Качествена дограма - 2

• 74 299
  • 791
  •   1
Отговори
# 420
Не, предполагам, че иска да каже, че стъкло 6 мм не изолира повече от стъкло 4 мм, но има различна резонансна честота и затова звуковите вълни затихват повече, минавайки през стъкла  с различна дебелина. И затова целта на различните дебелини е редукция на шума, не топлоизолация.

# 421
Точно така.

# 422
  • Sofia
Искаш да кажеш, че 3 стъкла вместо 2 (и едното по-дебело) и 2 камерии с въздух вместо 1 са с еднакъв коефициент на топлоизолация?
Говоря за шумоизолация и в зависимост от стъклата е различни децибели, които изолира

# 423
Аз разбрах ти какво казваш, а ти разбра ли аз какво попитах - дали, според теб, 3 стъкла и 2 камери ТОПЛОизолират по-малко от 2 стъкла и 1 камера, при равни други условия - дебелина и липса на допълнителни покрития на стъклата? И дали 6 мм. стъкло ТОПЛОизолира по-малко от 4 мм. стъкло, пак без разлика в другите параметри.

# 424
Аз разбрах ти какво казваш, а ти разбра ли аз какво попитах - дали, според теб, 3 стъкла и 2 камери ТОПЛОизолират по-малко от 2 стъкла и 1 камера, при равни други условия - дебелина и липса на допълнителни покрития на стъклата? И дали 6 мм. стъкло ТОПЛОизолира по-малко от 4 мм. стъкло, пак без разлика в другите параметри.

Няма съмнение, че повече камери, по-добра изолация. Но май не това се питаше.

Иначе 6 мм стъкло изолира топлина практически колкото 4 мм. Сигурно има някаква минимална разлика, но е абсолютно незначителна в общата картинка.  И затова тези 6мм не се слагат за топлоизолация, а за звукоизолация, защото там ефектът е голям.

# 425
Аз, като проучвах нещата преди първата ми смяна на дограма, четох в нет-а, че най-добрият изолатор е въздухът. В този смисъл, двукатните стари дограми отпреди 1944 г. и малко след това, ако не са им изметнати крилата и да духа оттам, имат почти педя (поне 10-15 см.) въздух като ТОПЛО изолация. Четох и че в Норвегия традиционно имат почти  3-катни прозорци - външен единичен прозорец, педя въздух и вътрешен 2-ен стъклопакет или 2-катен прозорец.

За моята ситуация съм доволна от избора, който съм направила.

Ако дебелината нямаше значение, тогава ТОПЛОизолацията с фибран 2 см. щеше да е също толкова ефективна, колкото и с 5 или 10 см. Вярно е, че разликата между 4 и 6 мм. стъкло не е голяма в абсолютна стойност, но иначе е 50%.

# 426
  • Sofia
Дебелината на стъклата не влияе на топлоизолацията и при троен пакет има две камери въздух, който изолира термично

# 427
Въздух не, по-добре газ аргон.

# 428
Аз, като проучвах нещата преди първата ми смяна на дограма, четох в нет-а, че най-добрият изолатор е въздухът.

Ако дебелината нямаше значение, тогава ТОПЛОизолацията с фибран 2 см. щеше да е също толкова ефективна, колкото и с 5 или 10 см. Вярно е, че разликата между 4 и 6 мм. стъкло не е голяма в абсолютна стойност, но иначе е 50%.

Така е, въздухът (всъщност вакуумът, за да сме точни) е най-добрият изолатор. Обаче 5 см въздух изолира по-малко от 5 разделени слоя по 1 см. Затова изолациите се правят от мехурчета въздух, а не от един балон. И затова имаме стъклопакети с три стъкла, а не просто с голямо отстояние на стъклата.

Дебелината има значение, ама нека ти дам един пример. Поръчваш си на фабриката в Китай някаква стока на цена 5 лева. И то дават опция да ти я опаковат във фолио 0,10 мм или 0,20 мм. Едното струва 2 ст/бройка, другото 3 ст/на бройка.  Второто е 50% по-скъпо (няма измама, числата не лъжат), ама дали това оскъпяване има значение в общата картинка?
Факт е, че 1 см фибран в повече не се брои за нищо, а изолационната му способност е десетки пъти по-добра от тази на стъклото (не ми се търси точна цифра, да не ме апострофира някой). Тогава какво ни дават 50% по-дебело стъкло?

# 429
https://www.degruyter.com/view/journals/eng/8/1/article-p455.xml … 1b7b1ab1b1b4c10Aa

Фигура 1, примерно.

Обаче 5 см въздух изолира по-малко от 5 разделени слоя по 1 см.

И за това твърдение хората са правили изчисления, пак в същия линк.

Та едно време се отказах от аргона по 2 причини - 1) няма как да съм сигурна, че наистина са сложили аргон, а не само са ми го начислили в сметката, и 2) изпускал стъклопакетът, т.е. аргонът след известен период от време просто се е изпарил. Иначе принципно за аргона бях ОК.

# 430
Няма разлика между написаното от мен и показаното на първа фигура, и на другите - дебелината на междината губи смисъл след определени милиметри. И затова се слага втора, и трета междина.

Изпаряването на аргона едва ли е точен термин, защото и вън, и вътре в стъклопакета имаме равно налягане. За да се изпари аргонът навън би трябвало вътре да има по-високо налягане (като спадане на футболна топка). Но заради равното налягане за да изветрее аргонът навън, вътре трябва да влезе и да го замести същото количество въздух. Предполагам, че става така, но едва ли този обмен е толкова бърз и сигурно десет години ще изтрае стъклопакетът. До тогава леката разлика в цената ще се е избила.

# 431
Явно не гледаме едни и същи графики, а и обяснения.
3 стъкла е по-добре от 2 стъкла, а по-голяма ширина на кухината (с въздух) е по-добре от няколко по-тесни.

Ето ти разликата между 2-ен и 3-ен стъклопакет (в U [W/m2K])

Double-glazed   Triple-glazed     Quadruple-glazed   Double-glazed   Triple-glazed        Quadruple-glazed
8   1.63 (46.4%)           0.95 (69.1%)              0.66 (73.0%)   1.58 (19.0%)           0.92 (43.3%)            0.65 (62.3%)
10   1.41 (26.5%)             0.80 (42.8%)     0.55 (44.8%)   1.36 (2.6%)           0.78 (20.8%)           0.54 (35.6%)

it may be stated that using gas-filled gaps that are too narrow contributes to an increase in the heat losses through glazing, which is visible especially in the case of triple-glazed and quadruple-glazed units. In such units using gaps smaller than 12 mm leads to significant deterioration of the thermal properties of the partition.

# 432
Не, гледаме едно и също, но не го гледаме еднакво Wink  Ти си се хванала за това "gas-filled gaps that are too narrow", ама въпросът е кое е твърде тясно?  Слагам графиката по-долу и на нея се вижда, че с нарастване на разстоянието изолацията наистина се подобрява, но само до един момент, след това полза няма. Това се вижда най-добре при двойния стъклопакет - още след 11 мм ползата от по-голяма междина става никаква. При тройния това става при 14 мм. И именно затова не се правят двойни стъклопакети с 3 см междина, а тройни с две по 14 мм.
Моята дограма например е 4/14/4/14/4, което идеално пасва на теорията - междината помага само до време, а после трябва разделяне. Иначе ясно, че съвсем малка не върши работа, никой не спори. Както и никой не спори, че двоен е по-лошо от троен.

# 433
Сигурно се изпарява в някой момент,  вечни неща няма все пак. Обикновено, когато се изпари, се получава конденз вътре в стъклото. На сертификата на всяко стъкло има печат и колко газ е вкаран във всяко отделение.

# 434
Сложете троен стъклопакет 6 -4-6 с аргон. На юг бих Ви посъветвала да сложите Ка бяло Ка, за да влиза топлина вътре, защото студените месеци са много повече от топлите по нашите ширини. На запад 4 сезона бяло и Ка, за да Ви изолира лятото от топлината на слънцето.  Вие искате топлото да не ви излиза, но ако сложите на юг 4 сезона, слънчева топлина зимата няма да усетите никога. Аз имах такъв прозорец и дълбоко съжалявах като му сложих 4 сезона. Студът при нас (беше на ъгъл стаята външна) идваше от липсата на изолация, но дървената дограма пускаше много топлина. След 4 сезона стаята беше вечно студена и без отопление беше ужас. Аз имах от едната страна остъкление БЕЗ 4 сезона и зимата отварях да влиза от там топлина в огромни количества през деня. Да не говорим колко осезаемо потъмня стаята заради покритието на стъклото 4 сезона.
И още един съвет - не дейте да дробите прозорците на много парченца, оставяйте ги максимално големи,  за да се възползвате максимално от параметрите на дограмата и да минимизиране топлозагубите.
[/quote]

Благодаря много за изчепателния отговор. Спалнята ни е точно ъглова с две външни стени, така че наистина ми се иска през зимата вътре да си влиза топлинка и да остава там. За дробенето на прозорците и аз съм против - по принцип мисля да си следвам сегашното им разпределение, което е доста добро.

Общи условия

Активация на акаунт