Качествена дограма - 2

• 74 216
  • 791
  •   1
Отговори
# 570
На балконските врати имаме малки прозорчета, не е много красиво, но е практично- почти целогодишно са отворени. На терасата също единият прозорец е винаги отворен
И между двата отваряеми прозореца има колонка, от фирмата казаха, че така е по стабилно. Терасата е северна и стъклопакетите са с Ка стъкло.

# 571
С южно изложение, особено на висок етаж, където няма засенчване от други сгради/дървета, през лятото вратата към помещението трябва да стои затворена и да има пуснати щори/завеси. Иначе си напича и загрява. Отваря се вечер след 20 ч. Спомнете си, че гърци/италианци/испанци са с пуснатите капандури през деня, отваря се вечер по тъмно - не е случайно това. Аз държа открехнат на ножица през лятото само прозорец, който е на север. Имам и източни прозорци, които гледат към вътрешен двор. Дори тях през лятото ги затварям през деня и ги отварям само вечер, като се стъмни. Слънцето не напича дълго в тях - до към 11-11,30 ч., но въпреки това от напечения вътрешен двор влиза жега и загрява стените, които отдават топлина. Отвън имам топлоизолация 5 см. каменна вата и с този режим се живее практически без климатик за охлаждане, освен ако не е някое много горещо лято.

За щорите мисля, че дупчат стъклодържачите, онези заоблени неща, които се защракват, за да държат стъклопакета.

# 572
  • DE
На балконските врати имаме малки прозорчета, не е много красиво, но е практично- почти целогодишно са отворени. На терасата също единият прозорец е винаги отворен
И между двата отваряеми прозореца има колонка, от фирмата казаха, че така е по стабилно. Терасата е северна и стъклопакетите са с Ка стъкло.

Natt о колко е хубав и уютен балкона ви,  много ми харесва.
Мисля, че и при мен между двата отваряеми призореца има колонка, съдя по факта, че единия е с двуосово отваряне. Ето това е апартамента на който искам да сменя дограмата и да остъкля балконите.

man_darin_ka, 4 етаж е, други сгради и дървета има, но сянка от тях няма.
В крайна сметка ако нищто няма желания ефект (поносима температура в жилището) ще трябва да сложа климатик, но първо до там да стигна пък тогава ще му мисля.

# 573
Аз предположих, че е панелен апартаментът (заради конфигурацията на прозорците), но не бях 100% сигурна.
Дори и с хубава дограма, слънцето напича панела, а той отдава топлина навътре. Кухнята е най-критично, според мен, защото има най-много стена (панел). Холът и спалнята са с повече прозорец. Според мен, ако се сложат руло щори на дограмата на балконите, ще е най-добре. А на вътрешните прозорци, ако не желаеш завеси, пак може щори. Пак според мен, като предполагам, че външна топлоизолация в момента не може да се направи, под дограмата на прозорците, отвътре, сложете поне 2 см. фибран и шпакловайте (или гипскартон) пред подпрозоречния панел, за да не влиза жега през лятото и студ през зимата. 5 см. би било по-добре, но за вътрешна изолация много ще изяде от балконите.

# 574
Здравейте

предстои ми смяна на дограма в ново жилище, като мъжът ми е избрал техническите характеристики. До колкото разбирам, повечето фирми предлагат еднакви продукти (обков, профил, тип стъкла и т.н.), така че за мен е важно да изберем коректна фирма с качествен монтаж. Може ли някой обективно да препоръча фирма, от която е доволен като отношение, коректност и най-вече - монтаж? Става въпрос за гр. София, а дограмата, към която сме се насочили е Кюмерлинг.
[/quote
Green home -много сме доволни!

# 575
Тази колона при отваряемите съседни прозорци е супер неудобна. Прозорци без такава се наричат с "летящ делител". Едното крило се води активно и на него е дръжката, другото е пасивно и се отваря с една ръчка, коята е част от обкова и се намира на самото крило странично. Тези прозорци също се правят с двуосово отваряне.
За щорите
Това, което може да направите е да поискате да Ви направят дограмата с греда отгоре. Така щорите могат да се монтират в рамката (кухината) на самия прозорец. Лично аз предпочитам. Друг вариант е да се монтират в рамката само при статиците, а на отваряемото крило да се сложи щората с едни пластмасови щипки, с които вървят щорите на Юск, например. Така дограмата не се дупчи. Но има леко разминаване на височината на трите щори и трябва да купите да речем 2 или 3 броя вместо една по-широка, но аз и това съм правила и не ме дразни.

Тази снимка е на наш прозорец с греда отгоре. "Вътре сме монтирали щора-руло на таванчето на нишата, а малко под самия таван на стаята има корниз с перде. Гредата обира дебелината на щората и не пречи на прозореца да се отваря нормално.

Ако ще слагате первази поискайте аншлус да се сложи на дограмата, а не тъпите български изпълнения с подпъхване на перваз под нея. Первазите се опират на аншлуса и това е правилният начин.
Така изглежда той - профил закачен отдолу.

Ако Ви напълнят стъклопакетите с аргон ще имате по-добра изолация, но много зависи кой ги произвежда. Може да се поинтересувате, хич не мислете, че дори големи фирми за дограма имат собствени цехове за производство както на дограмата, така и на стъклопакетите (най-вече на тях). Доста често ползват Кристиян Нейко или Еспехо. Имайте предвид, че бялото стъкло не изолира, но пропуска най-много светлина. Ако на терасата Ви става мор през лятото, то от него може да Ви спаси 4 сезона и аргон, но това стъкло пропуска по-малко светлина (дори под 70%) и следователно затъмнява...

Поискайте СПЕЦИФИКАЦИЯ НА СТЪКЛОПАКЕТИТЕ, така ще видите какво ще имате като параметри - пропускливост на светлина, топлозагуби, колко топлина ще пропускат и т.н. Все пак именно те заемат 90% от площта, а почти никой не иска от дограмаджийте тази спецификация, което аз не мога да си обясня?!

Последна редакция: пн, 24 май 2021, 09:34 от drago_2008

# 576
Цитат
Тази колона при отваряемите съседни прозорци е супер неудобна. Прозорци без такава се наричат с "летящ делител". Едното крило се води активно и на него е дръжката, другото е пасивно и се отваря с една ръчка, коята е част от обкова и се намира на самото крило странично. Тези прозорци също се правят с двуосово отваряне.

Потвърждавам, много е хитро с тази система. По принцип крилото стои неотваряемо, но ако решиш да миеше се отваря. Имам го от 15 години и нямам проблеми.

За щорите
Това, което може да направите е да поискате да Ви направят дограмата с греда отгоре. Така щорите могат да се монтират в рамката (кухината) на самия прозорец.

Моите роло щори са завинтени в дограмата. И не виждам какво я поврежда това. Ако се ложи греда отгоре нали тя ще се надупчи? Освен това ще отнеме светлина, а и винаги има риск от по-лоша изолация. Това с кукичките е интересно, но не се ли местят? Моите са с водещи лайстни отстрани и се иска голяма точност на позиционирането.

Ето снимка (цветът не е моят, но лайстните се виждат добре):

http://safecomfort.bg/Content/images/InteriorBlinds/RollElegans/rsv_snimka1_.png

# 577
Гредата НЕ се дупчи, щората се монтира на таванчето на нишата на прозореца. Тя обира височината, която е необходима за монтажа на щората, за да не пречи при отварянето на прозорците. Гредата се прави от профила на дограмата. Монтира се с прозореца. Никакви проблеми няма с нея. Все едно имате два профила на прозореца от горната страна... Ширината може да е различна, при нас по спомен беше 4 см, защото самите отваряеми крила са надолу и реално остава място от горния край на крилото до нишата на прозореца около 6 см, които при нас бяха достатъчни за монтажа на щората.
Щипките за монтаж на щорите директно върху крилото не се разместват поне при нас. Доста плътно прилепват към дограмата.
А така изглежда правилният монтаж на первазите.

Последна редакция: пн, 24 май 2021, 10:51 от drago_2008

# 578
За балконските врати ни препоръчаха двуосово отваряне, независимо дали се ползва, от гледна точка по-голяма сигурност в затворено положение.

# 579
За по-голяма сигурност има противовзломен обков, в комбинация с дръжки Hoppe Secustik става идеално. В интернет има клипове, които показват как лесно се отваря дограма с обикновена дръжка.

# 580
  • DE
drago_2008 сърдечно Ви благодаря за времето което сте отделили за тази за мен изключително важна информация.

За прозорците  с "летящ делител" : трябва да го уточня с майстора дали е така в моя случай. Аз писах по горе, че може би е с колонка, тъй като се отваря двуосово, но сега разбирам, че и  с "летящ делител" може по същия начин да се отварят прозорците . Извинявайте, да ви попитат тогава и за прозореца в кухнята , дали ще е по добре и там да е с "летящ делител".

За щорите: точно, ама точно такива искам, дори и цвета е този който търсех. За балконите искам да ги монтирам на тавана , за всяко крило отделна щора, в кухнята директно на стенната. Моля Ви, споделете от къде са закупени щорите. Ако не се лъжа те са с едно алуминиево покритие, поне така ми изглежда на снимката.
Первази няма да има.
Аргон не съм предвидила, защото тук някъде бях чела, че се изпарява с времето. Явно всичко си зависи от производителя, а кой производител е при мен незнам. Фирмата с която сключвам договор е била предложена на моя майстор от централата на Rehau в България, или нещо подобно беше. С две думи и майстора досега не е работил с тази фирма: https://smartwindow.bg/
За спецификацията, точно така както сте аргументирали и с фотото ще го копирам и го изпращам  на майстора.

Черна станция права сте щорите могат да се монтират директно в дограмата, но си викам ако трябва да се сменят остават после дупки които знам ли дали могат по някакъв начин да се заличат. Ако е дърво е друго.

За сигурността по отношение на дограмата не съм се замисляла. 4 етаж е знам ли?

Последна редакция: пн, 24 май 2021, 11:57 от tombob

# 581
Изпарява се с времето, но след колко време зависи и как е произведен стъклопакета до известна степен. Сложете си топъл кант на стъклопакетите. Схемата, която сте дали е на прозорец с греда, това става ясно от наличието на 2 дръжки за всяко крило. В кухнята аз предпочитам и съм си монтирала с летящ делител. От страната на аспиратора ми е активното крило, на което е монтиран и механизма с двуосовото.

# 582
Щори на тавана или на стената значат, че не може да се отваря прозорец при спуснати щори. Ако са на стената даже и да се клепнат няма да може може би. Докато щорите, монтирани на дограмата, си се отварят заедно с нея. А като дойде време за смяна се сменят само самите щори и евентуално нещо по механизма, а дупките за капака си остават.

# 583
  • DE
Изпарява се с времето, но след колко време зависи и как е произведен стъклопакета до известна степен. Сложете си топъл кант на стъклопакетите.

Да това съм сложила.

Схемата, която сте дали е на прозорец с греда, това става ясно от наличието на 2 дръжки за всяко крило.

Схемата е на кухненския прозорец. Мисля си обаче пък ако няма греда при отворен прозорец ( двете крила) свободното пространство е 2,10 м.малко ми се вижда страшничко.

В кухнята аз предпочитам и съм си монтирала с летящ делител. От страната на аспиратора ми е активното крило, на което е монтиран и механизма с двуосовото.

Thinking Явно без компромиси няма нищо да стане.

Искам още веднъж на всички от сърце да благодаря за съветите които ми дадохте, всичките ми бяха от изключителна полза.Flowers BouquetFlowers BouquetFlowers Bouquet

Последна редакция: пн, 24 май 2021, 14:06 от tombob

# 584
Потвърждавам за летящия делител, че е много удобен, супер е.

Ако знаех за тази греда горе, едни прозорци на приобщен балкон, щях да ги направя така със сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт