Начални училища в Пловдив - тема 3

• 72 732
  • 796
  •   1
Отговори
# 555
Прочетете внимателно правилника за прием. По спомен от преди 2 години деца по второ желание с повече точки не изместват тези по първо, но с по-малко точки.
Може и да има промяна, не споря. Но е много добре описано в правилника.

# 556
Благодаря, да наистина така си мислим, че е определящо училището, но все пак средата е важна, незнам дали в Централен е най благоприятно, но така си мислим, поне аз.

# 557
  • Пловдив
Четох го и не разбирам как да тълкувам ал.3 и ал.5 към чл. 23:

Чл. 23. (1) Всяко от предвидените три класирания се извършва в срокове, определени от графика на дейностите.
(2) Класирането е отделно за всяко училище и за всеки негов адрес (при отделен прием за различните сгради).
(3) Всяко дете може да бъде класирано само в едно училище (или негов отделен адрес), съобразно поредността на посочените от родителя (настойника) желания. При наличие на достатъчен брой места, спрямо кандидатстващите за прием за дадено училище, определящо е желанието на родителя.
(4) При по-голям брой кандидати, спрямо наличните свободни места, за определено училище електронната система класира децата, съобразно подадената от родителите (настойниците) информация, по посочените в Приложение №2 критерии за класиране.
(5) Класирането се извършва по низходящ ред в зависимост от събраните точки и реда на посочените желания. Общият брой точки е сбор от точките по отделните критерии.

Последна редакция: сб, 13 май 2023, 12:10 от sladurka3333

# 558
За НУ "Климент Охридски" от първа ръка мога да заявя, че на приема през 2021 г. НЕ бяха приети всички желаещи деца, независимо, че паралелките бяха три. Сега са две.
Системата за електронно класиране изключително много улеснява процеса по избор - можете да проследите в реално време колко деца с повече от вас точки са кандидатствали и съответно да прецените имате ли шансове и кла да си подредите желанията.

# 559
  • Пловдив
За НУ "Климент Охридски" от първа ръка мога да заявя, че на приема през 2021 г. НЕ бяха приети всички желаещи деца, независимо, че паралелките бяха три. Сега са две.
Системата за електронно класиране изключително много улеснява процеса по избор - можете да проследите в реално време колко деца с повече от вас точки са кандидатствали и съответно да прецените имате ли шансове и кла да си подредите желанията.
Така е, следя я и поради тази причина са притесненията ми. Всеки ден заявленията се увеличават, а от опита ми с кандидатсването в детска градина знам, че в последните дни има сериозно раздвижване и изчисленията ни често се променят сериозно. А това, което сте написали за приема на по-малък брой деца от обявения прием е крайно неприято и притеснително. Дано да е изключение.

# 560
А това, което сте написали за приема на по-малък брой деца от обявения прием е крайно неприято и притеснително. Дано да е изключение.
Къде съм написала подобно нещо??

# 561
А това, което сте написали за приема на по-малък брой деца от обявения прием е крайно неприято и притеснително. Дано да е изключение.

Къде видяхте такова твърдение, че бещо ми е убягнало. И как би било обяснено, нали училището само подава свободните места?

Аз също искам Климент Охридски, но точките ни ще са 37 и едва ли ще успеем. Чуденката ми е дали Яне Сандански или Кирил Философ, засега клоня към второто.

Иначе вчера гледах, че в район Централен наистина има все още свободни места в някои от харесваните училища, но ме притеснява пътуването, особено от този все по-задръстен наш квартал. Тепърва предсроят дългосрочни ремонти около гарата и сигурно ще става по-зле.

# 562
  • Пловдив
Прочетете внимателно правилника за прием. По спомен от преди 2 години деца по второ желание с повече точки не изместват тези по първо, но с по-малко точки.
Може и да има промяна, не споря. Но е много добре описано в правилника.
Кейли, нали в една и съща тема за второкласници пишем, и аз за тогава говоря. Wink
Желанията са от значение в кое от училищата, за които на детето биха му достигнали точки, ще бъде прието. За приема на деца в дадено училище са от значение само точките, не и поредността на желанията. Дете с второ или пето желание, но повече точки, измества дете с първо желание за едно и също училище.

# 563
  • Пловдив
"на приема през 2021 г. НЕ бяха приети всички желаещи деца, независимо, че паралелките бяха три." Или не съм разбрала правилно.

# 564
  • Пловдив
Е ми не са приети всички кандидати, а не не са запълнени всички обявени места.

Нещо не мога да отворя приложение 2, но там са критериите за класиране. Те дават точки. Поредността на желанието или не беше сред тези критерии, или май даваше по една-две точки предимство (примерно пет за първо, четири за второ, нещо такова), позабравила съм. Дотам. Нататък, извън сбора на точките, желанието не играе, от значение е броят точки.

# 565
"на приема през 2021 г. НЕ бяха приети всички желаещи деца, независимо, че паралелките бяха три." Или не съм разбрала правилно.
Не сте разбрала правилно. Имах предвид, че желаещите деца, кандидатствали за училището, бяха повече от обявените свободни места (три паралелки) и съответно децата с по-малко точки не бяха приети. А сега свободните места са по-малко - две паралелки.

# 566
  • Пловдив
Е ми не са приети всички кандидати, а не не са запълнени всички обявени места.

Нещо не мога да отворя приложение 2, но там са критериите за класиране. Те дават точки. Поредността на желанието или не беше сред тези критерии, или май даваше по една-две точки предимство (примерно пет за първо, четири за второ, нещо такова), позабравила съм. Дотам. Нататък, извън сбора на точките, желанието не играе, от значение е броят точки.
8.Всяко дете получава допълнителни точки по реда
на посочените от родителя /настойника/ училища,
за които кандидатства:
8.1 за училище по първо желание 7 т.
8.2 за училище по второ желание 5 т.
8.3 за училище по трето желание 3 т.
8.4 за училище по четвърто желание 2 т.
8.5 за училище по пето желание 1 т.

# 567
При деца с еднакъв брой точки, от кое зависи кое ще влезе?

# 568
  • Пловдив
Случайният номер.
В училището на дъщерята последните деца в класирането бяха точно така определени, ако не бъркам, т.е. имаше доста деца с равен брой.

# 569
Така е, следя я и поради тази причина са притесненията ми. Всеки ден заявленията се увеличават, а от опита ми с кандидатсването в детска градина знам, че в последните дни има сериозно раздвижване и изчисленията ни често се променят сериозно. А това, което сте написали за приема на по-малък брой деца от обявения прием е крайно неприято и притеснително. Дано да е изключение.

Подадените вече заявления са малко на 2/3, по сметки остават около 1/3. Според мен не може точно да се прецени , но като ориентир.

Общи условия

Активация на акаунт