Махане на памперс и биберон - 2

• 45 524
  • 759
  •   1
Отговори
# 60
Записам се и аз. Бибата махнахме точно за 3 дни и много лесно. Но с памперса се виждам  чудо. И много сериозно се притеснявам вече. На 2 години и 1 месец е, не си казва. Слагам я на гърне от 7 месечна. Понякога ходи там, понякога не. На периоди е. Държа си я с памперс и слагам на гърне периодично. И периодично спира да ходи там. Преди месеци ходеше и по голяма и по малка, а сега по голяма е абсурд.
Пробах да я слагам през половин час. Пробах 2 пъти да я държа без памперс напика се и до там. Питам я пишка ли се-мълчи или каза "нама". Провал.
Доста съм се угрижила, защото другия месец се връщам на работа и няма да мога да уча аз. По цял ден няма да съм  нас. От близо месец е на ясла. Там казат, че ходи, но не всеки път. Памперса често й е сух. Знае много добре къде тряба да ходи, но не винаги иска.
Миналото лято се отказах да я уча, защото изобщо не ми се виждаше готова. Какво ли не четох, и не знам. Знам, че ще стане като е готова, но се тревожа, защото напрактика аз няма да мога да се погрижа да се научи, а на лелките в яслата не мога да разчитам.
Чудя се дали отраз да не махна памперса и това да пробвам, но след като е на градина и това не става.
Не искам да насилам, повтарям, обясняам. Стои на гърнето само ако се залисва с детски по тв.

# 61
Е ти си на 6-7 месеца от финала, може просто да изчакаш и да не се обвиняваш в провал. На 2г. 8 мес. някъде ще вдене вече. Всъщност освен боклука и хамалогията, не виждам друга причина да бързаш със свалянето на памперс. Никой няма да ти се смее за двегодишно с памперс, всички са така. Или памперс, или луда мама, дето само мисли за пишкане и следи непрекъснато.

# 62
Ми така е де, ама пусто притеснение. А и се си мисля, че не се старая достатъчно. Тя моята и не гоори много много. Само някаки нейни си и потаря нещо ако й хареса. Та и не може да каже, не осъзнава ли още какво се случва. Пробах да й показвам, водих я  тоалетната, сядах ставах, не и не.
Само още такаа седалка детска не съм й взела.

# 63
А какво ще рече, че си я държала 2 пъти без памперс? Ако разчиташ, че с две напишквания, ще започне от раз да ходи на гърне, няма да стане. За този метод трябват поне няколко дни. На голямата щерка ѝ трябваха 3-4 дни за пишкането и още десетина дни след това за акането. Памперс слагах само по време на съня. На 2г. без малко стана с пишкането, на 2г. и малко с голямата работа.

# 64
А какво ще рече, че си я държала 2 пъти без памперс? Ако разчиташ, че с две напишквания, ще започне от раз да ходи на гърне, няма да стане. За този метод трябват поне няколко дни. На голямата щерка ѝ трябваха 3-4 дни за пишкането и още десетина дни след това за акането. Памперс слагах само по време на съня. На 2г. без малко стана с пишкането, на 2г. и малко с голямата работа.

Ами така е, обаче бързо се разколебах, че не е момента. И реших, че не е правилния подход.
Знам, че няма да стане, но както казах, тръгна на ясла и няма как да си правя подобни експерименти вече. Може би се обърках от толкова четене и мнение.

# 65
Изчакай тогава да видиш до къде ще стигнат с гърнето в яслата. И към края на лятото ако няма осезаем напредък, можеш да си вземеш един дълъг уикенд и да пробваш пак.

# 66
Здравейте отново.
Както писах малко по-горе, от няколко дни сме без памперс, слагам му само докато спи. С пишото напредъкът е много голям, нещата се случват вкъщи и навън все по-лесно. Обаче с акото не така. Обяснявам му, че акото също се прави на гърнето и когато видя, че му се ходи, му предлагам да седне, но отказва. Пиша прав на него и навън. Вчера му се доака, но явно усети, че е с гащички и пусна много малко, поиска да го изчистя и всичко беше ок. До днес. Преди малко му се доака много, но знае че е с гащи, а не с памперс и св разплака, аз взех гърнето, обясних му, че няма нищо страшно и дечицата акаъ там и разни такива неща, с които да го предразположа, но не стана, дори му сложих памперс само и само да се изака, защото много се притесних, че се стиска така, но той нищо не направи о там и само плачеше и казваше, че нямал ако, акото било вече в гащите, а той не се изака изобщо. Как да процедирам според вас? Не искам да се стресира, а не е малък, на 2 и половина и всичко разбира и говори. На тоалетна чиния отказва да сяда изобщо и не знам какви са ми вариантите.

До тези проблеми се стига поради простата причина че родителите чакат7 до 2.5-3г .Хигиеннине навици започват веднага щом детето започне да седи колкото по голямо и осъзнато толкова по трудно.Но всеки си решава сам кое е най добро за детето му😊😊😊.Приучването на гърне изисква време и постоянство а повечето родители го нямат за съжаление.😑😑😑

# 67
Здравейте отново.
Както писах малко по-горе, от няколко дни сме без памперс, слагам му само докато спи. С пишото напредъкът е много голям, нещата се случват вкъщи и навън все по-лесно. Обаче с акото не така. Обяснявам му, че акото също се прави на гърнето и когато видя, че му се ходи, му предлагам да седне, но отказва. Пиша прав на него и навън. Вчера му се доака, но явно усети, че е с гащички и пусна много малко, поиска да го изчистя и всичко беше ок. До днес. Преди малко му се доака много, но знае че е с гащи, а не с памперс и св разплака, аз взех гърнето, обясних му, че няма нищо страшно и дечицата акаъ там и разни такива неща, с които да го предразположа, но не стана, дори му сложих памперс само и само да се изака, защото много се притесних, че се стиска така, но той нищо не направи о там и само плачеше и казваше, че нямал ако, акото било вече в гащите, а той не се изака изобщо. Как да процедирам според вас? Не искам да се стресира, а не е малък, на 2 и половина и всичко разбира и говори. На тоалетна чиния отказва да сяда изобщо и не знам какви са ми вариантите.

До тези проблеми се стига поради простата причина че родителите чакат7 до 2.5-3г .Хигиеннине навици започват веднага щом детето започне да седи колкото по голямо и осъзнато толкова по трудно.Но всеки си решава сам кое е най добро за детето му😊😊😊.Приучването на гърне изисква време и постоянство а повечето родители го нямат за съжаление.😑😑😑
Слаган е на гърне от момента, в който стои стабилно седнал. Тогава е бил на 7-8 месеца. Когато направи годинка и нещо категорично отказваше и плачеше. Изчаках до годинка и 7-8 месеца, оставих го по гащи, въпреки че не сядаше нито на гърне, нито на тоалетна. Е нищо не стана. И бях много постоянна. Не си правете изводи за всяко дете, защото децата са различни и ако при някое е станало лесно, то това не означава, че при всички е така.

# 68
Не съм съгласна и аз с гороното мнение. Раннато приучване на гърне доста пъти не е препоръчително и не върши работа. Файда като я слагам от 7 месец. Около годинката отказват за период от време. Затова си мисля,че детето трябва да може да си казва и да осъзнава какво прави. А моята педиатърка даже ми каза след 2 години е най-добре,най-лесен е прехода. И децата тогава горе-долу разбират за какво иде реч. Разбира се случаи еденични и най-различни.

# 69
  • до едно тепе
Децата са различни и не можем да ги слагаме под общ знаменател. Едни са готови на 1г6м, други на 3.
Сина ми категорично отказваше да седне вкъщи на гърне. Сядаше в яслата, но може би защото всичките заедно ги нареждаха там. На 2г3м от раз свалихме памперса- напишка се 3 пъти, наака се 2 и усети че не му харесва така. На 1г6м го оставих по гащи 2 дена и като се напишкаше цопаше радостно в локвичката. Ми не беше изобщо готов. А нощния го махнахме над 4г, защото той така пожела, но ставахме всяка нощ до 6г да го вдигаме да пишка. Чак след това започна да стиска до сутринта.
При дъщеря ми го махнахме малко инцидентно. Тя сядаше на гърне от около 1г 2м. На 1г11м се разболя от варицела и имаше доста пъпки в памперс зоната. Свалихме го, за да не се възпалят, че беше и лятото. Като и мина реших, че щом е седяла 10 дена с гащи, няма да и слагам памперса пак.Ми 3 месеца прах по 10-13 чифта гащи всеки ден. Въпреки че я подканях упорито да пишка в гърнето. Като тръгна на ясла и видя че там децата без памперс си казват рязко спря да се напишква. Още 2 месеца обаче другото се вършеше в гащите. Значи и тя като батко си на 2г3м започна да си казва. А говори от много малка. Просто трябваше да си порасне и да осъзнае процеса. Нощем си става сама, за разлика от батко си.
Трябва да осъзнават какво се иска от тях. Иначе си е чиста дресировка, която в даден момент умишлено саботират.

# 70
Разбира се, че не е така. Слагането на гърне на току-що седнало дете и вършенето на нуждите в него се нарича potty timing. Т.е. съвпадане по време със съответната нужда - след сън, след хранене и т.н. Липсва обаче нещо много важно - осъзнаването на процеса. Идеята на potty training, от друга страна, е детето да се научи да осъзнава съответната нужда и да може да реагира на нея. За последното минималната възраст според повечето автори е 18 месеца.

Всички ще махнат памперсите рано или късно. И след някоя друга година на никой ням да му пука дали е станало на 1, 2 или 3+ г. Освен някоя майка-героиня да се хвали колко рано се е случило при нейното дете, за повечето хора минава и заминава.

# 71
  • София
Чета притесненията ви и напълно ви разбирам. С облекчение си спомням времето, което вече отмина при нас. От дистанцията на отминалото време си давам сметка, че всички тезци тревоги са били излишни. Спестете  ги и на себе си, и на децата си. Когато децата са готови, ще се научат. Възрастта е нещо много относително и това, че някое приятелче от детската площадка вече прави всичко в гърнето не означава, че трябва и вашето дете веднага да се научи.
Има и деца със силни характери. Вече много добре осъзнават къде и какво трябва да се случва, но с памперса им е по-лесно и си държат на него. Аз съм майка на точно такова дете със силен характер, но и аз проявих инат в онзи момент. От моя опит видях, че най-добре се получиха нещата когато махнах памперса от раз. Махам и не връщам. Нека има локви. Ще почистя. Без викове, без стрес и нерви. Когато стане, стане.
Те първа ще изпитват търпението ни с какво ли не. Не е темата за това и няма да описвам какви още инатливи ситуации сме преминали с дъщеря ми и с какви се борим в момента. С възрастта стават по-изобретателни и трудностите растат. Но когато ние се отчаяме и си промислим, че не можем да се преборим, децата усещат интуитивно и веднага се връщаме назад. Така че не се отчайвайте. Не сравнявайте вашето дете с другите деца. Всичко е индивидуално. Ще се отървете от памперсите. И да не ви пука от чуждото мнение. Слагам следващото в скрит текст, защото стана много дълго, но сега си спомних една случка и ще я разкажа.
Скрит текст:
Бях на работа и в офиса влезе клиентка с малко дете, което в момента се учеше да ходи на гърне. Познавах клиентката от детските площадки, защото живея в района, в който работя. Никога не сме разговарпяли, защото детето ми е по-голямо и не си е играло с нейното, тя може би не ме позна. По площадките винаги е била търпелива с дъщеричката си и не е реагирала остро на инцидентите с напишкване. Но в офиса явно се притесни от мен и това, че е на по-различно място или отдрго, и  аз не знам от какво. Детето се напишка на пода. Казах й, че няма проблем, че и аз съм минала през това и ще почистя, да не се притеснява, но тя се притесни. Развика се на детето. А то се притесни. Разплака се. Тя го хвана за ръка и буквално го повлече навън. Поведението й беше объркващо за детето, беше стресиращо. Явно просто твърде много й пукаше от това къде се е случил "инцидента" и допусна грешка, която рефлектира върху детето.
Затова пак повтарям - да не ви пука. Всичко ще отмине. Колкото и конфузно да се почувствате в някоя ситуация, детето ви е по-важно от някаква локвичка на пода в нечий офис или магазин.

# 72
И аз да се включа, въпреки че пуснах отделна тема преди дни. Биберонът отдавна го махнах без ревове. Стана за един ден. Памперсът също го махнах по негово желание. С пишкането нещата станаха веднага, за сметка на това почна да се стиска с акото. Пробвах какви ли не методи, обещания, награди, обяснения и нищо. Казва, че няма да ака. И така засега стиска по един ден и на втория оъ няма накъде стават нещата, но в гащите. Сяда на гърне за пишането, за акото обаче не ще и това е.

# 73
Здравейте отново.

По-голяма глупост като долния коментар не бях чела. Моят личен опит пък е, че изобщо не ви е нужно гърне, нито време и постоянство, а просто да осигурите удобен достъп на детето, когато е готово! А не да го учите от както може да си седне на дупето. Няма нужда да го учите изобщо! Когато е готово, детето само ще почне да ходи. Стига да не е било преследвано с гърнета и стресирано от малко, тогава се получават всички тези проблеми!

Децата около две, две и половина годишна възраст обикновено сами почват да искат да си ходят в тоалетна като големи хора. Вземате им една седалка за тоалетна, стъпалце, да могат да се качват, ако са момчета, и писоарите-жабки вършат чудесна работа. Няма стрес, няма преследване, няма тормоз. Когато е готово, детето само отива, сяда и ползва. Без излишни мъки и за него, и за родителя. Изпитано!

# 74
Не при всички деца става толкова лесно и естествено и ако родителят седи и чака, после може да стане по-трудно. Хубаво е да се обяснява на детето поне от 2 годишна възраст и да се действа според поведението му. Като казвам обяснява, нямам предвид всекидневно дуднене и тикане на гърнето, а чат пат да се правят всички описани тук неща, естествено не наведнъж. При моето дете седенето по гащи изобщо нямаше смисъл, но при други действа. При второто ми дете точно имитирането на брат му изигра основна роля, затова и махна памперса много рано. При трето дете може да е ефикасно ранното приучаване от 7-8 месец. Затова всеки си избира метод и действа, пък детето ще покаже, ще съдейства или не.

Общи условия

Активация на акаунт