За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 76

• 33 876
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
Дъщеря ми сочи (13 месеца). Даже знае някои животни и като питам къде е котето например показва. Но тя от много малка си разглежда книжките - от 6 месечна има жив интерес към меки книжки, после й взех и картонени. Носи си ги като иска да разглеждаме заедно. Поне по 2 часа на ден прекарваме с книжките, любим й е един картонен речник, който купих от Лидл. После серията "това е мама"  и баба й й подари на изд. Посоки - една книжка с животни пак, на мен не ми харесват илюстрациите, ама пък тя ги харесва много. На Фют също има едни с пищящ механизъм отстрани със страхотни илюстрации - пак картонени, препоръчвам.

# 631
  • Плевен
Моя единствения интерес към книгите, който проявява е да ги затваря и яде. Но ще потърся пищяши не знаех, че има.

# 632
  • София
Синът ми (11++)  има от всички видове- мека, пищяща, картонена,  за големи деца с приказки... нищо не му задържа интереса. Като сядаме да му чета, почва да се катери по мен и да я дърпа, изобщо не се заслушва даже. А така ми се иска да обича книгите, но както на него му харесва, така ще е. Въпросът е как ще го накарам да се спре на едно място за 5 мин, за да слуша как чета или гледа книжката.

# 633
  • Варна
Е на 11 месеца сериозно ли очакваш да има някакво отношение към книгите, че и изводи си правиш, че няма да ги обича Laughing Много ясно, че няма да се заслушва, прекалено е малък.

# 634
На изд. Посоки пък има с топчета
Скрит текст:
и те издават звуци.
Ето я другата
Скрит текст:
, тя трябва да се хване и да се разтресе, за да пищи. Има и едни с плюшка по средата, ама щерката само гризе плюшката.

# 635
  • София
Ми като беше на около 8-9 месеца и се видяхме с наши семейни приятели, тяхното момче е с 1 година по-голямо. На година и осем вече знаеше всички цветове, разпознаваше ги от една играчка. Питах моята приятелка как ги знае толкова рано, тя каза, че от 9- месечен му показва книжки и карти с цветове, много обичал книжките. Та и аз се въодушевих и му накупих, ама само с моето въодушевление си останах. Имаме и подарък голяма цветна книжка, която издава животински звуци. Милият, чак се сепва като ги чуе и се чуди какво се случва, ама и те са много реалистични звуците. Прибрана е за по-нататък.

# 636
Моят син също има интерес към книжките. Имаме всякакви. Издателство Посоки е най- интересното за него. Книжките- пъзел са му любими. Научи животните и няколко цвята. До скоро много късаше. Лека полека вървим към нормално отношение. И ги дъвчеше и ги чоплеше. Но иска само баща му да му чете..явно не съм много добра в това. Wink

# 637
Оставяй ги на достъпно място сам да си ги разтваря и разглежда, ако иска, пък когато му дойде музата 😉
Аз да питам,като стана дума за карти, препоръка за флаш карти? Нещо не намирам нищо подходящо освен тези на морков, ама може би не търся както трябва.

# 638
Ние имам страшно много книжки вкъщи, голямата е страшна почитателка. Та малчо прихваща това онова, взима ги, разглежда ги, има едно две поражения, но ги прикрих бързо и подмених с нови преди да разбере каката. Сега сме почитатели на една поредица Моите мили съседи, страхотни и весели илюстрации, като ги намерихме в една книжарница толкова им се заредвахме, че взехме 6-7 книжки от поредицата и ги прочетохме в рейса до вкъщи. 😁

# 639
Аз купих на моя ето тези карти. Съвсем случайно ги намерих в детски магазин. Струваха..6 лв

# 640
Ох, имам огромно желание да чета книжки и да показвам картикни, но не ми се дава никакъв шанс. Каквото не може да се скъса, се нахапва и съм прибрала всичко за по-добри времена. Има само две оцеляващи книжки, които разлиства, но не дава да пипам.
Сега много се радвам, че е почнал да прибира неща и само се чуди кое къде да набута.

# 641
И моите много разглеждат книжки, ама се сърдят като им ги пипам и не ми дават да им ги вземам и да им говоря кое какво е 😆

# 642
  • Варна
Чета му от втория месец, книжки има много от ранните месеци, много обича да си играе с тях и да ги гледа, най-любимото му занимание са. Къса също. Основно има с дебели страници, но уви, няма нерви да ме слуша да чета вече. На 5 дума и е заминал, зарязва ме да си чета сама. Щях да питам вашите слушат ли как им четете, хубаво отворихте темата. Но да му разказвам по книжки обича(соча овцата, тя лежи на полянката с цветя, соча пак и блея като млада овчица на поляна ха ха), животните ги познава и издава звуците им. Щях да падна един ден, когато влизаме за първи път в зоокът, в който има контакт с животни и от входа сочи козата и казва ме ме. Тогава разбрах, че всичкото ми мучене и квичене по картинки дава плод. 🤣  Но пред непознат човек не знаех как ще реагира. От разходките научи и гарваните(храним ги и ни следват), сочи казва га га, кучетата са ясни с бау бау. Магаренцето скоро започна да го казва с иъ иъ.
На Фют купих скоро книжки с животни със снимки, много ги харесва. Ще разгледам и Посоки. Имаме и книжки с животни, които са  със звуци. Много ги харесва. С телефоните е голяма драмата, вече крием всичко като телефони и таблети, обяснявам, че не са за деца, като наркоман е като ги види. Мъжът ми около годинката сутрин му пускаше по 5-10 минути клипчета от YouTube Маргаритка(проектът на Вики от Мастило), много приятни и ги харесва. Но проблемът е, че видя как може да скролва, да работи със смарт устройства. Без да го учим, за тези показвания установихме, че е научил сам да включва заключен екран, намира иконата на YouTube и си пуска клипчета. И всъщност това иска, да натиска и вижда резултат. Много съм против контакта с телефони, тв почти не се пуска, аз гледам след като заспи от интернет записи на филми, предавания, Бейби тв абсурд. Но сега поне баща му разбра най-после и малкото минути със смарт устройства до какво водят. Та сега вече е лишен от контакт с тях. Де що е копче и свети, е страст. С фурната ме побърка, нищо не мога да готвя с него, вече  разбрах защо е хубаво фурната да е качена горе някъде. Нищо не мога да готвя с него, уж ври нещо и хоп спрял го. Вече умирам от ужас, че пак ще включи някой котлон и ще ни подпали, ако не забележим. Компютърът на една приятелка го рестартира около 20 пъти, не мога да го спра, а в този му вид не беше виждал компютър. Дистанционните няма да ги коментирам, на климатика така беше оправил настройките, че после не мога да го включа.
Изумява ме, че постоянно гледа луната и я сочи, днес пак. Беше на годинка, когато я забеляза сам, бяхме закъснели и беше тъмно. Интересно е да откриваме пак света с тях. Дано преборим техниката, ще е борба.

# 643
Има надежда,не се отчайвайте. Моят съсипа поне 10 книжки с твърди корици и страници.Къса,гризе,удря и им счупи музикалната част или топките дето са за игра.И така от 7-8 месец когато му ги дадох за първи път до преди 2 месеца. Сега е на година и три месеца и всички книжки са му без забележки.Носи си ги за дръжките които има или просто ги държи с две ръце.Сяда си,разгръща ги,говори им.Най са му интересни бебешките само с по една картинка на страница,Пепа Пиг е най-големия хит навънка в количката като се разхождаме не я пуска.Вкъщи си има и тихи и музикални,тези на дисни с мелодиите и звуците са му любими.Седи си,натиска си ги.Не иска да слуша обаче като му чета,кротува в мен и сам разгръща,но няма търпение да седим много на една страница.Мисля и че примера е важен,аз примерно редовно чета пред него в последните месеци, преди идваше и ми дърпаше книгата и искаше да я къса и гризе,сега идва вижда че няма картинки и отива да си играе с нещо интересно за него.

# 644
  • Варна
О, аз не разрешавах да къса или драска книги. Изобщо! Почне ли да се отнася с тях като с другите играчки, да къса, да дъвче - книгата се прибира. Все си мисля, че към книгите трябва да се възпита уважение още от началото, всяка друга играчка, предназначена за гризане и дърпане да я прави каквото си иска, но книга - не. Не понасям скъсани и повредени книги, за мен книгата е нещо свято. И сега вече на по-осъзната възраст всичките му книжки са здрави и чисти, научил се е да ги пази.

Общи условия

Активация на акаунт