Захранване - въпроси и отговори - тема 5

• 37 564
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
Мами,
Дайте идея с какво мога да комбинирам кисело мляко за закуска. Искаше ми се с овесени ядки, но вчера забравих да ги сложа да се киснат. Благодаря.

# 226
С бисквити
Мами,
Дайте идея с какво мога да комбинирам кисело мляко за закуска. Искаше ми се с овесени ядки, но вчера забравих да ги сложа да се киснат. Благодаря.

# 227
  • Плевен
С банан или други плодове. На айрян заедно с принцеси, мъфини, палачинки

# 228
Комбинирах с бисквитки и банан и стана чудесно. Ще пробвам и другите варианти. Благодаря ви.

# 229
Мами имам въпрос/и.
След седмица ставаме на 6 месеца имаме си вече 1 зъбче Blush, доста от зеленчуците сме ги опитали вече + ябълка, круша и синя слива. Всичко до сега сме яли под формата на пюре. Сега искам да дам авокадо и банан. Дали да ги дам сурови или трябва да минат през пара поне? И дали мога да дам парченца да пробва да си похапне?

# 230
И авокадото и банана се предлагат без термична обработка.

# 231
Дават се сурови. Авокадото ще се разтече като разтопено масло, ако си правите експерименти да го подлагате на термична обработка.
Относно парчетата си е ваше решение кога. И банана и авокадото могат да се намачкат с вилица за по-едра консистенция.
Ако ще давате за самостоятелно хранене
Скрит текст:
се дава парче, не парченце. Парчето трябва да е дълго колкото показалеца ви, за да може бебето да го хване в юмрука си и то да стърчи над юмручето му. Тази стърчаща част да поднесе към устата си. Например https://www.instagram.com/p/BtOECfcDE97/?igshid=1bw2mbimg6gc2
Трябва да се запознаете и с разликата между задавяне и гадене и как се действа при първото.
В тази статия, като скролнете има за разликата между задавяне и гадене https://zabliznacite.wordpress.com/2010/09/27/vavezhdane-na-tvardi-hrani-2/
задавяне е когато детето посинее и спре да диша, тогава парче е попаднало в трахеята и трябва да се действа. Това е техниката https://youtu.be/h4uS5EmpeEs и https://youtu.be/aXaLc-AwX2g

Нормално е детето да почервенее, за се разкашля, да има позиви за повръщане и дори да повърне. Това е гадене и е нормален рефлекс. Ето пример https://youtu.be/uRrbZuP-pjk, това е нормално и не се месим. И банан и авокадо са трудни за хващане, препоръчвам да се оставя кората от едната страна на парчето, за да има грип и да може детето да го хване

# 232
Здравейте мами,

Какви сурови плодове мога да давам на 10-месечно бебе? Давала съм суров само банан. Благодаря Ви.

# 233
Здравейте мами,

Какви сурови плодове мога да давам на 10-месечно бебе? Давала съм суров само банан. Благодаря Ви.
И бубка е на десет. Давала съм банан, ябълка, круша, киви, портокал, дюля и череша. Може всякакви вече на тази възраст. Ягодите (и цитрусите) са алерген, но и тях скоро ще пробвам. За съжаление моето дете не обича плодове, също като баща си Sad Успешна мисия плодове Wink

# 234
Здравейте мами,

И бубка е на десет. Давала съм банан, ябълка, круша, киви, портокал, дюля и череша. Може всякакви вече на тази възраст. Ягодите (и цитрусите) са алерген, но и тях скоро ще пробвам. За съжаление моето дете не обича плодове, също като баща си Sad Успешна мисия плодове Wink

Леле, колко време съм загубила за даване на пресни плодове. Много благодаря, почвам ги. Simple Smile

# 235
Здравейте мами,

На 10 мес вече са големи. Можеш почти всички плодове да даваш сурови.
Ягодите са сезонни, те могат след година, но ако нямате фамилна обремененост за алергия, можеш да дадеш и от тях малко, докато да в сезона. Черешите причиняват колики и стях по-внимателно ( поне при моя син, но той е на годинка и три и омита по една купичка ягоди и череши).

# 236
  • Пловдив
Аз също имам въпрос за плодовете. На колко месеца трябва да е бебето, за да яде сурови диня, пъпеш, праскова, кайсия, грозде и касис? Имаме село и там си отглеждаме доста плодове и зеленчуци, и да знам дали тази година ще може да ги опита, като узреят или не. Малката е почти на 6 месеца.

# 237
Искам да попитам от изброените плодове как ще ги давате на 6 месечно бебе?
Зъби няма да преглъща не знае освен да се задави, аз лично не бих рискувала.
Чак сега като навърши моето бебе годинка и давам сурови плодове подходящи за възрастта и.

# 238
Всичко от посоченото може да се дава по ЗВБ.
Без прасковата (освен ако не е мека като кайсия), гроздето трябва да се реже на две и да се маха ципата, препоръчително е след като детето се е научило да дъвче добре. Но и то узрява късно. Касисът - си замразете и после на мъфини, малко е дребен и пак трябва да се е научило добре да дъвче. Аз лично ще си замразя малко от моя.

Зъби не са нужни,за да се справи. Дъвчат с венци. Да преглъща и дъвче се научава с парчета.
Но и пюре може да стане с тях сурови (пъпеша, динята и гроздето пускат много вода обаче). Но праскова и кайсия са супер за пюре.

# 239
  • Плевен
Всичко изброено съм го давала миналата година. Бил е на 6-7-8 месеца. Динята я чистех от семките и пасирах. Ставаше като сок и я пиеше.  Пъпеша не му хареса и давах само два пъти. Кайсиите и праскови ги варях на пара и добавях към каша. Тази години ще си ги яде на парчета вече.

Общи условия

Активация на акаунт