Отговори
# 180
Хора, всички сте писали "лафка" с "ф". Пише се "лавка", с "в", а ако съществуваше дума "лафка", тя по-скоро би следвало да означава място за лаф, за приказки, ама такава дума просто няма;) Има верига павилиони, които се наричат така, с "ф" и сигурно затова така го пишете.

Между другото, в ЧУ, до които съм имал допир, няма никакви лавки, нито с "в", нито с "ф" и боклуци на децата не се дават. Което не пречи на моето дете още щом слезе от буса, да иска веднага да ме замъкне в магазина да му купя два тона боклуци и като откажа, става страшно:) Така или иначе боклуци пак си ядат повечето деца май.

# 181
Нормативи има по всички учебни предмети и във всички развити държави. Работата на МОН включва задължението да изготвя такива нормативи за България, които да дават възможност за реално сравнение на нашите ученици с напредналите държави.
...

И това не е съвсем така. Вече писах за близко дете, което в разменна година в гимназия в САЩ имаше право в тези часове да избере спорт или танци и тя избра латино-танци. Ми не, не е покривала И нормативи наравно с танците. Понеже при танците не знам да са определили някакви нормативи и върху тях да са я изпитвали и оценявали - колко минути ще издържи да хопа джайф, примерно, колко високо ще скочи на врътката и т.н.
Като държат толкоз пък да има нормативи, поне нека има легално призната възможност от освобождаване на конкретни части от тях, според здравословното състояние на ученика. Човек пенсия от ТЕЛК може да вземе за частична неработоспособност, едни нормативи не могат да оправят. Освен това, както многократно бе акцентирано тук, следва преимуществото да е върху подготовката и участието в часовете, не върху някакви числа по пет произволно избрани показатели.
Зависи какво разбираш под "нормативи".
Дори по математика не са задължили учителите да поставят пет оценки, на степени, на геометрия, на изрази и т.н. в хх клас, например и те да формират годишната оценка. Учителят сам си преценява колко пъти и върху какво да изпита, нали?  Не са го ограничил в "един" или "два опита", нито задължителна оценка на всеки раздел.

Цитат
Хора, всички сте писали "лафка" с "ф".
Пеевски отдавна промени граматиката в тази насока. Както я е научил, така си я пише и хората вече така я знаят. Bowtie М, тъй де, езикът е променлива категория. Жив организъм, дет' се вика.

Последна редакция: ср, 08 май 2019, 15:20 от Judy

# 182
Ох, и аз така я написах. Усъмних се, но видях предния пост и реших, че аз бъркам.
Както се казва, съжЕлявам - то и тази дума скоро така ще я пишем всички.

А по повод поста на Ежко
Аргументът с физическите дадености не издържа. Имаме художествени дадености, математически дадености и т.н.
Една от функциите на оценката е да покаже и даденостите на ученика.
Подобно с идеята спортни нормативи да има само за спортните гимназии. Да оценяме по математика само учениците в математическите гимназии?
Всеки да си изберял спорт по сърце... Физическото възпитание не е спорт. Търси се не високо постижение в определена област, а хармонично физическо развитие, включващо много елементи, които не могат да бъдат покрити изцяло от който и да е единичен спорт.

Тук проблемът е, че цялото "физическо възпитание" се свежда до изпит за норматив и никаква подготовка. Докато математиката все пак включва цял срок обучение, решаване на задачи и чак тогава - изпит. Казвам го от позицията на родител, за когото спортът е много важен и ежедневно развозваме децата по спортни занимания.

# 183
  • Русе

Тези дни ме помолиха да се позанимавам с едно приятелско дете по математика, понеже съм минала много голяма школа с моя син. Та за пореден път констатирам - много нещо се учи, а основни операции не са овладени. Детето е много умно и будно и сравнително старателно. Без проблем в 5 клас определяше височини на триъгълници, смяташе с дроби, лица, площи,проценти. Изобщо без проблем направихме изходното ниво от сборника на Просвета за 5 клас.И в един момент виждам, че пресмята израз , без да отчита приоритета на функция умножение и събира преди до умножи. Поговорихме си по темата.За сметка на отработването на основен материал, обаче се решаваха задачи с проценти и със скорост. Това дете по принцип лесно усвояваше, но въпреки всичко доста се затрудни със скоростите по течението и срещу течението. Тази задача се решава до 8 или в 9 клас за езиковите по физика.

# 184
  • София
Нормативи има по всички учебни предмети и във всички развити държави.
Дали във всички? Бързо търсене на прима виста доказва обратното.
https://www.deutschlandfunk.de/sportunterricht-ohne-noten-keine- … article_id=336209
Статията показва ясно къде трябва да е акцентът в час по физкултура.

# 185
Скрит текст:
Още един засрамен за правописа на лавка. Rolling Eyes
Идвала от руски думата. Не ми е и Пеевски виновен, той я пише на латиница. Просто никога не съм обръщала внимание....

Русалка, то първото изречение си казва.

Успехът и смисълът на съществуването на часовете по физическо, изобразително и музика е броя на запалените да се занимават с това деца, а не в оценките при покриването на нормативите на нЕкой си.

# 186
  • София
За физическото - мнението на Sparkles много ми допадна! Подкрепям!

Добре, че сте вие, нямаше да знам иначе за тези нови МОН-ски идеи... Любопитна съм какво ги е провокирало и какво се цели? Ако идеята е била да се направят по-леки нормативите, за да се повишат оценките по тоя предмет, то направо са се престарали Simple Smile А заседналия начин на живот е голям бич... Посоката на промените не ми е по вкуса.

# 187
  • В офиса
https://trud.bg/анри-леви-доктор-на-компютърните-наук/?fbclid=IwAR0SjegeM2RGeO-wqNZph73tKGjDwwTvqkAoGdSkottavI9ykkPerm-Zhmg

# 188
# 189
  • В офиса
Да, мерси Фран.
Каквото и да е отношението ми към Анри Леви като човек, в случая съм 100% съгласна с него!
Не ми беше хрумвало сравнението - хищник срещу домашен любимец, но ще го използвам.

# 190
Каква ирония! Няма общо с дискусията ни за нормативите по физическо на МОН, но все пак...Днес синът ми - прекалено ентусиазиран след вчерашната победа на Ливърпул - паднал на главата си по време на футболния мач по физическо. Бяхме в Пирогов, снимахме череп и т.н. и слава Богу всичко е наред  (няма увреди), но и рентгенологът и неврологът обаче не пропуснаха да акцентират на спортните занимания и правилното хранене като превенция в случай на травми от подобно естество. Не се сетих, а и не бях в състояние да ги запитам за нормативите, но аз ги виждам само и естествено като измерител на физическите данни на всяко отделно дете, според които да се препоръча съответната физическа активност...Ще прочета пак и наредбата...

# 191
... и рентгенологът и неврологът обаче не пропуснаха да акцентират на спортните занимания и правилното хранене като превенция в случай на травми от подобно естество. Не се сетих, а и не бях в състояние да ги запитам за нормативите, но аз ги виждам само и естествено като измерител на физическите данни на всяко отделно дете, според които да се препоръча съответната физическа активност...Ще прочета пак и наредбата...

Кой препоръчва обаче? Само измерват, "оформят оценки" и дотам. Не съм чула да се предложи конкретна физическа дейност или спорт на децата според резултатите, нито пък да се дава обратна връзка на родителите. Никакъв смисъл няма от прилагане на нормативи в този им вид.

# 192

[/quote]

Кой препоръчва обаче? Само измерват, "оформят оценки" и дотам. Не съм чула да се предложи конкретна физическа дейност или спорт на децата според резултатите, нито пък да се дава обратна връзка на родителите. Никакъв смисъл няма от прилагане на нормативи в този им вид.
[/quote]

Да, права си, че препоръката им е доста обща и изглежда като някакво измиване на ръце, но истината е, че и ние превърнахме математиката в единствен измерител за способностите на децата и сега първата ни реакция е да оплюем и отречем всички възможни изисквания за физическа активност, много често и със "смешните" (според мен ) извинения, че децата ни не са се почувствали заинтригувани от дадената дисциплина, че да се опитат (дори) да покрият някакви смешни критерии ( личен опит със скок на дължина)...и тук не става въпрос изобщо за критерии от спортно естетство...Добавям само, че синът ми е възпитаник на математическо училище (ПЧМГ)

# 193
kiki29, нищо не препоръчват според мен. Или да сподели родител, който на базата на нормативи е получил препоръка от учителите на детето си на какъв спорт да го запише или въобще как да се работи с него.

Аз споменах по-назад в темата, че моите деца получиха такива препоръки и насоки от учителите си, но не на база нормативи, а на база практикувани в училище спортове в общата програма и съответни наблюдения. Сега тренират и извън училище, а учителите им продължават да ги подкрепят и да им помагат в часовете по спорт, че и в междучасията. Това е супер. Но другото, с измерването на отскока и писане на тройки примерно - не виждам как и на кого върши работа.

# 194
kiki29, нищо не препоръчват според мен. Или да сподели родител, който на базата на нормативи е получил препоръка от учителите на детето си на какъв спорт да го запише или въобще как да се работи с него.

Аз споменах по-назад в темата, че моите деца получиха такива препоръки и насоки от учителите си, но не на база нормативи, а на база практикувани в училище спортове в общата програма и съответни наблюдения. Сега тренират и извън училище, а учителите им продължават да ги подкрепят и да им помагат в часовете по спорт, че и в междучасията. Това е супер. Но другото, с измерването на отскока и писане на тройки примерно - не виждам как и на кого върши работа.

И при нас е така,  Сhange my mind (децата спортуват според препоръки от училище), но не съм чула досега и от двамата  (имам шестокласник и осмокласник) да са се писали ниски оценки на когото и да било по задължителен норматив...Ти имаш ли конкретен пример? 

Общи условия

Активация на акаунт