изследвания......общ белтък на долна граница,нисък хемоглобин и ниско желязо.Незнам какво да правя като и за 4 дни съм качила 1.5 кг дали има общо с белтъка или

# 509
за желязо и хемоглобин аз пия билкова кръв 2x10 мл дневно, а за белтъка ми казаха да си взема хранителна добавка суроватъчен протеин 3 пъти по 1 мерителна лъжица. Ама говори с твоето АГ. Иначе аз за 12 дни съм качила килограм и също се чудя не е ли много.

Общи условия

Активация на акаунт