Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 55

• 40 526
  • 769
  •   1
Отговори
# 90
Здравей Четирилинке! Не ти се радвам, щото тук хич не обичаме да ставаме повече, но все пак доброто възпитаниие изисква да кажа едно " Добре дошла"!Радвам се, че си в добри ръце и ще ти кажа хич да не се притесняваш за косата- по някое време така се свиква с нея и с перуките, че забравяш че си изглеждал по по-различен начин.....На мен в момента ми е пораснала около сантиметър и нещо коса и изглеждам доста алтернативно, щото косата е бяла и малко като Ани Ленъкс от Юритмикс го докарвам.....,но онзи ден без да се усетя бях забравила да си сложа тюрбана и си говоря с едни колежки в коридора на болницата и като обяснявам че ми е опадала косата от химията и едната вика: а аз мислех, че е търсен ефекта. Че не е търсен, не......ама пък осъзнах, че явно ми седи добре и много късо. И се моля да е била искренна, но в крайна сметка трябва да приемаме това като период, които минава и заминава и има смисъл от преминаването през него. А, Тинтирито наистина изглежда много хубва и подмладена с перуката, да я издам, аз. За порта- звучи добре.....особено след като аз вени вече- нямам и е голяма мъка като се наложи да се търсят....А, то все за нещо се налага.Дано и химията да е с малко странични ефекти Praynig
Сега да докладвам аз, че днес ме изписаха. Моя доктор е отпуска и дежурния днес явно реши да доразчисти отделението и  ме прати да си лежа вкъщи. Ама със все дренове, щот да ги видел моя си лекар като се върне и той да си решавал.... На въпроса за ръката каза да си взема нещо за мазане. На въпроса какво да си взема получих отговора: "Питай там в аптеката, бабите какво взимат да си мажат колената Mr. Green " Мда......та сега се подпирам на възглавница, ама у нас. Мажа се с Троксерутин- щото това са дали на мъж ми в аптеката, вместо Троксевазин и правя ли, правя упражнения и рева. Дато поне като махнат маркучите да поолекне  Praynig
А, да- и хистологията и болничния ми още не са готови. От 17-ти, но в тая болница са " много натоварени". Което не пречи да почиват на всичките почивни дни Crossing Arms
Ще ме прощавате за минорното настроение, ма много ми е терсене и ме избива чивията, вече.....

# 91
  • София
Люба, важното е, че си в къщи! А дренажа е по-добре, че ще поседи по-дълго, да се изчисти каквото там има, щото и аз, като DZ после ходих цял месец на пункции. Не, че е нещо фатално, пункциите не болят, ама тва разкарване през няколко дни ме побърка. А ще видиш, че като махнат дренажа ще се махне болката. На мен ми казаха, че там където минава той има много нервни окончания и затова боли много при движение. Като го махнат ще се родиш.

# 92
  • София
detelistna.4etirilinka, съжалявам, че си в тази тема! Преглътни косата! Пак ще порасне, важното е да си здрава. И моята коса беше до кръста. Цял живот съм била с такава коса. Срязах я от раз преди химията, после, като почна да пада я обръснах. Аз за гърдата си не жаля, камо ли за една коса, дето после пак ще порасне. Всички ми казват, че изглеждам супер подмладена с къса коса (перуката) и повече да не я пускам дълга Simple Smile

Абе интересното е, че за гърдата хич не ми припука, нали това засяга най-вече съпруга ми, а той изобщо не се притесни... Даже беше ми много учудващо, как ме обгрижваше, как ми почистваше раната, как накрая самият той ми свали и дреновете, и конците, аз не бих могла така. Казах му: е, сега официално си имаш саката жена. А той ми отговори: и с един крак да си, пак само теб искам.  И като знам, как на всичко е готов, само аз да се чувствам добре, вярвам му. Може би това ми помага в огромна степен да преодолея състоянието си.
Нооо, с косата работата е друга. От мъничко момиченце все съм си мечтала да имам дълга до кръста коса. Постригваха ме, за да е удобно за детската градина. После в училище не ми позволиха да пускам коса, тогава беше така - или дългата коса, сплетена на плитка, или къса. Абе, соц норми. После явно съм се сдобила с автоимунното си заболяване, и косата ми растеше, но до под плещите, и дългите косми падаха, и не мръдвше на дължина. Цял живот така. Докато през 2014-а се запънах да търся начин да победя Хашимотото, и започнах да мия косата си със сода и да пия таблетки желязо, и оттогава започна да расте. Затова сега толкова обичам косата си, защото съм си я мечтала цял живот. Колкото и несериозно да изглежда.

# 93
  • София
Разбирам те, няма да е лесно. Вземи си хубава дълга перука и пак ще се чувстваш добре, ще видиш!

# 94
detelistna.4etirilinka щастлива си, че имаш човек до себе си който те обича и се грижи за теб, ще се справиш и сега. Направо като приказка звучи историята ти, чета и се кръстя, как е възможно, в каква държава живеем...
Успех на всички с терапиите!

# 95
Здравейте, момичета и момче Wink! Специални поздрави на Spirit Crusher, Midkoo, Тинтири-Минтири, AnyHr и евентуално ако има и други, с които се познаваме от "котешката" тема, и съм ги пропуснала! Макар че ми стана едно такова чоглаво, че се срещаме и по такъв повод. Но пък дано да е за добро, да споделяме само неща, които радват и обнадеждават.
Скрит текст:
Да започна с моята история. През 2016-а г. установих някакво задебеляване на кожата на лявата ми гърда. Не послушах мъжа ми (който е иранец) да се прегледам в тамошна болница, и си дойдох тук, направих мамография в Окръжна болница. Лекарското заключение беше, че ми няма нищо. Удебеляването на кожата си продължаваше обаче, и в един момент, година по-късно, напипах бучка. Този път личната ме прати в Онкологията. Тъкмо направих необходимите прегледи и изследвания, и преди да мина на комисия, реших, че ще отида да се оперирам в бившата Тина Киркова, при хирург-пластик, за да премахне и двете гърди и да ми постави силиконови протези. Тоест, да премахна едновременно и риска от последващ рак и на другата гърда. Е, операцията мина, макар и много тежко и с много дълъг възстановителен период, много дълго и двете ми гърди бяха твърди като каменни буци, без чувствителност и на вид като мъртва тъкан. Година и половина по-късно тоново напипах бучка пак на същата гърда. Този път мъжът ми не даде и дума да се издума да ходя по български болници повече, и ме заведе в иранска. Хора, нямате си представа каква коренна разлика от нашите болници, и от нашите лекари също! Болниците им са като все едно влизаш като все едно в лъскава бизнес сграда, представителни, оборудвани с всевъзможна апаратура! А лекарите, аз за първи път видях лекари, които ти СЪЧУВСТВАТ! Оказа се, че при операцията в Тина Киркова опериращият ме лекар е трябвало да ме изпрати на СТ скенер, и е щял да види, че е имало тумор в още една от лимфните жлези на гърдата, който той си го е оставил без да го премахне, ей така, да си имам и за после. Значи, два пъти са ме обърквали из българските болници, първия път в Окръжна б-ца, когато ако ми бяха разпознали тумора, е могло да мина с една съвсем малка операция, и досега да съм забравила, че съм имала рак! И втория път, когато не съм била изчистена добре. Излишно е да ви казвам, че съжалих триста пъти, че не послушах мъжа си още първия път, да отида в иранска болница. Но ми беше много тежко в такъв тежък момент да бъда сред чужди хора, исках си у нас, нали казват,че у дома и стените помагат.
Както и да е, този път при операцията д-р Астаги, така се казва докторът, който ме оперира, махна и импланта, и гърдата, както и голяма част от гръдния мускул. Реално този път операцията беше по-тежка от първата, но за мое учудване мина много бързо, всичко ми заздравя много бързо и дори и ръката сега ми се подува съвсем малко, но вечерта, а сутрин и през деня не е подута. Сега ми предстои химиотерапия шест месеца, вливания през две седмици. Най ми е тежко, че ще трябва да стоя в Иран през лятото, което е ужасно гадно и не знам как ще издържа. Никак не понасям горещина. "Монтираха" ми един порт, който представлява някаква система, която се вкарва през каротидната артерия, под кожата, и с една тръбичка ще праща химиото директно в артерията на сърцето, където заради мощния кръвен поток ще бъде изпратена бързо из цялото тяло. Казаха, че ако не е този порт, ако трябва да е през вена на ръката, щяла да ми почернее кожата на ръката. Не знам дали го обясних правилно, но ако ме разбирате, тук такива портове слагат ли? Аз след първата операция отказах химио и лъчелечение, разчитах много на един препарат, който се прилага в Америка и Западна Европа, но и той не дава сто процента гарантирано излекуване, още повече, че при първата операция не съм била изчистена докрай. Страхувам се от химиотерапията, най-вече заради дългата до кръста ми коса, която обичам както обичам себе си... Честна дума, не трепнах, когато чух диагнозата си, не трепнах и преди двете ми операции, но сега предварително си умирам от страх, че ще ми опада косата... Разбирайте ме правилно, аз не се страхувам от смъртта, не че бързам да умирам де, но съм любопитна какво има ОТТАТЪК. Но за косата ми се страхувам ужасно. Имам чувството, че това ще ме вкара в депресия. Затова и дойдох в тази тема, ще ми е нужна подкрепа. А като ви чета колко оптимистично звучите, направо сте заразни.
Много ти съчувствам и много пъти съм писала, че лекарите са безотговорни...и не мислят, но форумът ме напада...И с този косопад до кога ще се травматизират допълнително болните? Всеки се стряска повече от падането на косата от както от самия рак...нямам думи. Няма ли да пуснат нещо та да не пада косата от химията! Фри, не си ли ти писала, че лекарите са прекрасни...и държавата е супер? А и че синът ти е лекар и следното към мен, че се оплаквам от лекарите :„....и да ми беше малко по-близо да те докопам щях да ти кажа кой по кой път да минеш.“? Или греша? Била съм много впечатлена от този пост след толкова преживени ядове, грешки от страната на хората в белите престилки....Не си права!

Последна редакция: ср, 01 май 2019, 01:28 от emma1_

# 96
detelistna.4etirilinka здравей и добре дошла🤗 Аз съм от тези дето драматизират (ха) за косата и изобщо външния изглед. Доста зле преживях промените, но мога да подтвърдя, че наистина и с това се свиква. При мен голяма роля играе перуката. Откакто намерих подобаваща за моя вкус се поуспокоих. Не се подстригвай докато не започне много да пада, защото на малък процент хора не им пада.

Аз съм утре вместо днес на химия заради 1 май.

Мидко, искадор струва около 120 швейцарски франка 14 ампули при нас. В Германия не можах да проверя, че пак ми беше "натопорчено" с нервиращ се приятел и мрънкащо дете, но ако искаш ще накарам сестра ми да пита и там. За употребата ще питам лекар като ми попадне такъв, че не винаги виждам.

# 97
  • София
Не е справедливо да обобщаваме за всички лекари, че са безотговорни. Има много такива, които са истински ангажирани с професията си, лошото е, че нямаме начин как да проверим, за да избегнем срещата с безотговорните. Все пак, твърде неприятно ми се набива в очите разликата между чисто човешкото съчувствие, което  срещах масово от целия медицински персонал, с който съм се сблъскала там - от най-титуловани лекари, през сестри, до санитарки, и бездушието, което почувствах тук.Когато, след първата операция отидох да занеса на опериралия ме доктор едно качествено уиски, шок. бонбони и нескафе, влязох в манипулационната, а докторът, като ме видя, посегна и взе плика, преди изобщо да съм казала някакви думи на благодарност. Когато за втори път отидох в Онкологията, лекарката направо ми се подигра, че съм могла да се оперирам и при тях, там също поставяли силиконови импланти, нооо, аз като съм избрала да отида в Тина Киркова, то... , казано с една направо иронична усмивчица и интонация, демек, заслужавам си, каквото ми се случва. В Иран лекарите и два часа да ги държиш и разпитваш, няма да възразят, ще ти обясняват и отговорят на всичките ти въпроси, нищо че са заети и бързат. Тук докторът седи и пише на компютъра, и отговаря лаконично нещо в смисъл, че защо питаш, като не разбираш от тия работи. И те карат да се усещаш, все едно виждат в теб само едно голямо портмоне, чието единствено предназначение е да им допринася доходи. Честно, аз съм един оптимистичен и добронамерен човек по принцип, не бих искала да виждам нещата по този начин, но просто ми се набива в очите разликата между тук и там. И се извинявам на лекарите, които със сърце и душа участват в излекуването на пациента, и за тях е на първо място добрият резултат от лечението. Но пък човек, почувства ли уязвено здравето си, става особено чувствителен и такива дребни нещица го карат някак си да губи оптимизъм за излекуването си. Колкото и старомодно да звучи.

marittaa, прочетох из предишните теми, че драматизираш за косата, а още и че драматизираш и за менопаузата:ill:  Та, от собствен опит да ти кажа, че ако усещаш обич от мъжа с теб, всичко си е на мястото, искам да кажа, в сексуален план. Всъщност, мога да кажа, че любовта никога не е така нужна на  човек, както в късните години.. Когато сме млади, я приемаме някак за даденост, с увереността, че винаги ще я има в живота ни, че ще съумеем да намерим нова любов, дори ако изгубим старата. Напредването на възрастта обаче ни лишава от заблудите, отваря ни очите за много неща, и чак тогава разбираме, колко е жизнено важна тя за нас. А способността да обичаш аз я намирам за талант, както е талант способността да рисуваш, пееш или играеш футбол например. Всеки може по малко, но единици достигат истински върхове.

# 98
Ема, много си зле. 
Що ти не са похвалиш как ти си отгледала и изучила твоята дъщеря, с каква професия е и колко е успешна?
И що не споделиш колко ти струва здравната осигуровка... Щото аз плащам колкото десет такива като теб, а получавам същото обслужване.

# 99
Аз, нали се напатих наскоро, да ви похваля ВМА. Млади лекари, страхотно отношение, внимание към всички...нямам думи. Преглед при хабилитирано лице е 40лв. (в Токуда е 95).

# 100
  • на път
Хоп  с двата крака в темата (благодаря!). Много пишете - отивам да чета ....

# 101
Момичета, поздрави и от мен! Да стискате палци,  че  утре влизам за операция на трети.
Да попитам, след операцията веднага (на следващия ден) ли мажете с нещо или чакате? Да си взимам ли крем или да чакам?

# 102
С какво искаш  да мажеш ?
Успех !

# 103
Нещо, за да се намали напрежението и болката, не знам. Нали ще има силикон, все си мисля, че ще  има оток и синини и ще  трябва да мажа с нещо. А като знам какво става в  петък  в  държавните болници и после три дни празници... няма да има кой  и "копче" да ми каже.

# 104
С мазане не става, ще пиеш Аулин. Къде ще те оперират?

Общи условия

Активация на акаунт