Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 55

• 40 524
  • 769
  •   1
Отговори
# 105
Аз, не че съм спец.....ама мисля че първите дни ще си превързана и да искаш няма как да мажеш каквото и да е. Но нека и някой със силикон да каже. И не мисля, че ще те оставят без надзор, щом е планова операция, със сигурност ще те следят и ще има дежурни и достатъчно сестри, както и да те обезболяват адекватно. А и лекуващият те лекар, би следвало да те наблюдава и да ти даде насоки.
И да не забравя: Кураж!И всичко да минава бързо и леко!

# 106
В Онкологията в София, според докторката ще бъда една- две нощувки. Там ми правиха отворената биопсия и общо взето не ти обръщат много внимание, да не кажа грам внимание нямаше. Сега ще е по -тежко, двете гърди и лимфните възли на едната ... та може и да ме обслужват😛 поне в началото.

# 107
  • Варна
Здравейте, момичета и момче Wink! Специални поздрави на Spirit Crusher, Midkoo, Тинтири-Минтири, AnyHr и евентуално ако има и други, с които се познаваме от "котешката" тема, и съм ги пропуснала! Макар че ми стана едно такова чоглаво, че се срещаме и по такъв повод. Но пък дано да е за добро, да споделяме само неща, които радват и обнадеждават.
Скрит текст:
Да започна с моята история. През 2016-а г. установих някакво задебеляване на кожата на лявата ми гърда. Не послушах мъжа ми (който е иранец) да се прегледам в тамошна болница, и си дойдох тук, направих мамография в Окръжна болница. Лекарското заключение беше, че ми няма нищо. Удебеляването на кожата си продължаваше обаче, и в един момент, година по-късно, напипах бучка. Този път личната ме прати в Онкологията. Тъкмо направих необходимите прегледи и изследвания, и преди да мина на комисия, реших, че ще отида да се оперирам в бившата Тина Киркова, при хирург-пластик, за да премахне и двете гърди и да ми постави силиконови протези. Тоест, да премахна едновременно и риска от последващ рак и на другата гърда. Е, операцията мина, макар и много тежко и с много дълъг възстановителен период, много дълго и двете ми гърди бяха твърди като каменни буци, без чувствителност и на вид като мъртва тъкан. Година и половина по-късно тоново напипах бучка пак на същата гърда. Този път мъжът ми не даде и дума да се издума да ходя по български болници повече, и ме заведе в иранска. Хора, нямате си представа каква коренна разлика от нашите болници, и от нашите лекари също! Болниците им са като все едно влизаш като все едно в лъскава бизнес сграда, представителни, оборудвани с всевъзможна апаратура! А лекарите, аз за първи път видях лекари, които ти СЪЧУВСТВАТ! Оказа се, че при операцията в Тина Киркова опериращият ме лекар е трябвало да ме изпрати на СТ скенер, и е щял да види, че е имало тумор в още една от лимфните жлези на гърдата, който той си го е оставил без да го премахне, ей така, да си имам и за после. Значи, два пъти са ме обърквали из българските болници, първия път в Окръжна б-ца, когато ако ми бяха разпознали тумора, е могло да мина с една съвсем малка операция, и досега да съм забравила, че съм имала рак! И втория път, когато не съм била изчистена добре. Излишно е да ви казвам, че съжалих триста пъти, че не послушах мъжа си още първия път, да отида в иранска болница. Но ми беше много тежко в такъв тежък момент да бъда сред чужди хора, исках си у нас, нали казват,че у дома и стените помагат.
Както и да е, този път при операцията д-р Астаги, така се казва докторът, който ме оперира, махна и импланта, и гърдата, както и голяма част от гръдния мускул. Реално този път операцията беше по-тежка от първата, но за мое учудване мина много бързо, всичко ми заздравя много бързо и дори и ръката сега ми се подува съвсем малко, но вечерта, а сутрин и през деня не е подута. Сега ми предстои химиотерапия шест месеца, вливания през две седмици. Най ми е тежко, че ще трябва да стоя в Иран през лятото, което е ужасно гадно и не знам как ще издържа. Никак не понасям горещина. "Монтираха" ми един порт, който представлява някаква система, която се вкарва през каротидната артерия, под кожата, и с една тръбичка ще праща химиото директно в артерията на сърцето, където заради мощния кръвен поток ще бъде изпратена бързо из цялото тяло. Казаха, че ако не е този порт, ако трябва да е през вена на ръката, щяла да ми почернее кожата на ръката. Не знам дали го обясних правилно, но ако ме разбирате, тук такива портове слагат ли? Аз след първата операция отказах химио и лъчелечение, разчитах много на един препарат, който се прилага в Америка и Западна Европа, но и той не дава сто процента гарантирано излекуване, още повече, че при първата операция не съм била изчистена докрай. Страхувам се от химиотерапията, най-вече заради дългата до кръста ми коса, която обичам както обичам себе си... Честна дума, не трепнах, когато чух диагнозата си, не трепнах и преди двете ми операции, но сега предварително си умирам от страх, че ще ми опада косата... Разбирайте ме правилно, аз не се страхувам от смъртта, не че бързам да умирам де, но съм любопитна какво има ОТТАТЪК. Но за косата ми се страхувам ужасно. Имам чувството, че това ще ме вкара в депресия. Затова и дойдох в тази тема, ще ми е нужна подкрепа. А като ви чета колко оптимистично звучите, направо сте заразни.

Здравей, миличка. Сигурна съм, че и в тази тема ще продължиш да споделяш хубави неща... било то и трудни за определяне като хубави от незасегнатите странични наблюдатели. Ще се справиш и с това изпитание.
Не драматизираш за косата. Аз и повечето тук те разбираме и не те мислим нито за мрънкало, нито за кифла. Загубата на коса не е просто суета, а си е направо загуба на част от "бронята" ни. Моята въпреки, че беше до кръста и гъста, и хубава, и лъскава я прежалих смело с един замах и все си повтарях на ум "За коса и нокти не се реве! За коса и нокти не се реве!", но като останах по голо теме осъзнах защо всъщност ни е дадено да имеме коса... иииии започнах да рева и аз за нея. Обаче се оказа един наистина кратък период на плешивост, през който се усещах не само грозна, но и уязвима. Като чукнах първото юбилейче обаче след химиите измерих с линийка новопорастналите букли и се оказа, че косата ми за една година 10 см порастнала. А сега вече е над 15 санта при това 3 пъти оформяна (вярно е, че съвсем по мъничко реже фризьорката ми, само колкото да заприличам там на фръцла, а не като дивачка хваната от гората да се разхождам, но цели три пъти я окастри тая нова коса и пак дължинка се заформя Wink ). Относно хората около теб... случила си на мъж, който наистина те обича с цялото си сърце и ти го дарява безвъзмездно. Обича те и ще те обича всякаква, от теб иска само да си жива и здрава - тук съсредоточи силите си ако искаш да изтръгнеш усмивка на задоволство от него.

Бонка, не бих бързала с мазилата. Аз лично нямах реконструкция и нямам идея дали не те подвеждам, затова просто ще споделя моя опит. И двата пъти след операция до махането на конците ме съветваха хирурзите просто превръзката да подменям леко със спирт да промивам и нищо повече. Като свършиха тия всичките неща като затваряне на раната, махането на конци, пункции и т.н. вече ми препоръчаха домашно приготвен мехлем с невен. Но не бързай още, рано е според мен. Нека дадат вид разрезите на зарастващи и неинфектирани и като ти кажат докторите, че всичко като възстановяване върви добре, тогава мажи с мехлеми, НО задължително консултирай с тях.

# 108
  • София
В Онкологията в София, според докторката ще бъда една- две нощувки. Там ми правиха отворената биопсия и общо взето не ти обръщат много внимание, да не кажа грам внимание нямаше. Сега ще е по -тежко, двете гърди и лимфните възли на едната ... та може и да ме обслужват😛 поне в началото.
Късмет утре и не се притеснявай, сестрите там са мили и добри. Кой ще те реже?

# 109
Ами добре, както се казва с "Бога напред!" и това ще мине.
Ал-Зайат  онкологичната част, Йордан Йорданов естетичната, но не утре, а на 3 Май.
Ще си взема само прахчета, ако нещо много ме заболи, въпреки че имам висок праг на болка.

# 110
  • София
Здравейте!Аз рефрешвам 100 пъти старат а тема и се чудя,как толкова дни никой не пише,пък то с нова тема сме се сдобили.

Бонка,нищо не ти трябва за сега, ще бъдеш с превръзки поне 10 дни.Аз започнах да се мажа чак след махането на конците.Мен ме държаха 1 седмица в болницата. Не прекалявай с обезболяващите,колкото по-малко е по-добре .Аз само 2 пъти си исках инжекции,не съм пила нищо.

Люба,бързо възстановяване!Ръката постепенно се възстановява .Като махнат дренажите,ще е по-добре.Ако много боли,трябва да намалят компресията на дренажите.Мен обаче ръката ми се оправи с рехабилитации .След операцията успявах да я вдигна само на нивото на рамото .Започнах рехабилитации във ВМА и много бързо ми помогнаха.

Детелинке,съжалявам за преживяното.Аз обаче си мисля, че може да не е виновен лекаря .Рецидиви се появяват и при напълно махната гърда,пък какво остава при запазена,макар и с махната жлеза .Винаги има риск да са останали клетки .За това са и ХТ и лъчето,което ти си отказала .И аз съм като теб - с двустранна мастектомия и силикон.Нямам засегнати възли и хич не исках ХТ,но не посмях да я откажа.Все пак и зърното ми е запазено,а единият карцином беше до него.
За косата - и там като теб.Все исках дълга коса ,но мама все ме подстригваше къса,за да станела гъста.Като пораснах ,си  я пуснах и стана почти до кръста хубава руса коса.Обаче лесно я прежалих ,защото си купих една къса перука и всички започнаха да ми правят комплименти - колко съм по-хубаво,по-свежа,по-млада и повече да не съм си пускала косата  .И аз се харесах и наистина не знам,дали вече ще я пусна толкова дълга,а така упорито отказвах къса перука в началото.Мен ме плаши падането на мигли и вежди по-скоро.
 Ти при кой лекар беше в Тина Киркова(и аз бях там),при Младенов ли?
За порта - и тук слагат и е безплатно,но за 6 вливки ми казаха,че нямало смисъл.Обаче ме болят вените от 3 и вече съжалявам,че не сложих.
А за скенера- направлението не дава ли онколога,а не хирурга?Не знам защо в БГ изпращат масово чак след ХТ .Според мен е редно от там да се започне и то преди операцията още!

Аз минах последната червена химия.Този път доста по-леко я понесох- има си гадене и ми е много отпаднало,но го няма ниското кръвно ,сърцебиенето и зверските киселини.Намалиха ми малко дозата,защото щях да пукна предния път.Обаче ме боли ръката,на която слагат абоката.Да видим как ще понасям бялата - тя гори ли вените като червената?

# 111
Не знаех, че в онкологията слагат силикон. Преди 3г.само Младенов и една жена от Александровска го правеха. Каква е цената, ако не е тайна?

# 112
От миналата  година го практикуват.
Ето линк на цените им за различните  видове реконструкции. Доста по- скъпо е от другите болници. Но не посмях да рискувам и да търся други доктори ... докато обясня- я видят, я не видят какво трябва да махат и да гледат патолозите.
Като цяло операцията ще струва  14 -15  хиляди и  за съжаление няма да мине по здравна каса -нищо!

Но здраве да е, пари се печелят!

https://www.sbaloncology.bg/index.php/bg/ценоразпис-на-медицинските-услуги.html

Това е линк към доктора- пластик
https://adclinic.bg/dr-yordan-yordanov/

Последна редакция: ср, 01 май 2019, 19:36 от Бонка Василева 623507

# 113
  • София
Spirit Crusher, ==-=-=-=-=, Бонка Василева 623507, zori_g_n, Фри, мили момичета, ако знаете колко топло ми стана на душичката от вашето съпричастие. Истинско разбиране можеш да получиш само от хора, които са минали или минават по твоя път. Е, явно трябва като оня прословут барон Мюнхаузен да се хванем сами за косите си (макар и липсващи на някои) и да се самоиздърпаме от блатото, в което сме затънали. Това го казвам образно, но силно се впечатлих от това, че не срещнах увесени носове в тази тема, а тъкмо напротив, един такъв жизнеутвърждаващ оптимизъм. Нещо като това, че когато съдбата замахне с мухобойката, в последния момент се врътвате и тя плясва на празното място до вас. Заразни сте, да знаете. Аз вече гледам малко по-иначе на нещата. Целувам ви всички и стискам палци най-гадната част от живота си да сме я преминали вече. Говоря за абсолютно всички в темата, всички момичета и момче:smirk:

# 114
Е що не попита, това е пладнешки обир. При др. Младенов цената е 3000 за импланти от най-хубавите и 800 за избор на екип. Другото е по ЗК. Той е онколог и пластичен едновременно. В Панагюрище също правят и там се плащат само имплантите. Защо си се набутала, чак яд ме хвана? За тези пари можеше в Турция да се лекуваш, ако са ти излишни.

# 115
Знаех за разликата... поразгледах и тук какво са споделили момичетата, но исках в Онкологията. Искам да знам точно какво ще ми махнат, да не стават повече грешки със здравето. Относно пластиката Йорданов е доста добър по мнение на пациенти, ама то си е и до късмет, да ви кажа.
Да идва операцията и аз да се похваля, че е минало и заминало.
За Турция не бих се навила, рисковано ми се струва. Като цяло вече много ги мисля нещата относно докторите, то предложения щадящи и изгодни много има, но трудно им се доверявам. След случката ми през 2013 и реномираната лъскава болница не смея да рискувам.
След операцията ще ги съдя обаче, но първо да видя какво ще се случи с мен. 

# 116
Какъв е този Йорданов, дори не съм го чувала. Защо реши, че можеш да му се довериш? Най-търсеният в БГ Ильо Стоянов взема по 8 000лв , в което са включени имплантите и лежиш в частната му клиника. Човек с много години опит, а този вчерашен хубавец какъв опит има? Мисля , че те работят здраво. От опит знам, че да платиш повече, не означава по-добре свършена работа, даже напротив. За лъчетерапията е важно какви са имплантите. Моите са "Ментор" ( от най-вискоя клас) и не мръднаха от лъчето. Младенов прави тези неща от години, а тези в онкологията от миналата година!!! И ако не понесеш имплантите и трябва да се махнат? Има и такава вероятност трябва да знаеш.

# 117
  • София

Детелинке,съжалявам за преживяното.Аз обаче си мисля, че може да не е виновен лекаря .Рецидиви се появяват и при напълно махната гърда,пък какво остава при запазена,макар и с махната жлеза .Винаги има риск да са останали клетки .За това са и ХТ и лъчето,което ти си отказала .И аз съм като теб - с двустранна мастектомия и силикон.Нямам засегнати възли и хич не исках ХТ,но не посмях да я откажа.Все пак и зърното ми е запазено,а единият карцином беше до него.

Всъщност, иранските лекари казаха, че е оставена неоперирана лимфна жлеза. Аз не обичам да хвърлям обвинения ей така, изсмукани от пръстите. Не зная по какво съдят , но тяхното мнение беше такова.
А на теб казаха ли ти, че след десет години трябва да смениш силиконовите протези?
Защо, за бога, трябва все да се информираме от странични канали? Оказва се, че силиконовите протези са изключително вредни за хора с автоимунни заболявания, и ако знаех това, нямаше да поискам да ми сложат по никой начин! Имам чувството, че само да пожелаеш, в Бг-то ще ти отрежат здрав крак, стига само да си платиш подобаващо. Не трябваше ли лекаря, с когото говорих за операцията, пръв да ме информира и за плюсовете, и за минусите на протезите, при положение, че много пъти повторих, че съм с Хашимото. Сега мисля, ако всичко мине благополучно с химиото, след две години да отида при един много добър специалист по реконструктивна хирургия в Иран, който ще формира гърда от собствена мастна тъкан, и ще поискам да ми махне и другата останала силиконова протеза и да сложи и там собствена тъкан.  Но през всичкото това време този силикон ще стои в мен и може и да ми причини възникване и на други автоимунни заболявания.

# 118
  • София
Не са уточнявали години,но знам че не са баш вечни.В сайта на имплантите (Ментор са моите) си пише,колко са годни и даже пише,че при всеки човек е различно и може и по-рано да се наложи подмяна,но как се разбира ,кога е необходимо  не знам.
 Иначе мен ме оперира Василев и като цяло ми обясни рисковете ,както и плюсове и минуси при лъчетерапия и импланти. Той даже ми каза,че няма нужда да чистя и другата гърда,но аз така исках.От както съм с тази диагноза ,се запознах с доста негови пациентки по форумите и останах с впечатлението, че предпочита органосъхраняващи операции и чисти всичко само ако се налага.При мен бяха 2 тумора в 1 гърда на голямо разстояние един от друг и за това.

# 119
Ема, много си зле. 
Що ти не са похвалиш как ти си отгледала и изучила твоята дъщеря, с каква професия е и колко е успешна?
И що не споделиш колко ти струва здравната осигуровка... Щото аз плащам колкото десет такива като теб, а получавам същото обслужване.
Ами, темата не е отчетна, кой какви осигуровки плаща и как са преуспели децата му. Темата е за рак и лечението. С големи или малки осигуровки всеки иска да се излекува и това, което чета тук за лекарите, ме кара да настръхвам. Сякаш се отнася не е към живота на хората, а към нещо незначително...Грешки в биопсиите, ХЕР2, грешки в лечението....Ти не четеш ли, какво пишат горе....Осигуровките ти не знам къде отиват...след като чета отзивите за медицинското обслужване горе..Май че язък е, че ти плащаш големите осигуровки..., а и другите също.

Общи условия

Активация на акаунт