Начални училища в Пловдив - тема 3

• 72 684
  • 796
  •   1
Отговори
# 615
  • РУСЕ/ПЛОВДИВ
Преди всичко е важно имат ли свободни места.
да, започвам да звъня.

# 616
  • Пловдив
"Гео Милев" категорично не - може и да имат свободни места, но контингетът им е най-вече от Аджисан махала. "Георги Бенковски" не се ли казва вече "Душо Хаджидеков"?

# 617
  • Пловдив
Бенковски е втора сграда на "Душо Хаджидеков", в "Гео Милев" са основно роми. Питайте, точно в първи клас и то съвсем в началото на годината да се местите ... от друго училище в града или идвате от друго населено място?

# 618
  • Пловдив
 "Гео Милев" имат свободни места, в цялото училище няма повече от 30 ученика. Просто няма как да се закрие и с огромно усилие се дофинансира за да оцелява. Произходът на учениците сте го казали.

# 619
  • РУСЕ/ПЛОВДИВ
Бенковски е втора сграда на "Душо Хаджидеков", в "Гео Милев" са основно роми. Питайте, точно в първи клас и то съвсем в началото на годината да се местите ... от друго училище в града или идвате от друго населено място?
от друго училище в града искаме да се преместим.

# 620
В Паисийто текучеството на учители продължава да бъде голямо, макар че основното беше преди 3 години. Това много се отразява на децата. Атмосферата не е добра. Преди пълнеше от първо класиране 4 паралелки, сега може би си има места, но май Душото си е най-добре.

# 621
…, но май Душото си е най-добре.
“Душото” е много зле.
Въобще всички т.нар. “елитни” са зле. Дойдохме до времето, когато детето е най-добре да си бъде в кварталното училище.

# 622
При началните училища най-важно е учителят, който ще води класа. Колкото и да е "елитно" едно училище, ако я няма химията между класния и ученика, а и естествено родителят да подкрепя и двете страни, нищо не се получава.
И двете ми деца са били в квартално училище до 4 клас. Каката беше при учителка, която беше много взискателна,  беше им взела буквално страха, дисциплината беше желязна (клас с 8 момичета и 18 момчета). Резултатите на класа бяха най-добрите за училището. Нейните в 4 клас в частност бяха перфектни (олимпиади, Знам и мога в първите 10 места на областен кръг), представи се подобаващо и на състезанията за прием в профилираните училища. Прогимназия изкара със "селектирани" с доста сложни изпити деца и изискващи учители. Прием в гимназия без нито един частен урок/школа, но домашните в училище си бяха предизвикателство.
Малката сега е 4 клас.  Ще видим как ще е, но за съжаление в нейния клас учителят е доста по-мек, до степен родителите да си позволяват да говорят на "ти". Като знания не отстъпва на кака си, но ги постига с повече труд вкъщи, т.к. в клас дисциплината куца, казва, че е доста шумно и това ѝ пречи да запомня в час, както беше при каката.

# 623
  • София
Здравейте, търся мнения за  СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ . Ако някой знае повече за Монтесори паралелката, ще се радвам да споделите.
Също като цяло училищата в район Западен ме интересуват, защото освен за Драган Манчов не намирам почти нищо за другите.

Благодаря!

# 624
В Западен наплива е основно за Драган Манчов и Васил Петлешков. Моето дете е в Манчов доволна съм. Относно Монтесори паралелката съм чувала че не учат достатъчно и при оценяването след 4-ти клас си проличавало. Така съм чувала не знам доколко е вярно но тази година нямаше почти никакви желаещи за тази паралелка. В друго училище с Монтесори  сега не се сищам името но е срещу ВМИ пък имаше голям наплив.

# 625
  • Пловдив
В Западен наплива е основно за Драган Манчов и Васил Петлешков. Моето дете е в Манчов доволна съм. Относно Монтесори паралелката съм чувала че не учат достатъчно и при оценяването след 4-ти клас си проличавало. Така съм чувала не знам доколко е вярно но тази година нямаше почти никакви желаещи за тази паралелка. В друго училище с Монтесори  сега не се сищам името но е срещу ВМИ пък имаше голям наплив.

Училището е Антим 1. И там обучението по Монтесори няма нищо общо със същинския метод.

# 626
То никъде в Пловдив няма общо с Монтесори, просто защото за след детската градина тепърва пишат методики самите учители, които се обучават, и се издават от техните университетски преподаватели. Тя самата Мария Монтесори не го е измислила за училище, нищо че има няколко такива училища в чужбина с академични резултати доста по-ниски от тези на традиционните след начален етап. Т.к. имам преки наблюдения върху училище, в което има такава паралелка (като колега), работи се по същите учебници и помагала, с които работят и останалите класове. Изисква се същото като на останалите, но имат едни скъпи монтесорски материали, които в немонтесорските паралелки си ги правят с подръчни материали, монтесорските класни стаи са като за изложба, с килимчета и специални масички за 4ма, пуфчета и пр, ходи се по пантофи. Е, в другите паралелки не се ходи по пантофи и имат чинове вместо масички, но ако училището и преподавателят са читави и те имат пуфчета и кътчета с книжки и разни други пособия, направени от тях. Философията на Монтесори е да се водим от детето - какво на него му е интересно в момента, това да прави и да наблягаме на силните му страни, да стига само до изводите и да учи без външен натиск. Интересно ми е в един училищен клас, да го видя на живо, как ще стане 24 деца - 2 работят математика, 6 български, няколко рисуване и т.н. по време на проверка от Инспектората. Иначе за ДГ съм го виждала. Даже в предучилищен клас горе-долу работи - 5 редят думички от буквички, 3 смятат, 6 подреждат пъзел с частите на растението. Горе-долу това се учи и в 1. клас и там се минава със същите материали, че и резултати се постигат, все пак има един учител, който може да си позволи, ако няма проверка, днес да кара само математика за всички, защото така се чувстват учениците, а утре само БЕЛ, ама като стигнат до 3.-4. клас и трябва да разказват безумно написаните учебници, защото едно е ти да стигнеш до извода, че през метала тече ток и друго да трябва да го кажеш, че металът е проводник и да видиш чудо. Затова и децата от тези паралелки като се сблъскат с различните изисквания на няколко учители в 5. клас и рязко нещата загрубяват.

Последна редакция: пт, 03 ное 2023, 14:37 от AsitaNew

# 627
Още един от принципите (доста важен) при метода Монтесори е работата на малки групи. В нашата действителност няма как да се случи.

# 628
Не си губете акъла по подобни методи. Не отричам плюсовете им, но чак такова прехласване... И по традиционната система не ги натоварват чак толкова много децата. Всичко започва и върви постепенно, свикват си и се адаптират достатъчно добре повечето ученици. И без това след 4 клас се чудят на кой свят са, пък представям си ако са по някаква такава методология, по която четири години преди това са събирали клечки и кестени и това е най-голямото им постижение.
Просто ако имате възможност изберете училище и начален учител, който на Вас Ви харесва и мислите, че ще Ви допадне (повтарям - мислите; естествено няма как да сте сигурни на 100%). Монтесори - вкъщи. В училище - традиционно учене. Какво по-добре от това да се комбинират нещата по този начин? Аз винаги съм се опитвала да правя това и мисля, че добре ми се получава засега Wink

# 629
  • Пловдив
Относно Монтесори паралелката съм чувала че не учат достатъчно и при оценяването след 4-ти клас си проличавало.
Изобщо не съм фен на метода, не и по начина, по който се интерпретира в нашите географски ширини, но горното твърдение е смешно Simple Smile
Първите паралелки Монтесори в училищата сега са трети клас.

Общи условия

Активация на акаунт