GoT 33 ПОСЛЕДЕН СЕЗОН... Отдавна сме тук..

• 24 257
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
Интересно ми е как си представяте завоеванието на Денерис, така, че всички да са доволни и да я заобичат безусловно ?

# 511
Въпросът е, че у дома не се държи като кралица, а като дебютантка, която чака всичко наготово. Дори и за един прост диктатор/тиранин не може да се класира.

"У дома" е концепция на Везерис. 7-те кралства никога не са били дом на Дани. Тя, на практика, е чужденка.
Технически погледнато е родена в Седемте кралства. Дом е нещо относително.

Денерис сама признава, че не се чувства като у дома си. Надявала се е, че когато притигне на Даконов камък - мястото, на което  е родена, най-после ще се прибере у дома. Но уви, нищо не чувства. Което е тъжно и едно от нещата, които я правят трагичен герой.

# 512
Нали управляваше Мирийн - там се изяви като лоша кралица и накрая пак игра дракарис. Защо във Вестерос да е по - различно? Не случайно цялото управление на Таргерийните е изпълнено с бунтове, дори да победи, най- вероятно това я чака. Ако я нямаше заплахата от КН и зомбитата и Джон нямаше да я иска.Севера се оправяше сам, както и останалите кралства. Церсей може да е злодей, но не я показаха като лоша кралица. Това ми направи най-голямо впечатление миналия сезон, като изключим, че излъга за примирието, си беше доста скопосна управляваща.
Мийрийн беше спирка по пътя и към Вестерос и никога не са давали, че има намерение да остане там. Винаги гледаше с едно оЧо към лелеяните Седем кралства. Но поне показа характер и способност да брани своето. Въпросът е, че у дома не се държи като кралица, а като дебютантка, която чака всичко наготово. Дори и за един прост диктатор/тиранин не може да се класира.
И това точно и беше грешка Номер 1. Не се съсредоточи върху едно нещо. Нито с Мирийн се оправи, нито планира успешна кампания във Вестерос. Церсей я надхитри още в началото. Гадно е, че и изполва цял град като подготовка за Голямата игра. И накрая остави Даарио да се оправя- наемник, който никога нищо не управлявал. Едва ли ще ни покажат какво става там, но се съмнявам, че всичко е наред.

# 513
Преди не са спечелили войната с НК, а са го прогонили с магия и горските чада, които сега ги няма. След като Джайм дойде сам, ще разберат, че Църси няма да е с тях. Това че Джон е Таргериен, явно ще изиграе няква роля с подчинението на севера. Това че го били подрекпяли преди Денерис, нищо не означава. Те и Роб подкрепяха, намекнаха и за брак между Джон и Дани... Севера ще кротне, там няма да е проблем, пак армията ще е малка. Яра може да изиграе някаква роля за железните и купената войска на Църси.

# 514
Интересно ми е как си представяте завоеванието на Денерис, така, че всички да са доволни и да я заобичат безусловно ?
Няма такава бира.

# 515
  • Варна
Е, тя реално не е завоювала Севера, така че ще трябва да се постарае.

# 516
Аз разбрах, че колелото е символ на феодалната система и иска да го счупи, за да даде повече свобода на селяните, но естествено докато тя е кралица. Дотук не я видях да го чупи, по-скоро се опитва да го подчини.
За мен Денерис е трагичен герой, превърнал се в антигерой, който или в последния момент ще получи "прозрение" и ще се жертва за доброто на всички или ще откачи тотално и ще умре като злодей.
Аниш права си, но това е определение за диктатор и завоевател, а не добра и справедлива кралица. Очаквам такова поведение от Церсей или Юрон, не от Трошачката на окови. Народ подчинил се от страх, ще се надигне рано или късно. Неизбежно е.

На практика точно това е парадокса. АКо Денерис избие всички значими лордси родове, селяните ще станат господстваща класа, т.е. пак ще има класи и пак ще има Колело. Денерис този номер го пробва в Робския залив без успех - робите станаха господари,  господарите - роби, но Колелото остана. Всъщност единственият който може да строши Колелото е КнН като наложи вечна зима. При Другите няма класи, те не плащат данъци, а са венизирана структура.

@ Балерионе, според мен правилният ход на Денерис трябваше да е следният
1. Акостира в Чертогаи сваля Церсей без да използва драконите,освен като заплаха, но не и да гори хора.
2. Помилва повечето хора, освен тези които пряко са виновни за смъртта на Баща й като Джайм (евентуално Кеван) или който са доказано зли и с амбиция да управляват (като Церсей). Лансел и разни други можеше да ги прати на заточение
3. Овладява "приятелските" сили - Дорн, Тирели и т.н. и го повежда на "свещена война"  срещу Другите на Север.
4. Ако остане победителка  над Другите може да се наложи над Севера и дори да "завие" на запад и да анексира железните. На някои от лордовете загубили земи ще рададе пустеещи територии, други ще спаси от опасност, ще а като свърши войната ще построи пътища, ще изтрепе разбойници, ще намали цената на храната/и на спекулата и ще я заобичат.

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 23:18 от Джон Сняг

# 517
Аз съм против цялото и завоевание и методите и. Но мен никой не ме пита. 😂😂

# 518
  • Чужбина
Добре, а Тирион и Варис какво целят?

Тея двамцата не могат сериозно да си мислят, че Дани ще бъде добър владетел. Не са кьорави ... все пак.

При Другите няма класи, те не плащат данъци, а са венизирана структура.

Е то и при дотраките няма точно класи. Ама какво от това? А Месандей каза, че нейният народ не познава концепцията за брак.

Дайте да махнем брака, всякакви класи, семейството, частната собственост и данъците. Ще отглеждаме обществено децата и ще си живеем добре като дотраките.

На всичкото отгоре ми звучи познато ... лъха ми на съвремие нещо.

# 519
Може да са си го мислели преди , очаквам рязко да си променят мнението.

# 520

Да не лицемерничи.
Хем била кралица с добро сърце, която защитава хорат от чудовища, хем ползва чудовища срещу хората, за да си осъществи личните амбиции.
Хората следват Джон, защото виждат в него достоен лидер.
Денерис иска безусловно да й целуват краката още докато я зърнат, и ако не го правят - дракарис. Тирион й каза, че власт, построена върху страх, не е трайна. Ама кой да слуша. Още Баристан й каза, че милостта е по-дългосрочна инвестция от насилието. Ама кой да слуша - тя замаскира насилието с "правосъдие" , но съдебен процес няма.

# 521
  • Чужбина
Добре, а като се обстрахираме от Дани ..., каква е целта на Варис? Социализъм?

А Тирион? В него грам ли злоба няма срещу Вестерос? Дори след онзи гаден процес срещу него - процес, в който бе осъден на смърт невинен човек ... осъден от Вестеровци!

# 522

Тея двамцата не могат сериозно да си мислят, че Дани ще бъде добър владетел. Не са кьорави ... все пак.

Тирион е идеалист-циник, а Варис си иска статуса на сив кардинал. Отделно и двамата искат да са кукловоди на Денерис. И затова е на този хал.

# 523

При Другите няма класи, те не плащат данъци, а са венизирана структура.

Е то и при дотраките няма точно класи. Ама какво от това? А Месандей каза, че нейният народ не познава концепцията за брак.

Дайте да махнем брака, всякакви класи, семейството, частната собственост и данъците. Ще отглеждаме обществено децата и ще си живеем добре като дотраките.

На всичкото отгоре ми звучи познато ... лъха ми на съвремие нещо.

При дотраките няма класи и Дани се чувстваше прекрасно като тяхна халеси. Този модел обаче не сработи в Робския залив и няма как да сработи и във Вестерос където има класи. Концепцията на Дани- да превърнем робите в госпидари, не сработи, защото дори сред робите има класи, и полевите роби си го изкараха на надзирателите и на стаините роби, при което хора като гувернатките които влагаха  години усилия да научат езици и музика за една нощ се превърнаха в лагерни курви.

На Тирион всъщност не му останаха никакви опции (освен Дани). Церсей иска смъртта му.  Станис докато бе жив щеше да му даде справедливост - примерно въже на което да увисне (заради черна вода) и монета в устата (награда за убийството на Тивин). Змиите го ненавиждат заради смъртта на Оберин. Севера го мрази защото е Ланистър. Остана му само Дани.

# 524
Варис и Тирион се водят загрижени за обикновените хора, ще видим и това къде ще излезе, досега не са се изявявали много в тази насока.

Общи условия

Активация на акаунт