Захранване - въпроси и отговори - тема 5

• 37 505
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
Малката има всички признаци, че е готова - постоянно пъха играчките/гризалките в устата, проявява интерес към нашата храна, само не стои сама седнала (малка е още), подпирам я с възглавницата за кърмене. Но пробвах пак картоф - категорично го отказва. Пробвах с тиква веднага след това - сякаш ѝ хареса, защото спря да върти глава настрани, а чак почна да избутва пюрето с пръст от лъжичката и да го пъха в устата си.

# 151
В едно ястие не е много удачно, но в един ден едва ли е чак такъв проблем, явно има нещо напредвид.
Колко е хемоглобина?
Хемоглобина е 110, но хематокрита е нисък 0.345, като референтните стойности са 0.370 - 0.470
Прилагам снимка. Не съм давала още жълтък и месо заедно.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 16 май 2019, 16:51 от Не се сърди, човече

# 152
И аз дадох ягоди вече. Първия ден само малко да си гризне, после половинка и чак след това цяла ягода. И сигурно прекалих с притесненията, но да ми е мирна главата... Реално не е имала реакция към никаква храна до момента, което е страхотно. Много ѝ харесаха ягодите, де 😁

# 153
  • София
Аз дадох череши, хареса ги, разбира се. За ягоди питах ЛЛ и тя каза да изчакам още... еми, не знам, ще видя.

# 154
На колко е? Щерката сега ще прави годинка. Череши още не съм купувала, та те са 10 лв килограма.... Close

# 155
Момичета кажете си мнението и опита. Вече сме опитали няколко зеленчука (морков, тиква, картоф, тиквичка) предстои ни утре да опитаме и броколи. И мисля да започвам с плодове, но се чудя дали е правилно. Въпросът ми е дали трябва изцяло да заменя например обедно хранене със зеленчуци и тогава да започна с плодове или мога пак като зеленчуците просто да си опитваме? И приблизително колко време след като сме започнали трябва да се замени хранене изцяло?

# 156
Давай да опитва плодовете. Хубаво е да се въведат,за да се поддържа баланс между запичащи и разхлабващи храни.

Аз лично следвам принципа - колкото бебето иска да яде толкова, следователно когато само си замести хранене или откаже мляко след твърдата храна. Иначе другите ще ти кажат как са замествали по схеми.

Аз давам ягоди от края на Март купешки, моите в градината сега цъфтят тепърва. Касисът и цариградското ще узреят преди ягодите😂 А череши още не съм видяла на нормална цена. Но то май и тая година реколтата понесе поражения и не знам дали ще има въобще хубави на пазара скоро🙄

# 157
Сина ми още му е трудно акането , всеки ден е но се напъва и някоя път плаче . Все още е само на плодове и зеленчуци вече месец , иска ми се и в тях да дам още различни ,но сме много ограничени с това основно да са разхлбващи .Основно е н круша , пащърнак , грах , сладък картоф , тиква . И аз да съм ще ми омръзне само едно и също

# 158
като референтните стойности са 0.370 - 0.470
Това са референтните стойности за възрастни. За деца са други и зависят от конкретния месец, от 7 до 11 месеца нормата е: 3.1 до 4.5.
Идеални са резултатите на детето и не е нужно да променяте нищо, следвайте си захранването, както сте го планирали, още повече, че на този етап твърдата храна не влияе. До 1 г. млякото е основната и само то се усвоява пълноценно. Другите неща са по-скоро добавка, за да се осъществи плавен преход към общата храна. Но количествата месо, жълтък и т.н. са нищожни и не влияят по никакъв начин.

# 159
  • Варна
Детето беше с подобни стойности на 6 месеца, въведох веднага месо и жълтък, не ги давах наведнъж в 1 хранене, наблягах на други храни богати на желязо: елда, броколи и на 1 година беше на горната граница хемоглобинът, някои показатели не бяха в норма, педиатърката каза, че е от липса на мазнини и ги увеличих в менюто.
Аз започнах с картоф, после срещнах мненията, че не е много добра идеята, но той си го хапваше с интерес, беше и сорт сладък картоф(на късмет го целнахме), има някои ужасни на вкус, като сапун. Но моето дете не е критерий явно, защото си има голям апетит, почти не е отказвал храна. Днес дадох череши, 4 ден с боровинки и ягоди, вече понамаля ентусиазма за тях, черешите ги прие равнодушно, а бяха сладки.

# 160
  • Плевен
Моя обожава ягоди. Може само това да яде и като ги види наддава индиански вой 😂 купих малко череши да пробват с каката и те много се харесаха, но 8 лв кг са ми скъпи още, а на село тепърва ще зреят.
Въобще не е задължително да е заместено едно хранене, за да се предложат плодове. Имай впредвид, че плодовете не могат да заместят пълноценно едно хранене. В началото разбира се ще дохранваш с мляко, но в бъдеще е добре да са в комбинация с нещо по хранително или да се дават между храненията.

# 161
Сина ми още му е трудно акането , всеки ден е но се напъва и някоя път плаче . Все още е само на плодове и зеленчуци вече месец , иска ми се и в тях да дам още различни ,но сме много ограничени с това основно да са разхлбващи .Основно е н круша , пащърнак , грах , сладък картоф , тиква . И аз да съм ще ми омръзне само едно и също

На малката крушата не й помогна за запека, но синята слива на Гербер прави чудеса. Пробвах и други марки пюрета със слива, но само тази помогна. Давам й по 40гр след зеленчуковото т.е. едно бурканче за два дни.

# 162
  • София
И моят скоро става на годинка. Не знам каква е цената, баща му донесе една торба, може би към 500-600 грама, каза, че били 3 лв, но от Женския пазар. Много бяха сладки и сочни, напълно узрели, не бих му дала други. Имах леки опасения дали няма да го разхлабят твърде много, но не, добре му понесоха, изяде 3-4 и го спрях. Въведох и портокал и мандарина, от портокала беше във възторг 2 дни, после не го погледна, мандарината не му допадна. Много се радвам, че идва сезонът с пресни плодове и зеленчуци и той вече може да хапва почти всичко.

# 163
Дъщеря ми също не харесваше нищо от това което първоначално ѝ предложих. Беше на 5 месеца. Сега е на 6++ и яде всичко, което преди не ядеше. Изяжда по 250гр пюре. Не мисля, че за повечето неща бебетата разбират какво точно се случва. Да, хора са, разбира се, но те докато реват и в следващия момент ти се усмихват сякаш въобще не е било. Дори понякога им се спи, а не могат и това да направят. Така, чееее....

# 164
Момичета, втори ден давам тиква, много ѝ харесва на дъщеря ми. Опитвам се да се водя по нея за количеството, като разбира се, не прекалявам. И с това ми изникват въпросите. Трябва да изяжда по 130гр тиква, за да мина на друг зеленчук или независимо от количеството да дам друго след седмица?
И другото е, кога мога да започна да давам каши? И с каква каша да започна за следобедното ядене? Кашите на същия принцип ли се въвеждат като зеленчуците/плодовете?

Общи условия

Активация на акаунт