Начални училища в Пловдив - тема 3

• 72 727
  • 796
  •   1
Отговори
# 510
Определено системата е много опорочена и нещо трябва да се промени. Ние сме в едно от по-желаните училища, приети по каналния ред, но в целия ни клас има не повече от 5 деца от района на училището... и поне 7-8, живеещи извън града.. Е, как са се класирали те се чудя аз...

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 00:23 от _Mishlence_

# 511
Доколкото си спомням този, който има адресна регистрация от три и повече години получава повече точки от този, който се е регистрирал преди две и през последната година.
Така че не разбирам каква е драмата.

Че все пак този, който се е регистрирал последната година или по-скоро получава много повече точки от този, който е в съседният район и може би живее на 3 минути от училището. И нашата ситуация е такава. И все пак не желая да постилам бъдещето на детето с тарикатски прийоми и затова не смених адреса. Надявам се да има късмет.

# 512
  • до най-прекрасния мъж
Тарикатлъци, не тарикатлъци, моето мнение няма да се промени. Ограничаването до едно единствено училище ми ограничава правото на избор. Не съм съгласна и съм си намерила решение. Има закони, има и вратички. И не, няма да попреча на никого, защото съвсем законно съм си сменила адреса на детето на адреса на баща му. И да, имаме жилище и там, но там живее бабата на детето. И не, не ме е срам да се възползвам от това да дам добър старт на детето си.
Би трябвало критериите да са други, а не адресът да дава огромният брой точки. За мен е много важно кой ще даде основата в образованието на детето ми, така че не бих се оставила на случайнастта.

# 513
Тарикатлъци, не тарикатлъци, моето мнение няма да се промени. Ограничаването до едно единствено училище ми ограничава правото на избор. Не съм съгласна и съм си намерила решение. Има закони, има и вратички. И не, няма да попреча на никого, защото съвсем законно съм си сменила адреса на детето на адреса на баща му. И да, имаме жилище и там, но там живее бабата на детето. И не, не ме е срам да се възползвам от това да дам добър старт на детето си.
Би трябвало критериите да са други, а не адресът да дава огромният брой точки. За мен е много важно кой ще даде основата в образованието на детето ми, така че не бих се оставила на случайнастта.
Говорим за прием на малки деца, които ще се водят и взимат всеки ден от училище от родителите си поне 3 години. Кой според вас е по-добър критерий за кандидатстване, ако не адреса. И вашето си е точно тарикатлък да, защото може да изместите дете, чиито родители примерно нямат кола и да трябва да се мъкне двойно повече разстояние в продължение на години щото вие видите ли сте по случайност по-осигурена от тях. Ето това е несправедливо, не районирането.

# 514
  • до най-прекрасния мъж
А каква е разликата с ясла и ДГ, където районирането е в рамките на квартала, а не конкретно заведение? Там децата са дори по-малки, но мога да избирам от 8 ДГ и 3 ясли. А за училище 1. Ако Вие сте в района на най-лошото училище в квартала, няма ли да търсите варианти?
Децата са ангажимент и ако Вие сте съгласна на компромисно образование, за да Ви е лесно, аз не съм!

# 515

Много примери около мен на родители, които много искаха да дадат добър старт на децата си....., останаха си обаче само със добрия старт. То не е само до желание на родителя, много често се получава точно обратното, защото има някой който от някъде постоянно гледа. Да има закони има и вратички, но се случва така, че пантите на вратичките може да се разскърцат понякога. Всички сме ограничени само до едно училище, не само вие. А с какво точно сте повече от нас?

# 516
В Пловдив проблем с класирането в училищата 1-4 клас все още няма. Единствените, които си запълват местата още на първо класиране и не остават места за второ класиране са Димитър Талев и Черноризец Храбър. И двете не се водят "елитни" училища. И при двете проблемът е, че поемат огромна територия с много нови строежи. Всички останали училища в града имат места и за второ и за трето класиране, ако сте следили приема вкл. най-набедените Патриарх Евтимий, Алеко Константинов, Д. Хаджидеков, които са на центъра и съответно в тях влизат много деца, които не са от квартала, просто защото на центъра децата са в пъти по-малко от по кварталите. Съветът ми е избирайте НЕ училището, а учителите, които ще поемат децата ви в първи-четвърти клас. И в най-набеденото за скапано училище, ако учителят си върши работата и има подход, резултатите са видими. Братя Миладинови е едно от неособено желаните училища в Кичука, но от години следя, че определени учители от там извеждат деца, които в 4. клас покриват състезанията на Лиляната и МГ и продължават в училища с подбор. Така че това за мен е по-важно.

# 517
А каква е разликата с ясла и ДГ, където районирането е в рамките на квартала, а не конкретно заведение? Там децата са дори по-малки, но мога да избирам от 8 ДГ и 3 ясли. А за училище 1. Ако Вие сте в района на най-лошото училище в квартала, няма ли да търсите варианти?
Децата са ангажимент и ако Вие сте съгласна на компромисно образование, за да Ви е лесно, аз не съм!
Детските градини до 3 група дори не са задължителни, там постоянно се отсъства, приема е до 8.30 не от 8.00. Така че много са разликите между градина и училище. Много хора правят това, което и вие и накрая чак си вярват, че е нормално, което не е редно. С вие даже изглежда се и гордеете с това и считате, че даже ви прави по-отговорен родител. Сега търсите вратичка за първи клас, после ще е след 5 ти, накрая така и в университета Simple Smile

# 518
За мен лично би било сто пъти по-удобно училището на децата да е в района, в който е местоработата ми. Така бихме пестили време, а и няма да ми се налага да тръгвам много по-рано от работа, за да се добера до училището.

# 519
Районирането всъщност е доста удобно, логично и необходимо. Моя син го карахме до училището само в първи клас и първи срок на втори клас. Оттам нататък започна да се придвижва сам. Хем улеснение за нас, хем самостоятелност за него. И не само това. След края на часовете има свободата да се помотае още малко в района на училището със съученици или даже да си ходят на гости с другите деца, живеещи наблизо. Не всички родители имаме възможността и желанието да бъдем лични шофьори на отроците си до не-нам-си коя година. Или пък те самите да се чувстват като куфари. То точно това е идеята на това райониране.
Оттам нататък никой не отнема правото на тези, които искат училище в друг район, да се пробват. Имат шанс. Има доста примери около мен с ученици от други квартали. Без да си правят фиктивни адреси, а със съвсем реален адрес в друг квартал, просто в училището е имало места.
Така че многото точки за район са си съвсем справедливи, особено ако се ръководим от обществения интерес. Щеше да е несправедливо, ако това беше единственият критерий. Но той е само един от критериите, все пак има и други и съвкупността от тях би трябвало да доведе до най-удобния за повечето хора резултат.

# 520
  • до най-прекрасния мъж
Blue_cloud, Вие познавате ли ме, че да давате определение как ще постъпя по-натам? Доколкото зная след 4ти, 7ми и 12ти клас няма райониране. Така че, каквото си постигне детето, това ще бъде. Против съм да ме ограничават, това съм написала и това е причината да направя този избор. Писала съм, че имаме апартамент в района на училището, където понастоящем живее бабата на детето и където е адресно регистриран бащата на детето. Не съм си изсмукала адреса от пръстите. Но, да, радвам се, че имам възможност да избирам. Нито съм първата, нито съм последната, която го прави. Щом системата е недомислена, се налага да мислим варианти да я заобиколим.
И междувпрочем, от тази есен градината ще е задължителна и за 4-годишните. Промяната е гласувана през 2020 г  и е заложена в Закона за училищното и предучилищното образование с начало 2021/2022 г и 2-годишен гратисен период за Общините да осигурят обхвата на децата.

# 521
Системата не е недомислена, просто не може да обхване 100 процента от случаите. Оттам нататък - да, всеки си решава кое е най-доброто лично за него.

# 522
Мила Атова, кога Вашият син е бил в 1ви клас?

# 523
Мила Атова, кога Вашият син е бил в 1ви клас?
Преди 4 години.

# 524
  • Пловдив
Забранено е децата до 4-ти клас да си тръгват сами. Дори и декларациите, които подписват родителите не са законни и ако се случи нещо нямат абсолютно никаква стойност. Учителят отговаря за живота и здравето на детето, докато го вземе родителят и може дори и в затвора да влезе при нещастен случай.

Общи условия

Активация на акаунт