Трудно проговаряне - тема 25

• 94 304
  • 974
  •   2
Отговори
# 810
Не е лошо да се направи консултация с клиничен психолог (дори и само за спокойствието на майката), който няма нищо общо с обикновения психолог (в детската градина). Клиничният психолог, ако е добър в областта си, може да е по-адекватен и от психиатър- с недостатъчно опит (лично наблюдение).

# 811
И аз съм на мнение, че полза от клиничния психолог има и то голяма. Детето е на възраст да му се направи стандартизиран тест и всякакви заключения от него ще са в полза на родителя.
Аз и друг път съм споделяла - за мен психолозите /неклиничните/ са най-безполезната брънка в цялата верига за терапевтиране на деца. Спокойно може да минете без психоложката в градината. Като й дойде заключението от клиничния психолог, ще си намери друга причина да не работи с детето.

# 812
  • София
Тогава какво повече иска? Между другото тя и няма право да поставя диагнози. Може да изкаже предположение. Диагнозите ги поставят лекарите. Да започне да взема детето редовно и да му направи психологическа оценка. Това трябва да го е учила и да знае как се прави, да го е правила с всички деца, с които работи.
За мен най-важни са неврологът и психиатърът. А колкото до клиничния психолог, той ще гледа детето един час, ще му пусне тестове, които трябва и градинския психолог да познава като инструменти. Няма как за един час клиничният да опознае детето повече, отколкото психолога, който всеки ден вижда това дете и може да го наблюдава в група, да общува с него всяка седмица индивидуално. Много неща излизат наяве с редовна работа, а не с един час диагностика.
Иначе е вярно, че тя ако не иска да работи с детето, всякачески ще го избягва и ще си намери сто причини. Но тя там е на работа, за да работи с децата в градината, а не за да си избира.

# 813
Случихме на най-калпавия клиничен психолог.Никакво обследване не можа да направи,никакъв подход с детето, кисело отношение,от вратата за краката един лист и фулмастри да рисувал.Той се разрева и каза че не иска,а тя заяви че е за психиатър да му изпишели успокоителни как можело така да реве?!Останах разочарована и все повече се убеждавам че психолозите са по луди от нас.

# 814
  • някъде в орбита...
Милото дете Flushed Егати стреса и напрежението...

# 815
Сега малкият спи следобеден сън и пак през пет минути се стряска,плаче и бълнува.Винаги като има стресори сънят му става неспокоен.Вече не знам какво да правим.Всеки си прехвърля топката и на никого не му се занимава.Звънях на още една психоложка,тя пък заключения не се наемала да пише,защото било трудоемко,да сме отидели при психиатър,който да постави диагноза.Аз и обяснявам че ни пращат при клиничен психолог за обследване и не ни трябва диагноза а просто заключение,тя пак за психиатър ми говори.Аз ли съм луда или те не знам..

# 816
  • някъде в орбита...
Не си луда, но ще те направят...

Знам че моето мнение не е "популярно", но какви опции имате да спре градината за сега? Не съм в Бг, и не съм запозната с детайлите на закона - какви са вариантите?

# 817
  • София
Аз бих спряла детето от градина за някакъв период от време, примерно до пролетта. Да има време да порасне, а и без това през зимата доста боледуват. Напролет пак може да опитат. Не знам на какви хора са попаднали, но за мен това не е редно. Никой не иска да си свърши работата.

# 818
Според мен с детето трябва да се работи, защото тази прекомерна чувствителност винаги ще го дърпа назад. В един момент то ще започне да се контролира, в смисъл няма да плаче, няма да се дърпа, но ще таи всичко в себе си, което дори е по-лошият вариант. Дали е добре да се спре от градина, не знам. Защо не пробвате нещо на половин ден? Някакъв детски център, където има по-малко деца? Не знам дали изобщо съществува такова нещо, но поне за мен дете на 3-4 години има нужда от живот и извън дома си. В първи клас вече няма да има начин да пропуска училище.

# 819
  • София
За мен очевидно не е на етапа за справяне с детска среда. Това, че е чувствително не означава да го бутаме постоянно с други деца, където общо-взето е закон на джунглата и по-големият, по-настойчивият и дори по-агресивният печели. И в детски център не бих го водила, защото това са полулегални детски градини и квалификацията на персонала е съмнителна. Не казвам да няма комуникация с други деца, а да се събират с познати деца. Ако беше моето дете щях да го задържа вкъщи през зимата, за да се успокои. Няма да изпусне нищо кой знае какво от общуването в джунглата.

# 820
  • някъде в орбита...
...но поне за мен дете на 3-4 години има нужда от живот и извън дома си.
Понякога е добре просто да се остави детето на мира, да се даде време да узрее, да развие сигурност и стабилност за себе си, и тогава да се пусне "в дивия свят". Това не означава родителите да не правят нищо, нека да дават възможности и да поощряват всякакво излизане от установения шаблон, без да притискат или очакват.
Само защото едно дете е на дадена възраст, не значи че трябва да прави определени неща, или да демонстрира определено поведение.

# 821
  • София
Съдейки по моето дете, след всяко спиране, тръгването отново е кошмар. Сменям ДЗ. С всяко ново пърноначално започваме с 30мин. Посещението и след което увеличавам времево постепенно. Много е сложно, трудно, притиснително.....но и с това ще се справят децата ни. Кураж и сила. Благодаря на съхоромките за споделената информацията, отделено време и съпричастност

# 822
Не съм казала детето да бъде мъчено, а постепенно да бъде приучено на друг режим, който всъщност е едно нормално ежедневие. Защото ако го спре от градината сега, защо смятате, че напролет ще бъде по-лесно? Може и да бъде, както казва Андариел, ама може и нещата да се влошат. Затова аз съм за някакъв междинен вариант, ако има такъв - да ходи на някакви занимания, без постоянното присъствие на майката, но и без задълженията и числеността, характерни за детските градини. На тази възраст детето ми ходеше на тенис и плуване след градината и на музикални занимания в събота. Стоеше по един час, без мен. Нещо такова имам предвид - хем да му е приятно на детето, хем да не го занимават с ядене, когато не иска. Но не знам дали в България се предлагат подобни занимания за толкова малки деца.

И отделно ако може да се работи с детето, за да стане по-уверено. Това ще бъде много полезно. Това го казвам от личен опит и с най-добри чувства, без да изпадам в подробности.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 23:08 от Nedinka

# 823
За спирането знам че е възможно поради извънредната епидемична обстановка,но само за времето в което се намираме в червена зона.Подавала се молба до директора.Сега е отсъствал един месец и отсъствията ще извинявам с бележки от ЛЛ.
Психоложката от градината първоначално ми развиваше теории,че не трябва да се поддавам на манипулации и че трябва всеки ден да го водя колкото и да реве,че ще реве но ще свикне.После като си говорихме подробно и и обясних до каква степен му влияе негативно целия този стрес,запя друга песен и каза да го обследваме за аутизъм.Защото ако излезе,че в от спектъра може и наистина да му е невъзможно да седи там и да не е просто гевезелък.А кой ще се наеме да каже дали е от спектъра или е нормален?Аз не смятам че някой психолог за един час може да ми оцени детето реално,особено сред толкова много пишман психолози.

# 824
  • София
Няма нищо толкова критично важно за едно 3-годишно дете в градината, ако ще е с цената на нерви, ороблеми със съня и рев. За мен това е мъчение, а до училище има още 4 години - още един живот. Вкъщи е спокойно и майка му се занимава с него. Вкъщи има нормално ежедневие.

Общи условия

Активация на акаунт