Начални училища в Пловдив - тема 3

• 72 718
  • 796
  •   1
Отговори
# 525
Къде пише, че е забранено деца до 4. клас да си тръгват сами и е разрешено от 5. клас?

# 526
В Закона за закрила на детето, чл. 8, ал.8: „Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.”

# 527
Е точно този член имам и аз предвид, в него се казва АКО с това се създава опасност за живота и здравето на децата. И как на 10 г. в 4 клас се създава опасност за живота и здравето, а на 10 г. в 5 клас НЕ се създава същата тази опасност. Да не говорим колко се следеше за този член по време на Ковид, когато само родителите на деца до 4 клас получаваха болничен за гледане на здраво дете в карантина, ама тези от 5. клас нагоре нямаха тази привилегия, нищо че детето ми става на 13. в 7. клас чак. Законът не забранява, а предоставя възможност на родителите да преценят дали създават опастност за живота и здравето на децата до 12 г. така написан.

# 528
  • Пловдив
Не ми се спори, не ми се и рови по законите. Ние сме до 4-ти клас и отговаряме за живота и здравето на децата в училището ни. Колегите от 5-ти клас си имат своите отговорности и сами си отговарят за тях.

# 529
И вие използвате вратички, когато ви е удобно Simple Smile

# 530
  • Пловдив
Досега - да - използвахме декларации. Само че от тази година имаме нов директор и той не е съгласен с това. И не използваме.

# 531
ЗлаВещица, постът не беше за вас Simple Smile

# 532
Ами на нас с декларации ни разрешаваха детето да се прибере само. Сега, ако се спазва буквата на закона, то 90 процента от родителите трябва да сме в затвора. Не ми казвайте, че децата ви не са мърдали никъде без вас до 12-та си година. То тогава и до магазина не трябва да ги пускате. Разстоянието от нас до училище е горе-долу колкото и до магазина. Освен това всички вече имаме телефони, имаме постоянна връзка с тях, има приложения за определяне на местоположението при нужда. Всичко това ми даде спокойствието да гласувам доверие на детето си да се придвижва само от момента, в който сметнахме, че е готово за това. Вие не сте ли срещали деца под 12 години по улиците? И има ли полицаи до тях да им провеждат разпит?

# 533
Това ми е идеята. Няма такива, които са безупречни във всяко отношение и не "тарикатстват" Simple Smile

# 534
  • Пловдив
Ами на нас с декларации ни разрешаваха детето да се прибере само. Сега, ако се спазва буквата на закона, то 90 процента от родителите трябва да сме в затвора. Не ми казвайте, че децата ви не са мърдали никъде без вас до 12-та си година. То тогава и до магазина не трябва да ги пускате. Разстоянието от нас до училище е горе-долу колкото и до магазина. Освен това всички вече имаме телефони, имаме постоянна връзка с тях, има приложения за определяне на местоположението при нужда. Всичко това ми даде спокойствието да гласувам доверие на детето си да се придвижва само от момента, в който сметнахме, че е готово за това. Вие не сте ли срещали деца под 12 години по улиците? И има ли полицаи до тях да им провеждат разпит?

Ако недай си боже стане нещо в това време? Докато детето се връща от училище само кой ще бъде виновен? Нали се сещате, че родителят веднага ще обвини училището, а и законът също, защото го е пуснал без да го е предал на родител или настойник. Дано не се случва нещо подобно, но учителят си слага главата в торбата. Дори и родителят да е подписал декларация, ако се случи нещо на детето му той ще извади от десет кладенеца вода и ще обвини всички възможни и никога себе си.

# 535
Повтарям - това беше с декларация. Не сме знаели, че те нямат "законова" стойност. Били сме изцяло със съзнанието, че отговорността е наша. Никога не бих обвинила някой друг за наше решение.
И пак казвам - може да се случи нещо (недай боже) и докато отива до магазина. Отговорността за мен си е на родителите. Пресмятам и поемам риска. Не правим ли така през целия си живот за почти всичко?

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 18:27 от Мила Атова

# 536
  • до най-прекрасния мъж
Във всеки един случай може да се счете, че се създава непосредствена опасност за живота и здравето на детето, ако е само вкъщи или на улицата на възраст под 12 г. Всички имаме вкъщи остри предмети, някоя запалка, кибрит и т.н. Това уточнение в Закона е много йезуитско, също като несъобразената скорост в ЗДП. Винаги и при всеки случай могат да ти напишат глоба по този член. Пък оттук нататък всеки има избор как да процедира.
Аз съм се прибирала вкъщи сама от 1ви клас и съм играла до късно сама навън, но тогава бяха други години.

# 537
Като стана дума... Някой знае ли какъв е бил законът през 80-те и 90-те години? Предполагам и тогава е имало такъв, даже нищо чудно възрастта да е била същата. Сега се замислих и ми стана интересно.

# 538
  • Пловдив
Аз съм тръгнала на училище през 1980. Нямам спомен някой да са го чакали пред училище след часовете. Учител стоеше на светофара до училището, наблюдаваше кой как пресича и толкоз. Занималнята беше по желание. Декларации не са се подписвали. Имахме и деца, които не са от района на училището.

# 539
И аз съм си ходила сама от първи клас, а от втори (сестра ми е била четвърти) оставахме и сами вкъщи през деня. Просто ми е любопитно законово как са стояли нещата.

Общи условия

Активация на акаунт