Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 апр. 2019, 13:21 ч.

Възстановяване от анорексия

  • 435
  • 2
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 173
Здравейте,
На 21 години съм и в продължение на почти 1 година страдах от анорексия, стигайки наистина критични килограми. Около Коледните празници се стегнах заради близките ми и започнах да се храня, но това премина в чудовищен апетит и храна в промишлени количества, в следствие на което върнах всички кг + още няколко. Тялото ми понесе това доста тежко, получавах сърцебиене, бях много подута, не можех да спя. Миналият месец вълчият глад се успокои, но в момента редувам дни с нормално и дни с повече хранене. Все още не мога да започна да връщам нормалното си телосложение, което за човек в моето положение води до ежедневни емоционални сривове.
Имам проблемен родител у дома, но за момента нямам силите да се изнеса. Забелязвам емоционално хранене и ми е много трудно да го контролирам в момента. Преди това 3 години бях лекувана от ОКР, паник атаки и депресия (известно време и медикаментозно).
Забравих да допълня и почти 7-годишна връзка с човек, който ме тормозеше и сексуално насилие преди 5 години. Вече не знам кое по-точно ми е повлияло повече.
Как да постъпя? Ще започне ли подобрение? Нормално ли е всичко това в момента, тъй като непрекъснато усещам борба с тялото ми. Ограничавам се няколко дни, после преяждам и това е вече твърде дълго. Лекар ме посъветва да се обърна към психолог.
Моля за съвет. Благодаря!

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 13:49 от StarBright

# 1
  • София
  • Мнения: 536
Здравейте!

Давам си сметка, че не Ви е било лесно да споделите всичко това. Не навлизате в подробности, но трудностите, за които говорите, се чуват и разбират недвусмислено като такива, дори и да не говорите в детайли, които пък от друга страна със сигурност не са лесни за понасяне.

Анорексията и т.нар. емоционално хранене са вид хранителни разстройства. Не е случайно, че хиперфагията (официалното име на емоционалното хранене) и анорексия невроза чрез имената си насочват към причината за тяхната поява – емоциите. Всеки вид хранително разстройство е свързан с емоционален и преживелищен контекст, а Вие споменавате за немалко трудности, за които търсите изход и решение.

От прочетеното е трудно да се каже кое от случилото се Ви е повлияло най-силно с днешна дата, но съзнателно или не, Вие самата поставяте акцент върху изброените ситуации, именно защото ги споделяте.

Разбирам, че много Ви се е натрупало и като да сте в положение „трябва да се боря на няколко фронта“, но не е нужно да минавате през всичко сама. Работата с психотерапевт може да Ви бъде много полезна, ако имате готовност и желание за това, разбира се.

Сърдечни поздрави,
Славея Дънева - психотерапевт

# 2
  • Варна
  • Мнения: 173
Благодаря много за отделеното време!
Поздрави! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт